2017. 03. 29. szerda
Auguszta
: 310 Ft   : 287 Ft Benzin: 373 Ft/l   Dízel: 374 Ft/l   Írjon nekünk TUDOMÁNY

Rekordot állított a foktőiek I. Tarhonyafőző Fesztiválja – Ínycsiklandó finomságok tarhonyára komponálva

Zsiga Ferenc  |  2016-07-03 21:10:38

A hagyományos foktői falunapból nőtte ki magát a községi sportpályán július 2-án, szombaton első alkalommal megrendezett Tarhonyafőző Fesztivál, a gigantikus mennyiségű és kitűnő ízű lecsós pásztortarhonyát máris a magyarországi, közép-európai rekordok között jegyzik. Ám ettől is fontosabb, hogy maradéktalanul megvalósult az esemény „filozófiája”: barátságban együtt lenni, főzögetni, önfeledten szórakozni, átélni az egy közösséghez tartozás, a „valamennyien foktőiek vagyunk” máshoz nem hasonlítható élményét.

A tavalyi falunapon jött az ötlet, hogy Tarhonyafőző Fesztivállal emlékezzenek a foktőiek „tarhonyások” ragadványnevére, amely az ősökre való mókás emlékezés, közös ünneplés mellett marketing szempontból is egyedülálló lehetőséget kínál arra, hogy a település lakói az ilyen formán elhíresült ősi ételen keresztül is valami csak rájuk jellemzőt alkossanak.

Jelentem, sikerült! Egy minden részletében jól átgondolt és sikeresen megszervezett fesztivált hoztak tető alá a foktőiek, akik az önkormányzat önzetlen munkatársai mellett az ilyen rendezvényekben országos elismerést szerzett Németh József és kitűnő barátai szakértelmére is támaszkodhattak. Az ínycsiklandó finomságok tarhonyára komponálva célkitűzés tehát megvalósult!

Képgaléria megtekintése (32 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Bakai Károly polgármester elismerően szólt a fesztivál színes rendezvénykínálatáról, a rekord lecsós pásztortarhonyát főző Németh József, Blaskó János, Bojtor Tibor és Makainé Szabó Mária gasztronómiai szaktekintélyek közreműködéséről, akik egyben a Tarhonyafőző Fesztivál zsűrijét is alkották. Külön kiemelte Kovács Ottó képviselő szervező munkáját, de mint mondta: az eseménynek nem a rekordállítás, sokkal inkább az volt a célja, hogy a foktőiek ezzel a rendezvénnyel is tisztelegjenek elődeik, múltjuk előtt, barátságban együtt legyenek, szórakozzanak, főzögessenek, átéljék az egy közösséghez tartozás, a „valamennyien foktőiek vagyunk” semmihez nem hasonlítható érzését.

A polgármester tréfásan felelevenítette, miért is hívják a foktőieket tarhonyásoknak. A régmúltban gyökerező történet szerint a pityókás férjet megdorgálta az asszony, amiért a búzát még nem vetette el. Az meg fogta a szárított tarhonyával telki zsákot, és elszórta a földön annak rendje-módja szerint. Az igazi baj persze nem abból kerekedett, hogy a búza a kamrában maradt, hanem hogy az asszony mindezt elpletykázta a piacon. Ebből is látható, hogy a férfibűnök áthárításának a faluban is régi hagyománya van.

Ugyan a rendezvény a barátság jegyében született, de azért mindenki annak reményében gyújtott a bogrács alá, hogy a zsűri az ő főztjét találja a legjobbnak.

Képgaléria megtekintése (32 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Ahogy a 15 csapat a 20 féle ételt – természetesen valamennyit tarhonyára komponálva – a zsűri asztalára tette, megkezdődött az értékelés. A nagy kreativitásra valló ételek pontozásos bírálatánál személyesen is ott voltam, ezért igazolhatom: az ítészek rendkívül körültekintően jártak el. Egyebek mellett ilyen mondatok is elhangzottak, hogy „…erősen érzik a marha, a babérlevél íze… a tarhonya nagyon vegetás…” , de természetesen sok volt a dicsérő szó is, és esetenként a vélemények is különböztek. Annyi bizonyos, hogy nem volt olyan „titkos” fűszerkeverék, aminek összetevőire ízlelés alapján Németh József és kollégái ne derítettek volna fényt. Ám még a sokat látott, kóstolt szaktekintélyek is felkapták a fejüket, amikor például Batáné Pálfy Erzsébet tarhonya „vargabélese”, vagy a foktői önkormányzat csapata kapros, túros tarhonyakölteménye édes és sós változatban megérkezett.

