2017. 05. 27. szombat
Hella
: 307 Ft   : 274 Ft Benzin: 363 Ft/l   Dízel: 349 Ft/l   Írjon nekünk TUDOMÁNY

A fiatal filmesek két alkotása is díjat kapott

2017-05-13 12:13:27

Szeptemberben szinte a nulláról indultak, és mára mindkét kisfilmjük első díjat nyert. Maróti Márk és Csiszár Gergő filmes jövőben gondolkodik.

Márk a Katedra középiskola 11. évfolyamos tanulója, alkalmazott grafikát tanul. Néhány éve fotózik, a videózást ebben a tanévben ismerte és szerette meg. Gergő a református gimnázium 11-es diákja, ő elsősorban a számítástechnikában jeleskedik. A filmezés során tökéletes összhangban tudnak dolgozni: Márk kreativitása ötvöződik Gergő technikai tudásával. Az eredmény önmagáért beszél. Mindkét kisfilmjüket első díjjal értékelte a szakma.

Gergőt és Márkot összehozta a filmezés, alkotás közben jó barátokká váltak

A fiúk a református kollé­gium lakói. – Korábban alig ismertük egymást, egy harmadik srác kért meg minket az év elején, hogy segítsünk neki egy videó legyártásában. Igazából se én, se Gergő nem rendelkeztünk e téren tapasztalattal, de szívesen belevágtunk. Én néhány éve már fotózok, Gergő jól vág videót, így mindketten könnyedén boldogultunk. A közös munka elindított bennünk valamit, és utána sem váltunk el. Ötleteltünk saját kisfilmben. Így született meg a Bob című háromperces kisfilmünk, mely az ELTE Társadalomtudományi Kar Te kivel vagy szolidáris? című diákpályázatán a középiskolás kategóriában első helyezést ért el még tavaly decemberben – mesélte Márk.

A Bob című kisfilm a szerencsejátékon, játékszenvedélyen át a hajléktalanság felé vivő utat ábrázolja, kulcsjelenetében a sorsközösségen át megélhető szolidaritás tűnik fel. – A munkát mindketten nagyon élveztük, és közben azt vettük észre, hogy jó barátokká váltunk. Az első filmünket másfél hét alatt készítettük el. Saját hibáinkból folyamatosan tanulunk, szerintem egyre jobbak vagyunk. Második kisfilmünk, a Message hosszabb és profibb. Két és fél héten át forgattuk, majd vágtuk, a szereplők pedig a kollégista lányok közül kerültek ki – tette hozzá.

A Message az első Ceglédi Filmfesztiválon nagy sikert aratott, ifjúsági kategóriában első díjat nyert. A filmesek a virtuális világ tinikre gyakorolt hatását választották té­mául. Létező problémákra hívják fel a figyelmet, mint például az internetes zaklatás. A film angolul készült, így nemzetközi pályázatokon is indulhatnak vele. A fiúk élvezik a filmkészítés minden mozzanatát. Tanítás után délután rögtön összeülnek, ötletelnek, forgatnak. Tele vannak tervekkel, elképzelésekkel. A nyáron újabb filmet vagy filmeket forgatnak majd le. Az sem lesz akadály, hogy Márk ceglédi, Gergő hernádi. – Most már az is biztos, hogy együtt tanulunk tovább filmes vonalon. A Youtube-on MMGC néven fent vannak a kisfilmjeink, melyek egyre több nézőt generálnak, ami – a szakmai elismerések mellett – nagy öröm számunkra – mondta Márk.

Forrás: baon.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 05. 26., 21:45
A mesék segítségével rengeteget megtudhatunk a gyerekekről. Még >>>
2017. 05. 26., 15:49
16 hajónyi legénységgel délelőtt 9-től rajtol a mezőny. Előtte bemelegítés! Még >>>
2017. 05. 26., 15:17
Az árusok többsége már pénteken felállította a pavilonját, a színpadtechnika beüzemelése is megtörtént, így semmi akadálya nincs annak, hogy már a ma esti koncertre minden adott legyen a rendezvény sikeres lebonyolításához. Még >>>
2017. 05. 26., 12:00
Május 28-án húszezer lámpással emlékezik az ország az Eltűnt Gyermekek Világnapjára. Még >>>
2017. 05. 26., 11:44
A környék látnivalóit, turisztikai célpontjait népszerűsítő összefoglaló jelent meg az országos ismertségű közéleti portálon. Még >>>
2017. 05. 25., 21:00
Te is lehetnél! - szinte mindig ez az örökérvényű (rendezvény) szlogen jut eszembe, amikor meglátom az ÉNO-sok képeit a neten. Picit mindig szorul a szívem, aztán ahogy pumpál párat, öröm tölti el. Mert az ÉNO-sok tudnak mosolyogni, tudnak játszani, mernek önmaguk lenni, nem csak azért, mert nekik különösen nehéz lenne maszkok alá bújva az általunk élt emberi játszmákban részt venni. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-05-22 15:23:35
 1 Aztán van-e jogosultsága a vállalkozónak a szer kezelésére, kijuttatására? Ezt vizsgálták a keretszerződés megkötésekor, vagy csak megint...

Szabálytalan volt a vegyszeres kezelés parkjainkban?! Simon Zoltán képviselő-testületi ülésen tett föl kérdéseket a Kubikus parki játszótéren és más közterületeken végzett vegyszeres rovarirtással kapcsolatban, lakossági jelzések kapcsán, a témáról írott cikkünkre is hivatkozva. A válasz szerint a permetezés papíron rendben volt, de írásos választ is ígértek.

 Ágika
 2017-05-16 15:33:28
 3 Úgy látom Cinó, nem volt eredményes a megfélemlítés. Hál' Istennek! ;) Nem is értem, hogy gondolja valaki, hogy egy újságírót megfenyesse...

Az építményadó emelésének és új, lakossági adó bevezetésének szándékáról is tájékoztatta a polgármester a meghívott vállalkozókat a múlt szerdai üzleti reggelin, amelyen a Paks II, a híd, és a térség településeinek fejlesztései is „terítékre kerültek”.

 MrSmith
 2017-05-10 13:44:34
 3 Hajra Kalocsa!

Alig egy hónapja fogadták el Kalocsa nullás közbeszerzési tervét, és máris módosítani kellett, nyilván fölfelé. Bálint József portálunknak is üzent – ezúttal nevesítés nélkül. Kiderült: a polgármester nem izgul. Filvig szerint eddig sem izgultunk, mivel nem volt miért. Simon gratulált.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

Mint ahogy arról a napokban már lapunkon is beszámoltunk, 2017. május 22. és június 9. között zajlik a többnemzeti Load Diffuser 2017 hadgyakorlat a Kecskeméti Repülőbázison.
Május 22-én megkezdődött a Magyar Honvédség légierejének idei legnagyobb méretű gyakorlata. A hét ország részvételével, június 9-ig tartó Load Diffuser 2017 igazgatója Szűcs Pál ezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság megbízott légierő haderőnem főnöke.
Az Egyesült Államok Légiereje (USAF) május 15-én jelentette be a hírt, mely szerint az F-35 Lightning II Joint Strike Fighter (JSF) katapultülése miatti súlykorlátozást visszavonja.
2017. május 20-án, szombaton egy An-124-100 Ruslan érkezett a Kecskeméti Repülőbázisra, gyomrában a tavaly nagyjavításra küldött Mi-17-es helikoptereinkkel.