2017. 07. 23.
Lenke
: Ft   : Ft Benzin: 336 Ft/l   Dízel: 333 Ft/l   Írjon nekünk TUDOMÁNY

Kőfaragók népesítik be Félegyházát a hét végén

2017-05-17 14:29:42

13 ország több mint 100 kőfaragó szakembere méri össze tudását május 19–21. között Kiskunfélegyházán az Európai Kőfaragó Fesztiválon.

Idén több mint 20 magyar nevezője van a kőfaragó fesztiválnak, és érkeznek Angliából, Ausztriából, Németországból, Erdélyből, Hollandiából, Lengyelországból, Svájcból, Ciprusról, Kanadából, Jordániából és Kínából is Félegyházára. Az esemény legidősebb jelentkezője egy 68 éves, angol hölgy lesz.

A kőfaragó fesztivál a kihaló­félben lévő kézművesszakma népszerűsítését szolgálja. A Kőfaragó és Műkőkészítő Vállalkozók Országos Ipartestülete éppen ezért minden évben lehetőséget biztosít magyar tanulóknak és végzett fiatal kőfaragó-kőszobrászoknak a megmérettetésre, a szakmai élmények és tapasztalatok szerzésére. A találkozókon a szakemberek a látogatók szeme előtt készítik el alkotásaikat, így mutatva meg tudásukat, kreativitásukat, miközben felhívják a fiatalok figyelmét a szakma szépségeire. Ugyanakkor a kőfaragó mesterek segítségével bárki vésőt és kalapácsot ragadhat, miközben megismerkedik a kővel, a megmunkálás szépségeivel és nehézségeivel, próbára teheti kézügyességét, fantáziáját.

A szervezők tanuló és segéd, valamint a mester kategóriában három-három helyezést hirdetnek majd. Az alkotók munkáját nemzetközi zsűri bírálja el. Ezúttal is lesz különdíj, amit a közönség szavaz meg. Idén rendhagyó módon, az elkészült szobrokat nem árverezik el, hanem azok Kiskunfélegyházán maradnak, hogy a város köztereit és intézményeit díszítsék.

Forrás: baon.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 07. 21., 21:45
Van úgy, hogy a szemét tűnik el, és van úgy, hogy a kamera... Még >>>
2017. 07. 21., 18:50
A terep előkészítése csapatmunka volt. Még >>>
2017. 07. 21., 13:30
Ez egy újféle módszer, miszerint először használják a hajbalzsamot, és ezután a sampont, amitől a haj állítólag sokkal dúsabbnak, ápoltabbnak tűnik. De mi a véleménye erről egy szakembernek? Még >>>
2017. 07. 20., 22:00
Olyan keményen próbálkoztam és csak eddig jutottam, de a végén úgysem számít. El kellett buknom, hogy elveszítsek mindent. De a végén úgysem számít. //Linkin Park- In the end Még >>>
2017. 07. 20., 16:15
A futógráfusunk egy teljes napot át futni fog. Kalocsa összes utcájába befut és kifut. Vele tarthattok! Még >>>
2017. 07. 20., 14:46
A gyűrű már hónapokkal ezelőtt megvolt, a monológot rögtönözte János, aki múlt héten egy Máltára tartó repülőgép járaton, a személyzetet is beavatva kérte meg kedvese kezét. Még >>>

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-05-22 15:23:35
 1 Aztán van-e jogosultsága a vállalkozónak a szer kezelésére, kijuttatására? Ezt vizsgálták a keretszerződés megkötésekor, vagy csak megint...

Szabálytalan volt a vegyszeres kezelés parkjainkban?! Simon Zoltán képviselő-testületi ülésen tett föl kérdéseket a Kubikus parki játszótéren és más közterületeken végzett vegyszeres rovarirtással kapcsolatban, lakossági jelzések kapcsán, a témáról írott cikkünkre is hivatkozva. A válasz szerint a permetezés papíron rendben volt, de írásos választ is ígértek.

 Ágika
 2017-05-16 15:33:28
 3 Úgy látom Cinó, nem volt eredményes a megfélemlítés. Hál' Istennek! ;) Nem is értem, hogy gondolja valaki, hogy egy újságírót megfenyesse...

Az építményadó emelésének és új, lakossági adó bevezetésének szándékáról is tájékoztatta a polgármester a meghívott vállalkozókat a múlt szerdai üzleti reggelin, amelyen a Paks II, a híd, és a térség településeinek fejlesztései is „terítékre kerültek”.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

A kazanyi Gorbunov repülőgépgyár végső összeszerelő üzemegységébe vontatták át az utolsó munkálatok elvégzésére a Tu-160M2 stratégiai bombázó prototípusát.
A Wizz Air, Közép- és Kelet-Európa legnagyobb diszkont légitársasága ma bejelentette, hogy minden járatán ingyenes lesz a nagy kézipoggyász 2017. október 29-től.
Az Amerikai Egyesült Államok elkötelezett a béke és a szabadság védelmében, valamint a NATO céljainak megvalósításában - fogalmazott az Európában állomásozó amerikai szárazföldi erők parancsnoka július 18-án, kedden Pápán.
Két turnusban, kilencvenhárom tanuló vett részt a nyár első hónapjaiban a kecskeméti repülőbázison szervezett honvédelmi táborokban. Többen közülük ismerősként üdvözölték a kiképzőiket – ők már tavaly is táboroztak a bázison.