2017. 07. 24. hétfő
Kinga, Kincső
: 306 Ft   : 262 Ft Benzin: 336 Ft/l   Dízel: 333 Ft/l   Írjon nekünk TUDOMÁNY

A fiatal filmesek két alkotása is díjat kapott

2017-05-13 12:13:27

Szeptemberben szinte a nulláról indultak, és mára mindkét kisfilmjük első díjat nyert. Maróti Márk és Csiszár Gergő filmes jövőben gondolkodik.

Márk a Katedra középiskola 11. évfolyamos tanulója, alkalmazott grafikát tanul. Néhány éve fotózik, a videózást ebben a tanévben ismerte és szerette meg. Gergő a református gimnázium 11-es diákja, ő elsősorban a számítástechnikában jeleskedik. A filmezés során tökéletes összhangban tudnak dolgozni: Márk kreativitása ötvöződik Gergő technikai tudásával. Az eredmény önmagáért beszél. Mindkét kisfilmjüket első díjjal értékelte a szakma.

Gergőt és Márkot összehozta a filmezés, alkotás közben jó barátokká váltak

A fiúk a református kollé­gium lakói. – Korábban alig ismertük egymást, egy harmadik srác kért meg minket az év elején, hogy segítsünk neki egy videó legyártásában. Igazából se én, se Gergő nem rendelkeztünk e téren tapasztalattal, de szívesen belevágtunk. Én néhány éve már fotózok, Gergő jól vág videót, így mindketten könnyedén boldogultunk. A közös munka elindított bennünk valamit, és utána sem váltunk el. Ötleteltünk saját kisfilmben. Így született meg a Bob című háromperces kisfilmünk, mely az ELTE Társadalomtudományi Kar Te kivel vagy szolidáris? című diákpályázatán a középiskolás kategóriában első helyezést ért el még tavaly decemberben – mesélte Márk.

A Bob című kisfilm a szerencsejátékon, játékszenvedélyen át a hajléktalanság felé vivő utat ábrázolja, kulcsjelenetében a sorsközösségen át megélhető szolidaritás tűnik fel. – A munkát mindketten nagyon élveztük, és közben azt vettük észre, hogy jó barátokká váltunk. Az első filmünket másfél hét alatt készítettük el. Saját hibáinkból folyamatosan tanulunk, szerintem egyre jobbak vagyunk. Második kisfilmünk, a Message hosszabb és profibb. Két és fél héten át forgattuk, majd vágtuk, a szereplők pedig a kollégista lányok közül kerültek ki – tette hozzá.

A Message az első Ceglédi Filmfesztiválon nagy sikert aratott, ifjúsági kategóriában első díjat nyert. A filmesek a virtuális világ tinikre gyakorolt hatását választották té­mául. Létező problémákra hívják fel a figyelmet, mint például az internetes zaklatás. A film angolul készült, így nemzetközi pályázatokon is indulhatnak vele. A fiúk élvezik a filmkészítés minden mozzanatát. Tanítás után délután rögtön összeülnek, ötletelnek, forgatnak. Tele vannak tervekkel, elképzelésekkel. A nyáron újabb filmet vagy filmeket forgatnak majd le. Az sem lesz akadály, hogy Márk ceglédi, Gergő hernádi. – Most már az is biztos, hogy együtt tanulunk tovább filmes vonalon. A Youtube-on MMGC néven fent vannak a kisfilmjeink, melyek egyre több nézőt generálnak, ami – a szakmai elismerések mellett – nagy öröm számunkra – mondta Márk.

Forrás: baon.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 07. 23., 21:33
Kalocsán körülbelül egy órája nem működödnek a Tarr Kft. szolgáltatásai, de a telekommunikációs szolgáltató közösségi oldalán megjelent tájékoztatás szerint Baranya, Tolna és Fejér megyék településein is leállás tapasztalható. Még >>>
2017. 07. 22., 18:55
Húsz gyermek utazhatott el pénteken a magyar tenger partjára a Kalocsai Roma Nemzetiségi Önkormányzat egy sikeres pályázatának köszönhetően. Még >>>
2017. 07. 21., 21:45
Van úgy, hogy a szemét tűnik el, és van úgy, hogy a kamera... Még >>>
2017. 07. 21., 18:50
A terep előkészítése csapatmunka volt. Még >>>
2017. 07. 21., 13:30
Ez egy újféle módszer, miszerint először használják a hajbalzsamot, és ezután a sampont, amitől a haj állítólag sokkal dúsabbnak, ápoltabbnak tűnik. De mi a véleménye erről egy szakembernek? Még >>>
2017. 07. 20., 22:00
Olyan keményen próbálkoztam és csak eddig jutottam, de a végén úgysem számít. El kellett buknom, hogy elveszítsek mindent. De a végén úgysem számít. //Linkin Park- In the end Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-05-22 15:23:35
 1 Aztán van-e jogosultsága a vállalkozónak a szer kezelésére, kijuttatására? Ezt vizsgálták a keretszerződés megkötésekor, vagy csak megint...

Szabálytalan volt a vegyszeres kezelés parkjainkban?! Simon Zoltán képviselő-testületi ülésen tett föl kérdéseket a Kubikus parki játszótéren és más közterületeken végzett vegyszeres rovarirtással kapcsolatban, lakossági jelzések kapcsán, a témáról írott cikkünkre is hivatkozva. A válasz szerint a permetezés papíron rendben volt, de írásos választ is ígértek.

 Ágika
 2017-05-16 15:33:28
 3 Úgy látom Cinó, nem volt eredményes a megfélemlítés. Hál' Istennek! ;) Nem is értem, hogy gondolja valaki, hogy egy újságírót megfenyesse...

Az építményadó emelésének és új, lakossági adó bevezetésének szándékáról is tájékoztatta a polgármester a meghívott vállalkozókat a múlt szerdai üzleti reggelin, amelyen a Paks II, a híd, és a térség településeinek fejlesztései is „terítékre kerültek”.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

1998. július 23-án, délután 3 óra előtt nem sokkal a 17-es oldalszámú MiG-29B repülőgéppel katasztrófát szenvedett Rácz Zsolt alezredes, aranykoszorús első osztályú repülőgép-vezető. 
A kazanyi Gorbunov repülőgépgyár végső összeszerelő üzemegységébe vontatták át az utolsó munkálatok elvégzésére a Tu-160M2 stratégiai bombázó prototípusát.
A Wizz Air, Közép- és Kelet-Európa legnagyobb diszkont légitársasága ma bejelentette, hogy minden járatán ingyenes lesz a nagy kézipoggyász 2017. október 29-től.
Az Amerikai Egyesült Államok elkötelezett a béke és a szabadság védelmében, valamint a NATO céljainak megvalósításában - fogalmazott az Európában állomásozó amerikai szárazföldi erők parancsnoka július 18-án, kedden Pápán.