2017. 07. 23.
Lenke
: Ft   : Ft Benzin: 336 Ft/l   Dízel: 333 Ft/l   Írjon nekünk TUDOMÁNY

Közel 2 milliárd forint landol a Kalocsai Járásban

Borbély-Juhász Ágnes  |  2017-05-02 17:30:52

A 2014-2020-as programozási időszakban a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) rendelkezésre álló forrás Bács-Kiskun megyében mintegy 63 milliárd forint. 2016-ban összesen 197 megyei pályázat került a TOP keretein belül benyújtásra, melyből a most kihirdetett eredmények alapján 127 támogatást nyert. A benyújtott kérelmek összege 30 milliárd forint, melyből 16 milliárd most már biztosan megyénkben hasznosul.

A nyertes pályázatokról tartott sajtótájékoztatót ma délelőtt Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke a Megyeházán.

– A mai nappal igen fontos mérföldkőhöz érkeztek a beadott TOP-os pályázatok, hiszen a több éves, komoly előkészítő munkát követően elindulhatnak a várva várt fejlesztések – mondta a megyei elnök.

– Az előmunkálatok már jó pár éve elkezdődtek a települési önkormányzatok és a helyi vállalkozások igényeinek alapos feltérképezésével és összegyűjtésével. A többszöri egyeztetés, rangsorolás után a pályázatok megyei elképzelésekkel való összehangolását végeztük. Országos viszonylatban is egyedülálló a Megyei Önkormányzat koordinációjával létrejött együttműködési, támogatói rendszer, mely segítséget nyújtott a települési önkormányzatoknak a pályázatok elkészítésében. A Megyei Önkormányzat és két, nonprofit cégének 30 szakembere a pályázatok megvalósításban is szerves részt vállal majd az elkövetkező hónapokban, években – tette hozzá.


Forrás: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat

A sajtótájékoztatón részt vett Font Sándor, fejlesztési biztos, térségünk országgyűlési képviselője is, aki elmondta: ezzel a pályázattal egy teljesen új konstrukciót vezetett be a Kormány, hiszen ezúttal nem egy központilag kiírt programhoz kellett az egyéni igényeket alakítani, hanem

a helyi elképzeléseket alapul véve születettek meg a kiírások.

– Ez egy rendkívül rugalmas és előnyös rendszer, hiszen így reményeink szerint mindenki azt tudja megvalósítani, amire a leginkább szüksége van – hangsúlyozta a megyei fejlesztési biztos.

Bányai Gábor, Dr. Salacz László, Zsigó Róbert megyei országgyűlési képviselők és Lezsák Sándor képviseletében Lenkei Róbert, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés tagja is megtisztelte jelenlétével a tájékoztatót. A megyei politikusok egybehangzóan köszönetüket fejezték ki azért a példaértékű együttműködésért, mely a Megyei Önkormányzat és nonprofit cégei, valamint a települési önkormányzatok között létrejött és gyümölcsözően működött.


Forrás: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat

Ennek köszönhetően várhatóan minden település olyan érdemi fejlesztéseket tud majd végrehajtani, mely gazdasági, infrastrukturális és idegenforgalmi tekintetben is a legelőnyösebb számára. Végezetül az országgyűlési képviselők beszámoltak a választási kerületükben várható fejlesztésekről.

A még függőben lévő TOP-os pályázatok elbírálása is várhatóan néhány héten belül megtörténik.

A Kalocsai Járás 14 települése fejleszthet a program keretében

Bátya 60 millió forintot nyert a Bercsényi, Mikes, Rákóczi és Széchenyi utcák csapadékvíz elvezetése, 101,7 milliót közintézményei energiahatékonyságának növelésére és 50 milliót a nappali ellátás, a házi segítségnyújtás és a szociális étkeztetés fejlesztésére.

Drágszél 33,2 millió forint támogatásban részesül az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítésére.

Dunapataj 170 millió forintot kap Dunapataj-Szelid közti turisztikai kerékpárút fejlesztésére, valamint 92,5 milliót önkormányzati épületek energetikai korszerűsítésére.

Dunaszentbenedek 31 és fél millió forintból korszerűsítheti egészségházát, 28 millióból pedig az étkezde épületét.

Dusnok 48,5 milliót fordíthat a háziorvosi és fogorvosi rendelők felújítására.

Fajsz 20 millió forintot nyert csapadékvíz elvezető árkok rekonstrukciójára.


