2017. 07. 23.
Lenke
: Ft   : Ft Benzin: 336 Ft/l   Dízel: 333 Ft/l   Írjon nekünk TUDOMÁNY

Parkgondozás, fűnyírás mesterfokon – Dunapataj lehet az etalon

Zsiga Ferenc  |  2017-05-04 09:00:16

Rögtön az elején a nagy költő, Ady Endre, Sem utódja sem boldog őse című versének egy részletét ide citálva szeretném leszögezni, „Sem rokona, sem ismerőse/ Nem vagyok senkinek…”, tehát a kalocsai járás településein tett körutunk tapasztalatait összegezve kizárólag esztétikai alapon állítjuk: a parkgondozást, fűnyírást leginkább Dunapatajon végzik mesterfokon. A járás három városát (Kalocsa, Solt, Hajós), de az összes községet messze megelőzve Patajon és Szeliden láttunk olyan szépen karbantartott közterületeket, amelyeket bármelyik parkgondozó cég feltehetne a honlapjára.

Szándékosan nem készítettünk fotókat Kalocsa és más települések egyes, nem ritkán frekventált közterületeinek inkább szégyellni, mintsem megörökíteni való, helyenként botrányosan elhanyagolt állapotairól. Nem az ellenétek, sokkal inkább a szép, követendő példa bemutatását tűztük célul.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Képsorainkkal azt szeretnénk érzékeltetni: úgyis lehet, ahogyan azt a település-szerkezetből adódóan hatalmas parkokkal, közterületekkel, kerékpár-utakkal rendelkező Dunapatajon és a hozzá tartozó Szeliden a náluk sem kevésbé hektikus időjárás ellenére megcsinálják.

Igaz, ott álldogáló vagy üldögélő közmunkásokkal sem találkoztunk. A parkgondozó teljesítmény Dunapatajon azért is szembetűnő, mert a nagyközség Szeliddel együtt a megye egyik legnagyobb zöld közterülettel rendelkező települése.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A tények kedvéért azért érdemes elmondani, hogy május 2-án délelőtt és kora délután szinte valamennyi településen vágták a füvet, és ha egy jelképes rangsort felállítunk, annak második helyezettje fej-fej mellett Géderlak és Hajós.

Az élőmunka-igényes feladatot persze mindenhol kistraktorok, motoros kézi szerszámok is segítették.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Dusnoki Csabát arról kérdeztük, milyen erőket tudnak mozgósítani annak érdekében, hogy évek óta szépen karbantartott közterületek, parkok díszítik Dunapatajt.

A polgármester elmondta: a nagyközségnek a Start mintaprogram keretében 85 közmunkása van, de azoknak nemcsak a parkok, közterületek gondozásában, hanem az önkormányzati mezőgazdasági földterületek megművelésében, a biomassza, azaz a fűtőanyag előállításában és más terülteken is feladatuk van. A munkálatokat az önkormányzat településgazdálkodási cége szervezi és irányítja.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Az idei szezonban 6 darab traktor, 2 darab fűnyíró kistraktor, és minimum 6, úgynevezett damilos fűnyíró van munkában. Azt lehet mondani, hogy a parkok, közterületek gondozásával állandóan 8-10 fő foglalkozik Dunapatajon és Szeliden és természetesen az oda vezető kerékpárút mentén. Ám ahogy többlet munkaerőre van igény, azt átcsoportosításokkal biztosítják.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 07. 21., 21:45
Van úgy, hogy a szemét tűnik el, és van úgy, hogy a kamera... Még >>>
2017. 07. 21., 18:50
A terep előkészítése csapatmunka volt. Még >>>
2017. 07. 21., 13:30
Ez egy újféle módszer, miszerint először használják a hajbalzsamot, és ezután a sampont, amitől a haj állítólag sokkal dúsabbnak, ápoltabbnak tűnik. De mi a véleménye erről egy szakembernek? Még >>>
2017. 07. 20., 22:00
Olyan keményen próbálkoztam és csak eddig jutottam, de a végén úgysem számít. El kellett buknom, hogy elveszítsek mindent. De a végén úgysem számít. //Linkin Park- In the end Még >>>
2017. 07. 20., 16:15
A futógráfusunk egy teljes napot át futni fog. Kalocsa összes utcájába befut és kifut. Vele tarthattok! Még >>>
2017. 07. 20., 14:46
A gyűrű már hónapokkal ezelőtt megvolt, a monológot rögtönözte János, aki múlt héten egy Máltára tartó repülőgép járaton, a személyzetet is beavatva kérte meg kedvese kezét. Még >>>

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-05-22 15:23:35
 1 Aztán van-e jogosultsága a vállalkozónak a szer kezelésére, kijuttatására? Ezt vizsgálták a keretszerződés megkötésekor, vagy csak megint...

Szabálytalan volt a vegyszeres kezelés parkjainkban?! Simon Zoltán képviselő-testületi ülésen tett föl kérdéseket a Kubikus parki játszótéren és más közterületeken végzett vegyszeres rovarirtással kapcsolatban, lakossági jelzések kapcsán, a témáról írott cikkünkre is hivatkozva. A válasz szerint a permetezés papíron rendben volt, de írásos választ is ígértek.

 Ágika
 2017-05-16 15:33:28
 3 Úgy látom Cinó, nem volt eredményes a megfélemlítés. Hál' Istennek! ;) Nem is értem, hogy gondolja valaki, hogy egy újságírót megfenyesse...

Az építményadó emelésének és új, lakossági adó bevezetésének szándékáról is tájékoztatta a polgármester a meghívott vállalkozókat a múlt szerdai üzleti reggelin, amelyen a Paks II, a híd, és a térség településeinek fejlesztései is „terítékre kerültek”.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

A kazanyi Gorbunov repülőgépgyár végső összeszerelő üzemegységébe vontatták át az utolsó munkálatok elvégzésére a Tu-160M2 stratégiai bombázó prototípusát.
A Wizz Air, Közép- és Kelet-Európa legnagyobb diszkont légitársasága ma bejelentette, hogy minden járatán ingyenes lesz a nagy kézipoggyász 2017. október 29-től.
Az Amerikai Egyesült Államok elkötelezett a béke és a szabadság védelmében, valamint a NATO céljainak megvalósításában - fogalmazott az Európában állomásozó amerikai szárazföldi erők parancsnoka július 18-án, kedden Pápán.
Két turnusban, kilencvenhárom tanuló vett részt a nyár első hónapjaiban a kecskeméti repülőbázison szervezett honvédelmi táborokban. Többen közülük ismerősként üdvözölték a kiképzőiket – ők már tavaly is táboroztak a bázison.