2017. 08. 16. szerda
Ábrahám
: 304 Ft   : 259 Ft Benzin: 336 Ft/l   Dízel: 333 Ft/l   Írjon nekünk TUDOMÁNY

Bátyai IX. Országos Fokhagymafesztivál és Falunap – végleg elvitték a vándorserleget

Zsiga Ferenc  |  2017-08-07 12:22:08

Mindegy milyen népről, országról beszélünk, a munka gyümölcsét, a termény betakarítását évezredek óta ünnepelik az emberek. A paprika- és fokhagyma termesztéséről, gazdag és értékes nemzetiségi hagyományairól híres Bátyán sincs ez másként, ahol augusztus 4-én és-5-én, péntektől szombatig tartották a falunappal egybekötött Bátyai IX. Országos Fokhagymafesztivált. A Varajti Gábor – Maros Attila szervezőpároshoz, az önkormányzathoz köthető, immár országosan ismert fesztivál a közel 40 fokos meleg ellenére idén is tömegeket vonzott.

Ebben ezúttal is komoly szerepet játszott az a fokhagymára hangolt főzőverseny, amely a „Makó a hagyma fővárosa” szólásmondást cáfolva, a fűszernövény székhelyét a szombati napra mindenképpen Bátyára helyezte.

Már csak azért is, mert Bátya a hibátlan minőségű és beltartalmú fokhagymája mellett a fűszerpaprikájáról legalább ennyire híres. Hogy a kitűnő fokhagyma és a világhírű őrölt fűszerpaprika milyen csodákra képes, azt bárki megtapasztalhatta, aki a 20 főzőcsapat egyenként is remekbe szabott, legalább 45 ételét megkóstolta.

Amit az egyedülálló gasztronómiai versenypavilonjaiban és főzőhelyein látni lehetett, az a bográcsos és tárcsán sült ételeken, tésztákon kívül ugyancsak méltatásra érdemes.

Nem feledkezhetünk meg azokról a baráti társaságokról, szomszédokról és szakmai közösségekről, akik szinte egész évben erre a napra vártak, hogy önfeledt szórakozás közepette ünnepeljék az összetartozásukat.
Természetesen nem véletlen, hogy ennek csak apropója volt a gyógyszerként is ismert fokhagyma méltatása és ünneplése.

Képgaléria megtekintése (24 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Az ezúttal is bebizonyosodott: a fesztivál a főzőversenyével, a gazdag és értékes nemzetiségi hagyományok táncban, dalban való felelevenítésével olyan kuriózumnak számít, ami egy Bátya méretű településre is képes tömegeket csábítani.

A horvátul Garlice Fest pénteken délután a Bátya és a kalocsai járási válogatott – MTK Öregfiúk labdarugó mérkőzéssel kezdődött. A régi idők fociját idéző idősebb legények és a fiatalok összecsapására sokan kilátogattak, és talán még az sem keserítette el őket, hogy csapatukat az MTK 6:2-re verte. Bátya e tekintetbe is kuriózumnak számít, ugyanis nincs még egy olyan település, ahová egymás után öt évben ilyen nagy nevű klub, legendásan nagy nevű játékosai jönnének.

A pénteki rekord meleg már előre jelezte, hogy másnap azért lesznek gondok az időjárással, de a szervezők előrelátásának, a gyönyörűen felállított sátraknak, színpadnak, a szépen karbantartott parknak köszönhetően még így is 20 csapat mérte össze tudását a főzőversenyen.

A főzőverseny rangját az adta, hogy a kalocsai Venesz-díjas Németh József vezetésével Blaskó János Venesz-díjas mesterszakács, a siófoki Bene Sándor mesterszakács, a bajai Farkas Attila mesterszakács, Ferencz Józsefné, Ica Snitta-díjas szakoktató zsűrizett.
A zsűri hölgy tagja a süteményverseny ítészeinek elnöki tisztét is betöltötte.

