2017. 07. 24. hétfő
Kinga, Kincső
: 306 Ft   : 262 Ft Benzin: 336 Ft/l   Dízel: 333 Ft/l   Írjon nekünk TUDOMÁNY

Amikor mindenki nyer – Rabok fásítottak Hartánál

2017-05-03 09:43:23

Múlt szerdán az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet fogvatartottjai vonultak terepre, hogy facsemete-ültetéssel segítsék Hartán, a Kékesi utcában, a CBA-val szemben az egykori szeméttelep rekultivációját.

Bár a hulladéklerakást már felszámolták a területen, annak fásítása-ligetesítése hagyott kívánnivalót maga után, egészen mostanáig, mígnem a kéthektáros földszeleten 8500 facsemete ereszthet gyökeret – többek között a BV-intézet közreműködésével.

Az erdősítési mozgalom kapcsán dr. Füzesi Viktor ezredes, az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka felidézte, hogy több, a környékén lévő településtől érkezett már felkérés hozzájuk, hogy segítsenek egyes munkafolyamatok elvégzésében. Ezúttal Dollenstein László, hartai polgármestertől jött a megkeresés – ez előzte meg a terepmunkát.

– A cél az volt, hogy a kéthektáros erdőültetvény kialakításában segédkezzenek a fogvatartottak a fák helyeinek a kiásásával és a csemeték elhelyezésével. Az ilyen megmozdulásokban alacsony kockázati besorolású fogvatartottak vehetnek részt. Ők önkéntesen jelentkezhetnek, és azáltal, hogy akár csak egy rövid időre is elhagyhatják az intézet zárt területét, jutalomként is élik meg, hogy részt vehetnek ezekben az alkalmakban – ismerteti a program küldetését és a „kiválasztottak” közé kerülés feltételeit az intézetparancsnok.

Nem meglepő, hogy például a jó magaviselet is a részvételi esély egyik tényezője, hiszen talán felesleges taglalni, hogy miért, de egy-egy ilyen megmozdulásra többszörös a túljelentkezés a rabok részéről. Meg kell tehát találni azokat a fogódzókat, illetve megfogalmazni egy szempontrendszert, ami alapján kimondható, hogy kik lesznek azok a szerencsések, akik jóvátételi szolgálat keretében nem csak arról tehetnek tanúbizonyságot, hogy börtönbe kerülésük botlátás igyekeznek a társadalom felé kompenzálni, de néhány órára kiléphetnek az intézet falain és kerítésein túlra.

– Korábban már voltunk Hartán, illetve Solton is, ahol a köztemető elhagyatottabb sírjainak gondozását kérték a fogvatartottaktól, míg Dunapataj kérésére a Szelidi-tó környezetében segédkeztek különféle területrendezési, takarítási, karbantartási munkálatokban – idézte fel hasonló megmozdulásaik apropóját dr. Füzesi Viktor, zárszóként hangsúlyozva, hogy a továbbiakban is készek a településvezetésekkel folytatott együttműködésre.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 07. 23., 21:33
Kalocsán körülbelül egy órája nem működödnek a Tarr Kft. szolgáltatásai, de a telekommunikációs szolgáltató közösségi oldalán megjelent tájékoztatás szerint Baranya, Tolna és Fejér megyék településein is leállás tapasztalható. Még >>>
2017. 07. 22., 18:55
Húsz gyermek utazhatott el pénteken a magyar tenger partjára a Kalocsai Roma Nemzetiségi Önkormányzat egy sikeres pályázatának köszönhetően. Még >>>
2017. 07. 21., 21:45
Van úgy, hogy a szemét tűnik el, és van úgy, hogy a kamera... Még >>>
2017. 07. 21., 18:50
A terep előkészítése csapatmunka volt. Még >>>
2017. 07. 21., 13:30
Ez egy újféle módszer, miszerint először használják a hajbalzsamot, és ezután a sampont, amitől a haj állítólag sokkal dúsabbnak, ápoltabbnak tűnik. De mi a véleménye erről egy szakembernek? Még >>>
2017. 07. 20., 22:00
Olyan keményen próbálkoztam és csak eddig jutottam, de a végén úgysem számít. El kellett buknom, hogy elveszítsek mindent. De a végén úgysem számít. //Linkin Park- In the end Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-05-22 15:23:35
 1 Aztán van-e jogosultsága a vállalkozónak a szer kezelésére, kijuttatására? Ezt vizsgálták a keretszerződés megkötésekor, vagy csak megint...

Szabálytalan volt a vegyszeres kezelés parkjainkban?! Simon Zoltán képviselő-testületi ülésen tett föl kérdéseket a Kubikus parki játszótéren és más közterületeken végzett vegyszeres rovarirtással kapcsolatban, lakossági jelzések kapcsán, a témáról írott cikkünkre is hivatkozva. A válasz szerint a permetezés papíron rendben volt, de írásos választ is ígértek.

 Ágika
 2017-05-16 15:33:28
 3 Úgy látom Cinó, nem volt eredményes a megfélemlítés. Hál' Istennek! ;) Nem is értem, hogy gondolja valaki, hogy egy újságírót megfenyesse...

Az építményadó emelésének és új, lakossági adó bevezetésének szándékáról is tájékoztatta a polgármester a meghívott vállalkozókat a múlt szerdai üzleti reggelin, amelyen a Paks II, a híd, és a térség településeinek fejlesztései is „terítékre kerültek”.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

1998. július 23-án, délután 3 óra előtt nem sokkal a 17-es oldalszámú MiG-29B repülőgéppel katasztrófát szenvedett Rácz Zsolt alezredes, aranykoszorús első osztályú repülőgép-vezető. 
A kazanyi Gorbunov repülőgépgyár végső összeszerelő üzemegységébe vontatták át az utolsó munkálatok elvégzésére a Tu-160M2 stratégiai bombázó prototípusát.
A Wizz Air, Közép- és Kelet-Európa legnagyobb diszkont légitársasága ma bejelentette, hogy minden járatán ingyenes lesz a nagy kézipoggyász 2017. október 29-től.
Az Amerikai Egyesült Államok elkötelezett a béke és a szabadság védelmében, valamint a NATO céljainak megvalósításában - fogalmazott az Európában állomásozó amerikai szárazföldi erők parancsnoka július 18-án, kedden Pápán.