2017. 05. 27. szombat
Hella
: 307 Ft   : 274 Ft Benzin: 363 Ft/l   Dízel: 349 Ft/l   Írjon nekünk TUDOMÁNY

A fesztiválozók a főplébánia miseborát is megkóstolhatják

2017-05-14 23:44:52

Második alkalommal rendezik meg június 20–25. között a Kecskeméti Barackpálinka- és Borfesztivált. Újdonságok között említhetjük a kézműves söröket, valamint a fesztiválhoz csatlakozó Kecskeméti Animációs Filmfesztivált.

A hírös város térségének gyümölcstermesztő, pálinkafőző, borkészítő, vendéglátó hagyományaira épülő fesztiválnak ismét a főtér ad helyet, a 0 kilométerkőtől végig a sétányon, egészen a Rákóczi útig. A gasztrokulturális rendezvényt a tavalyi évhez hasonlóan idén is a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ szervezi meg, melyről tegnap tartottak sajtótájékoztatót.

Bak Lajos igazgató, Homoki Tamás alpolgármester és Hajagos Csaba történész-muzeológus Fotó: Sebestyén Hajnalka

Dr. Homoki Tamás alpolgármester a fesztivál pozitívumai közül kiemelte, hogy nagy hangsúlyt kapnak a kulturális programok. Rengeteg koncert, valamint kulturális és tudományos esemény gazdagítja a hat napot. Bár a fesztiválnak ebben a formában még nincs nagy hagyománya, de már tavaly is húszezer embert megmozgatott. A korábbi borutcát újragondolva egy teljesen új fesztivál jött létre, ahol a bor tavalyi vendége a pálinka volt. Idén viszont megjelenik a sör is. A nyitóünnepségen mutatják be a Város borát, a Bács-Kiskun megye borát, valamint a Fesztivál borát és pálinkáját. Bak Lajos, a Hírös Agóra vezetője a rendezvény gasztrokulturális jelentőségét hangsúlyozta.

A gasztronómia teljes palettája jelen lesz, melyek együttesen önálló rendezvényként is megállnák a helyüket. Ugyanakkor a hat nap alatt mintegy 100 kulturális fellépő és esemény színesíti a fesztivált, melyek a gasztronómiai értékek nélkül önmagukban is ezreket vonzanak majd a főtérre. Hallható 19 koncert, lesz nyolc tanácskozás, felépítenek egy meseudvart és egy ifjúsági parkot. Fellép többek között Roy és Ádám, a Republic, az Exotic és a Molnár Dixieland Band. Összességében a fesztivál egy találkozási pont, egy közösségi tér lesz, ami nem egy kocsmai hangulatról szól, hanem a kulturált bor- és pálinkafogyasztásról. Idén 11 borrégiót képviselve mintegy 50 kiállító 250 fajta borát és pálinkáját kóstolhatja meg a közönség. Újdonságként a kínálatot magyar kézműves sörök gazdagítják, 30-féle sörkülönlegességet fogyaszthatnak a sörbarátok. A jelentkezők sokaságának köszönhetően a szervezők idén már válogattak a kiállítók közül, így minőségi és mennyiségi növekedés is tapasztalható a fesztiválon.

Mind a hat napon változatos programok várják az érdeklődőket. Idén is lesz Hősök napja, a közönség láthatja a borlovagok avatási ceremóniáját, megcsodálhat egy légi bemutatót, kiemelkedő esemény lesz a KAFF, a szerelmes párok pedig tűzugráson vehetnek részt. Különlegességként pedig a katolikus főplébánia misebora is megkóstolható, a befolyt adományokat a Nagytemplom felújítására fordítják majd.

Két társprogramot is kiemeltek: a Cifrapalotában régi eszközökön keresztül Kecskemét szőlő- és gyümölcskultúrájának múltja ismerhető meg, míg a Bozsó Gyűjteményben régi butéliákat és borospoharakat állítanak ki a fesztivál ideje alatt.

