2017. 07. 28. péntek
Szabolcs
: 305 Ft   : 261 Ft Benzin: 336 Ft/l   Dízel: 333 Ft/l   Írjon nekünk TUDOMÁNY

Csipkecsodák a Csipkeházban

2017-05-06 18:50:00

A csipkecsodák palotája lesz ezekben napokban a Csipkeház, ahol pénteken megnyílt a 18. nemzetközi csipkekiállítás, melynek díszvendége Belgium.

A csipkék egyik őshazája, Belgium csipkekészítőinek képviselői is tisztelegnek a Csipkeházban, ahol a város védjegyévé vált csipke születésének 115. évfordulóját ünneplik. Habár az időjárás kicsit ünneprontó lett – a felhőszakadás miatt a szabad térre tervezett megnyitót az egyik kiállítóteremben kellett megtartani –, a hungarikumok között előkelő helyet elfoglaló halasi csipkét dicsérte minden köszöntő szó.

Marie-France Andre, a Belga Királyság nagykövete honfitársainak magyarázza a halasi csipke készítését Fotó: Tapodi Kálmán

Pajor Kálmán, a Halasi Csipke Közalapítvány kuratóriumának elnöke büszkén emelte ki: kevés olyan manufaktúra van, amely immár több mint egy évszázada ugyanazzal a technológiával készíti termékeit. Az első csipkéket megálmodó Dékáni Árpád rajztanárnak és a harminckilenc csipkeöltést kitaláló és a terveket megvalósító Markovits Mária csipkevarrónak örökre hálásak lehetnek a halasiak. – A város nevét már a megjelenésétől kezdve a világhírnév felé repítették a varrott remekek, s hirdetik mindenfelé, hogy milyen csodát alkottak itt egykoron – többek között erről is szólt köszöntőjében Bányai Gábor, a halasi térség országgyűlési képviselője.

A generációk óta átöröklődő tudást méltatta V. Németh Zsolt, hungarikumokért felelős államtitkár, aki úgy véli: a múlt és a jelen összefonódásának szimbóluma a halasi csipke. Az államtitkár kiemelte: a halasi csipke kimagasló nemzeti iparművészeti érték, aminek élő hagyománya összeköti hazánkat az európai nemzetekkel.
Fülöp Róbert, Halas polgármestere hangsúlyozta: a technika a régi, de minden évben új motívumokkal bővül, köszönhetően a csipkekészítők kreativitásának. A polgármester kiemelte: terveik között szerepel, hogy a csipkét kivigyék a múzeum falai közül az emberek közé.

Az idei év díszvendége Belgium, ahol már XV. században oktatták a csipkekészítést. Marie-France Andre, a Belga Királyság nagykövete hazája nevében is megtiszteltetésnek vette, hogy honfitársaival együtt részesei lehetnek a halasiak ünnepének. Belgiumban óriási tradíciója van a csipkének, amik generációkról generációkra öröklődtek a családokban.

A megnyitóünnepségen adták át a halasi csipke születésének 115. évfordulójára kiírt csipketervezési pályázat díjait. Az első helyezést a paksi Venczel László érte el, Páva című pályaművével. A halasi csipkevarró, Pajorné Berta Gyöngyi kapta a második díjat, Tóth Béláné szolnoki pályázó pedig a harmadik díjat. A Földművelésügyi Minisztérium különdíjával – amit V. Németh Zsolt adott át – Mezei Izabella (Magyarszék) munkáját díjazták. Különdíjat nyert Bródi Mária kiskunhalasi pályázó, Szent Erzsébet című munkájával. Hogy mennyire lehet élő a XXI. században is a halasi csipke, azt Hrivnák Tünde ruhakölteményei bizonyították, amik elnyerték a közönség elismerését is.


