2017. 08. 16. szerda
Ábrahám
: 304 Ft   : 259 Ft Benzin: 336 Ft/l   Dízel: 333 Ft/l   Írjon nekünk TUDOMÁNY

Önkéntes területvédelmi tartalékosokat vár a sereg – egy század lesz a kalocsai járásban

Zsiga Ferenc  |  2017-07-26 17:40:27

Pénz, paripa, fegyver és elszántság van, viszont a szükséges legénységet még országszerte, így Bács-Kiskun megyében, ezen belül járásunkban is toborozza a Magyar Honvédség Hadkiegészítő Felkészítő és Kiképző Parancsnoksága a kalocsai önkéntes területvédelmi tartalékos századba. Információnk szerint a fiatalok körében különösen a toborzó előadásokat követően nő meg az érdeklődés, ami azért is jó hír, mert a honvédelem olyan férfias és természetesen nőies ügy, ami valamennyi közösségnek erénye és előnyére válhat. Mint megtudtuk, a honvédség az önkormányzatokkal, a közigazgatási szervekkel közösen vizsgálja a kiképzéshez megfelelő helyszíneket azokban a járásokban, ahol nincs katonai objektum. Kalocsán kettő is van, és ha 20-30 jelentkező összegyűlik, máris kezdődhet a felkészítés.

Illúziókat persze nem kergetnek, a felkészítés folyamatában az elkövetkezendő tíz év alatt szeretnének odáig eljutni, hogy minden század elérje az úgynevezett műveleti készenlétet.

A megye több városa után Kalocsán július 17-én toborzó körúton járt Nagy Viktor alezredes, a Bács-Kiskun Megyei Önkéntes Területvédelmi Tartalékos Alegység parancsnokának korábban más médiumoknak, hétfőn a Korona Rádiónak és a KalocsaTV-nek adott nyilatkozatából tudjuk: a kiképzés során fokozottan figyelnek majd arra, hogy lehetőleg a civil életben is hasznos ismereteket adjanak át az önkénteseknek. A fő hangsúlyt erre és nem a fizikai megterhelésre helyezik.

Az első év négyhetes szolgálata igazodik a Magyar Honvédség alapkiképzési tematikájához: lőkiképzés, fegyverzettechnika, őrszolgálat, elsősegélynyújtás, alaki kiképzés, katonai közelharc ismereteket sajátítanak el a század tagjai.

Ahol arra alkalmas laktanya van, a kiképzés helyben fog megtörténni. Egy kiképzőszázad járja majd a megyét, hogy minden egységet felkészítsen. Aki kéri, az laktanyai elhelyezést kaphat.

A honvédelmet napjainkban is szolgáló Miskei úti laktanya
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Mint a névből következik, a területvédelmi tartalékos századok területi alapon szerveződnek, hogy

szükség esetén helyben álljon rendelkezésre egy kiképzett, felkészített, alkalmazható erő.

Területvédelmi tartalékosnak a kormányablakokban, a járási hivatalokban vagy a megyeszékhelyen lévő toborzóirodában (Kecskemét, Lunkányi János utca 1.) lehet jelentkezni, vagy e-mailben a bacstoborzo@mail.hu címen. Bármely nagykorú, magyarországi lakóhellyel rendelkező, büntetlen előéletű és cselekvőképes magyar állampolgár jelentkezhet, egészen a mindenkori öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig.

A regisztrációs lap elérhető még a megyei toborzóiroda ügyfélszolgálatán, valamint a kormányablakokban, és a www.irányasereg.hu weblapon is.

Az alkalmassági vizsgálatra csak regisztráció után, és csak a katonai toborzókkal történt egyeztetést követően kerül sor. Katonai szolgálatra szerződést kötni alkalmas minősítésű egészségi, pszichikai vizsgálatot követően lehet. Jelentkezhetnek nők és férfiak, a szolgálat lehetősége 18-tól 65 éves korig áll nyitva. Mint Nagy Viktor hangsúlyozta:

aki egészségügyileg és fizikailag alkalmas, az nagy eséllyel tagja lehet a járási századnak.

