2017. 07. 24. hétfő
Kinga, Kincső
: 306 Ft   : 262 Ft Benzin: 336 Ft/l   Dízel: 333 Ft/l   Írjon nekünk TUDOMÁNY

III. Tavaszi Kulturális Fesztivál Homokmégyen – városokat megszégyenítő színvonal

Zsiga Ferenc  |  2017-05-01 20:26:45

Az elmúlt két év hagyományait folytatva, a kedvező tapasztalatokat hasznosítva Homokmégy Község Önkormányzata idén április 29-én, szombaton a zsúfolásig megtelt Művelődési Otthonban rendezte meg a III. Tavaszi Kulturális Fesztivált. Az eseményre való felkészülést már hónapokkal ezelőtt megkezdték a fellépő csoportok, így egy minden elemében kitűnő, színvonalas program, lelkes diák és felnőtt szereplők, kulináris élvezetek várták a hálás,távolabbi településekről is érkező közönséget, amelynek tagjait Tapolcsányiné Varga Krisztina polgármester köszöntötte.

Azt már a beharangozónkból is tudni lehetett, milyen közönségcsalogató programra épül a fesztivál, de hogy ennyire színes és változatos lesz a műsorfolyam, azt aligha gondoltuk. És akkor még ott van a színvonal, ami annak is köszönhető, hogy egy kisebb település óvodájában és iskolájában láthatóan többet tudnak foglalkozni a gyerekekkel, több idő jut egyes készségeik, a lemaradók fejlesztésére.

Jól látszott ez a helyi Kéknefelejcs óvoda és az iskola műsorán. A szívet-lelket gyönyörködtető táncok és játékok résztvevői nem csak tudták a dolgukat, de a számukra szokatlanul nagy közönség ellenére hiba, egy elszólás, egy rossz lépés nélkül, összehangoltan táncoltak, énekeltek.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Az általános iskola műsora, majd a Homokmégyen már komoly hagyományokkal rendelkező bábosok legifjabb generációjához tartozó Kiskaticák produkciója arról árulkodott, hogy a fiúk, lányok bábtechnikája igazi szép magyar beszéddel párosul. A Hattyúlány című mesét a gyerekek Balogh Csaba Zoltán helyi pedagógus átdolgozásában és betanításával mutatták be. Nem csoda, hogy az előadást a Bács-Kiskun Megyei Kisiskolák Közművelődési Egyesület Ki Mit Tudj?-ján különdíjjal jutalmazták.

A Dunapataji Fényes Csillag Citerazenekar repertoárján főként Kalocsa környéki népdalok szerepeltek, de a Havasi Zoltán művészeti vezető munkásságát dicsérő összeállításban Dunántúli, jászsági, sóvidéki és hévizgyörki dallamok is megszólaltak. A végig jó kedvűen muzsikáló és éneklő asszony citerások két alkalommal is arany minősítést értek el.

A több évtizedes múltú Uszódi Hagyományőrző Néptánc Együttes autentikus, a kalocsaitól eltérő viselete, a tánclépésekben és dalokban azért igencsak kalocsaira hajazó produktuma egykettőre még jobb kedvre derítette az akkor már szünet nélkül másfél órája, töretlenül kitartó, létszámában inkább gyarapodó közönséget. A taps intenzitásából a táncosok mellett Csánki Mónika és Kővágó Zsolt, a csoport művészeti vezetői is arra következtetethettek, hogy Homokmégyen máskor is érdemes lesz fellépni.

A Magyarország című dal kitűnő előadása előtt Frankhauzer Liliről, a Nagyasszonyunk Katolikus Intézmény 6. osztályos diákjáról nemcsak azt tudhattuk meg, hogy 4 éve táncol, gordonkázik, 2 éve tanul gitározni, és persze színésznő szeretne lenne, de azt is, hogy énekhangját még csak egy éve csiszolják a Liszt Ferenc AMI magánének tanszakán.

A Hajósi Gombos Harmonikások duó két tagja, Huber Ferenc és Schön Ferenc a sváb népzenéből adott ízelítőt. Mint kiderült, az egyik hangszer több mint 130 éves, de amelyiken Schön Ferenc játszott, azt nemrégiben saját maga készítette a műhelyében.

