2017. 07. 23.
Lenke
: Ft   : Ft Benzin: 336 Ft/l   Dízel: 333 Ft/l   Írjon nekünk TUDOMÁNY

Alakul a 37. hajósi borünnep programja – Kalóz-punk a színpadon, élő hagyomány a présházak közt

2017-05-02 08:19:58

Május utolsó hétvégéjén, május 26-28-ig tartják meg a fesztivált, amelyre már pénteken elkezdenek hangolódni, igaz ekkor még sem nagy tömeg, sem egész napos programkínálat nem jellemző. Tény viszont, hogy a rá következő két nap előszele már ilyenkor megcsapja a negyvennyolc órára fesztiváltérré váló, legimpozánsabb közép-európai présházrengeteget.

A harminchetedik népünnepély kínálatát illetően Estókné Szalczer Erzsébet hajós polgármesternél érdeklődtünk. Mint elmondta, a Cabernet fogadóban tartandó szakmai konferenciával startol a program május 26-án délután.

Ott főképp a borászokat érintő fejleményekről tartanak előadásokat mezőgazdasági gépbemutatóval egybekötve. Az előadók listája még nem teljes, de folyik a szervezés, tette hozzá, megjegyezve, hogy a Tornádó együttes jóvoltából már ezen a napon megszólalnak a mikrofonok a Hirrlingen téren felállított színpadon.


Forrás: Illés György / KALOhírek archív

A nagyprogram szombaton kezdődik, ekkora időzítik az ünnepélyes megnyitót, amelyet már tavaly is vasárnap helyett az első igazi fesztiválnapra időzítettek. Ezen aktust tradicionális elemek alkotják majd, mint a kapcsolódó borverseny eredményhirdetése, a Szent Orbán Borlovag Rend felvonulása és az új borlovagok avatása, valamint a protokollvendégek köszöntése és beszéde.

E napon lép színpadra a hajósi programfelelősök és hagyományőrző együttesek java, illetve a hajósi harmonikások is húzzák majd. A polgármester megsúgta, hogy vidéki csoportok is jelezték, hogy örömmel színesítenék az Orbán-napi palettát, de velük még javában folynak az egyeztetések.

A szombat este kilenckor dörrenő hagyományos könnyűzenei nagykoncert hangulatfelelőse ebben az évben a Paddy and the rats ír-kalóz punk-rockot és kocsmazenét játszó formáció lesz.

Ha hirtelen nem ugrik be a srácok arca, az nem a véletlen műve, hiszen egy nagyon fiatal, ám annál tehetségesebb és sikeresebb formációról beszélünk. 2008-as megalakulásukra két évvel megjelent első albumuk nyomán a 2010-es legtöbbet letöltött magyar bandájává váltak az iTunes rangsorban. Második lemezükre nem kellet ennyit várni, a Hymns For Bastards 2011 tavaszán érkezett, amelyet a jól táncolható ritmusok jellemeznek. 

Az elmúlt szűk évtizedben több száz koncertet adtak, így megfordultak már többek között Kalocsán is, a Napközi Music Pubban, és masszív rajongótábort tudhatnak maguk mögött. A fontosabb hazai fesztiváloknak, mint a Hegyalja, Campus, SZIN, EFOTT és a VOLT, mind meghívott előadói voltak, de határainkon túl, Németországban, Franciaországban, Olaszországban, Ausztriában, Svédországban, Dániában és Szlovákiában is hengereltek már koncertjeikkel – az idén Hajóson a sor!


Forrás: Illés György / KALOhírek archív

Természetesen mindkét napon vásári mutatványosok, megannyi gyermekprogram, bábozók, mesejátékok szövik át az eseményeket, amelyek mind-mind arra hivatottak, hogy a fesztiválra érkező legkisebbek se unatkozzanak.

Hajós első embere azt is megsúgta, hogy a vasárnapi programzáró koncert fellépőjével még tárgyalnak, de rövidesen erről is megállapodás születik. Megjegyezte továbbá, hogy az idén is gondoskodni fognak arról, hogy a messzebbről érkezők akár Hajóson biztonságban tudhassák az autóikat, hiszen a város és a vele szomszédos pincefalu között ingyenes kisvonat fog járni a fesztivál ideje alatt.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 07. 21., 21:45
Van úgy, hogy a szemét tűnik el, és van úgy, hogy a kamera... Még >>>
2017. 07. 21., 18:50
A terep előkészítése csapatmunka volt. Még >>>
2017. 07. 21., 13:30
Ez egy újféle módszer, miszerint először használják a hajbalzsamot, és ezután a sampont, amitől a haj állítólag sokkal dúsabbnak, ápoltabbnak tűnik. De mi a véleménye erről egy szakembernek? Még >>>
2017. 07. 20., 22:00
Olyan keményen próbálkoztam és csak eddig jutottam, de a végén úgysem számít. El kellett buknom, hogy elveszítsek mindent. De a végén úgysem számít. //Linkin Park- In the end Még >>>
2017. 07. 20., 16:15
A futógráfusunk egy teljes napot át futni fog. Kalocsa összes utcájába befut és kifut. Vele tarthattok! Még >>>
2017. 07. 20., 14:46
A gyűrű már hónapokkal ezelőtt megvolt, a monológot rögtönözte János, aki múlt héten egy Máltára tartó repülőgép járaton, a személyzetet is beavatva kérte meg kedvese kezét. Még >>>

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-05-22 15:23:35
 1 Aztán van-e jogosultsága a vállalkozónak a szer kezelésére, kijuttatására? Ezt vizsgálták a keretszerződés megkötésekor, vagy csak megint...

Szabálytalan volt a vegyszeres kezelés parkjainkban?! Simon Zoltán képviselő-testületi ülésen tett föl kérdéseket a Kubikus parki játszótéren és más közterületeken végzett vegyszeres rovarirtással kapcsolatban, lakossági jelzések kapcsán, a témáról írott cikkünkre is hivatkozva. A válasz szerint a permetezés papíron rendben volt, de írásos választ is ígértek.

 Ágika
 2017-05-16 15:33:28
 3 Úgy látom Cinó, nem volt eredményes a megfélemlítés. Hál' Istennek! ;) Nem is értem, hogy gondolja valaki, hogy egy újságírót megfenyesse...

Az építményadó emelésének és új, lakossági adó bevezetésének szándékáról is tájékoztatta a polgármester a meghívott vállalkozókat a múlt szerdai üzleti reggelin, amelyen a Paks II, a híd, és a térség településeinek fejlesztései is „terítékre kerültek”.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

A kazanyi Gorbunov repülőgépgyár végső összeszerelő üzemegységébe vontatták át az utolsó munkálatok elvégzésére a Tu-160M2 stratégiai bombázó prototípusát.
A Wizz Air, Közép- és Kelet-Európa legnagyobb diszkont légitársasága ma bejelentette, hogy minden járatán ingyenes lesz a nagy kézipoggyász 2017. október 29-től.
Az Amerikai Egyesült Államok elkötelezett a béke és a szabadság védelmében, valamint a NATO céljainak megvalósításában - fogalmazott az Európában állomásozó amerikai szárazföldi erők parancsnoka július 18-án, kedden Pápán.
Két turnusban, kilencvenhárom tanuló vett részt a nyár első hónapjaiban a kecskeméti repülőbázison szervezett honvédelmi táborokban. Többen közülük ismerősként üdvözölték a kiképzőiket – ők már tavaly is táboroztak a bázison.