Az alezredes azt is elmondta: számítanak azokra a fiatalokra, akiknek még nincs katonai tapasztalata, de van érdeklődése és elkötelezettsége a honvédelem ügye iránt. Ugyanakkor szükség van azokra is, akik korábban teljesítettek katonai, sorkatonai szolgálatot és a katonaságról, a katona életről már vannak tapasztalataik.

Ezekben a századokban az egyes korosztályok minden képviselőjének más és más képességei tudnak hasznos egységgé kovácsolódni. Az önkéntes területvédelmi tartalékos század tagjai a felkészítések alkalmával olyan kiképzést, felkészítést kapnak, amely növeli a helyi közösség védelmi képességét, legyen szó honvédelmi vagy katasztrófavédelmi helyzetről.

Az önkéntes területvédelmi tartalékos katona a szerződéskötés után egyszeri szerződéskötési díjra (bruttó 31 215 forint), továbbá utólag, rendelkezésre állási díjra jogosult (ez igazodik a mindenkori minimálbér összegéhez, jelenleg bruttó 127 500 forint/év). A tényleges szolgálatteljesítése idejére a szerződésében foglalt beosztásához előírt rendfokozat szerinti alapilletményt kap, emellett laktanyai elhelyezésre, térítésmentes élelmezési és hadiruházati ellátásra, továbbá egyes szociális támogatásokra jogosult.

Az önkéntes tartalékos szolgálat és az ahhoz kapcsolódó előnyök, kedvezmények, támogatások igénybe vételének egyetlen feltétele, hogy a tartalékos katona részt vegyen az önkéntes területvédelmi tartalékos alapfelkészítésen, a további felkészítéseken, valamint az elrendelt honvédelmi, katasztrófavédelmi feladatokban – mondta Nagy Viktor, a Bács-Kiskun Megyei Önkéntes Területvédelmi Tartalékos Alegység parancsnoka.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

Még több friss hír

2017-08-16 17:05:00
A magyar felnőttek fele az elmúlt öt évben egyetlen napot sem töltött a Balatonnál. Kik nyaralnak a Balatonnál, és kiknek nincs rá lehetőségük? Északi part vagy déli? És ha tehetné, külföldre utazna, vagy akkor is maradna a legnagyobb magyar tó partján? Itt az Index nagy Balaton-kutatása.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 08. 16., 20:11
Leányfalusi Vilmos, a főszékesegyház karnagya a Nagyboldogasszony ünnepén tartott, búcsúi szentmise végén improvizál. Még >>>
2017. 08. 16., 16:30
Peti meglátta a Szelidi-tónál. A teljes képért kattints! Érdemes. Még >>>
2017. 08. 15., 22:34
Akkor hogy parkolhat egy őrült hajó? Még >>>
2017. 08. 15., 13:16
Augusztusi égbolt a főszékesegyház felett...Látványfelelős: Szalai Attila Még >>>
2017. 08. 14., 06:00
A holnapi (keddi) ünnepi nagymise után a következő három vasárnapon is érseki misékre várja a főszékesegyház a híveket. Még >>>
2017. 08. 13., 11:45
...a magyarok felének nincs elég pénze egy egyhetes nyaralásra. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  JETfly Magazin kiemelt hírei

Az ausztrál védelmi miniszter Marise Payne, 2017. augusztus 11-én az East Sale légibázison rendezett ünnepségen bejelentette, hogy hivatalosan is hadrendbe állt az első 6 Pilatus PC-21 típusú kiképzőgép.
Emlékezni kell a múltra, tisztelni kell a múltat, de még inkább azokat, akik a jövőt építették a régi korokban – mondta dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnök augusztus 15-én, kedden Veszprémben a légierő haderőnem és a repülők napja alkalmából tartott ünnepségen.
A napokban egy érdekes hír látott napvilágot: az Egyesült Államok vezetése továbbra is elégtelennek tartja a jelenleg hadrendben álló F-22 Raptorok számát.
„Carpathian Hawk” néven a brit és magyar légierő katonái gyakorlatot rendeznek augusztus 14-25. között a kecskeméti repülőbázison.