2017. 05. 26. péntek
Evelin, Fülöp
: 307 Ft   : 274 Ft Benzin: 363 Ft/l   Dízel: 349 Ft/l   Írjon nekünk TUDOMÁNY

Csipkecsodák a Csipkeházban

2017-05-06 18:50:00

A csipkecsodák palotája lesz ezekben napokban a Csipkeház, ahol pénteken megnyílt a 18. nemzetközi csipkekiállítás, melynek díszvendége Belgium.

A csipkék egyik őshazája, Belgium csipkekészítőinek képviselői is tisztelegnek a Csipkeházban, ahol a város védjegyévé vált csipke születésének 115. évfordulóját ünneplik. Habár az időjárás kicsit ünneprontó lett – a felhőszakadás miatt a szabad térre tervezett megnyitót az egyik kiállítóteremben kellett megtartani –, a hungarikumok között előkelő helyet elfoglaló halasi csipkét dicsérte minden köszöntő szó.

Marie-France Andre, a Belga Királyság nagykövete honfitársainak magyarázza a halasi csipke készítését Fotó: Tapodi Kálmán

Pajor Kálmán, a Halasi Csipke Közalapítvány kuratóriumának elnöke büszkén emelte ki: kevés olyan manufaktúra van, amely immár több mint egy évszázada ugyanazzal a technológiával készíti termékeit. Az első csipkéket megálmodó Dékáni Árpád rajztanárnak és a harminckilenc csipkeöltést kitaláló és a terveket megvalósító Markovits Mária csipkevarrónak örökre hálásak lehetnek a halasiak. – A város nevét már a megjelenésétől kezdve a világhírnév felé repítették a varrott remekek, s hirdetik mindenfelé, hogy milyen csodát alkottak itt egykoron – többek között erről is szólt köszöntőjében Bányai Gábor, a halasi térség országgyűlési képviselője.

A generációk óta átöröklődő tudást méltatta V. Németh Zsolt, hungarikumokért felelős államtitkár, aki úgy véli: a múlt és a jelen összefonódásának szimbóluma a halasi csipke. Az államtitkár kiemelte: a halasi csipke kimagasló nemzeti iparművészeti érték, aminek élő hagyománya összeköti hazánkat az európai nemzetekkel.
Fülöp Róbert, Halas polgármestere hangsúlyozta: a technika a régi, de minden évben új motívumokkal bővül, köszönhetően a csipkekészítők kreativitásának. A polgármester kiemelte: terveik között szerepel, hogy a csipkét kivigyék a múzeum falai közül az emberek közé.

Az idei év díszvendége Belgium, ahol már XV. században oktatták a csipkekészítést. Marie-France Andre, a Belga Királyság nagykövete hazája nevében is megtiszteltetésnek vette, hogy honfitársaival együtt részesei lehetnek a halasiak ünnepének. Belgiumban óriási tradíciója van a csipkének, amik generációkról generációkra öröklődtek a családokban.

A megnyitóünnepségen adták át a halasi csipke születésének 115. évfordulójára kiírt csipketervezési pályázat díjait. Az első helyezést a paksi Venczel László érte el, Páva című pályaművével. A halasi csipkevarró, Pajorné Berta Gyöngyi kapta a második díjat, Tóth Béláné szolnoki pályázó pedig a harmadik díjat. A Földművelésügyi Minisztérium különdíjával – amit V. Németh Zsolt adott át – Mezei Izabella (Magyarszék) munkáját díjazták. Különdíjat nyert Bródi Mária kiskunhalasi pályázó, Szent Erzsébet című munkájával. Hogy mennyire lehet élő a XXI. században is a halasi csipke, azt Hrivnák Tünde ruhakölteményei bizonyították, amik elnyerték a közönség elismerését is.


A nő ékessége a csipke

Kiskunhalason ezen a hétvégén ünneplik a város napját, melynek kiemelkedő helyszíne a Csipkeház. Ma egész napos értékesítéssel egybekötött csipkekészítési bemutatót láthat a közönség. Belga, szerb és magyar csipkekészítők mutatják be a varrott, vert, horgolt, fonott, kötött és egyéb csipketechnikákat. A nő ékessége a csipke elnevezésű csipkepályázat eredményhirdetését 14 órától tartják. A most megnyílt csipketárlat május 21-ig tekinthető meg, naponta 9–12 és 13–17 óra között.