Forrás: baon.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 05. 26., 21:45
A mesék segítségével rengeteget megtudhatunk a gyerekekről. Még >>>
2017. 05. 26., 15:49
16 hajónyi legénységgel délelőtt 9-től rajtol a mezőny. Előtte bemelegítés! Még >>>
2017. 05. 26., 15:17
Az árusok többsége már pénteken felállította a pavilonját, a színpadtechnika beüzemelése is megtörtént, így semmi akadálya nincs annak, hogy már a ma esti koncertre minden adott legyen a rendezvény sikeres lebonyolításához. Még >>>
2017. 05. 26., 12:00
Május 28-án húszezer lámpással emlékezik az ország az Eltűnt Gyermekek Világnapjára. Még >>>
2017. 05. 26., 11:44
A környék látnivalóit, turisztikai célpontjait népszerűsítő összefoglaló jelent meg az országos ismertségű közéleti portálon. Még >>>
2017. 05. 25., 21:00
Te is lehetnél! - szinte mindig ez az örökérvényű (rendezvény) szlogen jut eszembe, amikor meglátom az ÉNO-sok képeit a neten. Picit mindig szorul a szívem, aztán ahogy pumpál párat, öröm tölti el. Mert az ÉNO-sok tudnak mosolyogni, tudnak játszani, mernek önmaguk lenni, nem csak azért, mert nekik különösen nehéz lenne maszkok alá bújva az általunk élt emberi játszmákban részt venni. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-05-22 15:23:35
 1 Aztán van-e jogosultsága a vállalkozónak a szer kezelésére, kijuttatására? Ezt vizsgálták a keretszerződés megkötésekor, vagy csak megint...

Szabálytalan volt a vegyszeres kezelés parkjainkban?! Simon Zoltán képviselő-testületi ülésen tett föl kérdéseket a Kubikus parki játszótéren és más közterületeken végzett vegyszeres rovarirtással kapcsolatban, lakossági jelzések kapcsán, a témáról írott cikkünkre is hivatkozva. A válasz szerint a permetezés papíron rendben volt, de írásos választ is ígértek.

 Ágika
 2017-05-16 15:33:28
 3 Úgy látom Cinó, nem volt eredményes a megfélemlítés. Hál' Istennek! ;) Nem is értem, hogy gondolja valaki, hogy egy újságírót megfenyesse...

Az építményadó emelésének és új, lakossági adó bevezetésének szándékáról is tájékoztatta a polgármester a meghívott vállalkozókat a múlt szerdai üzleti reggelin, amelyen a Paks II, a híd, és a térség településeinek fejlesztései is „terítékre kerültek”.

 MrSmith
 2017-05-10 13:44:34
 3 Hajra Kalocsa!

Alig egy hónapja fogadták el Kalocsa nullás közbeszerzési tervét, és máris módosítani kellett, nyilván fölfelé. Bálint József portálunknak is üzent – ezúttal nevesítés nélkül. Kiderült: a polgármester nem izgul. Filvig szerint eddig sem izgultunk, mivel nem volt miért. Simon gratulált.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

Mint ahogy arról a napokban már lapunkon is beszámoltunk, 2017. május 22. és június 9. között zajlik a többnemzeti Load Diffuser 2017 hadgyakorlat a Kecskeméti Repülőbázison.
Május 22-én megkezdődött a Magyar Honvédség légierejének idei legnagyobb méretű gyakorlata. A hét ország részvételével, június 9-ig tartó Load Diffuser 2017 igazgatója Szűcs Pál ezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság megbízott légierő haderőnem főnöke.
Az Egyesült Államok Légiereje (USAF) május 15-én jelentette be a hírt, mely szerint az F-35 Lightning II Joint Strike Fighter (JSF) katapultülése miatti súlykorlátozást visszavonja.
2017. május 20-án, szombaton egy An-124-100 Ruslan érkezett a Kecskeméti Repülőbázisra, gyomrában a tavaly nagyjavításra küldött Mi-17-es helikoptereinkkel.