2017. 08. 16. szerda
Ábrahám
: 304 Ft   : 259 Ft Benzin: 336 Ft/l   Dízel: 333 Ft/l   Írjon nekünk TUDOMÁNY

Pályázat megvalósítási és benyújtási dömping Géderlakon

Zsiga Ferenc  |  2017-08-01 21:04:43

A már elnyert pályázatok, folyamatban lévő beruházások megvalósításával egy időben újabb tendereket készítenek elő Géderlakon, ahol még a tél beállta előtt közel 42 millió forint értékű fejlesztés valósul meg. A most előkészítés alatt álló beruházási hullám nagy valószínűséggel jövőre sem törik meg, ugyanis teljes gőzzel folyik a tervezés, hogy négy újabb, összesen 130 millió forint költség igényű TOP-os pályázatot nyújthassanak be. Ott jártunkkor Katona György polgármester éppen Szabó Péter építész mérnökkel egyeztetett az óvoda és az egészségház jövő évi korszerűsítéséről.

A polgármesteri hivatal előtt megállva azonnal feltűnt, hogy a patinás községházán kőművesek dolgoznak, a szépen felújított épület alászigetelése folyik. Erről szólva a polgármester elmondta: a Belügyminisztérium pályázatán 20 millió forintot nyertek, hogy a munkát elnyerő dunapataji építőipari vállalkozó még az ősz beállta előtt elvégezze az épület alászigetelését. Az utólagos vízszigetelés az elfogadott technológia szerint falátvágással történik. A pályázathoz a településnek önrészt nem kellett biztosítani.

Terveket egyeztet Katona György polgármester és Szabó Péter építész mérnök
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A Duna kalocsai járási szakaszán egyedül Géderlaknál járó komp komoly lehetőséget kínál, hogy a Paks II. beruházásban résztvevő munkaerő egy része Géderlakon vagy a szomszédos településeken keressen szállást és étkezést. Ez utóbbira is gondolva, a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítványtól (JETA) nyert forintokból van folyamatban a község ebédlőjének fejlesztése. A JETA 10 százalékos önrész mellett 15 millió forintot biztosított erre a célra, mely összeget 1,5 millió forinttal egészítik ki.

Folyamatban az étkezde bővítése
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Mint elhangzott: elsősorban az volt a cél, hogy az ebédlő méretét, ezzel együtt befogadóképességét növeljék, da ha már a falakhoz hozzányúltak, a szomszédos két iskolai tantermet még a őszi iskolakezdés előtt felújítják.

Folyamatban az étkezde bővítése
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Az Egészségház napelemes hűtéséhez-fűtéséhez, az úgynevezett Split egységek telepítésére szintén a JETA-tól nyertek 5 millió forintot. Ennél a fejlesztésnél az önrész 250 ezer forint – mondta Katona György.

Katona György polgármester
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A polgármester arról is beszámolt, hogy a jövő évi TOP-os (Területi Operatív Program) pályázatok keretében 4 komolyabb beruházást szeretnének megvalósítani. Az ezekhez szükséges előtanulmányok, illetve tervek készítése most van folyamatban.

Látogatásunk alkalmával a település vezetője éppen Szabó Péter kalocsai építészmérnökkel egyeztetett az óvoda épületének felújításáról, amely a nyílászárók cseréjét, külső hőszigetelést, játszótéri fejlesztést és a vizesblokkok felújítását foglalja magába. Az ehhez igényelt pályázati összeg, 100 százalékos támogatási intenzitás mellett, 28 millió forint.

Javában tart a községháza szigetelése
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Az Egészségház külső felújítása, külső hőszigetelése, akadálymentes parkolójának kialakítása 14 millió forintba kerül, amennyiben kedvezően bírálják el az erre a célra benyújtott TOP-os pályázatot.

Napelemet kap az orvosi rendelő
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Ugyancsak TOP-os pályázati összegből újulna meg a községi csapadékvíz-elvezetési rendszere a Kossuth Lajos - Szabadság - és a Petőfi Sándor utcában. Ez utóbbiban teljesen új árokrendszert kell kialakítani. Ennek a beruházásnak a költségigénye 35 millió forint.

Az önkormányzat TOP-os közutas támogatásra is pályázik. A községen belül 4 úgynevezett busz öblöt alakítanának ki, de új buszmegállókat is kihelyeznének. A megpályázott 53 millió forintból két helyen új gyalogátkelőt is létesítenének az iskolánál, illetve az Ordasi úti buszmegállónál. Mint a polgármester hangsúlyozta:

a jövő évre megpályázott TOP-os fejlesztési összegek elérik a 130 millió forintot.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

Még több friss hír

2017-08-16 17:05:00
A magyar felnőttek fele az elmúlt öt évben egyetlen napot sem töltött a Balatonnál. Kik nyaralnak a Balatonnál, és kiknek nincs rá lehetőségük? Északi part vagy déli? És ha tehetné, külföldre utazna, vagy akkor is maradna a legnagyobb magyar tó partján? Itt az Index nagy Balaton-kutatása.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 08. 16., 20:11
Leányfalusi Vilmos, a főszékesegyház karnagya a Nagyboldogasszony ünnepén tartott, búcsúi szentmise végén improvizál. Még >>>
2017. 08. 16., 16:30
Peti meglátta a Szelidi-tónál. A teljes képért kattints! Érdemes. Még >>>
2017. 08. 15., 22:34
Akkor hogy parkolhat egy őrült hajó? Még >>>
2017. 08. 15., 13:16
Augusztusi égbolt a főszékesegyház felett...Látványfelelős: Szalai Attila Még >>>
2017. 08. 14., 06:00
A holnapi (keddi) ünnepi nagymise után a következő három vasárnapon is érseki misékre várja a főszékesegyház a híveket. Még >>>
2017. 08. 13., 11:45
...a magyarok felének nincs elég pénze egy egyhetes nyaralásra. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  JETfly Magazin kiemelt hírei

Az ausztrál védelmi miniszter Marise Payne, 2017. augusztus 11-én az East Sale légibázison rendezett ünnepségen bejelentette, hogy hivatalosan is hadrendbe állt az első 6 Pilatus PC-21 típusú kiképzőgép.
Emlékezni kell a múltra, tisztelni kell a múltat, de még inkább azokat, akik a jövőt építették a régi korokban – mondta dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnök augusztus 15-én, kedden Veszprémben a légierő haderőnem és a repülők napja alkalmából tartott ünnepségen.
A napokban egy érdekes hír látott napvilágot: az Egyesült Államok vezetése továbbra is elégtelennek tartja a jelenleg hadrendben álló F-22 Raptorok számát.
„Carpathian Hawk” néven a brit és magyar légierő katonái gyakorlatot rendeznek augusztus 14-25. között a kecskeméti repülőbázison.