2017. 05. 27. szombat
Hella
: 307 Ft   : 274 Ft Benzin: 363 Ft/l   Dízel: 349 Ft/l   Írjon nekünk TUDOMÁNY

„Elég drága reggeli volt” – A vállalkozókon kívül a lakosság is fizethet

Illés György Cinó  |  2017-05-16 11:58:49

Megtudtuk: az építményadó-emelés fölmelegített változatával, mellé egy lakossági adónem bevezetésének szándékával kínálta meg a múlt szerdai munkareggelin a meghívott vállalkozókat dr. Bálint József polgármester. Emellett a Paks II projekt, a Kalocsa–Paks Duna-híd, valamint a már elnyert pályázati forrásokból a városban és a társégben megvalósuló, illetve elbírálás alatt álló pályázatok sikere esetén tervezett fejlesztésekről, valamint a kalocsai vállalkozók ezekkel kapcsolatos lehetőségeiről is szólt. A rendezvény nem volt sajtónyilvános, a résztvevők közt azonban volt, aki megosztotta velünk a reggeli tapasztalatait. A portálunknak nyilatkozó üzletember szerint bár váratlanul nem érte őket az adóemelésről szóló bejelentés, de szerinte jó hangulatú találkozóról túlzás volna beszélni.

Magáról az eseményről, amelybe – nem sajtónyilvános esemény lévén– véletlenül futottunk bele, a találkozót a polgármester megbízásából szervező Bolvári Ferdinánd tájékoztatása alapján már írtunk. A kapott információk alapján összefoglaltuk az érintett témákat, amelyek nagy része már nem is volt ismeretlen olvasóink előtt.

A lényeg azonban akkor kimaradt, mivel az általunk legfontosabbnak ítélt részletekről a képviselő – a polgármester kérésére hivatkozva – nem nyilatkozott. Ezek a város pénzügyi helyzetének, illetve a stabilitás megteremtésének lehetséges, tervezett lépéseiről szóltak. Bolvári szerint Bálint József ugyanezt a diszkréciót kérte a többi résztvevőtől is.

Ez azonban nem találkozott az egyik – nevének elhallgatását kérő – meghívott szándékával, és megkeresésünkre hajlandó volt elmondani a hivatalosan elhallgatott bejelentések tartalmát, mondván, meglátása szerint azok nemcsak a vállalkozókat, különösképp nemcsak a legnagyobb adófizető vállalkozókat érintik.

Kíváncsi rá, hogy hova lettek a KalocsaKOM-ból befolyt százmilliók? Ide kell kattintani érte!
bővebben ...

Átszabott vállalkozói adóemelés

Megtudtuk, a korábban elbukott építményadó-emelési tervet némileg módosítva melegíti föl a városvezetés. Emlékezetes: akkor az eredeti előterjesztés szerint a jelenlegi, négyzetméterenként évi 520 forintos mértékű, vállalkozásokat sújtó építményadó-mértéket két év alatt, két egyenlő ütemben, összesen több mint 73%-kal emelték volna négyzetméterenként 900 forintra. Egy módosító indítvány nyomán akkor végül csak az első ütemről döntöttek, azaz a 190 forintos adóemelésről, azonban igen heves vita után ez sem kapta meg a kellő támogatást.

Most ennél is kevésbé drasztikus adóemelést terveznek, amely azonban így is komoly növekedés, amely különösen a nagy épületállománnyal rendelkező vállalkozásokat sújtja. E szerint

2018. JANUÁR 1-JÉTŐL A JELENLEGI 520 FORINTOS NÉGYZETMÉTERENKÉNTI SZINTRŐL 170 FORINTOS EMELÉSSEL 690-RE EMELKEDNE AZ ÉPÍTMÉNYADÓ MÉRTÉKE.

A kiemelkedően nagy épületállományú vállalkozások extrém tehernövekedésének mérséklésére két kulcsos emelést terveznek, amelynek értelmében

AZ 5000 NÉGYZETMÉTER FÖLÖTTI ÉPÍTMÉNYTERÜLET UTÁNI ADÓ MÉRTÉKE NEM VÁLTOZNA, MARADNA AZ 520 FORINTOS ADÓMÉRTÉK.

