2017. 05. 27. szombat
Hella
: 307 Ft   : 274 Ft Benzin: 363 Ft/l   Dízel: 349 Ft/l   Írjon nekünk TUDOMÁNY

Alakul a 37. hajósi borünnep programja – Kalóz-punk a színpadon, élő hagyomány a présházak közt

2017-05-02 08:19:58

Május utolsó hétvégéjén, május 26-28-ig tartják meg a fesztivált, amelyre már pénteken elkezdenek hangolódni, igaz ekkor még sem nagy tömeg, sem egész napos programkínálat nem jellemző. Tény viszont, hogy a rá következő két nap előszele már ilyenkor megcsapja a negyvennyolc órára fesztiváltérré váló, legimpozánsabb közép-európai présházrengeteget.

A harminchetedik népünnepély kínálatát illetően Estókné Szalczer Erzsébet hajós polgármesternél érdeklődtünk. Mint elmondta, a Cabernet fogadóban tartandó szakmai konferenciával startol a program május 26-án délután.

Ott főképp a borászokat érintő fejleményekről tartanak előadásokat mezőgazdasági gépbemutatóval egybekötve. Az előadók listája még nem teljes, de folyik a szervezés, tette hozzá, megjegyezve, hogy a Tornádó együttes jóvoltából már ezen a napon megszólalnak a mikrofonok a Hirrlingen téren felállított színpadon.


Forrás: Illés György / KALOhírek archív

A nagyprogram szombaton kezdődik, ekkora időzítik az ünnepélyes megnyitót, amelyet már tavaly is vasárnap helyett az első igazi fesztiválnapra időzítettek. Ezen aktust tradicionális elemek alkotják majd, mint a kapcsolódó borverseny eredményhirdetése, a Szent Orbán Borlovag Rend felvonulása és az új borlovagok avatása, valamint a protokollvendégek köszöntése és beszéde.

E napon lép színpadra a hajósi programfelelősök és hagyományőrző együttesek java, illetve a hajósi harmonikások is húzzák majd. A polgármester megsúgta, hogy vidéki csoportok is jelezték, hogy örömmel színesítenék az Orbán-napi palettát, de velük még javában folynak az egyeztetések.

A szombat este kilenckor dörrenő hagyományos könnyűzenei nagykoncert hangulatfelelőse ebben az évben a Paddy and the rats ír-kalóz punk-rockot és kocsmazenét játszó formáció lesz.

Ha hirtelen nem ugrik be a srácok arca, az nem a véletlen műve, hiszen egy nagyon fiatal, ám annál tehetségesebb és sikeresebb formációról beszélünk. 2008-as megalakulásukra két évvel megjelent első albumuk nyomán a 2010-es legtöbbet letöltött magyar bandájává váltak az iTunes rangsorban. Második lemezükre nem kellet ennyit várni, a Hymns For Bastards 2011 tavaszán érkezett, amelyet a jól táncolható ritmusok jellemeznek. 

Az elmúlt szűk évtizedben több száz koncertet adtak, így megfordultak már többek között Kalocsán is, a Napközi Music Pubban, és masszív rajongótábort tudhatnak maguk mögött. A fontosabb hazai fesztiváloknak, mint a Hegyalja, Campus, SZIN, EFOTT és a VOLT, mind meghívott előadói voltak, de határainkon túl, Németországban, Franciaországban, Olaszországban, Ausztriában, Svédországban, Dániában és Szlovákiában is hengereltek már koncertjeikkel – az idén Hajóson a sor!


Forrás: Illés György / KALOhírek archív

Természetesen mindkét napon vásári mutatványosok, megannyi gyermekprogram, bábozók, mesejátékok szövik át az eseményeket, amelyek mind-mind arra hivatottak, hogy a fesztiválra érkező legkisebbek se unatkozzanak.