Forrás: baon.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2017-05-24 13:37:15
Amennyiben az ittas vezetés ténye bebizonyosodik, az elmúlt szerdán hajnalban a sétálóutcába a posta sarkánál berongyolt opeles ámokfutó az ittasság mértékétől függően nem csak büntetőeljárásra, komoly pénzbírságra, járművezetéstől eltiltásra számíthat, de még az önkormányzatnak okozott jelentős kárt is neki kell megtéríteni.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 05. 26., 15:49
16 hajónyi legénységgel délelőtt 9-től rajtol a mezőny. Előtte bemelegítés! Még >>>
2017. 05. 26., 15:17
Az árusok többsége már pénteken felállította a pavilonját, a színpadtechnika beüzemelése is megtörtént, így semmi akadálya nincs annak, hogy már a ma esti koncertre minden adott legyen a rendezvény sikeres lebonyolításához. Még >>>
2017. 05. 26., 12:00
Május 28-án húszezer lámpással emlékezik az ország az Eltűnt Gyermekek Világnapjára. Még >>>
2017. 05. 26., 11:44
A környék látnivalóit, turisztikai célpontjait népszerűsítő összefoglaló jelent meg az országos ismertségű közéleti portálon. Még >>>
2017. 05. 25., 21:00
Te is lehetnél! - szinte mindig ez az örökérvényű (rendezvény) szlogen jut eszembe, amikor meglátom az ÉNO-sok képeit a neten. Picit mindig szorul a szívem, aztán ahogy pumpál párat, öröm tölti el. Mert az ÉNO-sok tudnak mosolyogni, tudnak játszani, mernek önmaguk lenni, nem csak azért, mert nekik különösen nehéz lenne maszkok alá bújva az általunk élt emberi játszmákban részt venni. Még >>>
2017. 05. 25., 20:28
A felnőtt mezőny második fele az Il Primo étterem teraszán este nyolctól mutatkozik be. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-05-22 15:23:35
 1 Aztán van-e jogosultsága a vállalkozónak a szer kezelésére, kijuttatására? Ezt vizsgálták a keretszerződés megkötésekor, vagy csak megint...

Szabálytalan volt a vegyszeres kezelés parkjainkban?! Simon Zoltán képviselő-testületi ülésen tett föl kérdéseket a Kubikus parki játszótéren és más közterületeken végzett vegyszeres rovarirtással kapcsolatban, lakossági jelzések kapcsán, a témáról írott cikkünkre is hivatkozva. A válasz szerint a permetezés papíron rendben volt, de írásos választ is ígértek.

 Ágika
 2017-05-16 15:33:28
 3 Úgy látom Cinó, nem volt eredményes a megfélemlítés. Hál' Istennek! ;) Nem is értem, hogy gondolja valaki, hogy egy újságírót megfenyesse...

Az építményadó emelésének és új, lakossági adó bevezetésének szándékáról is tájékoztatta a polgármester a meghívott vállalkozókat a múlt szerdai üzleti reggelin, amelyen a Paks II, a híd, és a térség településeinek fejlesztései is „terítékre kerültek”.

 MrSmith
 2017-05-10 13:44:34
 3 Hajra Kalocsa!

Alig egy hónapja fogadták el Kalocsa nullás közbeszerzési tervét, és máris módosítani kellett, nyilván fölfelé. Bálint József portálunknak is üzent – ezúttal nevesítés nélkül. Kiderült: a polgármester nem izgul. Filvig szerint eddig sem izgultunk, mivel nem volt miért. Simon gratulált.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

Mint ahogy arról a napokban már lapunkon is beszámoltunk, 2017. május 22. és június 9. között zajlik a többnemzeti Load Diffuser 2017 hadgyakorlat a Kecskeméti Repülőbázison.
Május 22-én megkezdődött a Magyar Honvédség légierejének idei legnagyobb méretű gyakorlata. A hét ország részvételével, június 9-ig tartó Load Diffuser 2017 igazgatója Szűcs Pál ezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság megbízott légierő haderőnem főnöke.
Az Egyesült Államok Légiereje (USAF) május 15-én jelentette be a hírt, mely szerint az F-35 Lightning II Joint Strike Fighter (JSF) katapultülése miatti súlykorlátozást visszavonja.
2017. május 20-án, szombaton egy An-124-100 Ruslan érkezett a Kecskeméti Repülőbázisra, gyomrában a tavaly nagyjavításra küldött Mi-17-es helikoptereinkkel.