2017. 08. 16. szerda
Ábrahám
: 304 Ft   : 259 Ft Benzin: 336 Ft/l   Dízel: 333 Ft/l   Írjon nekünk TUDOMÁNY

A tettek mezejére léptek, aláírásgyűjtésbe kezdtek a kertvárosiak

2017-07-31 17:25:36

Portálunkon is többször beszámoltunk róla, hogy a Foktőn működő sertéstelepről áradó trágyaszag, amely kedvezőtlen széljárás esetén az egész Kertvárost és a Paksi-közt beteríti Karinthy szavaival élve „ferde illatokkal” egyre sűrűbben és nagyobb elánnal veri ki a biztosítékot a lakosság körében. A lakóknak fogy a türelme – aláírásgyűjtést indítottak.

Eddig próbálkoztak a foktői és a kalocsai önkormányzatnál kilincselni, hogy tegyenek lépéseket az ügyben, de a folyamatos falba ütközések és egyhelyben topogás helyett a lakók egy csoportja úgy döntött, tényleges lépéseket kezdeményez, hogy a panaszaikat eddig könnyűszerrel visszapöccintő szakhatóság is komolyan vegye sérelmüket.

Ez volt a röviden summázott tanulsága annak a szűk egyórás, ad hoc szerveződött fórumnak, amelynek egy Erdei Ferenc utcai lakó volt az életre hívója még július közepén.

Miután az összegyűltek indulatai csillapodtak, hiszen szag-ügyben mindenkiből gombnyomásra dőltek a panaszos, dühös, kétségbeesett gondolatok, végszóként abban maradtak, hogy a jelenlévők a maguk szűkebb környezetében, szomszédságában, házukhoz közeli utcákban kezdjenek el tiltakozó aláírásokat gyűjteni.

Reményeik szerint a várhatóan tetemes mennyiségben összegyűlő szignókkal esélyük lesz az előállt helyzet változtatására sarkalni akár az illetékes hatóságot [ami azóta megszűnt, annak jogutódja a kormányhivatal lett – A szerk.], amely ilyen formában 2019-ig működési engedélyt adott ki a telepre, akár annak vezetését.

Utóbbinak ugyanis eddig az időpontig garantáltan fenn kell tartani a termelést, hiszen uniós pályázaton nyert pénzt használt fel a foktői létesítményen végrehajtott beruházásra – ott nem lehet egyik napról a másikra „lehúzni a rolót”.

Cselik Esztertől, egy kertvárosi lakostól tudtuk meg, hogy azok is segíthetik a kezdeményezést, akikhez esetleg közvetlenül nem csenget be az ismerős szomszéd aláírásgyűjtő ívvel és tollal a kezében. Személyes közösségi oldalán bátran lehet keresni őt, csakúgy mint Vén Attiláné Török Erzsébetet és Varajtiné Krisztát is ez ügyben.
Mellettük több belvárosi, illetve a város más frekventált területén lévő üzlet és vendéglátó-egység felkarolta az akciót – nincs más dolga, mint nyitott szemmel járni és keresni az alább látható felhívó üzenetet.

Ha viszont célirányosan ejtené útba bármelyik szignózó-pontot, akik vállalták, hogy nevüket feltüntessük, azok az alábbiak: a főutcai Oázis gyorsbüfé, az ugyancsak Szent István úton fellelhető Edit Fotó üzlet és műterem, valamint a Mobil Centrum. Aláírásgyűjtő-ív található továbbá a piactéri lángososnál, az EuroCent kertvárosi és Hősök útjai üzleteiben, a Cselik-féle villamossági boltban, a KSE sportpálya melletti lottózóban, illetve a Kaloker Ital-Házban – olvasható a szerkesztőségünkhöz a napokban eljuttatott listán.

Amennyiben a helyszínek sora bővül, cikkünket frissíteni fogjuk.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

 legfrissebb videók

Még több friss hír

2017-08-16 17:05:00
A magyar felnőttek fele az elmúlt öt évben egyetlen napot sem töltött a Balatonnál. Kik nyaralnak a Balatonnál, és kiknek nincs rá lehetőségük? Északi part vagy déli? És ha tehetné, külföldre utazna, vagy akkor is maradna a legnagyobb magyar tó partján? Itt az Index nagy Balaton-kutatása.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 08. 16., 20:11
Leányfalusi Vilmos, a főszékesegyház karnagya a Nagyboldogasszony ünnepén tartott, búcsúi szentmise végén improvizál. Még >>>
2017. 08. 16., 16:30
Peti meglátta a Szelidi-tónál. A teljes képért kattints! Érdemes. Még >>>
2017. 08. 15., 22:34
Akkor hogy parkolhat egy őrült hajó? Még >>>
2017. 08. 15., 13:16
Augusztusi égbolt a főszékesegyház felett...Látványfelelős: Szalai Attila Még >>>
2017. 08. 14., 06:00
A holnapi (keddi) ünnepi nagymise után a következő három vasárnapon is érseki misékre várja a főszékesegyház a híveket. Még >>>
2017. 08. 13., 11:45
...a magyarok felének nincs elég pénze egy egyhetes nyaralásra. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  JETfly Magazin kiemelt hírei

Az ausztrál védelmi miniszter Marise Payne, 2017. augusztus 11-én az East Sale légibázison rendezett ünnepségen bejelentette, hogy hivatalosan is hadrendbe állt az első 6 Pilatus PC-21 típusú kiképzőgép.
Emlékezni kell a múltra, tisztelni kell a múltat, de még inkább azokat, akik a jövőt építették a régi korokban – mondta dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnök augusztus 15-én, kedden Veszprémben a légierő haderőnem és a repülők napja alkalmából tartott ünnepségen.
A napokban egy érdekes hír látott napvilágot: az Egyesült Államok vezetése továbbra is elégtelennek tartja a jelenleg hadrendben álló F-22 Raptorok számát.
„Carpathian Hawk” néven a brit és magyar légierő katonái gyakorlatot rendeznek augusztus 14-25. között a kecskeméti repülőbázison.