Hajós első embere azt is megsúgta, hogy a vasárnapi programzáró koncert fellépőjével még tárgyalnak, de rövidesen erről is megállapodás születik. Megjegyezte továbbá, hogy az idén is gondoskodni fognak arról, hogy a messzebbről érkezők akár Hajóson biztonságban tudhassák az autóikat, hiszen a város és a vele szomszédos pincefalu között ingyenes kisvonat fog járni a fesztivál ideje alatt.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 05. 26., 21:45
A mesék segítségével rengeteget megtudhatunk a gyerekekről. Még >>>
2017. 05. 26., 15:49
16 hajónyi legénységgel délelőtt 9-től rajtol a mezőny. Előtte bemelegítés! Még >>>
2017. 05. 26., 15:17
Az árusok többsége már pénteken felállította a pavilonját, a színpadtechnika beüzemelése is megtörtént, így semmi akadálya nincs annak, hogy már a ma esti koncertre minden adott legyen a rendezvény sikeres lebonyolításához. Még >>>
2017. 05. 26., 12:00
Május 28-án húszezer lámpással emlékezik az ország az Eltűnt Gyermekek Világnapjára. Még >>>
2017. 05. 26., 11:44
A környék látnivalóit, turisztikai célpontjait népszerűsítő összefoglaló jelent meg az országos ismertségű közéleti portálon. Még >>>
2017. 05. 25., 21:00
Te is lehetnél! - szinte mindig ez az örökérvényű (rendezvény) szlogen jut eszembe, amikor meglátom az ÉNO-sok képeit a neten. Picit mindig szorul a szívem, aztán ahogy pumpál párat, öröm tölti el. Mert az ÉNO-sok tudnak mosolyogni, tudnak játszani, mernek önmaguk lenni, nem csak azért, mert nekik különösen nehéz lenne maszkok alá bújva az általunk élt emberi játszmákban részt venni. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-05-22 15:23:35
 1 Aztán van-e jogosultsága a vállalkozónak a szer kezelésére, kijuttatására? Ezt vizsgálták a keretszerződés megkötésekor, vagy csak megint...

Szabálytalan volt a vegyszeres kezelés parkjainkban?! Simon Zoltán képviselő-testületi ülésen tett föl kérdéseket a Kubikus parki játszótéren és más közterületeken végzett vegyszeres rovarirtással kapcsolatban, lakossági jelzések kapcsán, a témáról írott cikkünkre is hivatkozva. A válasz szerint a permetezés papíron rendben volt, de írásos választ is ígértek.

 Ágika
 2017-05-16 15:33:28
 3 Úgy látom Cinó, nem volt eredményes a megfélemlítés. Hál' Istennek! ;) Nem is értem, hogy gondolja valaki, hogy egy újságírót megfenyesse...

Az építményadó emelésének és új, lakossági adó bevezetésének szándékáról is tájékoztatta a polgármester a meghívott vállalkozókat a múlt szerdai üzleti reggelin, amelyen a Paks II, a híd, és a térség településeinek fejlesztései is „terítékre kerültek”.

 MrSmith
 2017-05-10 13:44:34
 3 Hajra Kalocsa!

Alig egy hónapja fogadták el Kalocsa nullás közbeszerzési tervét, és máris módosítani kellett, nyilván fölfelé. Bálint József portálunknak is üzent – ezúttal nevesítés nélkül. Kiderült: a polgármester nem izgul. Filvig szerint eddig sem izgultunk, mivel nem volt miért. Simon gratulált.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

Mint ahogy arról a napokban már lapunkon is beszámoltunk, 2017. május 22. és június 9. között zajlik a többnemzeti Load Diffuser 2017 hadgyakorlat a Kecskeméti Repülőbázison.
Május 22-én megkezdődött a Magyar Honvédség légierejének idei legnagyobb méretű gyakorlata. A hét ország részvételével, június 9-ig tartó Load Diffuser 2017 igazgatója Szűcs Pál ezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság megbízott légierő haderőnem főnöke.
Az Egyesült Államok Légiereje (USAF) május 15-én jelentette be a hírt, mely szerint az F-35 Lightning II Joint Strike Fighter (JSF) katapultülése miatti súlykorlátozást visszavonja.
2017. május 20-án, szombaton egy An-124-100 Ruslan érkezett a Kecskeméti Repülőbázisra, gyomrában a tavaly nagyjavításra küldött Mi-17-es helikoptereinkkel.