Amint az értékelő lapok elkészültek, Németh József Gál Gábort, a magyarországi rekordok.hu regisztrátorát és Bakai Károlyt invitálta az óriás, 500 literes bográcsban főtt, majd egy másikban tálalt, a magyar trikolor színeiben pompázó lecsós pásztortarhonyához, hogy azt megízleljék. 

Az osztatlan elismerést követően Németh József az összetevőket is ismertette. Elsőként a foktői asszonyok kézzel készített, 30 kilogramm tarhonyáját méltatta, majd jött a 40 kiló burgonya, 20 kiló hartai füstölt kolbász, 20 kiló császár-, és kenyérszalonna, 20 kiló tölteni való paprika, 10 kiló paradicsom, ugyanennyi vöröshagyma és persze a víz és a fűszerek. Mindösszesen 250 kilogramm, kizárólag magyar élelmiszer került a bográcsba, így Foktőn beteljesült a szlogen: „Magyar asztalra magyar alapanyagot!” A rekordot regisztráló Gál Gábor szerint a foktői lecsós pásztortarhonya végső súlya a főzés közbeni súlyveszteség miatt 216 kilogramm 45 dekagramm volt, ami magyar, egyben közép-európai rekord!

Képgaléria megtekintése (32 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A végig jó hangulatban zajló rendezvényen a foktői táncosok autentikus népviseletben léptek fel, majd este 19 órakor a nagyszínpadon Gombos János volt polgármester vette át a Foktő Község Díszpolgára, Kistamás József pedig a Foktő Község Sportjáért kitüntetést. A volt polgármester méltatásakor elhangzott: 17 éves működése alatt kimagasló érdemeket szerzett a község fejlesztésében. Egyebek mellett az ő vezetése idején, a környező községeket megelőzve valósult meg a telefon-, a földgáz-, és szennyvízhálózat beruházás, de a közösségi élet terültén is számos eredmény született.

Kistamás József laudációjában elhangzott: a falu sportjáért tett erőfeszítései példaértékűek. Nyomdokába lépve, az idei évtől immár újra van a községnek önálló futballcsapata, de más szakosztályok is szerveződhetnek. Mindkét kitüntetett munkásságát nehezen szűnő tapssal is elismerte a közönség.

Az foktői I. Tarhonyafőző Fesztivál a Karthago együttes koncertjével zárult. Kis képzelőerővel talán ide illik a Karhago: Ugye eljössz még? című dalában feltett kérdés, amire a válasz: Köszönjük, hogy velünk voltatok, találkozzunk jövőre is!

Képgaléria megtekintése (32 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Foktői I. Tarhonya Fesztivál helyezettjei

Népi ételek kategória:
I. Papleány és unokája- Kemény tarhonya
II. Máltai szeretett szolgálat - Tarhonyás sertés hús
III. Kék szalag csapat - Bográcsos tarhonya

Különleges ételek:
I. Samu és Barátai - Csülkös-lábszár tarhonyával
II. Tarhonya vetők - Kukoricás birkapörkölt tarh.
III. Csiri-biri csapat - Mediterrán tarhonyás lecsó

Desszertek kategória:
I. Önkormányzat 2-es csapat - Kapros-túrós tarhonya
II. Batáné Pálfi Erzsébet - Tarhonyás béles
III. Nyald meg a Kanalat Team - Tarhonya felfújt

Vándorserleg SZABADTŰZI LOVAGREND felajánlása:
L.S.T. csapat - Tarhonyás krumpli leves tejfellel, Tarhonyás langaló, Tarhonyás fagyi

