2017. 05. 27. szombat
Hella
: 307 Ft   : 274 Ft Benzin: 363 Ft/l   Dízel: 349 Ft/l   Írjon nekünk TUDOMÁNY

Vállalkozói reggeli Kalocsa legnagyobb adófizetőivel – Megfekszi-e a gyomrot?

Illés György Cinó  |  2017-05-11 14:11:51

Szerda reggel Bálint József és a kalocsai önkormányzat több képviselője a város legnagyobb adófizetőivel tartott közös munkareggelin egyeztetett aktuális kérdésékről, köztük a paksi projekt állásáról, valamint a térségben elnyert és elbírálásra váró pályázatok kapcsán közelegő beruházásokról, illetve a kalocsai vállalkozók ezekben megjelenő lehetőségeiről, arra való felkészülésükről. Az önkormányzat szervezésében immár másodszor megtartott és rendszeresnek tervezett, nem sajtónyilvános rendezvény résztvevői emellett a város költségvetésének helyzetéről is tájékoztatást kaptak, és úgy tudjuk, az ennek kapcsán szükséges korrekciós lépések lehetőségeiről is egyeztettek.

A korábban a Kereskedelmi és Iparkamara által összehívott vállalkozói találkozók szervezését az önkormányzat vette át dr. Bálint József polgármester kezdeményezésére. A legutóbbi, közös szervezésben lezajlott megbeszélés után ezúttal már az önkormányzat önmaga hívta életre a rendezvényt.
A negyedévi rendszerességgel megtartani tervezett rendezvény előző alkalmának helyszínét a Asztrik Panzió adta, a mostani találkozót a Pilvax Hotel konferenciatermében tartották.


Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Bár a rendezvény a média elől elzártan zajlott, a szervezők engedelmével fotót készíthettünk.
A találkozót dr. Bálint József polgármester felkérésére megszervező Bolvári Ferdinándtól később megtudtuk: ezekre a munkareggelikre a város húsz legjelentősebb adófizető vállalkozása, a Kereskedelmi és Iparkamara helyi képviselete, valamint az önkormányzati képviselők kapnak meghívást, és azokon a vállalkozói réteget érintő, mindenkori aktuális kérdésekről adnak tájékoztatást a résztvevőknek, illetve ezeken az alkalmakon nyílik lehetőség a tervezett lépésekkel kapcsolatos egyeztetésekre is az érintettekkel.


Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Emlékezetes: a korábban Kalocsán tervezett, de a testület kellő támogatásának hiányában meghiúsult építményadó-emelési előterjesztés előkészítését épp az a kritika érte, hogy a vállalkozókkal való egyeztetés nem volt megfelelő.

A további ilyen jellegű bírálatoknak is szeretné elejét venni a városvezetés az ehhez hasonló alkalmak rendszeres megszervezésével – mondta el portálunknak Bolvári, aki kérdésünkre a találkozót jó hangulatúnak és konstruktívnak értékelte, bár nem hallgatta el, hogy akadtak nézetkülönbségek is.


Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Hogy e véleménykülönbségek konkrétan miben jelentkeztek, illetve milyen kérdésekkel kapcsolatban fogalmazódtak meg, arról a képviselő nem szólt, megjegyezvén, hogy az egyeztetések idején a részletek kiforratlansága miatt nem volna indokolt erről nyilatkoznia, és a polgármester is ezt kérte a jelenlévőktől, köztük tőle.

Általánosságban azonban annyit elmondott, hogy a találkozón a polgármester a vállalkozókat három nagyobb témakörben tájékoztatta.


Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

  • Egyrészt a paksi projekt előrehaladásáról – különös tekintettel Süli János miniszterré történt kinevezésére,
  • másrészt Kalocsa és a térség nyertes pályázatai kapcsán közelgő fejlesztésekről és beadott pályázatokról – illetve a helybéli vállalkozásoknak a kapcsolódó beruházásokban való részvételi lehetőségeiről,
  • harmadrészt a város költségvetésének helyzetéről hallhatták a résztvevők a polgármester tájékoztatását.


Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Ennyi a hivatalos tájékoztatás.
Azonban – emlékezve az elbukott adóemelés miatt a költségvetésben tátongó, lyukra, amelyet a költségvetésünkön összességében százmilliós értékben könnyítő kormányzati lépések miatt keletkezett pénzügyi előny csak erre az évre, átmenetileg tud befoltozni – fölvetődik a kérdés, hogy az évről-évre jelentkező, mintegy százötvenmilliós, rendszerszintű hiányt milyen bevétellel vagy megtakarítással tervezi fönntarthatóan orvosolni a városvezetés.
Annál is inkább, mert a számításba vehető lehetőségek nagy része így-vagy úgy, de a lakosságot is érintheti.


Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Ezért további információkat gyűjtünk az érintettek körében, hogy milyen irányú informális egyeztetéseket folytathatott a város vezetősége a legnagyobb adófizetőkkel, akik egyben a versenyszektor legnagyobb munkaadói városunkban.

Ha megtudunk valamit, jelentkezünk!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 05. 26., 21:45
A mesék segítségével rengeteget megtudhatunk a gyerekekről. Még >>>
2017. 05. 26., 15:49
16 hajónyi legénységgel délelőtt 9-től rajtol a mezőny. Előtte bemelegítés! Még >>>
2017. 05. 26., 15:17
Az árusok többsége már pénteken felállította a pavilonját, a színpadtechnika beüzemelése is megtörtént, így semmi akadálya nincs annak, hogy már a ma esti koncertre minden adott legyen a rendezvény sikeres lebonyolításához. Még >>>
2017. 05. 26., 12:00
Május 28-án húszezer lámpással emlékezik az ország az Eltűnt Gyermekek Világnapjára. Még >>>
2017. 05. 26., 11:44
A környék látnivalóit, turisztikai célpontjait népszerűsítő összefoglaló jelent meg az országos ismertségű közéleti portálon. Még >>>
2017. 05. 25., 21:00
Te is lehetnél! - szinte mindig ez az örökérvényű (rendezvény) szlogen jut eszembe, amikor meglátom az ÉNO-sok képeit a neten. Picit mindig szorul a szívem, aztán ahogy pumpál párat, öröm tölti el. Mert az ÉNO-sok tudnak mosolyogni, tudnak játszani, mernek önmaguk lenni, nem csak azért, mert nekik különösen nehéz lenne maszkok alá bújva az általunk élt emberi játszmákban részt venni. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-05-22 15:23:35
 1 Aztán van-e jogosultsága a vállalkozónak a szer kezelésére, kijuttatására? Ezt vizsgálták a keretszerződés megkötésekor, vagy csak megint...

Szabálytalan volt a vegyszeres kezelés parkjainkban?! Simon Zoltán képviselő-testületi ülésen tett föl kérdéseket a Kubikus parki játszótéren és más közterületeken végzett vegyszeres rovarirtással kapcsolatban, lakossági jelzések kapcsán, a témáról írott cikkünkre is hivatkozva. A válasz szerint a permetezés papíron rendben volt, de írásos választ is ígértek.

 Ágika
 2017-05-16 15:33:28
 3 Úgy látom Cinó, nem volt eredményes a megfélemlítés. Hál' Istennek! ;) Nem is értem, hogy gondolja valaki, hogy egy újságírót megfenyesse...

Az építményadó emelésének és új, lakossági adó bevezetésének szándékáról is tájékoztatta a polgármester a meghívott vállalkozókat a múlt szerdai üzleti reggelin, amelyen a Paks II, a híd, és a térség településeinek fejlesztései is „terítékre kerültek”.

 MrSmith
 2017-05-10 13:44:34
 3 Hajra Kalocsa!

Alig egy hónapja fogadták el Kalocsa nullás közbeszerzési tervét, és máris módosítani kellett, nyilván fölfelé. Bálint József portálunknak is üzent – ezúttal nevesítés nélkül. Kiderült: a polgármester nem izgul. Filvig szerint eddig sem izgultunk, mivel nem volt miért. Simon gratulált.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

Mint ahogy arról a napokban már lapunkon is beszámoltunk, 2017. május 22. és június 9. között zajlik a többnemzeti Load Diffuser 2017 hadgyakorlat a Kecskeméti Repülőbázison.
Május 22-én megkezdődött a Magyar Honvédség légierejének idei legnagyobb méretű gyakorlata. A hét ország részvételével, június 9-ig tartó Load Diffuser 2017 igazgatója Szűcs Pál ezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság megbízott légierő haderőnem főnöke.
Az Egyesült Államok Légiereje (USAF) május 15-én jelentette be a hírt, mely szerint az F-35 Lightning II Joint Strike Fighter (JSF) katapultülése miatti súlykorlátozást visszavonja.
2017. május 20-án, szombaton egy An-124-100 Ruslan érkezett a Kecskeméti Repülőbázisra, gyomrában a tavaly nagyjavításra küldött Mi-17-es helikoptereinkkel.