2017. 05. 27. szombat
Hella
: 307 Ft   : 274 Ft Benzin: 363 Ft/l   Dízel: 349 Ft/l   Írjon nekünk TUDOMÁNY

Újkőkori szakik műhelye és szarmata településrész is előkerült az ásatásokon

2017-05-15 11:47:17

Több évszázaddal, illetve több ezer évvel ezelőtti telepek nyomainál helyszíneltek a Türr István Múzeum szakemberei az elmúlt hetekben. Andrási Réka régész és Sultis László régésztechnikus helyszínelőként vallathatta a felszín alól előbukkanó múltat.

A bajai Türr István Múzeum területéhez tartozó, félmilliárd forintnál kisebb, ám földmunkákkal járó beruházások esetén régészeti megfigyelésre nyílik lehetőségük a szakembereknek. Mostanában Vaskút, Sükösd, ­Érsekcsanád határában, illetve a bajai Parti utcában láttak napvilágot egykor lakott települések részletei. A vaskúti halmok közvetlen szomszédságában – egy szemestermény-szárító kialakításához kapcsolódva – 180 centiméter mélyen fémművességre utaló jelenséget, egy salakkal teli gödörrészletet, illetve 220 centis mélységben több ezer éves, újkőkori árkot sikerült meg­figyelniük. Keletkezési idejük a Kr. e. 6. évezred közepétől a Kr. e. 4300 körüli időkre tehető.

A gödörben a salakmaradványok vas- és ezüsttartalmúak, melyek az anyagvizsgálatok során derültek ki. A pontos keltezésük a datáló értékű leletek hiánya miatt még nem egyértelmű. Az újkőkori árokrészletben pedig számos állatcsont, illetve a kora neolitikumra jellemző, nagyobb kerámiatöredék látott nap­világot.

Sükösd külterületén szarmata településrészletet sikerült dokumentálni. A szarmaták a Kr. u. 1. században jelentek meg a Dunától keletre eső területeken, a Kárpát-medencében, s egészen a 4–5. századig jelentősek voltak ezen a vidéken. Ez időben uralták a Dunántúlt, Pannónia provincia területét a rómaiak, akik a szarmatákkal több alkalommal szövetkeztek, de háborúztak is. A földmunkálatok során egykor tárolásra szolgáló gödröket, a települést övező árkok részleteit sikerült megfigyelni. Az egyik árokrészletből egy szép őrlőkőtöredék is előkerült. A műszeres kutatás során egy 4. század közepére keltezhető, Constantinus-dinasztia korabeli érmét is találtak a szakemberek.

Baján, a Parti utcában, a Bagolyvár szomszédságában épülő társasháznál csupán egy 40-50 centiméter széles árokban tudtak a múzeum munkatársai vizsgálódni, viszont még ilyen kis területen is kerülhetnek elő régészeti leletek. Itt a földmunkálatok a nyilvántartott, középkori városmag területén zajlottak, egy késő középkori gödör részletét lelték fel, benne számos kerámiával és állatcsonttal.

Az utóbbi napokban Érsekcsanádon dolgoztak a régészek. Ez a beruházás azért is különleges, mert a tavaly előkerült vályogtemplom közelében zajlott a munka. Árpád-kori és bronzkori településnyomokat sikerült dokumentálni, továbbá 12. századi, magyar uralkodók érméi, veretek, illetve egy buzogánytöredék is előkerült. Egy harmadik korszak nyomát is felfedezhették, egy jellegzetes szarmata ruhakapcsoló tű, úgynevezett fibula is előbukkant, mely minden bizonnyal egy kisgyermek ruháját kapcsolhatta össze.

Forrás: baon.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 05. 26., 21:45
A mesék segítségével rengeteget megtudhatunk a gyerekekről. Még >>>
2017. 05. 26., 15:49
16 hajónyi legénységgel délelőtt 9-től rajtol a mezőny. Előtte bemelegítés! Még >>>
2017. 05. 26., 15:17
Az árusok többsége már pénteken felállította a pavilonját, a színpadtechnika beüzemelése is megtörtént, így semmi akadálya nincs annak, hogy már a ma esti koncertre minden adott legyen a rendezvény sikeres lebonyolításához. Még >>>
2017. 05. 26., 12:00
Május 28-án húszezer lámpással emlékezik az ország az Eltűnt Gyermekek Világnapjára. Még >>>
2017. 05. 26., 11:44
A környék látnivalóit, turisztikai célpontjait népszerűsítő összefoglaló jelent meg az országos ismertségű közéleti portálon. Még >>>
2017. 05. 25., 21:00
Te is lehetnél! - szinte mindig ez az örökérvényű (rendezvény) szlogen jut eszembe, amikor meglátom az ÉNO-sok képeit a neten. Picit mindig szorul a szívem, aztán ahogy pumpál párat, öröm tölti el. Mert az ÉNO-sok tudnak mosolyogni, tudnak játszani, mernek önmaguk lenni, nem csak azért, mert nekik különösen nehéz lenne maszkok alá bújva az általunk élt emberi játszmákban részt venni. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-05-22 15:23:35
 1 Aztán van-e jogosultsága a vállalkozónak a szer kezelésére, kijuttatására? Ezt vizsgálták a keretszerződés megkötésekor, vagy csak megint...

Szabálytalan volt a vegyszeres kezelés parkjainkban?! Simon Zoltán képviselő-testületi ülésen tett föl kérdéseket a Kubikus parki játszótéren és más közterületeken végzett vegyszeres rovarirtással kapcsolatban, lakossági jelzések kapcsán, a témáról írott cikkünkre is hivatkozva. A válasz szerint a permetezés papíron rendben volt, de írásos választ is ígértek.

 Ágika
 2017-05-16 15:33:28
 3 Úgy látom Cinó, nem volt eredményes a megfélemlítés. Hál' Istennek! ;) Nem is értem, hogy gondolja valaki, hogy egy újságírót megfenyesse...

Az építményadó emelésének és új, lakossági adó bevezetésének szándékáról is tájékoztatta a polgármester a meghívott vállalkozókat a múlt szerdai üzleti reggelin, amelyen a Paks II, a híd, és a térség településeinek fejlesztései is „terítékre kerültek”.

 MrSmith
 2017-05-10 13:44:34
 3 Hajra Kalocsa!

Alig egy hónapja fogadták el Kalocsa nullás közbeszerzési tervét, és máris módosítani kellett, nyilván fölfelé. Bálint József portálunknak is üzent – ezúttal nevesítés nélkül. Kiderült: a polgármester nem izgul. Filvig szerint eddig sem izgultunk, mivel nem volt miért. Simon gratulált.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

Mint ahogy arról a napokban már lapunkon is beszámoltunk, 2017. május 22. és június 9. között zajlik a többnemzeti Load Diffuser 2017 hadgyakorlat a Kecskeméti Repülőbázison.
Május 22-én megkezdődött a Magyar Honvédség légierejének idei legnagyobb méretű gyakorlata. A hét ország részvételével, június 9-ig tartó Load Diffuser 2017 igazgatója Szűcs Pál ezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság megbízott légierő haderőnem főnöke.
Az Egyesült Államok Légiereje (USAF) május 15-én jelentette be a hírt, mely szerint az F-35 Lightning II Joint Strike Fighter (JSF) katapultülése miatti súlykorlátozást visszavonja.
2017. május 20-án, szombaton egy An-124-100 Ruslan érkezett a Kecskeméti Repülőbázisra, gyomrában a tavaly nagyjavításra küldött Mi-17-es helikoptereinkkel.