2017. 05. 27. szombat
Hella
: 307 Ft   : 274 Ft Benzin: 363 Ft/l   Dízel: 349 Ft/l   Írjon nekünk TUDOMÁNY

Amikor mindenki nyer – Rabok fásítottak Hartánál

2017-05-03 09:43:23

Múlt szerdán az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet fogvatartottjai vonultak terepre, hogy facsemete-ültetéssel segítsék Hartán, a Kékesi utcában, a CBA-val szemben az egykori szeméttelep rekultivációját.

Bár a hulladéklerakást már felszámolták a területen, annak fásítása-ligetesítése hagyott kívánnivalót maga után, egészen mostanáig, mígnem a kéthektáros földszeleten 8500 facsemete ereszthet gyökeret – többek között a BV-intézet közreműködésével.

Az erdősítési mozgalom kapcsán dr. Füzesi Viktor ezredes, az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka felidézte, hogy több, a környékén lévő településtől érkezett már felkérés hozzájuk, hogy segítsenek egyes munkafolyamatok elvégzésében. Ezúttal Dollenstein László, hartai polgármestertől jött a megkeresés – ez előzte meg a terepmunkát.

– A cél az volt, hogy a kéthektáros erdőültetvény kialakításában segédkezzenek a fogvatartottak a fák helyeinek a kiásásával és a csemeték elhelyezésével. Az ilyen megmozdulásokban alacsony kockázati besorolású fogvatartottak vehetnek részt. Ők önkéntesen jelentkezhetnek, és azáltal, hogy akár csak egy rövid időre is elhagyhatják az intézet zárt területét, jutalomként is élik meg, hogy részt vehetnek ezekben az alkalmakban – ismerteti a program küldetését és a „kiválasztottak” közé kerülés feltételeit az intézetparancsnok.

Nem meglepő, hogy például a jó magaviselet is a részvételi esély egyik tényezője, hiszen talán felesleges taglalni, hogy miért, de egy-egy ilyen megmozdulásra többszörös a túljelentkezés a rabok részéről. Meg kell tehát találni azokat a fogódzókat, illetve megfogalmazni egy szempontrendszert, ami alapján kimondható, hogy kik lesznek azok a szerencsések, akik jóvátételi szolgálat keretében nem csak arról tehetnek tanúbizonyságot, hogy börtönbe kerülésük botlátás igyekeznek a társadalom felé kompenzálni, de néhány órára kiléphetnek az intézet falain és kerítésein túlra.

– Korábban már voltunk Hartán, illetve Solton is, ahol a köztemető elhagyatottabb sírjainak gondozását kérték a fogvatartottaktól, míg Dunapataj kérésére a Szelidi-tó környezetében segédkeztek különféle területrendezési, takarítási, karbantartási munkálatokban – idézte fel hasonló megmozdulásaik apropóját dr. Füzesi Viktor, zárszóként hangsúlyozva, hogy a továbbiakban is készek a településvezetésekkel folytatott együttműködésre.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 05. 26., 21:45
A mesék segítségével rengeteget megtudhatunk a gyerekekről. Még >>>
2017. 05. 26., 15:49
16 hajónyi legénységgel délelőtt 9-től rajtol a mezőny. Előtte bemelegítés! Még >>>
2017. 05. 26., 15:17
Az árusok többsége már pénteken felállította a pavilonját, a színpadtechnika beüzemelése is megtörtént, így semmi akadálya nincs annak, hogy már a ma esti koncertre minden adott legyen a rendezvény sikeres lebonyolításához. Még >>>
2017. 05. 26., 12:00
Május 28-án húszezer lámpással emlékezik az ország az Eltűnt Gyermekek Világnapjára. Még >>>
2017. 05. 26., 11:44
A környék látnivalóit, turisztikai célpontjait népszerűsítő összefoglaló jelent meg az országos ismertségű közéleti portálon. Még >>>
2017. 05. 25., 21:00
Te is lehetnél! - szinte mindig ez az örökérvényű (rendezvény) szlogen jut eszembe, amikor meglátom az ÉNO-sok képeit a neten. Picit mindig szorul a szívem, aztán ahogy pumpál párat, öröm tölti el. Mert az ÉNO-sok tudnak mosolyogni, tudnak játszani, mernek önmaguk lenni, nem csak azért, mert nekik különösen nehéz lenne maszkok alá bújva az általunk élt emberi játszmákban részt venni. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-05-22 15:23:35
 1 Aztán van-e jogosultsága a vállalkozónak a szer kezelésére, kijuttatására? Ezt vizsgálták a keretszerződés megkötésekor, vagy csak megint...

Szabálytalan volt a vegyszeres kezelés parkjainkban?! Simon Zoltán képviselő-testületi ülésen tett föl kérdéseket a Kubikus parki játszótéren és más közterületeken végzett vegyszeres rovarirtással kapcsolatban, lakossági jelzések kapcsán, a témáról írott cikkünkre is hivatkozva. A válasz szerint a permetezés papíron rendben volt, de írásos választ is ígértek.

 Ágika
 2017-05-16 15:33:28
 3 Úgy látom Cinó, nem volt eredményes a megfélemlítés. Hál' Istennek! ;) Nem is értem, hogy gondolja valaki, hogy egy újságírót megfenyesse...

Az építményadó emelésének és új, lakossági adó bevezetésének szándékáról is tájékoztatta a polgármester a meghívott vállalkozókat a múlt szerdai üzleti reggelin, amelyen a Paks II, a híd, és a térség településeinek fejlesztései is „terítékre kerültek”.

 MrSmith
 2017-05-10 13:44:34
 3 Hajra Kalocsa!

Alig egy hónapja fogadták el Kalocsa nullás közbeszerzési tervét, és máris módosítani kellett, nyilván fölfelé. Bálint József portálunknak is üzent – ezúttal nevesítés nélkül. Kiderült: a polgármester nem izgul. Filvig szerint eddig sem izgultunk, mivel nem volt miért. Simon gratulált.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

Mint ahogy arról a napokban már lapunkon is beszámoltunk, 2017. május 22. és június 9. között zajlik a többnemzeti Load Diffuser 2017 hadgyakorlat a Kecskeméti Repülőbázison.
Május 22-én megkezdődött a Magyar Honvédség légierejének idei legnagyobb méretű gyakorlata. A hét ország részvételével, június 9-ig tartó Load Diffuser 2017 igazgatója Szűcs Pál ezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság megbízott légierő haderőnem főnöke.
Az Egyesült Államok Légiereje (USAF) május 15-én jelentette be a hírt, mely szerint az F-35 Lightning II Joint Strike Fighter (JSF) katapultülése miatti súlykorlátozást visszavonja.
2017. május 20-án, szombaton egy An-124-100 Ruslan érkezett a Kecskeméti Repülőbázisra, gyomrában a tavaly nagyjavításra küldött Mi-17-es helikoptereinkkel.