Bizonyosan nem véletlen, hogy a műsorfolyam végére került a Homokmégyi Néptánc Csoport. Koreográfiájuk címét: „Szeretünk táncolni” teljes mértékben visszaigazolta mindaz, amit láthattunk. A tiszta szívvel, vidáman és felszabadultan táncoló kicsik és nagyok mindenben méltónak bizonyultak elődeik kiváló minősítéséhez. Azt is mondhatnánk, hogy ebben az összeállításban csupán egy éve együtt dolgozó csoport produkciójának gyümölcse Kishegyi Simon koreográfus, Vajda–Rigó Melinda és Vajda Gábor táncoktatók erőfeszítéseinek köszönhetően beérett. Ám hogy hallunk még róluk, az bizonyos, hiszen hamarosan a Megyeháza előtti téren, a Kalocsai Járás egyik hírességeként lépnek fel.

Aki azt hinné, hogy a délután öt órakor kezdődő, fél nyolckor véget érő műsor után bezárták a Művelődési Otthon ajtaját, az téved. A helyi asszonyok önzetlenségének köszönhetően a közösségi épület előcsarnokában mindenféle finomságok, kiflik, rétesek, paprikás kácsi és italok várták a közönséget és a fellépőket.

Az est DJ Ati retro bulijával zárult.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 07. 23., 21:33
Kalocsán körülbelül egy órája nem működödnek a Tarr Kft. szolgáltatásai, de a telekommunikációs szolgáltató közösségi oldalán megjelent tájékoztatás szerint Baranya, Tolna és Fejér megyék településein is leállás tapasztalható. Még >>>
2017. 07. 22., 18:55
Húsz gyermek utazhatott el pénteken a magyar tenger partjára a Kalocsai Roma Nemzetiségi Önkormányzat egy sikeres pályázatának köszönhetően. Még >>>
2017. 07. 21., 21:45
Van úgy, hogy a szemét tűnik el, és van úgy, hogy a kamera... Még >>>
2017. 07. 21., 18:50
A terep előkészítése csapatmunka volt. Még >>>
2017. 07. 21., 13:30
Ez egy újféle módszer, miszerint először használják a hajbalzsamot, és ezután a sampont, amitől a haj állítólag sokkal dúsabbnak, ápoltabbnak tűnik. De mi a véleménye erről egy szakembernek? Még >>>
2017. 07. 20., 22:00
Olyan keményen próbálkoztam és csak eddig jutottam, de a végén úgysem számít. El kellett buknom, hogy elveszítsek mindent. De a végén úgysem számít. //Linkin Park- In the end Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-05-22 15:23:35
 1 Aztán van-e jogosultsága a vállalkozónak a szer kezelésére, kijuttatására? Ezt vizsgálták a keretszerződés megkötésekor, vagy csak megint...

Szabálytalan volt a vegyszeres kezelés parkjainkban?! Simon Zoltán képviselő-testületi ülésen tett föl kérdéseket a Kubikus parki játszótéren és más közterületeken végzett vegyszeres rovarirtással kapcsolatban, lakossági jelzések kapcsán, a témáról írott cikkünkre is hivatkozva. A válasz szerint a permetezés papíron rendben volt, de írásos választ is ígértek.

 Ágika
 2017-05-16 15:33:28
 3 Úgy látom Cinó, nem volt eredményes a megfélemlítés. Hál' Istennek! ;) Nem is értem, hogy gondolja valaki, hogy egy újságírót megfenyesse...

Az építményadó emelésének és új, lakossági adó bevezetésének szándékáról is tájékoztatta a polgármester a meghívott vállalkozókat a múlt szerdai üzleti reggelin, amelyen a Paks II, a híd, és a térség településeinek fejlesztései is „terítékre kerültek”.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

1998. július 23-án, délután 3 óra előtt nem sokkal a 17-es oldalszámú MiG-29B repülőgéppel katasztrófát szenvedett Rácz Zsolt alezredes, aranykoszorús első osztályú repülőgép-vezető. 
A kazanyi Gorbunov repülőgépgyár végső összeszerelő üzemegységébe vontatták át az utolsó munkálatok elvégzésére a Tu-160M2 stratégiai bombázó prototípusát.
A Wizz Air, Közép- és Kelet-Európa legnagyobb diszkont légitársasága ma bejelentette, hogy minden járatán ingyenes lesz a nagy kézipoggyász 2017. október 29-től.
Az Amerikai Egyesült Államok elkötelezett a béke és a szabadság védelmében, valamint a NATO céljainak megvalósításában - fogalmazott az Európában állomásozó amerikai szárazföldi erők parancsnoka július 18-án, kedden Pápán.