2017. 07. 28. péntek
Szabolcs
: 305 Ft   : 261 Ft Benzin: 336 Ft/l   Dízel: 333 Ft/l   Írjon nekünk TUDOMÁNY

50 éves a Kalocsai Népi Együttes

Simon László  |  2017-04-08 19:44:06

1967 szeptemberében megalakult a Kalocsai Népi Együttes az I. István Gimnázium, a Szövetkezeti Bizottság tánccsoportjaiból, a szakmunkásképző és a Mezőgazdasági Szakközépiskola néhány tanulójából. Elnöke Geri István, titkára Balaton István lett. A művészeti vezető: Pécsiné Ács Sarolta, segítője pedig Tóth Ferenc. Az énekkart Cserey József, a zenekart pedig Fusch Ferenc vezette. Az együttes két alapítópárja Arrasz János és felesége Kapitány Magdolna illetve Tóth József és házastársa Szabó Ágnes a Kalocsai Tomori Pál Városi Könyvtár, Kalocsai Kincsesláda című sorozatának XIX. előadásában, életpályájukról tartott élménybeszámolót a Művelődési Ház kamaratermében.

Tóth Józsefné és élete párja kezdték el az egész életüket átfogó népi táncról, és utazásaikról, élményeikről szóló, kivetítőn fényképekkel illusztrált beszámolót. Néhány fontos és meghatározó állomás, olyan, mint Csillebért vagy az első út a vasfüggönyön túlra egész életükre szóló élmény marad. Körbe járták a tánc révén a fél világot, számtalan díjat és oklevelet kaptak. Ahogy Tóth Józsefné összefoglalta:

Képgaléria megtekintése (12 db kép)

Forrás: Simon László / KALOhírek


Mi nagyon-nagyon sokat kaptunk a néptánctól az elmúlt évek során. Úgy gondoljuk, hogy olyan élményekkel, kapcsolatokkal lettünk gazdagabbak, amit csak a néptánctól kaphattunk, és ezt nem pótolhatja semmi más. Arraszné Kapitány Magdolna és Arrasz János megismerkedésük óta, 1966-tól táncolnak a Kalocsai Népi Együttesben. Ugyanúgy, mint Tóték végigutazták Európát és a világ jó néhány országát, sok esetben a két pár együtt élte át az életüket meghatározó élményeket. A fényképek a megtelt kamaraterem többségében idézett fel fiatalságukról nem feledhető eseményeket. Szakmai elismerésben sem volt hiányuk, hiszen a két pár összesen három Pécsiné Ács Sarolta díjjal és két Fülöp Ferenc díjjal büszkélkedhet. Arraszék ezt üzenik az olvasóknak:

Képgaléria megtekintése (12 db kép)

Forrás: Simon László / KALOhírek


Köszönjük elődeinknek, hogy megőrizték, és tovább örökítették táncainkat, hagyományainkat. Ebből tudtunk mi is meríteni tudást, kitartást és kultúránkhoz kellő alázatot. Ezt kívánjuk átadni utódainknak is. Szeressék a kalocsai táncokat, őrizzék hagyományainkat! A műsor végén az előadók – mi mással, mint – tánccal köszöntek el közönségüktől.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 07. 28., 14:00
Tavaly 3 milliószor hívták feleslegesen a 112-t, ráadásul 92 ezren kifejezetten rossz szándékkal tele­fonáltak. Ez azt jelenti, hogy minden ötödik percben álriasztást adtak. Sokszor az okostelefonnal bíbelődő kisgyerekek... Még >>>
2017. 07. 28., 12:34
Már sok embernek a könyökén jön ki a "deszpászító", de ezt még tényleg érdemes meghallgatni! Még >>>
2017. 07. 27., 20:00
A Dusnok Községi Sportegyesület nyereményjátékot hirdetett a Facebook oldalán. Még >>>
2017. 07. 27., 13:22
Azaz hivatalosan is egyesületi formában, új névvel (Kalocsai Gerillakertész, Szabadidő, Vízisport és Környezetvédő Egyesület) tevékenykednek tovább a Gerillakertészek. Még >>>
2017. 07. 27., 10:29
Egy anyuka csak a szülés után akar szólni a nagyszülőknek, akik kiakadtak ezen. Meg internetország népe is. Katt a részletekért! Még >>>
2017. 07. 26., 20:34
Mindenki érzi a vihar közeledtét, de addig nem lehetünk benne biztosak amíg ez nincs megírva az interneten! :) Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-05-22 15:23:35
 1 Aztán van-e jogosultsága a vállalkozónak a szer kezelésére, kijuttatására? Ezt vizsgálták a keretszerződés megkötésekor, vagy csak megint...

Szabálytalan volt a vegyszeres kezelés parkjainkban?! Simon Zoltán képviselő-testületi ülésen tett föl kérdéseket a Kubikus parki játszótéren és más közterületeken végzett vegyszeres rovarirtással kapcsolatban, lakossági jelzések kapcsán, a témáról írott cikkünkre is hivatkozva. A válasz szerint a permetezés papíron rendben volt, de írásos választ is ígértek.

 Ágika
 2017-05-16 15:33:28
 3 Úgy látom Cinó, nem volt eredményes a megfélemlítés. Hál' Istennek! ;) Nem is értem, hogy gondolja valaki, hogy egy újságírót megfenyesse...

Az építményadó emelésének és új, lakossági adó bevezetésének szándékáról is tájékoztatta a polgármester a meghívott vállalkozókat a múlt szerdai üzleti reggelin, amelyen a Paks II, a híd, és a térség településeinek fejlesztései is „terítékre kerültek”.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

Kevés olyan komoly katonai vagy biztonságpolitikai feladat van, melynek kezelésében nem vesz részt az amerikai légierő a maga sajátos eszközeivel, módszereivel. Bár a levegőből valóban nem lehet megnyerni egyetlen háborút sem, de az idén 70 éves haderőnem nélkül nincs kivívott győzelem, sem sikeres NATO-művelet.
Látványosan halad a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren az új, a 2B Terminálhoz közvetlenül kapcsolódó 225 méter hosszú utasmóló építése. A kivitelező KÉSZ szakemberei már az indulási szint betonfödémjét öntik ki, a közvetlen beszállító folyosókat tartó lépcsőházak már lényegében elkészültek.
Meg kell tartani és fejleszteni kell a honvédség különböző katonai képességeit, mert ez az ország biztonságának garanciája – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter július 25-én, kedden Szolnokon, a négy Mi−17-es helikopter ipari nagyjavítás utáni használatbavétele alkalmából rendezett ünnepségen.
A horvát védelmi minisztérium megelégelte a szinte teljesen bevethetetlen MiG-21-es flottájának helyzetét és a napokban hivatalosan is ajánlatot kért 5 partnertől a kiöregedő típus leváltására.