A nő ékessége a csipke

Kiskunhalason ezen a hétvégén ünneplik a város napját, melynek kiemelkedő helyszíne a Csipkeház. Ma egész napos értékesítéssel egybekötött csipkekészítési bemutatót láthat a közönség. Belga, szerb és magyar csipkekészítők mutatják be a varrott, vert, horgolt, fonott, kötött és egyéb csipketechnikákat. A nő ékessége a csipke elnevezésű csipkepályázat eredményhirdetését 14 órától tartják. A most megnyílt csipketárlat május 21-ig tekinthető meg, naponta 9–12 és 13–17 óra között.

Forrás: baon.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 07. 28., 14:00
Tavaly 3 milliószor hívták feleslegesen a 112-t, ráadásul 92 ezren kifejezetten rossz szándékkal tele­fonáltak. Ez azt jelenti, hogy minden ötödik percben álriasztást adtak. Sokszor az okostelefonnal bíbelődő kisgyerekek... Még >>>
2017. 07. 28., 12:34
Már sok embernek a könyökén jön ki a "deszpászító", de ezt még tényleg érdemes meghallgatni! Még >>>
2017. 07. 27., 20:00
A Dusnok Községi Sportegyesület nyereményjátékot hirdetett a Facebook oldalán. Még >>>
2017. 07. 27., 13:22
Azaz hivatalosan is egyesületi formában, új névvel (Kalocsai Gerillakertész, Szabadidő, Vízisport és Környezetvédő Egyesület) tevékenykednek tovább a Gerillakertészek. Még >>>
2017. 07. 27., 10:29
Egy anyuka csak a szülés után akar szólni a nagyszülőknek, akik kiakadtak ezen. Meg internetország népe is. Katt a részletekért! Még >>>
2017. 07. 26., 20:34
Mindenki érzi a vihar közeledtét, de addig nem lehetünk benne biztosak amíg ez nincs megírva az interneten! :) Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-05-22 15:23:35
 1 Aztán van-e jogosultsága a vállalkozónak a szer kezelésére, kijuttatására? Ezt vizsgálták a keretszerződés megkötésekor, vagy csak megint...

Szabálytalan volt a vegyszeres kezelés parkjainkban?! Simon Zoltán képviselő-testületi ülésen tett föl kérdéseket a Kubikus parki játszótéren és más közterületeken végzett vegyszeres rovarirtással kapcsolatban, lakossági jelzések kapcsán, a témáról írott cikkünkre is hivatkozva. A válasz szerint a permetezés papíron rendben volt, de írásos választ is ígértek.

 Ágika
 2017-05-16 15:33:28
 3 Úgy látom Cinó, nem volt eredményes a megfélemlítés. Hál' Istennek! ;) Nem is értem, hogy gondolja valaki, hogy egy újságírót megfenyesse...

Az építményadó emelésének és új, lakossági adó bevezetésének szándékáról is tájékoztatta a polgármester a meghívott vállalkozókat a múlt szerdai üzleti reggelin, amelyen a Paks II, a híd, és a térség településeinek fejlesztései is „terítékre kerültek”.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

Kevés olyan komoly katonai vagy biztonságpolitikai feladat van, melynek kezelésében nem vesz részt az amerikai légierő a maga sajátos eszközeivel, módszereivel. Bár a levegőből valóban nem lehet megnyerni egyetlen háborút sem, de az idén 70 éves haderőnem nélkül nincs kivívott győzelem, sem sikeres NATO-művelet.
Látványosan halad a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren az új, a 2B Terminálhoz közvetlenül kapcsolódó 225 méter hosszú utasmóló építése. A kivitelező KÉSZ szakemberei már az indulási szint betonfödémjét öntik ki, a közvetlen beszállító folyosókat tartó lépcsőházak már lényegében elkészültek.
Meg kell tartani és fejleszteni kell a honvédség különböző katonai képességeit, mert ez az ország biztonságának garanciája – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter július 25-én, kedden Szolnokon, a négy Mi−17-es helikopter ipari nagyjavítás utáni használatbavétele alkalmából rendezett ünnepségen.
A horvát védelmi minisztérium megelégelte a szinte teljesen bevethetetlen MiG-21-es flottájának helyzetét és a napokban hivatalosan is ajánlatot kért 5 partnertől a kiöregedő típus leváltására.