2017. 07. 23.
Lenke
: Ft   : Ft Benzin: 336 Ft/l   Dízel: 333 Ft/l   Írjon nekünk TUDOMÁNY

Újkőkori szakik műhelye és szarmata településrész is előkerült az ásatásokon

2017-05-15 11:47:17

Több évszázaddal, illetve több ezer évvel ezelőtti telepek nyomainál helyszíneltek a Türr István Múzeum szakemberei az elmúlt hetekben. Andrási Réka régész és Sultis László régésztechnikus helyszínelőként vallathatta a felszín alól előbukkanó múltat.

A bajai Türr István Múzeum területéhez tartozó, félmilliárd forintnál kisebb, ám földmunkákkal járó beruházások esetén régészeti megfigyelésre nyílik lehetőségük a szakembereknek. Mostanában Vaskút, Sükösd, ­Érsekcsanád határában, illetve a bajai Parti utcában láttak napvilágot egykor lakott települések részletei. A vaskúti halmok közvetlen szomszédságában – egy szemestermény-szárító kialakításához kapcsolódva – 180 centiméter mélyen fémművességre utaló jelenséget, egy salakkal teli gödörrészletet, illetve 220 centis mélységben több ezer éves, újkőkori árkot sikerült meg­figyelniük. Keletkezési idejük a Kr. e. 6. évezred közepétől a Kr. e. 4300 körüli időkre tehető.

A gödörben a salakmaradványok vas- és ezüsttartalmúak, melyek az anyagvizsgálatok során derültek ki. A pontos keltezésük a datáló értékű leletek hiánya miatt még nem egyértelmű. Az újkőkori árokrészletben pedig számos állatcsont, illetve a kora neolitikumra jellemző, nagyobb kerámiatöredék látott nap­világot.

Sükösd külterületén szarmata településrészletet sikerült dokumentálni. A szarmaták a Kr. u. 1. században jelentek meg a Dunától keletre eső területeken, a Kárpát-medencében, s egészen a 4–5. századig jelentősek voltak ezen a vidéken. Ez időben uralták a Dunántúlt, Pannónia provincia területét a rómaiak, akik a szarmatákkal több alkalommal szövetkeztek, de háborúztak is. A földmunkálatok során egykor tárolásra szolgáló gödröket, a települést övező árkok részleteit sikerült megfigyelni. Az egyik árokrészletből egy szép őrlőkőtöredék is előkerült. A műszeres kutatás során egy 4. század közepére keltezhető, Constantinus-dinasztia korabeli érmét is találtak a szakemberek.

Baján, a Parti utcában, a Bagolyvár szomszédságában épülő társasháznál csupán egy 40-50 centiméter széles árokban tudtak a múzeum munkatársai vizsgálódni, viszont még ilyen kis területen is kerülhetnek elő régészeti leletek. Itt a földmunkálatok a nyilvántartott, középkori városmag területén zajlottak, egy késő középkori gödör részletét lelték fel, benne számos kerámiával és állatcsonttal.

Az utóbbi napokban Érsekcsanádon dolgoztak a régészek. Ez a beruházás azért is különleges, mert a tavaly előkerült vályogtemplom közelében zajlott a munka. Árpád-kori és bronzkori településnyomokat sikerült dokumentálni, továbbá 12. századi, magyar uralkodók érméi, veretek, illetve egy buzogánytöredék is előkerült. Egy harmadik korszak nyomát is felfedezhették, egy jellegzetes szarmata ruhakapcsoló tű, úgynevezett fibula is előbukkant, mely minden bizonnyal egy kisgyermek ruháját kapcsolhatta össze.

Forrás: baon.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 07. 21., 21:45
Van úgy, hogy a szemét tűnik el, és van úgy, hogy a kamera... Még >>>
2017. 07. 21., 18:50
A terep előkészítése csapatmunka volt. Még >>>
2017. 07. 21., 13:30
Ez egy újféle módszer, miszerint először használják a hajbalzsamot, és ezután a sampont, amitől a haj állítólag sokkal dúsabbnak, ápoltabbnak tűnik. De mi a véleménye erről egy szakembernek? Még >>>
2017. 07. 20., 22:00
Olyan keményen próbálkoztam és csak eddig jutottam, de a végén úgysem számít. El kellett buknom, hogy elveszítsek mindent. De a végén úgysem számít. //Linkin Park- In the end Még >>>
2017. 07. 20., 16:15
A futógráfusunk egy teljes napot át futni fog. Kalocsa összes utcájába befut és kifut. Vele tarthattok! Még >>>
2017. 07. 20., 14:46
A gyűrű már hónapokkal ezelőtt megvolt, a monológot rögtönözte János, aki múlt héten egy Máltára tartó repülőgép járaton, a személyzetet is beavatva kérte meg kedvese kezét. Még >>>

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-05-22 15:23:35
 1 Aztán van-e jogosultsága a vállalkozónak a szer kezelésére, kijuttatására? Ezt vizsgálták a keretszerződés megkötésekor, vagy csak megint...

Szabálytalan volt a vegyszeres kezelés parkjainkban?! Simon Zoltán képviselő-testületi ülésen tett föl kérdéseket a Kubikus parki játszótéren és más közterületeken végzett vegyszeres rovarirtással kapcsolatban, lakossági jelzések kapcsán, a témáról írott cikkünkre is hivatkozva. A válasz szerint a permetezés papíron rendben volt, de írásos választ is ígértek.

 Ágika
 2017-05-16 15:33:28
 3 Úgy látom Cinó, nem volt eredményes a megfélemlítés. Hál' Istennek! ;) Nem is értem, hogy gondolja valaki, hogy egy újságírót megfenyesse...

Az építményadó emelésének és új, lakossági adó bevezetésének szándékáról is tájékoztatta a polgármester a meghívott vállalkozókat a múlt szerdai üzleti reggelin, amelyen a Paks II, a híd, és a térség településeinek fejlesztései is „terítékre kerültek”.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

A kazanyi Gorbunov repülőgépgyár végső összeszerelő üzemegységébe vontatták át az utolsó munkálatok elvégzésére a Tu-160M2 stratégiai bombázó prototípusát.
A Wizz Air, Közép- és Kelet-Európa legnagyobb diszkont légitársasága ma bejelentette, hogy minden járatán ingyenes lesz a nagy kézipoggyász 2017. október 29-től.
Az Amerikai Egyesült Államok elkötelezett a béke és a szabadság védelmében, valamint a NATO céljainak megvalósításában - fogalmazott az Európában állomásozó amerikai szárazföldi erők parancsnoka július 18-án, kedden Pápán.
Két turnusban, kilencvenhárom tanuló vett részt a nyár első hónapjaiban a kecskeméti repülőbázison szervezett honvédelmi táborokban. Többen közülük ismerősként üdvözölték a kiképzőiket – ők már tavaly is táboroztak a bázison.