2017. 08. 16. szerda
Ábrahám
: 304 Ft   : 259 Ft Benzin: 336 Ft/l   Dízel: 333 Ft/l   Írjon nekünk TUDOMÁNY

Közepes évet zárt az idei aratás – 46 ezer a malmi búza tonnánkénti ára

Zsiga Ferenc  |  2017-08-12 12:07:20

Egy hete gyakorlatilag befejeződött az őszi búza aratása, a kenyérnek való minősége, de a felvásárlási árak is vegyes képet mutatnak. A járás Solttól Dusnokig megkérdezett nagy gazdálkodói szerint a járásban a mennyiséggel nincs baj, annál inkább a minőséggel. A betakarított búza kétharmada takarmányminőség, ennek a felvásárlási ára jelenleg 40 ezer forint tonnánként. Malmi, azaz étkezési búzát a gazdák egyelőre nem akarnak eladni, de aki mégis rászánja magát, az a malmi búzáért 46 ezer, az úgynevezett javító minőségű búzáért 48 ezer forintot kaphat tonnánként. Talán érdemes megemlíteni, hogy aratás előtt a malmi búza tonnánkénti ára 43 ezer forint volt, a takarmánybúzát 38 ezer forintért értékesítették. Természetesen a jelenlegi ár még felfelé és lefelé is mozoghat, alakulhat attól függően, hogy a környező, az export szempontjából is figyelembe vehető országokban mekkora termést realizálnak. Tárolókapacitás van, így semmi nem sürgeti az értékesítést.

Az ország közepén elhelyezkedő járásunk termőterületei idén mindenben az átlagot hozzák búzából. Amíg a nyugati országrészben akár a hektáronkénti 10 tonnát is elérték egyes gazdaságokban, náluk a malmi búza mennyisége mintegy 50 százalék, addig a keleti országrész rosszabb minőségű területeiről csak három tonnát takarítottak be hektáronként.

Az aratást az országban először, mintegy három hete Baranyában fejezték be, de akkor még Zalában el sem indultak a kombájnok.

A gazdák azt remélik: a növekvő állatlétszám miatt a takarmányminőségű búza iránt is nő majd az érdeklődés, de egyelőre még ezer öregasszony sem mondja meg, hogyan alakulnak majd a legjobb árak. Annyi bizonyos, mind a malmi, mind a takarmány búzából jut majd exportra, az ország kenyere még az idei közepes terméssel is bőven biztosítva van.

A kalocsai határt járva lassan már a learatott területeket sem látni. A szalmabálák zömét elszállították, a területeket pedig szántják, vagy már felszántották.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

Még több friss hír

2017-08-16 17:05:00
A magyar felnőttek fele az elmúlt öt évben egyetlen napot sem töltött a Balatonnál. Kik nyaralnak a Balatonnál, és kiknek nincs rá lehetőségük? Északi part vagy déli? És ha tehetné, külföldre utazna, vagy akkor is maradna a legnagyobb magyar tó partján? Itt az Index nagy Balaton-kutatása.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 08. 16., 20:11
Leányfalusi Vilmos, a főszékesegyház karnagya a Nagyboldogasszony ünnepén tartott, búcsúi szentmise végén improvizál. Még >>>
2017. 08. 16., 16:30
Peti meglátta a Szelidi-tónál. A teljes képért kattints! Érdemes. Még >>>
2017. 08. 15., 22:34
Akkor hogy parkolhat egy őrült hajó? Még >>>
2017. 08. 15., 13:16
Augusztusi égbolt a főszékesegyház felett...Látványfelelős: Szalai Attila Még >>>
2017. 08. 14., 06:00
A holnapi (keddi) ünnepi nagymise után a következő három vasárnapon is érseki misékre várja a főszékesegyház a híveket. Még >>>
2017. 08. 13., 11:45
...a magyarok felének nincs elég pénze egy egyhetes nyaralásra. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  JETfly Magazin kiemelt hírei

Az ausztrál védelmi miniszter Marise Payne, 2017. augusztus 11-én az East Sale légibázison rendezett ünnepségen bejelentette, hogy hivatalosan is hadrendbe állt az első 6 Pilatus PC-21 típusú kiképzőgép.
Emlékezni kell a múltra, tisztelni kell a múltat, de még inkább azokat, akik a jövőt építették a régi korokban – mondta dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnök augusztus 15-én, kedden Veszprémben a légierő haderőnem és a repülők napja alkalmából tartott ünnepségen.
A napokban egy érdekes hír látott napvilágot: az Egyesült Államok vezetése továbbra is elégtelennek tartja a jelenleg hadrendben álló F-22 Raptorok számát.
„Carpathian Hawk” néven a brit és magyar légierő katonái gyakorlatot rendeznek augusztus 14-25. között a kecskeméti repülőbázison.