Legvidámabb csapat Különdíj: Szaminok csapata

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 03. 29., 16:52
Nagy riadalomnak lehetettek szem- és fültanúi a fajszi Föli-fok közelében lakók tegnap, ugyanis délután hatalmas lángokban kezdett égni a település önkormányzati tanösvénye. Sajnos nem sok maradt belőle. Még >>>
2017. 03. 28., 19:18
Sajnos még egyiket sem láttam, így nem tudok véleményekkel szolgálni. Azonban már régóta vágyakozom,hogy egy igazán jó filmet nézzek meg a legközelebbi moziban és az is biztos, hogy én a Kincsemmel kezdem majd! Még >>>
2017. 03. 28., 16:02
Meddig halogatjátok még? Jaj, lányom, te sem leszel fiatalabb! Ketyeg ám a biológiai óra! Nem fogod bírni az éjszakázást! Nem elég megszülni azt a gyereket, fel is kell nevelni... Harminc felett csípőből vágják a hozzám hasonló korú nőkhöz a fenti kérdéseknek álcázott jótanácsokat. A Dívány 5 pontba foglalta, miért érdemes mégis 30 után szülni. A legerősebb aggályomat azonnal ki is ütötték, mivel azt mondják: az idősebb korban szült anyák tovább élnek. Még >>>
2017. 03. 28., 12:14
Meghalt egy brazil futballszurkoló, aki vasárnap leesett a Sao Pauló-i Morumbi Stadion tribünjéről. Még >>>
2017. 03. 28., 08:54
Illetve, nem is az a lényeg, hogy mi szólal meg, mert ami elhangzik, „csupán” egy szokásosan pazar improvizáció Leányfalusi Vilmostól, ezúttal az „A keresztfához megyek” kezdetű egyházi ének dallamából építkezve. De min szólal meg?! Még >>>
2017. 03. 27., 21:46
Két életmentés között térkövet raktak a kalocsai mentősök. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Lufi
 2017-02-25 07:02:53
 5 Már senki sem akar felmenni a sok idióta közé!

– Ezt kérdezte Simon Zoltán képviselő, – „Sajtótájékoztatókra több választ nem adok” – felelte Bálint József polgármester a Városházán kettejük közt az elhalasztott költségvetési vita kapcsán zajlott parázs párbeszéd során. Előbbi megismételte két hónapja föltett kérdéseit, utóbbi kitérő választ adott, de az ügyvezetőt nem perli.

 MrSmith
 2017-02-18 10:22:16
 9 Addig jar a korso...

Közösségi oldalon küldött munkatársunknak Török Gusztáv Andor olyan tartalmú üzenetet, amely úgy is értelmezhető, mintha a volt polgármester valamiféle bosszút helyezne kilátásba, amiért megírtuk: Bálint József felmondta megbízási szerződését. Ez a lépés nemcsak nem elegáns egy ötciklusos polgármestertől, de át is lép egy határt, amit nem hagyhatunk szó nélkül.

 Kalotroll
 2017-02-23 01:26:39
 10 Ehhez képest a tolvaj kormány hozzávágott a városhoz még 170 milliót, abban az évben, mikor eladták a haverjaid 450-ért a KalocsaKOM-ot. ...

A pályázati lobbizás és önkormányzati kommunikációra költött összegek megtakarítása volt a négy tényező egyike, amely javította a kedden elfogadott költségvetés kiadási oldalát. A gombaszakértő és a főépítész marad.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

Döntött az Orosz Légierő vezetése – a „Fecskék” lecserélhetik MiG-29-eseiket a legújabb MiG-35-ösökre. Az erről szóló bejelentést a malajziai LIMA-2017 kiállításon hozták nyilvánosságra.
A Bell Helicopter a közelmúltban a dallasi HAI HELI-EXPO rendezvényen leplezte le legújabb helikopter koncepcióját, melyet a „biztonságosabb, okosabb és hatékonyabb” megoldások jegyében készítettek.
Hivatásos katonák vezénylésének folytatásáról és a polgári-katonai léginavigáció további fejlesztéséről állapodott meg a Honvédelmi Minisztérium és a HungaroControl.
A Maláj Királyi Légierő MiG-29-esei földi támadó szerepkörben is bevethetővé válnak a modernizálásukat követően.