2017. 05. 26. péntek
Evelin, Fülöp
: 307 Ft   : 274 Ft Benzin: 363 Ft/l   Dízel: 349 Ft/l   Írjon nekünk TUDOMÁNY

50 éves a Kalocsai Népi Együttes

Simon László  |  2017-04-08 19:44:06

1967 szeptemberében megalakult a Kalocsai Népi Együttes az I. István Gimnázium, a Szövetkezeti Bizottság tánccsoportjaiból, a szakmunkásképző és a Mezőgazdasági Szakközépiskola néhány tanulójából. Elnöke Geri István, titkára Balaton István lett. A művészeti vezető: Pécsiné Ács Sarolta, segítője pedig Tóth Ferenc. Az énekkart Cserey József, a zenekart pedig Fusch Ferenc vezette. Az együttes két alapítópárja Arrasz János és felesége Kapitány Magdolna illetve Tóth József és házastársa Szabó Ágnes a Kalocsai Tomori Pál Városi Könyvtár, Kalocsai Kincsesláda című sorozatának XIX. előadásában, életpályájukról tartott élménybeszámolót a Művelődési Ház kamaratermében.

Tóth Józsefné és élete párja kezdték el az egész életüket átfogó népi táncról, és utazásaikról, élményeikről szóló, kivetítőn fényképekkel illusztrált beszámolót. Néhány fontos és meghatározó állomás, olyan, mint Csillebért vagy az első út a vasfüggönyön túlra egész életükre szóló élmény marad. Körbe járták a tánc révén a fél világot, számtalan díjat és oklevelet kaptak. Ahogy Tóth Józsefné összefoglalta:

Képgaléria megtekintése (12 db kép)

Forrás: Simon László / KALOhírek


Mi nagyon-nagyon sokat kaptunk a néptánctól az elmúlt évek során. Úgy gondoljuk, hogy olyan élményekkel, kapcsolatokkal lettünk gazdagabbak, amit csak a néptánctól kaphattunk, és ezt nem pótolhatja semmi más. Arraszné Kapitány Magdolna és Arrasz János megismerkedésük óta, 1966-tól táncolnak a Kalocsai Népi Együttesben. Ugyanúgy, mint Tóték végigutazták Európát és a világ jó néhány országát, sok esetben a két pár együtt élte át az életüket meghatározó élményeket. A fényképek a megtelt kamaraterem többségében idézett fel fiatalságukról nem feledhető eseményeket. Szakmai elismerésben sem volt hiányuk, hiszen a két pár összesen három Pécsiné Ács Sarolta díjjal és két Fülöp Ferenc díjjal büszkélkedhet. Arraszék ezt üzenik az olvasóknak:

Képgaléria megtekintése (12 db kép)

Forrás: Simon László / KALOhírek


Köszönjük elődeinknek, hogy megőrizték, és tovább örökítették táncainkat, hagyományainkat. Ebből tudtunk mi is meríteni tudást, kitartást és kultúránkhoz kellő alázatot. Ezt kívánjuk átadni utódainknak is. Szeressék a kalocsai táncokat, őrizzék hagyományainkat! A műsor végén az előadók – mi mással, mint – tánccal köszöntek el közönségüktől.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2017-05-24 13:37:15
Amennyiben az ittas vezetés ténye bebizonyosodik, az elmúlt szerdán hajnalban a sétálóutcába a posta sarkánál berongyolt opeles ámokfutó az ittasság mértékétől függően nem csak büntetőeljárásra, komoly pénzbírságra, járművezetéstől eltiltásra számíthat, de még az önkormányzatnak okozott jelentős kárt is neki kell megtéríteni.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 05. 26., 12:00
Május 28-án húszezer lámpással emlékezik az ország az Eltűnt Gyermekek Világnapjára. Még >>>
2017. 05. 26., 11:44
A környék látnivalóit, turisztikai célpontjait népszerűsítő összefoglaló jelent meg az országos ismertségű közéleti portálon. Még >>>
2017. 05. 25., 21:00
Te is lehetnél! - szinte mindig ez az örökérvényű (rendezvény) szlogen jut eszembe, amikor meglátom az ÉNO-sok képeit a neten. Picit mindig szorul a szívem, aztán ahogy pumpál párat, öröm tölti el. Mert az ÉNO-sok tudnak mosolyogni, tudnak játszani, mernek önmaguk lenni, nem csak azért, mert nekik különösen nehéz lenne maszkok alá bújva az általunk élt emberi játszmákban részt venni. Még >>>
2017. 05. 25., 20:28
A felnőtt mezőny második fele az Il Primo étterem teraszán este nyolctól mutatkozik be. Még >>>
2017. 05. 25., 14:11
Megemlékezésekkel és honvédségi bemutatóval zajlott a mai honvédelmi nap városunkban, a Magyar Honvédség katonáinak és fúvószenekarának közreműködésével, városunk középiskoláinak ifjúsága részvételével, három helyszínen. Még >>>
2017. 05. 24., 20:57
Kedves Szülők! Lehet bogarászni, hány órától evez a gyerek! Kedves Diákok! Csekkolhatjátok, mikor lapátolnak az ismerősök! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-05-16 15:33:28
 3 Úgy látom Cinó, nem volt eredményes a megfélemlítés. Hál' Istennek! ;) Nem is értem, hogy gondolja valaki, hogy egy újságírót megfenyesse...

Az építményadó emelésének és új, lakossági adó bevezetésének szándékáról is tájékoztatta a polgármester a meghívott vállalkozókat a múlt szerdai üzleti reggelin, amelyen a Paks II, a híd, és a térség településeinek fejlesztései is „terítékre kerültek”.

 MrSmith
 2017-05-10 13:44:34
 3 Hajra Kalocsa!

Alig egy hónapja fogadták el Kalocsa nullás közbeszerzési tervét, és máris módosítani kellett, nyilván fölfelé. Bálint József portálunknak is üzent – ezúttal nevesítés nélkül. Kiderült: a polgármester nem izgul. Filvig szerint eddig sem izgultunk, mivel nem volt miért. Simon gratulált.

 m.drienn
 2017-04-20 19:57:02
 1 Korrekt.

Kalocsa város idei első negyedéves közbeszerzési terve kapcsán megígértük: áttekintjük Török Gusztáv Andornak, a megyei pályázati összekötői megbízatása megszűnésével nyugdíjba vonult egykori kalocsai polgármesternek a pályafutását. Most a pályája csúcsáig vezető utat foglaljuk össze.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

Mint ahogy arról a napokban már lapunkon is beszámoltunk, 2017. május 22. és június 9. között zajlik a többnemzeti Load Diffuser 2017 hadgyakorlat a Kecskeméti Repülőbázison.
Május 22-én megkezdődött a Magyar Honvédség légierejének idei legnagyobb méretű gyakorlata. A hét ország részvételével, június 9-ig tartó Load Diffuser 2017 igazgatója Szűcs Pál ezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság megbízott légierő haderőnem főnöke.
Az Egyesült Államok Légiereje (USAF) május 15-én jelentette be a hírt, mely szerint az F-35 Lightning II Joint Strike Fighter (JSF) katapultülése miatti súlykorlátozást visszavonja.
2017. május 20-án, szombaton egy An-124-100 Ruslan érkezett a Kecskeméti Repülőbázisra, gyomrában a tavaly nagyjavításra küldött Mi-17-es helikoptereinkkel.