A gasztronómiai szaktekintélyek nevében nyilatkozó Németh József látható elégedettséggel mondta: valamennyien egyetértettek abban, hogy fokhagymára komponálva ezúttal is a magyar és a dél-szláv konyha sokszínűségét bemutató, ínycsiklandó ételek készültek. Örömmel tapasztalták, hogy azok a csapatok, amelyek már a korábbi években is beneveztek, megfogadták azokat a zsűri részéről jó szívvel adott és ezek szerint ugyanígy fogadott tanácsokat, amelyek minden tekintetben kitűnő ételeket eredményeztek.

Németh József elmondta azt is, hogy bográcsos, tárcsás és egyéb ételek kategóriákat állítottak fel, hogy aztán a legjobb ételek főzői arany, ezüst és bronz elismeréseken osztozzanak.

Mielőtt azonban ránk sütnék, hogy csak „kajában tudunk gondolkodni”, elmondjuk: a helyi Danubia Fúvószenekar kitűnő, önálló, valamint a műsorszámok közötti szüneteket kitöltő koncertje jó felvezetője volt Zsebics Ilona polgármester asszony 15:15-kor kezdődő nyitó beszédének, aki után Font Sándor országgyűlési képviselő – ha már fokhagymafesztivál, azt se hallgassuk el róla, hogy az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága elnöke – köszöntője következett.

A Bátyai Hagyományőrző és Horvát Nemzetiségi Egyesület Rozmaring Népdalköre szép bizonyítékát adta annak, hogy Bátyán szinte egyensúlyban van a horvát és a magyar gyökerek ápolása. Az együttes lokálpatrióta tagjai szinte mindenhol megfordultak, ahol szervezni, dolgozni kellett a fesztivál zavartalan lebonyolítása érdekében. A Duci csapat és a Salgótarján mellől érkezett Karancslapajtő asszonyai által előadott, humorfesztiválba illő, Lapajtyi apáca show”-on a közönség apraja nagyja jól szórakozott.

Negyed ötkor aztán elérkezett az igazság pillanata, Németh József, a főzőverseny zsűrijének elnöke ismertette az eredményeket.

A főzőverseny vándorserlegét immár 3. alkalommal Benke Csaba nyerte el, így a kupa végérvényesen az övé lett. Gratulálunk a szép eredményhez!

A vándorserleg újdonsült tulajdonosa két étellel, egy remekbe szabott pacal pörkölttel és egy kiváló kakas pörkölttel érdemelte ki a zsűri legmagasabb elismerését. A teljesítmény azért is figyelemre méltó, mert mindezt egy építőipari vállalkozó, kőműves érte el.

Képgaléria megtekintése (24 db kép)
Benke Csaba, a vándorkupa háromszoros nyertese
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Az FC Vadak csapat teljesítménye megbecsüléseként a Szabadtűzi Lovagrendtől kapott meghívást a Kalocsai Paprikafesztiválra. Talán kicsit az izgalmak fokozása érdekében ekkor hangzott el: a Foghagyma szépség verseny I. helyezettje Balázs Ferencné lett.

Nem lehetett könnyű dolga a zsűrinek, ha nem tudott dűlőre jutni abban a kérdésben: két hasonló produktum közül kinek ítélje az I. helyet. Így aztán a Bográcsos és egyéb ételek kategóriában két első helyezett is a színpadra léphetett.

Első helyezett lett a Magyar Veteránmotorosok Baráti Köre Kalocsa bableves gazdagon (biliben tálalva) főztje, valamint a Bolvári Team tarhonyás húsa.

Ha már I. helyezettből kettő lett, ez ismétlődött meg a II. helyezettek esetében is.

Második helyet, ezzel együtt ezüst bogrács díjat nyert az IPA (Világ legnagyobb rendvédelmi szervezete) Kalocsai Szekciója az őzpörköltjével, valamint a bátyai Vinográd Étterem töltött káposztája.

