2017. 07. 24. hétfő
Kinga, Kincső
: 306 Ft   : 262 Ft Benzin: 336 Ft/l   Dízel: 333 Ft/l   Írjon nekünk TUDOMÁNY

Emelkedő gyászos adatok Kalocsán – a kemény tél is hozzájárulhatott a drámai változáshoz

Zsiga Ferenc  |  2017-05-19 17:47:28

A 2015-ös és 2016-os, valamint az idei első negyed év halálozási adatait figyelembe véve elmondható: a vizsgált időszakban Kalocsán szinte drámai mértékben megnövekedett a halálozások száma. A szomorú statisztika nem helyi sajátosság, országosan még ettől is rosszabb a helyzet. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 18 éve nem volt ilyen magas halálozási érték, mint 2017 januárban és februárban, amikor is az előző év hasonló két hónapjához képest 21 százalékkal megnövekedett az elhunytak száma. A kalocsai helyzetről dr. Tóth-Kovács Ádámot kérdeztük.

Az aljegyző arról számolt be, hogy a halálozási eseményeket rögzítő halotti anyakönyv szerint míg Kalocsán 2015-ben 662, addig 2016-ban már 720 halotti anyakönyvi bejegyzést tettek, illetve ennyi elhunytról állítottak ki halotti anyakönyvi kivonatot a munkatársai.

A szakember azt is elmondta: ilyen szempontból sajnos az idei adatokat is érdemes megvizsgálni, ugyanis a hivatalnak 2016. év első negyedévben 242, 2017. év hasonló időszakában 259 halotti anyakönyvet kellett kiállítani.

Természetesen azonnal felvetődik a kérdés: sajnálatos, hogy ennyien elhunytak, de ugyan hogyan alakult a szülések száma?

Ugyan erre vonatkozóan is pontos adatok állnak rendelkezésre, de mint megtudtuk, nem sok értelme van az összehasonlítgatásnak. Mégpedig azért, mert a városban működő kórház miatt sok olyan, többnyire idős embert éri a halál az intézmény falai között, akik ugyan Kalocsán hunytak el, de más településekről érkeztek a kórházba.

Ugyanez igaz a szülészeti osztályra is. A szabad orvosválasztás miatt olyanok is a kalocsai kórházban születnek, akiknek édesanyja távolabbi, vagy a szomszédos megyékből, településekről érkezik a kalocsai szülészetre.

Ilyen okok miatt a születések számát inkább az országos adatok fényében érdemes megvizsgálni. Azok szerint pedig 2016. január–februárhoz képest az idei év első két hónapjában 2,2 százalékkal kevesebb gyermek jött világra hazánkban.

Az aljegyző arra is felhívta a figyelmet, hogy 2017 januárjában 32 olyan elhunyt anyakönyvi kivonatát kellett kiállítani, akik valójában 2016 december végén távoztak az élők sorából. Ám az ilyen adminisztratív eltolódások a karácsonyi ünnepek miatt minden évben ismétlődhetnek.

Kalocsai háziorvosoktól származó vélemény szerint a 2017. év eleji halálozási többlet hátterében – a két évvel ezelőtti halálozásokhoz hasonlóan – most is az elhúzódó és későn tetőző influenzajárvány, a szokatlanul hosszú tél is állhat. Ugyan az influenza elleni védőoltások felvétele érdekében a háziorvosi körzetekben mindent megtettek, mégis még mindig sokan voltak, akik azt idős koruk, vagy krónikus betegségük ellenére visszautasították.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 07. 23., 21:33
Kalocsán körülbelül egy órája nem működödnek a Tarr Kft. szolgáltatásai, de a telekommunikációs szolgáltató közösségi oldalán megjelent tájékoztatás szerint Baranya, Tolna és Fejér megyék településein is leállás tapasztalható. Még >>>
2017. 07. 22., 18:55
Húsz gyermek utazhatott el pénteken a magyar tenger partjára a Kalocsai Roma Nemzetiségi Önkormányzat egy sikeres pályázatának köszönhetően. Még >>>
2017. 07. 21., 21:45
Van úgy, hogy a szemét tűnik el, és van úgy, hogy a kamera... Még >>>
2017. 07. 21., 18:50
A terep előkészítése csapatmunka volt. Még >>>
2017. 07. 21., 13:30
Ez egy újféle módszer, miszerint először használják a hajbalzsamot, és ezután a sampont, amitől a haj állítólag sokkal dúsabbnak, ápoltabbnak tűnik. De mi a véleménye erről egy szakembernek? Még >>>
2017. 07. 20., 22:00
Olyan keményen próbálkoztam és csak eddig jutottam, de a végén úgysem számít. El kellett buknom, hogy elveszítsek mindent. De a végén úgysem számít. //Linkin Park- In the end Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-05-22 15:23:35
 1 Aztán van-e jogosultsága a vállalkozónak a szer kezelésére, kijuttatására? Ezt vizsgálták a keretszerződés megkötésekor, vagy csak megint...

Szabálytalan volt a vegyszeres kezelés parkjainkban?! Simon Zoltán képviselő-testületi ülésen tett föl kérdéseket a Kubikus parki játszótéren és más közterületeken végzett vegyszeres rovarirtással kapcsolatban, lakossági jelzések kapcsán, a témáról írott cikkünkre is hivatkozva. A válasz szerint a permetezés papíron rendben volt, de írásos választ is ígértek.

 Ágika
 2017-05-16 15:33:28
 3 Úgy látom Cinó, nem volt eredményes a megfélemlítés. Hál' Istennek! ;) Nem is értem, hogy gondolja valaki, hogy egy újságírót megfenyesse...

Az építményadó emelésének és új, lakossági adó bevezetésének szándékáról is tájékoztatta a polgármester a meghívott vállalkozókat a múlt szerdai üzleti reggelin, amelyen a Paks II, a híd, és a térség településeinek fejlesztései is „terítékre kerültek”.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

1998. július 23-án, délután 3 óra előtt nem sokkal a 17-es oldalszámú MiG-29B repülőgéppel katasztrófát szenvedett Rácz Zsolt alezredes, aranykoszorús első osztályú repülőgép-vezető. 
A kazanyi Gorbunov repülőgépgyár végső összeszerelő üzemegységébe vontatták át az utolsó munkálatok elvégzésére a Tu-160M2 stratégiai bombázó prototípusát.
A Wizz Air, Közép- és Kelet-Európa legnagyobb diszkont légitársasága ma bejelentette, hogy minden járatán ingyenes lesz a nagy kézipoggyász 2017. október 29-től.
Az Amerikai Egyesült Államok elkötelezett a béke és a szabadság védelmében, valamint a NATO céljainak megvalósításában - fogalmazott az Európában állomásozó amerikai szárazföldi erők parancsnoka július 18-án, kedden Pápán.