2017. 07. 23.
Lenke
: Ft   : Ft Benzin: 336 Ft/l   Dízel: 333 Ft/l   Írjon nekünk TUDOMÁNY

„Négykézláb” Máramaroson – Kalocsai apróságok nemzetközi sikere

2017-05-19 09:14:23

A Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület „Négykézláb” csoportja május második hetében utazott mestereivel Máramarosszigetre Romániába. A fiatalok egy nemzetközi gyermek-néptáncfesztiválon vettek részt, amely egyben tudáspróba is volt, hiszen szakmai zsűri értékelte fellépésüket.

Dudás Szilvia felkészítő- és kísérő tánctanártól megtudtuk, hogy a rangos eseményre meghívásos alapon lehetett bekerülni, a kalocsai csoport számára még a tél folyamán érkezett a felkeresés, hogy szívesen látnák őket a fesztiválon.

– Rajtunk kívül voltak még ukránok, szerbek és rengeteg román csoport – írta le a nemzetközi fesztivál mezőnyét a tánctanár-koreográfus, hangsúlyozva, hogy az esemény amellett, hogy remek határon túli bemutatkozási lehetőséget jelentetett számunkra, nem volt tét nélküli.


Forrás: Dudás Szilvia / Facebook

– Ennek a csoportnak ez volt az első külföldi szereplése, amely egyben verseny is volt. Attól függetlenül, hogy a Négykézláb csoportunknak első, második, és harmadik osztályos gyermekek alkotják, gyönyörűen és nagyon természetesen táncoltak. Ezzel érdemelték ki a kategóriájuk legjobbjának járó első helyezést – emlékszik vissza Dudás Szilvia.

A tanárnő azt is elmondta, hogy a tanév folyamán mezőföldi táncokat gyakoroltak a gyerekekkel, az elmaradhatatlan kalocsai anyag mellett – ezen tájegységek lépései alkották tehát műsoruk gerincét is.


Forrás: Dudás Szilvia / Facebook

– A versenyprogramban mezőföldit táncoltunk, míg a felvonuláson kalocsai viseletben, kalocsai táncokkal vettünk részt. Ezeket együttesen értékelte a zsűri, mivel viszont több mint harminc csoport vett részt a fesztiválom, szóbeli indoklást nem kapott egyetlen csapat sem. Ez már csak abból fakadóan is nehézkes lett volna, hogy több országból, több nyelvet beszélő csoportok alkották a mezőnyt – meséli Dudás Szilvia.

Egy előzetesen kézhez kapott bírálólapon történt a minősítés, amelynek szempontrendszerében a folklorisztikai hitelesség mellett ott volt az előadásmód, az ének, a tánctudás, valamint a színpadi produkció, mint kerek egész.

Dudás Szilvia elárulta, hogy május 27-én akár személyesen is megnézheti a Négykézláb csoport díjnyertes műsorát iskolájuk évzáró műsorán, amelyet az érsekkerti szabadtéri színpadon tartanak. Ezután a Folklórfesztiválon köszönnek majd vissza a deszkákról az ifjú táncoslábú tehetségek, akik augusztusban közös táborozásra is készülnek.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 07. 21., 21:45
Van úgy, hogy a szemét tűnik el, és van úgy, hogy a kamera... Még >>>
2017. 07. 21., 18:50
A terep előkészítése csapatmunka volt. Még >>>
2017. 07. 21., 13:30
Ez egy újféle módszer, miszerint először használják a hajbalzsamot, és ezután a sampont, amitől a haj állítólag sokkal dúsabbnak, ápoltabbnak tűnik. De mi a véleménye erről egy szakembernek? Még >>>
2017. 07. 20., 22:00
Olyan keményen próbálkoztam és csak eddig jutottam, de a végén úgysem számít. El kellett buknom, hogy elveszítsek mindent. De a végén úgysem számít. //Linkin Park- In the end Még >>>
2017. 07. 20., 16:15
A futógráfusunk egy teljes napot át futni fog. Kalocsa összes utcájába befut és kifut. Vele tarthattok! Még >>>
2017. 07. 20., 14:46
A gyűrű már hónapokkal ezelőtt megvolt, a monológot rögtönözte János, aki múlt héten egy Máltára tartó repülőgép járaton, a személyzetet is beavatva kérte meg kedvese kezét. Még >>>

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-05-22 15:23:35
 1 Aztán van-e jogosultsága a vállalkozónak a szer kezelésére, kijuttatására? Ezt vizsgálták a keretszerződés megkötésekor, vagy csak megint...

Szabálytalan volt a vegyszeres kezelés parkjainkban?! Simon Zoltán képviselő-testületi ülésen tett föl kérdéseket a Kubikus parki játszótéren és más közterületeken végzett vegyszeres rovarirtással kapcsolatban, lakossági jelzések kapcsán, a témáról írott cikkünkre is hivatkozva. A válasz szerint a permetezés papíron rendben volt, de írásos választ is ígértek.

 Ágika
 2017-05-16 15:33:28
 3 Úgy látom Cinó, nem volt eredményes a megfélemlítés. Hál' Istennek! ;) Nem is értem, hogy gondolja valaki, hogy egy újságírót megfenyesse...

Az építményadó emelésének és új, lakossági adó bevezetésének szándékáról is tájékoztatta a polgármester a meghívott vállalkozókat a múlt szerdai üzleti reggelin, amelyen a Paks II, a híd, és a térség településeinek fejlesztései is „terítékre kerültek”.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

A kazanyi Gorbunov repülőgépgyár végső összeszerelő üzemegységébe vontatták át az utolsó munkálatok elvégzésére a Tu-160M2 stratégiai bombázó prototípusát.
A Wizz Air, Közép- és Kelet-Európa legnagyobb diszkont légitársasága ma bejelentette, hogy minden járatán ingyenes lesz a nagy kézipoggyász 2017. október 29-től.
Az Amerikai Egyesült Államok elkötelezett a béke és a szabadság védelmében, valamint a NATO céljainak megvalósításában - fogalmazott az Európában állomásozó amerikai szárazföldi erők parancsnoka július 18-án, kedden Pápán.
Két turnusban, kilencvenhárom tanuló vett részt a nyár első hónapjaiban a kecskeméti repülőbázison szervezett honvédelmi táborokban. Többen közülük ismerősként üdvözölték a kiképzőiket – ők már tavaly is táboroztak a bázison.