Harmadik helyezettként a Kapitányék csapat kakas pörköltjét és a Kóborlók csapat birka pörköltjét nevezték meg.

Képgaléria megtekintése (24 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Ám ezzel még nem ért véget az elismerések sora, ugyanis a Tárcsán-sült ételek kategória eredményhirdetése következett.

I. Duci csapat - vegyes grilltál, II. Harsányi Éva - fokhagymás borzashús, III. Country Road – pulykapörkölt.

Sütemények kategóriában a sorrend úgy alakult, hogy: I. Hinkel Boldizsárné – habos álom, II. Homai Józsefné – almás lepény, III. Andruska Kata – zserbó. Különdíj: Duci csapat – duci szelet.

Bátyán ezúttal is sok család saját portáján ünnepelte a fokhagyma- és falunapot, rokonokat, vendégeket hívtak, hogy együtt osztozzanak a hagyományos fokhagyma nap örömében. Ezek a családok délután már ott voltak a Vodenice Kulturális Egyesület nagyszínpad előtt megtartott táncházán és persze a nap zenei fő eseményén, Zoltán Erika koncertjén, amely mintegy 1200 főnyi közönséget vonzott.

Ha már ott voltak, a nézők a koncert után sem tágítottak, hajnalig mulattak a vajdasági Csantavérről érkezett Koktél együttes zenéjére.

A Bátyai IX. Országos Fokhagymafesztivál és Falunap összefoglalójának végére már csak egyetlen mondat: az ötletesen és igényesen megszervezett, végig ingyenes esemény programjainak minden eleme kitűnő kikapcsolódást, szórakozást nyújtott az augusztusi kánikulában végig derekasan kitartó közönségnek.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

Még több friss hír

2017-08-16 17:05:00
A magyar felnőttek fele az elmúlt öt évben egyetlen napot sem töltött a Balatonnál. Kik nyaralnak a Balatonnál, és kiknek nincs rá lehetőségük? Északi part vagy déli? És ha tehetné, külföldre utazna, vagy akkor is maradna a legnagyobb magyar tó partján? Itt az Index nagy Balaton-kutatása.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 08. 16., 20:11
Leányfalusi Vilmos, a főszékesegyház karnagya a Nagyboldogasszony ünnepén tartott, búcsúi szentmise végén improvizál. Még >>>
2017. 08. 16., 16:30
Peti meglátta a Szelidi-tónál. A teljes képért kattints! Érdemes. Még >>>
2017. 08. 15., 22:34
Akkor hogy parkolhat egy őrült hajó? Még >>>
2017. 08. 15., 13:16
Augusztusi égbolt a főszékesegyház felett...Látványfelelős: Szalai Attila Még >>>
2017. 08. 14., 06:00
A holnapi (keddi) ünnepi nagymise után a következő három vasárnapon is érseki misékre várja a főszékesegyház a híveket. Még >>>
2017. 08. 13., 11:45
...a magyarok felének nincs elég pénze egy egyhetes nyaralásra. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  JETfly Magazin kiemelt hírei

Az ausztrál védelmi miniszter Marise Payne, 2017. augusztus 11-én az East Sale légibázison rendezett ünnepségen bejelentette, hogy hivatalosan is hadrendbe állt az első 6 Pilatus PC-21 típusú kiképzőgép.
Emlékezni kell a múltra, tisztelni kell a múltat, de még inkább azokat, akik a jövőt építették a régi korokban – mondta dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnök augusztus 15-én, kedden Veszprémben a légierő haderőnem és a repülők napja alkalmából tartott ünnepségen.
A napokban egy érdekes hír látott napvilágot: az Egyesült Államok vezetése továbbra is elégtelennek tartja a jelenleg hadrendben álló F-22 Raptorok számát.
„Carpathian Hawk” néven a brit és magyar légierő katonái gyakorlatot rendeznek augusztus 14-25. között a kecskeméti repülőbázison.