2017. 05. 27. szombat
Hella
: 307 Ft   : 274 Ft Benzin: 363 Ft/l   Dízel: 349 Ft/l   Írjon nekünk TUDOMÁNY

III. Tavaszi Kulturális Fesztivál Homokmégyen – városokat megszégyenítő színvonal

Zsiga Ferenc  |  2017-05-01 20:26:45

Az elmúlt két év hagyományait folytatva, a kedvező tapasztalatokat hasznosítva Homokmégy Község Önkormányzata idén április 29-én, szombaton a zsúfolásig megtelt Művelődési Otthonban rendezte meg a III. Tavaszi Kulturális Fesztivált. Az eseményre való felkészülést már hónapokkal ezelőtt megkezdték a fellépő csoportok, így egy minden elemében kitűnő, színvonalas program, lelkes diák és felnőtt szereplők, kulináris élvezetek várták a hálás,távolabbi településekről is érkező közönséget, amelynek tagjait Tapolcsányiné Varga Krisztina polgármester köszöntötte.

Azt már a beharangozónkból is tudni lehetett, milyen közönségcsalogató programra épül a fesztivál, de hogy ennyire színes és változatos lesz a műsorfolyam, azt aligha gondoltuk. És akkor még ott van a színvonal, ami annak is köszönhető, hogy egy kisebb település óvodájában és iskolájában láthatóan többet tudnak foglalkozni a gyerekekkel, több idő jut egyes készségeik, a lemaradók fejlesztésére.

Jól látszott ez a helyi Kéknefelejcs óvoda és az iskola műsorán. A szívet-lelket gyönyörködtető táncok és játékok résztvevői nem csak tudták a dolgukat, de a számukra szokatlanul nagy közönség ellenére hiba, egy elszólás, egy rossz lépés nélkül, összehangoltan táncoltak, énekeltek.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Az általános iskola műsora, majd a Homokmégyen már komoly hagyományokkal rendelkező bábosok legifjabb generációjához tartozó Kiskaticák produkciója arról árulkodott, hogy a fiúk, lányok bábtechnikája igazi szép magyar beszéddel párosul. A Hattyúlány című mesét a gyerekek Balogh Csaba Zoltán helyi pedagógus átdolgozásában és betanításával mutatták be. Nem csoda, hogy az előadást a Bács-Kiskun Megyei Kisiskolák Közművelődési Egyesület Ki Mit Tudj?-ján különdíjjal jutalmazták.

A Dunapataji Fényes Csillag Citerazenekar repertoárján főként Kalocsa környéki népdalok szerepeltek, de a Havasi Zoltán művészeti vezető munkásságát dicsérő összeállításban Dunántúli, jászsági, sóvidéki és hévizgyörki dallamok is megszólaltak. A végig jó kedvűen muzsikáló és éneklő asszony citerások két alkalommal is arany minősítést értek el.

A több évtizedes múltú Uszódi Hagyományőrző Néptánc Együttes autentikus, a kalocsaitól eltérő viselete, a tánclépésekben és dalokban azért igencsak kalocsaira hajazó produktuma egykettőre még jobb kedvre derítette az akkor már szünet nélkül másfél órája, töretlenül kitartó, létszámában inkább gyarapodó közönséget. A taps intenzitásából a táncosok mellett Csánki Mónika és Kővágó Zsolt, a csoport művészeti vezetői is arra következtetethettek, hogy Homokmégyen máskor is érdemes lesz fellépni.

A Magyarország című dal kitűnő előadása előtt Frankhauzer Liliről, a Nagyasszonyunk Katolikus Intézmény 6. osztályos diákjáról nemcsak azt tudhattuk meg, hogy 4 éve táncol, gordonkázik, 2 éve tanul gitározni, és persze színésznő szeretne lenne, de azt is, hogy énekhangját még csak egy éve csiszolják a Liszt Ferenc AMI magánének tanszakán.

A Hajósi Gombos Harmonikások duó két tagja, Huber Ferenc és Schön Ferenc a sváb népzenéből adott ízelítőt. Mint kiderült, az egyik hangszer több mint 130 éves, de amelyiken Schön Ferenc játszott, azt nemrégiben saját maga készítette a műhelyében.

Bizonyosan nem véletlen, hogy a műsorfolyam végére került a Homokmégyi Néptánc Csoport. Koreográfiájuk címét: „Szeretünk táncolni” teljes mértékben visszaigazolta mindaz, amit láthattunk. A tiszta szívvel, vidáman és felszabadultan táncoló kicsik és nagyok mindenben méltónak bizonyultak elődeik kiváló minősítéséhez. Azt is mondhatnánk, hogy ebben az összeállításban csupán egy éve együtt dolgozó csoport produkciójának gyümölcse Kishegyi Simon koreográfus, Vajda–Rigó Melinda és Vajda Gábor táncoktatók erőfeszítéseinek köszönhetően beérett. Ám hogy hallunk még róluk, az bizonyos, hiszen hamarosan a Megyeháza előtti téren, a Kalocsai Járás egyik hírességeként lépnek fel.