E könnyítéseknek azonban ára van:

A lakosság is fizethet

A LAKOSSÁGRA KIVETETT ÚJ ADÓNEMMEL, HÁZTARTÁSONKÉNT ÉVI 8000 FORINTRA TERVEZETT MÉRTÉKŰ KOMMUNÁLIS ADÓVAL

ellentételeznék az építményadó-növekedés korábban szándékolt mértékének csökkenéséből fakadó pénzügyi hátrányt.

A portálunkat tájékoztató üzletember szerint ezzel kapcsolatban semmiféle differenciálásról nem esett szó, sem a háztartásban élők száma, sem jövedelmi viszonyai, sem a lakás mérete, jellege, állaga alapján.


Forrás: KALOhírek

Egyeztetés? Konstruktív?

A portálunknak nyilatkozó vállalatvezető elmondása szerint a vállalkozókat az előzmények miatt ugyan nem érte váratlanul a bejelentés, hozzáállásukat mégsem megértőnek, sokkal inkább fölháborodottnak jellemezné.

A meghívottak több javaslattal álltak elő, természetesen elsősorban alacsonyabb mértékű emelést kérve, de voltak javaslatok többlépcsős ütemezésre is, illetve a kommunális adónak a lakott ingatlan nagysága szerinti differenciálására is.

Az általa elmondottakhoz azt tette hozzá, hogy ez az adóemelés azért szomorú, és azért jön nagyon rosszkor, mert még vannak városunkban olyan vállalkozások, amelyek fejleszteni, beruházni szeretnének, meglévő tervek és ütemezések szerint, ám a kalkulált szabad forrásaik egy részéről így le kell mondaniuk, ami jócskán nehezíti a beruházások finanszírozását. A növekvő építményadó ráadásul a majdani üzemeltetést is megdrágítja. A gazdaság nehéz időszak után épp próbálna talpra állni, az ilyen lépések pedig épp az indulásnál gördítenek újabb akadályokat a vállalkozások elé.

Állítólag több vállalkozó keserű gúnnyal meg is jegyezte, hogy

Elég drága reggeli volt ez A vállalkozói reggelin elhangzottakról portálunkat tájékoztató résztvevője mindehhez azt fűzte hozzá, hogy

Számomra az is elég visszatetsző volt, hogy a polgármester egy munkareggelire meghívja a vállalkozókat, ott adóemelési bejelentéssel megbünteti őket, aztán ugyanazon a napon délután elmegy az EMIKA ZRt. csarnokavatásra, ott meg a kamerák előtt, mosolyogva átvágja a szalagot. Mit ad cserébe a város?

Annak alapján tehát, amit megtudtunk, a vállalkozói reggelin „egyeztetések” helyett inkább csak tájékoztatás, legjobb esetben „alkudozás” folyt.

Ezért megkérdeztük, hogy a találkozó során szó volt-e arról, hogy a város milyen eszközökkel, módszerekkel, bővülő szolgáltatásokkal kívánja segíteni az itt működő vállalkozások tevékenységét, hiszen a javuló partnerség esetleg hozzásegíthetné a vállaltokat a hatékonyabb, eredményesebb termeléshez, illetve piacra jutáshoz, és így jobb eséllyel tudnák kitermelni a tervezett nem csekély, 32,5%-os építményadó-emelést.

Azonban a reggeli portálunkat tájékoztató meghívottja szerint ilyesmiről nem esett szó.

