Kalohírek

 

Aranyárban mérik az értékét – Régi-új halfaj kerül ősszel a Vajasba

2013. április 04.,csütörtök 10:58  | 
A Kalocsa és Vidéke Horgászegyesület hosszú évek óta gondoskodik a Kalocsát kettészelő Vajas csatorna gazdag halfaunájának folyamatos ápolásáról és utánpótlásáról. Ősszel egy igazi nagy dobásra készülnek: visszatelepítenek egy korábban őshonos, mára eltűnt halat a Vajas vízébe, tudtuk meg az egyesület elnökétől.
Megosztás: 

A szóban forgó hal a pontyfélék családjába tartozik, szokás doktorhalnak és cigányhalnak is nevezni, a legtöbben viszont compó néven ismerik (képünkön). A főként lassú folyású- vagy állóvizekben élő, iszapos, növényzetben gazdag medret kedvelő fajnak remélhetőleg aranyélete lesz majd a Vajasban. Annál is inkább, hiszen az életkörülmények tökéletesen adottak számára, és nem mellesleg az értékét is aranyárban mérik.

- Sikerült felvenni a kapcsolatot egy olyan haltenyésztővel, aki compót szaporít. Szeptemberben lesz a lehalászása az ivadékoknak. A lassan fejlődő, háromnyaras egyedek öt-nyolc dekagramm súlyúak, ezért is nagyon drágák. Ugyanakkor véleményem szerint a magyar halfauna talán legszebb haláról beszélünk – vezette fel a kalocsai egyesület kezdeményezését Dr. Igaz Ferenc elnök.

– Azt tervezzük, hogy amilyen következetesen telepítettük a süllő-, az amur-, és a pontyivadékokat eddig, idén ősztől minden évben telepítünk compót is. Az ára 3000 forint/kilogramm, de úgy vélem, egyesületünk most már megengedheti magának, hogy évente 100-200 ezer forintot erre a célra fordítson – folytatta. – Praktikus lenne, hogy 30-40 centiméterben határozzuk meg a fogható méretét, hiszen lassan fejlődő típusról beszélünk. A hal hasonlít a nyurgapontyra, gyönyörű és biztos vagyok benne, hogy a horgászközösség üdvözölni fogja ezt a projektünket – nyilatkozta bizakodóan Dr. Igaz Ferenc, hozzátéve, hogy régi álma látszik megvalósulni azzal, hogy szeptembertől visszaköltöztethetik a Vajas csatorna vízébe az egykoron itt természetesen is előforduló compókat.

V. István

Blogok

Mandiner  A jóléti állam gyengíti a családot

Nem egyformán értékesek a család különféle formái, a legjobb és gazdaságilag is legértékesebb a hagyományos család, amelyet azonban rombol a jóléti állam, a [...]

Bankráció blog  Drágábbak a banki tömeges SMS küldés díjai, mint a saját telefon-díjcsomagodban!

Mennyit kell a tejbe aprítanunk ahhoz, hogy az SMS szolgáltatások árát kifizethessük.

Színes Ötletek  Ajtódísz villámgyorsan

Rövid idő alatt, kevés alapanyagból is lehet nagyon látványos, dekoratív ajtódíszt készíteni, aki pedig hozzám hasonlóan kedveli a csillogást, annak kötelező [...]

Megyei apróhirdetések

Hirdessen ingyen!

Kiadó családi ház

KALOCSA | KALOCSÁN, a kertvárosban, családi ház garázzsal kiadó. Tel.: 0630/654-8777

KALOCSÁN lakás eladó

KALOCSA | KALOCSÁN, kertvárosi 2,5 szobás szigetelt lakás eladó. Gáz és cserépkályhafűtés, alacsony rezsi. A...

KALOCSÁN lakás eladó

KALOCSA | KALOCSÁN, a Bátyai út 21. első emeleti, 37 nm-es, garzonlakás, bútorozva eladó. Tel.: 0620/315-2712

KALOCSÁN családi ház

KALOCSA | KALOCSÁN, zöld övezeti, igényes, tetőteres, alápincézett, garázsos családi ház szép kerttel áron alul...

KALOCSÁN CSALÁDI HÁZ

KALOCSA | KALOCSÁN a Petőfi utca 143. szám alatti, 3 szobás családi ház eladó. Iár.: 4,3 MFt. Tel.: 0620/296-7363

ELADÓ! Német használt ablakok

KALOCSA | ELADÓ! Német használt ablakok, többféle méretben. Tel.: 0630/725-4616
Hirdetés feladás »

További hírek

Humor

Partneroldalak

Oldal tetejére