2017. 08. 16. szerda
Ábrahám
: 304 Ft   : 259 Ft Benzin: 336 Ft/l   Dízel: 333 Ft/l   Írjon nekünk TUDOMÁNY
   NAPI GYORS: 2017. augusztus 12.
2017-08-12 12:15:33
Több portálon is találkozhattunk már a mi híres tavunkkal, a Szelidi-tóval. Nézzük, mit írtak róla:

Gyönyörű környék, ahol biztosan nem fog nyomasztani a tömeg.

 


 

Ha Magyarország legnagyobb tavairól van szó, csak keveseknek jut eszébe a listában ötödik Szelidi-tó, holott a Kiskunság talán legkedveltebb vize nemcsak homokos partokkal, de jókora méretekkel is rendelkezik.

A Dunapataj mellett elterülő tó mintegy négy-öt kilométer hosszú, ám általában csak 150-200 méter széles. Hosszan kanyargó formáján is látszik, hogy medrét a Duna vájta ki. A körülötte fekvő strandoknak és a páratlan természeti környezetnek köszönhetően a Szelidi-tó igazán vonzó célpont még a nyár végén is.

A Szelidi-tó strandja

A tó átlagosan alig három-négy méter mély, így a sekély víz egy melegebb napon akár 28 fokra vagy még feljebb is képes melegedni. Ezt a fürdeni vágyók nagyon szeretik, sőt, a strandolók örömére a part javát nyugalomba jutott futóhomok borítja, ami igazán kellemes talajt biztosít a pihenéshez.

 

 

A homok egy másik fontos tulajdonsága, hogy nátrium-magnézium-karbonát és nátrium-jodid oldódik ki közüle folyamatosan, ami jótékony hatásúvá teszi a Szelidi-tó vizét, ám a legtöbb gyógyfürdővel ellentétben még sincs a tónak szaga.

Állítólag sebgyógyításra már a középkorban is használták, míg ma az ilyen összetételű vizet leginkább reumatikus, idegrendszeri és hormonális problémák kezelése során javasolják kiegészítő terápiaként. Gyógyvízként ugyan még nem ismerték el, mégis, hatásosságáról évszázadokra visszanyúló legenda is szól, ami szerint néhány túlhajszolt ló elvásott patáján esett sebeken segített a tó vize. 

 

 

A parton fizetős és szabadstrand is található, melyek mindegyike igényes öltözőkkel, zuhanyzókkal felszerelt. A belépőjegyes részen óriáscsúszda, több sportpálya és játszótér is akad. Aki ehelyett inkább felfedezné a tavat, az kenut, kajakot, szörföt, ladikot, csónakot vagy vízibiciklit bérelve indulhat útnak.


Mi mást lehet csinálni?

A közelben, Szeliden 2000-ben került felújításra a kastélyszálló, mely egy egykori helyi földbirtokos jó állapotban fennmaradt hagyatéka. A családról Bencze-kastélyként emlegetett szépséges régi épület ma egyike a számos szálláslehetőségnek, ám ha ez nem nyeri el a tetszésedet, még mindig apartmanok, üdülőházak és kempingek sokasága között válogathatsz.

Akik bulizni szeretnének, a Szittyó téren vagy a klubok egyikében találnak maguknak esténként szórakozást. Ha ennél nyugisabb programra vágysz, akkor a kertmozit érdemes felkeresni, vagy egy hosszú sétára indulni a környéken.

 

 

A Szelidi-tó körül 360 hektáron környezetvédelmi területet jelölt ki a Kiskunsági Nemzeti Park. A gyöngyszem szépségű vidék értékeit a Kékmoszat tanösvény bejárva ismerheted meg. Ez a 2,4 kilométeres út a tó vizét, flóráját és faunáját ismerteti 12 állomás során, melyeket gyalogosan vagy kerékpárral is végigjárhatsz. A tó egésze szintén mindkétféleképpen megkerülhető egy vadregényes túra keretein belül.

 

 

A közeli lovardában nemcsak lovaglásra és kocsihajtásra van lehetőség, de akár madárlesre is indulhatsz. A tónál az engedéllyel rendelkezők vadászhatnak, akik pedig jegyet váltanak, horgászhatnak kedvükre. A víz gazdag amurban, keszegben, törpeharcsákban és pontyokban. 

 

 

 

 

 

 

1817
   MAI GYORS
2017. 08. 16., 20:11
Leányfalusi Vilmos, a főszékesegyház karnagya a Nagyboldogasszony ünnepén tartott, búcsúi szentmise végén improvizál. Még >>>
2017. 08. 16., 16:30
Peti meglátta a Szelidi-tónál. A teljes képért kattints! Érdemes. Még >>>
   TEGNAPI GYORS
2017. 08. 15., 22:34
Akkor hogy parkolhat egy őrült hajó? Még >>>
2017. 08. 15., 13:16
Augusztusi égbolt a főszékesegyház felett...Látványfelelős: Szalai Attila Még >>>
   TEGNAPELŐTTI GYORS
2017. 08. 14., 06:00
A holnapi (keddi) ünnepi nagymise után a következő három vasárnapon is érseki misékre várja a főszékesegyház a híveket. Még >>>

  Legfrissebbek most

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Háború Művészete magazin

Az Oroszország Helikopterei Holding karöltve az IHSRC (Iran Helicopter Support Renewal Company) vállalattal megkezdte Iránban a Ka-226T típusú könnyű, többcélú helikopter extrém magas hőmérsékleti tesztjeit.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

Az ausztrál védelmi miniszter Marise Payne, 2017. augusztus 11-én az East Sale légibázison rendezett ünnepségen bejelentette, hogy hivatalosan is hadrendbe állt az első 6 Pilatus PC-21 típusú kiképzőgép.
Emlékezni kell a múltra, tisztelni kell a múltat, de még inkább azokat, akik a jövőt építették a régi korokban – mondta dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnök augusztus 15-én, kedden Veszprémben a légierő haderőnem és a repülők napja alkalmából tartott ünnepségen.
A napokban egy érdekes hír látott napvilágot: az Egyesült Államok vezetése továbbra is elégtelennek tartja a jelenleg hadrendben álló F-22 Raptorok számát.
„Carpathian Hawk” néven a brit és magyar légierő katonái gyakorlatot rendeznek augusztus 14-25. között a kecskeméti repülőbázison.