2017. 08. 16. szerda
Ábrahám
: 304 Ft   : 259 Ft Benzin: 336 Ft/l   Dízel: 333 Ft/l   Írjon nekünk TUDOMÁNY

Egy hónap múlva újraindulhat a gerjeni komp! – Megérkezett a pénz az elsüllyedt hajó javítására

Illés György Cinó  |  2017-08-03 20:40:35

12 millió forint állami támogatást kap Gerjen önkormányzata a Meszes-Gerjen kompátkelőnél szolgáló, a januárban történt dunai jégzajlás során elsüllyedt Szekszárd vontatóhajó javítására. A pénz tegnap már meg is érkezett az önkormányzat számlájára – tudta meg portálunk. Az önkormányzati testület felhatalmazása értelmében a javítási munkát a polgármester rendelheti meg, amire külföldi útjáról hazatérve hétfőn keríthet sort Romhányi Károly gerjeni polgármester. A városvezető jelenleg a település oroszországi testvérvárosában, Desznogorszkban tesz látogatást.

A kompvontató kishajó elsüllyedéséről annak idején írtunk, majd nyomon követtük a hajó kiemelését megelőző vizsgálatokat, majd a kiemelés műveletét is, amelyekkel a baleset okát igyekeztek tisztázni.

Mostantól fölgyorsulnak az események, mivel a hajójavítási projektet 12 millió forintos állami segítség hozza mozgásba. A támogatás ténye már korábban is ismert volt, hiszen az erről szóló határozat már megjelent a Magyar Közlönyben is.

TEGNAP AZONBAN TÉNYLEGESEN BEÉRKEZETT A TELEPÜLÉS SZÁMLÁJÁRA A HAJÓ JAVÍTÁSÁRA SZÁNT ÁLLAMI 12 MILLIÓ.

A támogatás 100%-os intenzitású, tehát a javítási beruházás önrészt nem igényel Gerjentől, a 12 millió forintos összegre irányuló kérelmet a település a javításra vonatkozó árajánlat ismeretében tette.

A HAJÓ JAVÍTÁSÁRA MEGBÍZÁST A POLGÁRMESTER ADHAT, AKI JELENLEG OROSZORSZÁGBAN, MOSZKVÁBAN, ILLETVE GERJEN TESTVÉRVÁROSÁBAN, DESZNOGORSZKBAN TARTÓZKODIK, AHOVÁ A GERJENI DUNA-ROCK AKUSZTIK EGYÜTTEST KÍSÉRTE EL EGY OTTANI ZENEI FESZTIVÁLRA.

Romhányi Károly ottani tartózkodását a testvérvárosi kapcsolatok ápolására is fölhasználja, majd Oroszországból való hazatérte után, várhatóan jövő hétfőn rendelheti meg a hajó javítását.

A javító cég előzetes nyilatkozata szerint

A KISHAJÓ JAVÍTÁSA 2-3 HETET VEHET IGÉNYBE.

A használatba vételhez szükséges lépések és a leendő üzemeltetővel való szerződéskötés után,

VÁRHATÓAN EGY HÓNAP MÚLVA ÁLLHAT ÚJRA A KÖZLEKEDŐK SZOLGÁLATÁBA A SZEKSZÁRD, ILLETVE AZ ÁLTALA VONTATOTT KOMP

– tudtuk meg.

A Duna-Rock Akusztik zenekarról és oroszországi fellépésükről Napi Gyors rovatunkban bővebben is olvashatnak.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

Még több friss hír

2017-08-16 17:05:00
A magyar felnőttek fele az elmúlt öt évben egyetlen napot sem töltött a Balatonnál. Kik nyaralnak a Balatonnál, és kiknek nincs rá lehetőségük? Északi part vagy déli? És ha tehetné, külföldre utazna, vagy akkor is maradna a legnagyobb magyar tó partján? Itt az Index nagy Balaton-kutatása.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 08. 16., 20:11
Leányfalusi Vilmos, a főszékesegyház karnagya a Nagyboldogasszony ünnepén tartott, búcsúi szentmise végén improvizál. Még >>>
2017. 08. 16., 16:30
Peti meglátta a Szelidi-tónál. A teljes képért kattints! Érdemes. Még >>>
2017. 08. 15., 22:34
Akkor hogy parkolhat egy őrült hajó? Még >>>
2017. 08. 15., 13:16
Augusztusi égbolt a főszékesegyház felett...Látványfelelős: Szalai Attila Még >>>
2017. 08. 14., 06:00
A holnapi (keddi) ünnepi nagymise után a következő három vasárnapon is érseki misékre várja a főszékesegyház a híveket. Még >>>
2017. 08. 13., 11:45
...a magyarok felének nincs elég pénze egy egyhetes nyaralásra. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  JETfly Magazin kiemelt hírei

Az ausztrál védelmi miniszter Marise Payne, 2017. augusztus 11-én az East Sale légibázison rendezett ünnepségen bejelentette, hogy hivatalosan is hadrendbe állt az első 6 Pilatus PC-21 típusú kiképzőgép.
Emlékezni kell a múltra, tisztelni kell a múltat, de még inkább azokat, akik a jövőt építették a régi korokban – mondta dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnök augusztus 15-én, kedden Veszprémben a légierő haderőnem és a repülők napja alkalmából tartott ünnepségen.
A napokban egy érdekes hír látott napvilágot: az Egyesült Államok vezetése továbbra is elégtelennek tartja a jelenleg hadrendben álló F-22 Raptorok számát.
„Carpathian Hawk” néven a brit és magyar légierő katonái gyakorlatot rendeznek augusztus 14-25. között a kecskeméti repülőbázison.