2017. 04. 23.
Béla
: 314 Ft   : 293 Ft Benzin: 373 Ft/l   Dízel: 374 Ft/l   Írjon nekünk TUDOMÁNY

50 éves a Kalocsai Népi Együttes

Simon László  |  2017-04-08 19:44:06

1967 szeptemberében megalakult a Kalocsai Népi Együttes az I. István Gimnázium, a Szövetkezeti Bizottság tánccsoportjaiból, a szakmunkásképző és a Mezőgazdasági Szakközépiskola néhány tanulójából. Elnöke Geri István, titkára Balaton István lett. A művészeti vezető: Pécsiné Ács Sarolta, segítője pedig Tóth Ferenc. Az énekkart Cserey József, a zenekart pedig Fusch Ferenc vezette. Az együttes két alapítópárja Arrasz János és felesége Kapitány Magdolna illetve Tóth József és házastársa Szabó Ágnes a Kalocsai Tomori Pál Városi Könyvtár, Kalocsai Kincsesláda című sorozatának XIX. előadásában, életpályájukról tartott élménybeszámolót a Művelődési Ház kamaratermében.

Tóth Józsefné és élete párja kezdték el az egész életüket átfogó népi táncról, és utazásaikról, élményeikről szóló, kivetítőn fényképekkel illusztrált beszámolót. Néhány fontos és meghatározó állomás, olyan, mint Csillebért vagy az első út a vasfüggönyön túlra egész életükre szóló élmény marad. Körbe járták a tánc révén a fél világot, számtalan díjat és oklevelet kaptak. Ahogy Tóth Józsefné összefoglalta:

Képgaléria megtekintése (12 db kép)

Forrás: Simon László / KALOhírek


Mi nagyon-nagyon sokat kaptunk a néptánctól az elmúlt évek során. Úgy gondoljuk, hogy olyan élményekkel, kapcsolatokkal lettünk gazdagabbak, amit csak a néptánctól kaphattunk, és ezt nem pótolhatja semmi más. Arraszné Kapitány Magdolna és Arrasz János megismerkedésük óta, 1966-tól táncolnak a Kalocsai Népi Együttesben. Ugyanúgy, mint Tóték végigutazták Európát és a világ jó néhány országát, sok esetben a két pár együtt élte át az életüket meghatározó élményeket. A fényképek a megtelt kamaraterem többségében idézett fel fiatalságukról nem feledhető eseményeket. Szakmai elismerésben sem volt hiányuk, hiszen a két pár összesen három Pécsiné Ács Sarolta díjjal és két Fülöp Ferenc díjjal büszkélkedhet. Arraszék ezt üzenik az olvasóknak:

Képgaléria megtekintése (12 db kép)

Forrás: Simon László / KALOhírek


Köszönjük elődeinknek, hogy megőrizték, és tovább örökítették táncainkat, hagyományainkat. Ebből tudtunk mi is meríteni tudást, kitartást és kultúránkhoz kellő alázatot. Ezt kívánjuk átadni utódainknak is. Szeressék a kalocsai táncokat, őrizzék hagyományainkat! A műsor végén az előadók – mi mással, mint – tánccal köszöntek el közönségüktől.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 04. 23., 17:43
Nekem, aki évek óta vezetek Nap szava rovatot a fészbukon, különös öröm, amikor a Nap Képével találkozom. Szalai Attila, akit én csak mentősfotósként szoktam aposztrofálni, ismét nagyot alakított, amire a Hdr and Sunset is felfigyelt, sőt Instagram oldalukon közzé is tették Attila fotóját. Gyönyörködjetek benne Ti is! Még >>>
2017. 04. 23., 16:34
Egy évben csak egyszer látni ennyi tehetséget egy színpadon. Még >>>
2017. 04. 22., 15:07
Tisza Katának új könyve van, és rengeteg mondanivalója arról, miért nem szabad félni attól, hogy értelmezzük és újraértelmezzük magunkat. Ti emlékeztek még az írónőre, aki a borosjenői és szegedi gróf Tisza család leszármazottja, Tisza Kálmán miniszterelnök ükunokája, és 10-12 évvel ezelőtt a a csapból is folyt? Még >>>
2017. 04. 22., 10:00
Milyen húsból készül a hagyományos gulyásleves? Mi a császármorzsa népies neve? Honnan kapta a nevét a Dobos torta? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel csekkolhatod le vajon ismered-e ételeink hozzávalóit, elkészítését, történetét. Még >>>
2017. 04. 21., 20:58
Egy velejéig ható rövidfilm, amelyet mindenkinek látnia kell! Még >>>
2017. 04. 21., 18:07

Készíts otthon hamburgert!

Tudom, tudom, hogy rendelni sokkal gyorsabb, egyszerűbb, de azért amit te készítesz annak párja nincs! Fördős Zé házi burger receptje mindent visz, próbáljátok ki! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Lufi
 2017-04-12 14:20:24
 1 Be is fog dőlni az egész ahogy van! Ez a nő olyan buta, mint a föld!

Három pályázat közül egyetlen érvényesként fogadták el a Vagyonhasznosító élén eddig megbízott ügyvezetőként tevékenykedő Pécsi Tibornéét. A döntés zárt ajtók mögött született, a mai testületi ülés első napirendi pontjaként.

 Tora Tora Tora
 2017-04-10 15:58:53
 3 És már az a kevés kezdeti kraft is elfogyott :::))))

Bálint József polgármester biztatására megkérdeztünk más településeket a közbeszerzési tervükről. Kiskőrösről már megérkezett a válasz. Első ránézésre nem támasztja alá a kalocsai polgármester álláspontját.

 Tora Tora Tora
 2017-04-05 11:42:17
 3 Köllene nekije egy búcsúbuli :)

Meg sem jelentek tavaly a pályázatok, amelyeknek útját egyengethette volna a volt polgármester a kalocsai önkormányzat megbízásos jogviszonnyal tevékenykedő lobbistájaként. Ennek ellenére ez év február végéig fizettük, és távozásának oka sem a sikertelenség, hanem inkább a költségvetési pénzügyi kényszer és a sok politikai támadás lehetett.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

A napokban arról jelentek meg hírek, hogy akár már a jövő héten, az amerikai törvényhozók megkezdik az egyeztetéseket, illetve megvizsgálják az A-29 Super Tucanok értékesítésnek kérdését Nigéria számára.
A napokban összesen nyolc darab F-35A ötödik generációs vadászrepülőgép érkezett a tengerentúlról az angliai Lakenheath légibázisra.
Az Arciz melletti cservonoglinszkojei katonai repülőtér közeljövőben megvalósuló helyreállításáról döntött az ogyesszai területi adminisztráció.
Tovább bővült a Lufthansa Csoport öt légitársaságának utasforgalma Magyarországon 2016-ban: az előző évhez képest 1,6%-kal több utas választotta a csoport járatait, miközben a hazai jegyértékesítés 2,6%-kal emelkedett.