Aki azt hinné, hogy a délután öt órakor kezdődő, fél nyolckor véget érő műsor után bezárták a Művelődési Otthon ajtaját, az téved. A helyi asszonyok önzetlenségének köszönhetően a közösségi épület előcsarnokában mindenféle finomságok, kiflik, rétesek, paprikás kácsi és italok várták a közönséget és a fellépőket.

Az est DJ Ati retro bulijával zárult.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 05. 26., 21:45
A mesék segítségével rengeteget megtudhatunk a gyerekekről. Még >>>
2017. 05. 26., 15:49
16 hajónyi legénységgel délelőtt 9-től rajtol a mezőny. Előtte bemelegítés! Még >>>
2017. 05. 26., 15:17
Az árusok többsége már pénteken felállította a pavilonját, a színpadtechnika beüzemelése is megtörtént, így semmi akadálya nincs annak, hogy már a ma esti koncertre minden adott legyen a rendezvény sikeres lebonyolításához. Még >>>
2017. 05. 26., 12:00
Május 28-án húszezer lámpással emlékezik az ország az Eltűnt Gyermekek Világnapjára. Még >>>
2017. 05. 26., 11:44
A környék látnivalóit, turisztikai célpontjait népszerűsítő összefoglaló jelent meg az országos ismertségű közéleti portálon. Még >>>
2017. 05. 25., 21:00
Te is lehetnél! - szinte mindig ez az örökérvényű (rendezvény) szlogen jut eszembe, amikor meglátom az ÉNO-sok képeit a neten. Picit mindig szorul a szívem, aztán ahogy pumpál párat, öröm tölti el. Mert az ÉNO-sok tudnak mosolyogni, tudnak játszani, mernek önmaguk lenni, nem csak azért, mert nekik különösen nehéz lenne maszkok alá bújva az általunk élt emberi játszmákban részt venni. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-05-22 15:23:35
 1 Aztán van-e jogosultsága a vállalkozónak a szer kezelésére, kijuttatására? Ezt vizsgálták a keretszerződés megkötésekor, vagy csak megint...

Szabálytalan volt a vegyszeres kezelés parkjainkban?! Simon Zoltán képviselő-testületi ülésen tett föl kérdéseket a Kubikus parki játszótéren és más közterületeken végzett vegyszeres rovarirtással kapcsolatban, lakossági jelzések kapcsán, a témáról írott cikkünkre is hivatkozva. A válasz szerint a permetezés papíron rendben volt, de írásos választ is ígértek.

 Ágika
 2017-05-16 15:33:28
 3 Úgy látom Cinó, nem volt eredményes a megfélemlítés. Hál' Istennek! ;) Nem is értem, hogy gondolja valaki, hogy egy újságírót megfenyesse...

Az építményadó emelésének és új, lakossági adó bevezetésének szándékáról is tájékoztatta a polgármester a meghívott vállalkozókat a múlt szerdai üzleti reggelin, amelyen a Paks II, a híd, és a térség településeinek fejlesztései is „terítékre kerültek”.

 MrSmith
 2017-05-10 13:44:34
 3 Hajra Kalocsa!

Alig egy hónapja fogadták el Kalocsa nullás közbeszerzési tervét, és máris módosítani kellett, nyilván fölfelé. Bálint József portálunknak is üzent – ezúttal nevesítés nélkül. Kiderült: a polgármester nem izgul. Filvig szerint eddig sem izgultunk, mivel nem volt miért. Simon gratulált.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

Mint ahogy arról a napokban már lapunkon is beszámoltunk, 2017. május 22. és június 9. között zajlik a többnemzeti Load Diffuser 2017 hadgyakorlat a Kecskeméti Repülőbázison.
Május 22-én megkezdődött a Magyar Honvédség légierejének idei legnagyobb méretű gyakorlata. A hét ország részvételével, június 9-ig tartó Load Diffuser 2017 igazgatója Szűcs Pál ezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság megbízott légierő haderőnem főnöke.
Az Egyesült Államok Légiereje (USAF) május 15-én jelentette be a hírt, mely szerint az F-35 Lightning II Joint Strike Fighter (JSF) katapultülése miatti súlykorlátozást visszavonja.
2017. május 20-án, szombaton egy An-124-100 Ruslan érkezett a Kecskeméti Repülőbázisra, gyomrában a tavaly nagyjavításra küldött Mi-17-es helikoptereinkkel.