2017. 07. 23.
Lenke
: Ft   : Ft Benzin: 336 Ft/l   Dízel: 333 Ft/l   Írjon nekünk TUDOMÁNY

A fesztiválozók a főplébánia miseborát is megkóstolhatják

2017-05-14 23:44:52

Második alkalommal rendezik meg június 20–25. között a Kecskeméti Barackpálinka- és Borfesztivált. Újdonságok között említhetjük a kézműves söröket, valamint a fesztiválhoz csatlakozó Kecskeméti Animációs Filmfesztivált.

A hírös város térségének gyümölcstermesztő, pálinkafőző, borkészítő, vendéglátó hagyományaira épülő fesztiválnak ismét a főtér ad helyet, a 0 kilométerkőtől végig a sétányon, egészen a Rákóczi útig. A gasztrokulturális rendezvényt a tavalyi évhez hasonlóan idén is a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ szervezi meg, melyről tegnap tartottak sajtótájékoztatót.

Bak Lajos igazgató, Homoki Tamás alpolgármester és Hajagos Csaba történész-muzeológus Fotó: Sebestyén Hajnalka

Dr. Homoki Tamás alpolgármester a fesztivál pozitívumai közül kiemelte, hogy nagy hangsúlyt kapnak a kulturális programok. Rengeteg koncert, valamint kulturális és tudományos esemény gazdagítja a hat napot. Bár a fesztiválnak ebben a formában még nincs nagy hagyománya, de már tavaly is húszezer embert megmozgatott. A korábbi borutcát újragondolva egy teljesen új fesztivál jött létre, ahol a bor tavalyi vendége a pálinka volt. Idén viszont megjelenik a sör is. A nyitóünnepségen mutatják be a Város borát, a Bács-Kiskun megye borát, valamint a Fesztivál borát és pálinkáját. Bak Lajos, a Hírös Agóra vezetője a rendezvény gasztrokulturális jelentőségét hangsúlyozta.

A gasztronómia teljes palettája jelen lesz, melyek együttesen önálló rendezvényként is megállnák a helyüket. Ugyanakkor a hat nap alatt mintegy 100 kulturális fellépő és esemény színesíti a fesztivált, melyek a gasztronómiai értékek nélkül önmagukban is ezreket vonzanak majd a főtérre. Hallható 19 koncert, lesz nyolc tanácskozás, felépítenek egy meseudvart és egy ifjúsági parkot. Fellép többek között Roy és Ádám, a Republic, az Exotic és a Molnár Dixieland Band. Összességében a fesztivál egy találkozási pont, egy közösségi tér lesz, ami nem egy kocsmai hangulatról szól, hanem a kulturált bor- és pálinkafogyasztásról. Idén 11 borrégiót képviselve mintegy 50 kiállító 250 fajta borát és pálinkáját kóstolhatja meg a közönség. Újdonságként a kínálatot magyar kézműves sörök gazdagítják, 30-féle sörkülönlegességet fogyaszthatnak a sörbarátok. A jelentkezők sokaságának köszönhetően a szervezők idén már válogattak a kiállítók közül, így minőségi és mennyiségi növekedés is tapasztalható a fesztiválon.

Mind a hat napon változatos programok várják az érdeklődőket. Idén is lesz Hősök napja, a közönség láthatja a borlovagok avatási ceremóniáját, megcsodálhat egy légi bemutatót, kiemelkedő esemény lesz a KAFF, a szerelmes párok pedig tűzugráson vehetnek részt. Különlegességként pedig a katolikus főplébánia misebora is megkóstolható, a befolyt adományokat a Nagytemplom felújítására fordítják majd.

Két társprogramot is kiemeltek: a Cifrapalotában régi eszközökön keresztül Kecskemét szőlő- és gyümölcskultúrájának múltja ismerhető meg, míg a Bozsó Gyűjteményben régi butéliákat és borospoharakat állítanak ki a fesztivál ideje alatt.

Forrás: baon.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 07. 21., 21:45
Van úgy, hogy a szemét tűnik el, és van úgy, hogy a kamera... Még >>>
2017. 07. 21., 18:50
A terep előkészítése csapatmunka volt. Még >>>
2017. 07. 21., 13:30
Ez egy újféle módszer, miszerint először használják a hajbalzsamot, és ezután a sampont, amitől a haj állítólag sokkal dúsabbnak, ápoltabbnak tűnik. De mi a véleménye erről egy szakembernek? Még >>>
2017. 07. 20., 22:00
Olyan keményen próbálkoztam és csak eddig jutottam, de a végén úgysem számít. El kellett buknom, hogy elveszítsek mindent. De a végén úgysem számít. //Linkin Park- In the end Még >>>
2017. 07. 20., 16:15
A futógráfusunk egy teljes napot át futni fog. Kalocsa összes utcájába befut és kifut. Vele tarthattok! Még >>>
2017. 07. 20., 14:46
A gyűrű már hónapokkal ezelőtt megvolt, a monológot rögtönözte János, aki múlt héten egy Máltára tartó repülőgép járaton, a személyzetet is beavatva kérte meg kedvese kezét. Még >>>

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-05-22 15:23:35
 1 Aztán van-e jogosultsága a vállalkozónak a szer kezelésére, kijuttatására? Ezt vizsgálták a keretszerződés megkötésekor, vagy csak megint...

Szabálytalan volt a vegyszeres kezelés parkjainkban?! Simon Zoltán képviselő-testületi ülésen tett föl kérdéseket a Kubikus parki játszótéren és más közterületeken végzett vegyszeres rovarirtással kapcsolatban, lakossági jelzések kapcsán, a témáról írott cikkünkre is hivatkozva. A válasz szerint a permetezés papíron rendben volt, de írásos választ is ígértek.

 Ágika
 2017-05-16 15:33:28
 3 Úgy látom Cinó, nem volt eredményes a megfélemlítés. Hál' Istennek! ;) Nem is értem, hogy gondolja valaki, hogy egy újságírót megfenyesse...

Az építményadó emelésének és új, lakossági adó bevezetésének szándékáról is tájékoztatta a polgármester a meghívott vállalkozókat a múlt szerdai üzleti reggelin, amelyen a Paks II, a híd, és a térség településeinek fejlesztései is „terítékre kerültek”.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

A kazanyi Gorbunov repülőgépgyár végső összeszerelő üzemegységébe vontatták át az utolsó munkálatok elvégzésére a Tu-160M2 stratégiai bombázó prototípusát.
A Wizz Air, Közép- és Kelet-Európa legnagyobb diszkont légitársasága ma bejelentette, hogy minden járatán ingyenes lesz a nagy kézipoggyász 2017. október 29-től.
Az Amerikai Egyesült Államok elkötelezett a béke és a szabadság védelmében, valamint a NATO céljainak megvalósításában - fogalmazott az Európában állomásozó amerikai szárazföldi erők parancsnoka július 18-án, kedden Pápán.
Két turnusban, kilencvenhárom tanuló vett részt a nyár első hónapjaiban a kecskeméti repülőbázison szervezett honvédelmi táborokban. Többen közülük ismerősként üdvözölték a kiképzőiket – ők már tavaly is táboroztak a bázison.