A cikkben szereplő szándékok és számok még változhatnak, mivel azokról a munkareggelivel kapcsolatban portálunkat korábban hivatalosan tájékoztató Bolvári Ferdinánd azzal az indoklással nem nyilatkozott, hogy „még semmi nincs kőbe vésve”.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 3 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (3 db)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.
Ágika
2017-05-16 15:33:28
Úgy látom Cinó, nem volt eredményes a megfélemlítés. Hál' Istennek! ;) Nem is értem, hogy gondolja valaki, hogy egy újságírót megfenyessen azért amit leírt. Vagy tegye meg szükséges lépéseket - helyreigazítás, feljelentés, stb. -, vagy tűrjön, ha már közszereplő és ilyen baromságokat csinál vagy mond!
m.drienn
2017-05-16 14:52:26
Azért előbb lenne honnan elvenni... Ne gondolja azt senki, hogy ezek után nem lesz felháborodás a nem rászorultsági alapon osztott 2 ezer forintok miatt.
Lufi
2017-05-16 13:08:08
Nagyon felháborító ez, saját maguk spórolásán kellene kezdeni! Amúgy is bajban van Kalocsa a vállalkozói számban, most még őket is megadóztatják! A Kommunális adó meg egyenesen vérlázító! Ez a vezetés csak pusztít a városban. Mikor húznak már el a picsába!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 05. 26., 21:45
A mesék segítségével rengeteget megtudhatunk a gyerekekről. Még >>>
2017. 05. 26., 15:49
16 hajónyi legénységgel délelőtt 9-től rajtol a mezőny. Előtte bemelegítés! Még >>>
2017. 05. 26., 15:17
Az árusok többsége már pénteken felállította a pavilonját, a színpadtechnika beüzemelése is megtörtént, így semmi akadálya nincs annak, hogy már a ma esti koncertre minden adott legyen a rendezvény sikeres lebonyolításához. Még >>>
2017. 05. 26., 12:00
Május 28-án húszezer lámpással emlékezik az ország az Eltűnt Gyermekek Világnapjára. Még >>>
2017. 05. 26., 11:44
A környék látnivalóit, turisztikai célpontjait népszerűsítő összefoglaló jelent meg az országos ismertségű közéleti portálon. Még >>>
2017. 05. 25., 21:00
Te is lehetnél! - szinte mindig ez az örökérvényű (rendezvény) szlogen jut eszembe, amikor meglátom az ÉNO-sok képeit a neten. Picit mindig szorul a szívem, aztán ahogy pumpál párat, öröm tölti el. Mert az ÉNO-sok tudnak mosolyogni, tudnak játszani, mernek önmaguk lenni, nem csak azért, mert nekik különösen nehéz lenne maszkok alá bújva az általunk élt emberi játszmákban részt venni. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-05-22 15:23:35
 1 Aztán van-e jogosultsága a vállalkozónak a szer kezelésére, kijuttatására? Ezt vizsgálták a keretszerződés megkötésekor, vagy csak megint...

Szabálytalan volt a vegyszeres kezelés parkjainkban?! Simon Zoltán képviselő-testületi ülésen tett föl kérdéseket a Kubikus parki játszótéren és más közterületeken végzett vegyszeres rovarirtással kapcsolatban, lakossági jelzések kapcsán, a témáról írott cikkünkre is hivatkozva. A válasz szerint a permetezés papíron rendben volt, de írásos választ is ígértek.

 Ágika
 2017-05-16 15:33:28
 3 Úgy látom Cinó, nem volt eredményes a megfélemlítés. Hál' Istennek! ;) Nem is értem, hogy gondolja valaki, hogy egy újságírót megfenyesse...

Az építményadó emelésének és új, lakossági adó bevezetésének szándékáról is tájékoztatta a polgármester a meghívott vállalkozókat a múlt szerdai üzleti reggelin, amelyen a Paks II, a híd, és a térség településeinek fejlesztései is „terítékre kerültek”.

 MrSmith
 2017-05-10 13:44:34
 3 Hajra Kalocsa!

Alig egy hónapja fogadták el Kalocsa nullás közbeszerzési tervét, és máris módosítani kellett, nyilván fölfelé. Bálint József portálunknak is üzent – ezúttal nevesítés nélkül. Kiderült: a polgármester nem izgul. Filvig szerint eddig sem izgultunk, mivel nem volt miért. Simon gratulált.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

Mint ahogy arról a napokban már lapunkon is beszámoltunk, 2017. május 22. és június 9. között zajlik a többnemzeti Load Diffuser 2017 hadgyakorlat a Kecskeméti Repülőbázison.
Május 22-én megkezdődött a Magyar Honvédség légierejének idei legnagyobb méretű gyakorlata. A hét ország részvételével, június 9-ig tartó Load Diffuser 2017 igazgatója Szűcs Pál ezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság megbízott légierő haderőnem főnöke.
Az Egyesült Államok Légiereje (USAF) május 15-én jelentette be a hírt, mely szerint az F-35 Lightning II Joint Strike Fighter (JSF) katapultülése miatti súlykorlátozást visszavonja.
2017. május 20-án, szombaton egy An-124-100 Ruslan érkezett a Kecskeméti Repülőbázisra, gyomrában a tavaly nagyjavításra küldött Mi-17-es helikoptereinkkel.