Kalohírek

 

Aranyárban mérik az értékét – Régi-új halfaj kerül ősszel a Vajasba

2013. április 04.,csütörtök 10:58  | 
A Kalocsa és Vidéke Horgászegyesület hosszú évek óta gondoskodik a Kalocsát kettészelő Vajas csatorna gazdag halfaunájának folyamatos ápolásáról és utánpótlásáról. Ősszel egy igazi nagy dobásra készülnek: visszatelepítenek egy korábban őshonos, mára eltűnt halat a Vajas vízébe, tudtuk meg az egyesület elnökétől.
Megosztás: 

A szóban forgó hal a pontyfélék családjába tartozik, szokás doktorhalnak és cigányhalnak is nevezni, a legtöbben viszont compó néven ismerik (képünkön). A főként lassú folyású- vagy állóvizekben élő, iszapos, növényzetben gazdag medret kedvelő fajnak remélhetőleg aranyélete lesz majd a Vajasban. Annál is inkább, hiszen az életkörülmények tökéletesen adottak számára, és nem mellesleg az értékét is aranyárban mérik.

- Sikerült felvenni a kapcsolatot egy olyan haltenyésztővel, aki compót szaporít. Szeptemberben lesz a lehalászása az ivadékoknak. A lassan fejlődő, háromnyaras egyedek öt-nyolc dekagramm súlyúak, ezért is nagyon drágák. Ugyanakkor véleményem szerint a magyar halfauna talán legszebb haláról beszélünk – vezette fel a kalocsai egyesület kezdeményezését Dr. Igaz Ferenc elnök.

– Azt tervezzük, hogy amilyen következetesen telepítettük a süllő-, az amur-, és a pontyivadékokat eddig, idén ősztől minden évben telepítünk compót is. Az ára 3000 forint/kilogramm, de úgy vélem, egyesületünk most már megengedheti magának, hogy évente 100-200 ezer forintot erre a célra fordítson – folytatta. – Praktikus lenne, hogy 30-40 centiméterben határozzuk meg a fogható méretét, hiszen lassan fejlődő típusról beszélünk. A hal hasonlít a nyurgapontyra, gyönyörű és biztos vagyok benne, hogy a horgászközösség üdvözölni fogja ezt a projektünket – nyilatkozta bizakodóan Dr. Igaz Ferenc, hozzátéve, hogy régi álma látszik megvalósulni azzal, hogy szeptembertől visszaköltöztethetik a Vajas csatorna vízébe az egykoron itt természetesen is előforduló compókat.

V. István

Blogok

Éhezésmentes Karcsúság Szafival  Zöldséges golyók paleo tejfölös zöldségekkel

Zöldséges golyók paleo tejfölös zöldségekkel Zöldséges golyók paleo tejfölös zölds[...]

Névmásblog  Minden oroszok cárja

Egy különleges többes szám a magyarban. A magyar nyelv egyik jól ismert tulajdonsága, hogy takarékosan bánik a többes szám nyelvtani kifejezésével a főnévi csoporton

Re-Kreatív Blog  Re-Kreatív Hétvége, 2015. július 24-26. - kiírás

Szeretettel várunk minden érdeklődőt a júliusi Re-Kreatív Hétvégére!Időpont: július 24-2[...]

Megyei apróhirdetések

Hirdessen ingyen!

Felújított 1 szobás lakás eladó

Kalocsa | Teljesen felújított,1 szobás, de tágas, 3. emeleti, 41 nm-es hőszigetelt lakás eladó a Tímár Kálmán...

ENERGETIKAI TANÚSÍTVÁNY készítése

Kalocsa | ENERGETIKAI TANÚSÍTVÁNY KÉSZÍTÉSÉT, melynek hivatalos kódját a 105/2012.(V.30.) rend. szerint kötelező az...
Hirdetés feladás »

További hírek

Humor

Partneroldalak

Oldal tetejére