2017. 05. 27. szombat
Hella
: 307 Ft   : 274 Ft Benzin: 363 Ft/l   Dízel: 349 Ft/l   Írjon nekünk TUDOMÁNY

Parkgondozás, fűnyírás mesterfokon – Dunapataj lehet az etalon

Zsiga Ferenc  |  2017-05-04 09:00:16

Rögtön az elején a nagy költő, Ady Endre, Sem utódja sem boldog őse című versének egy részletét ide citálva szeretném leszögezni, „Sem rokona, sem ismerőse/ Nem vagyok senkinek…”, tehát a kalocsai járás településein tett körutunk tapasztalatait összegezve kizárólag esztétikai alapon állítjuk: a parkgondozást, fűnyírást leginkább Dunapatajon végzik mesterfokon. A járás három városát (Kalocsa, Solt, Hajós), de az összes községet messze megelőzve Patajon és Szeliden láttunk olyan szépen karbantartott közterületeket, amelyeket bármelyik parkgondozó cég feltehetne a honlapjára.

Szándékosan nem készítettünk fotókat Kalocsa és más települések egyes, nem ritkán frekventált közterületeinek inkább szégyellni, mintsem megörökíteni való, helyenként botrányosan elhanyagolt állapotairól. Nem az ellenétek, sokkal inkább a szép, követendő példa bemutatását tűztük célul.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Képsorainkkal azt szeretnénk érzékeltetni: úgyis lehet, ahogyan azt a település-szerkezetből adódóan hatalmas parkokkal, közterületekkel, kerékpár-utakkal rendelkező Dunapatajon és a hozzá tartozó Szeliden a náluk sem kevésbé hektikus időjárás ellenére megcsinálják.

Igaz, ott álldogáló vagy üldögélő közmunkásokkal sem találkoztunk. A parkgondozó teljesítmény Dunapatajon azért is szembetűnő, mert a nagyközség Szeliddel együtt a megye egyik legnagyobb zöld közterülettel rendelkező települése.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A tények kedvéért azért érdemes elmondani, hogy május 2-án délelőtt és kora délután szinte valamennyi településen vágták a füvet, és ha egy jelképes rangsort felállítunk, annak második helyezettje fej-fej mellett Géderlak és Hajós.

Az élőmunka-igényes feladatot persze mindenhol kistraktorok, motoros kézi szerszámok is segítették.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Dusnoki Csabát arról kérdeztük, milyen erőket tudnak mozgósítani annak érdekében, hogy évek óta szépen karbantartott közterületek, parkok díszítik Dunapatajt.

A polgármester elmondta: a nagyközségnek a Start mintaprogram keretében 85 közmunkása van, de azoknak nemcsak a parkok, közterületek gondozásában, hanem az önkormányzati mezőgazdasági földterületek megművelésében, a biomassza, azaz a fűtőanyag előállításában és más terülteken is feladatuk van. A munkálatokat az önkormányzat településgazdálkodási cége szervezi és irányítja.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Az idei szezonban 6 darab traktor, 2 darab fűnyíró kistraktor, és minimum 6, úgynevezett damilos fűnyíró van munkában. Azt lehet mondani, hogy a parkok, közterületek gondozásával állandóan 8-10 fő foglalkozik Dunapatajon és Szeliden és természetesen az oda vezető kerékpárút mentén. Ám ahogy többlet munkaerőre van igény, azt átcsoportosításokkal biztosítják.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 05. 26., 21:45
A mesék segítségével rengeteget megtudhatunk a gyerekekről. Még >>>
2017. 05. 26., 15:49
16 hajónyi legénységgel délelőtt 9-től rajtol a mezőny. Előtte bemelegítés! Még >>>
2017. 05. 26., 15:17
Az árusok többsége már pénteken felállította a pavilonját, a színpadtechnika beüzemelése is megtörtént, így semmi akadálya nincs annak, hogy már a ma esti koncertre minden adott legyen a rendezvény sikeres lebonyolításához. Még >>>
2017. 05. 26., 12:00
Május 28-án húszezer lámpással emlékezik az ország az Eltűnt Gyermekek Világnapjára. Még >>>
2017. 05. 26., 11:44
A környék látnivalóit, turisztikai célpontjait népszerűsítő összefoglaló jelent meg az országos ismertségű közéleti portálon. Még >>>
2017. 05. 25., 21:00
Te is lehetnél! - szinte mindig ez az örökérvényű (rendezvény) szlogen jut eszembe, amikor meglátom az ÉNO-sok képeit a neten. Picit mindig szorul a szívem, aztán ahogy pumpál párat, öröm tölti el. Mert az ÉNO-sok tudnak mosolyogni, tudnak játszani, mernek önmaguk lenni, nem csak azért, mert nekik különösen nehéz lenne maszkok alá bújva az általunk élt emberi játszmákban részt venni. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-05-22 15:23:35
 1 Aztán van-e jogosultsága a vállalkozónak a szer kezelésére, kijuttatására? Ezt vizsgálták a keretszerződés megkötésekor, vagy csak megint...

Szabálytalan volt a vegyszeres kezelés parkjainkban?! Simon Zoltán képviselő-testületi ülésen tett föl kérdéseket a Kubikus parki játszótéren és más közterületeken végzett vegyszeres rovarirtással kapcsolatban, lakossági jelzések kapcsán, a témáról írott cikkünkre is hivatkozva. A válasz szerint a permetezés papíron rendben volt, de írásos választ is ígértek.

 Ágika
 2017-05-16 15:33:28
 3 Úgy látom Cinó, nem volt eredményes a megfélemlítés. Hál' Istennek! ;) Nem is értem, hogy gondolja valaki, hogy egy újságírót megfenyesse...

Az építményadó emelésének és új, lakossági adó bevezetésének szándékáról is tájékoztatta a polgármester a meghívott vállalkozókat a múlt szerdai üzleti reggelin, amelyen a Paks II, a híd, és a térség településeinek fejlesztései is „terítékre kerültek”.

 MrSmith
 2017-05-10 13:44:34
 3 Hajra Kalocsa!

Alig egy hónapja fogadták el Kalocsa nullás közbeszerzési tervét, és máris módosítani kellett, nyilván fölfelé. Bálint József portálunknak is üzent – ezúttal nevesítés nélkül. Kiderült: a polgármester nem izgul. Filvig szerint eddig sem izgultunk, mivel nem volt miért. Simon gratulált.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

Mint ahogy arról a napokban már lapunkon is beszámoltunk, 2017. május 22. és június 9. között zajlik a többnemzeti Load Diffuser 2017 hadgyakorlat a Kecskeméti Repülőbázison.
Május 22-én megkezdődött a Magyar Honvédség légierejének idei legnagyobb méretű gyakorlata. A hét ország részvételével, június 9-ig tartó Load Diffuser 2017 igazgatója Szűcs Pál ezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság megbízott légierő haderőnem főnöke.
Az Egyesült Államok Légiereje (USAF) május 15-én jelentette be a hírt, mely szerint az F-35 Lightning II Joint Strike Fighter (JSF) katapultülése miatti súlykorlátozást visszavonja.
2017. május 20-án, szombaton egy An-124-100 Ruslan érkezett a Kecskeméti Repülőbázisra, gyomrában a tavaly nagyjavításra küldött Mi-17-es helikoptereinkkel.