Forrás: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat

Hajóson az önkormányzat Hajós-Dusnok belterületi csapadék elvezető rendszerét korszerűsítheti 102 millió forintból, míg a Cabernet Borturisztikai Látogatóközpont kialakítása a Hajósi Pincefaluban a HAJÓSSZOLG Köztisztasági Kommunális és Csatorna Kft. beruházása nyomán 180 millió forintból valósulhat meg.

Harta 70 millió forint támogatásban részesül szociális alapszolgáltatási központ kialakítására.

Miske szintén csapadékvíz-elvezető rendszerét fejleszti, ők 170 millió forintot költhetnek e célra.

Öregcsertő ugyanúgy csapadékvíz-elvezető rendszerére fordíthat 26 millió forintot.

Solt 700 millió forintot kap Solt-Dunatetétlen-Akasztó közti turisztikai célú kerékpárút fejlesztésére.

Szakmár 30 millió forintot fordíthat csapadékvíz-elvezető rendszerére.

Újsolton a Polgármesteri Hivatal épületének energetikai korszerűsítése fog megtörténni közel 24 millió forintból.

Újtelek ugyancsak csapadékvíz-elvezető rendszerére fordíthat 20 millió forintot.

Valamennyi pályázat 100%-os támogatási intenzitású.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 07. 21., 21:45
Van úgy, hogy a szemét tűnik el, és van úgy, hogy a kamera... Még >>>
2017. 07. 21., 18:50
A terep előkészítése csapatmunka volt. Még >>>
2017. 07. 21., 13:30
Ez egy újféle módszer, miszerint először használják a hajbalzsamot, és ezután a sampont, amitől a haj állítólag sokkal dúsabbnak, ápoltabbnak tűnik. De mi a véleménye erről egy szakembernek? Még >>>
2017. 07. 20., 22:00
Olyan keményen próbálkoztam és csak eddig jutottam, de a végén úgysem számít. El kellett buknom, hogy elveszítsek mindent. De a végén úgysem számít. //Linkin Park- In the end Még >>>
2017. 07. 20., 16:15
A futógráfusunk egy teljes napot át futni fog. Kalocsa összes utcájába befut és kifut. Vele tarthattok! Még >>>
2017. 07. 20., 14:46
A gyűrű már hónapokkal ezelőtt megvolt, a monológot rögtönözte János, aki múlt héten egy Máltára tartó repülőgép járaton, a személyzetet is beavatva kérte meg kedvese kezét. Még >>>

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-05-22 15:23:35
 1 Aztán van-e jogosultsága a vállalkozónak a szer kezelésére, kijuttatására? Ezt vizsgálták a keretszerződés megkötésekor, vagy csak megint...

Szabálytalan volt a vegyszeres kezelés parkjainkban?! Simon Zoltán képviselő-testületi ülésen tett föl kérdéseket a Kubikus parki játszótéren és más közterületeken végzett vegyszeres rovarirtással kapcsolatban, lakossági jelzések kapcsán, a témáról írott cikkünkre is hivatkozva. A válasz szerint a permetezés papíron rendben volt, de írásos választ is ígértek.

 Ágika
 2017-05-16 15:33:28
 3 Úgy látom Cinó, nem volt eredményes a megfélemlítés. Hál' Istennek! ;) Nem is értem, hogy gondolja valaki, hogy egy újságírót megfenyesse...

Az építményadó emelésének és új, lakossági adó bevezetésének szándékáról is tájékoztatta a polgármester a meghívott vállalkozókat a múlt szerdai üzleti reggelin, amelyen a Paks II, a híd, és a térség településeinek fejlesztései is „terítékre kerültek”.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

A kazanyi Gorbunov repülőgépgyár végső összeszerelő üzemegységébe vontatták át az utolsó munkálatok elvégzésére a Tu-160M2 stratégiai bombázó prototípusát.
A Wizz Air, Közép- és Kelet-Európa legnagyobb diszkont légitársasága ma bejelentette, hogy minden járatán ingyenes lesz a nagy kézipoggyász 2017. október 29-től.
Az Amerikai Egyesült Államok elkötelezett a béke és a szabadság védelmében, valamint a NATO céljainak megvalósításában - fogalmazott az Európában állomásozó amerikai szárazföldi erők parancsnoka július 18-án, kedden Pápán.
Két turnusban, kilencvenhárom tanuló vett részt a nyár első hónapjaiban a kecskeméti repülőbázison szervezett honvédelmi táborokban. Többen közülük ismerősként üdvözölték a kiképzőiket – ők már tavaly is táboroztak a bázison.