2017. 08. 16. szerda
Ábrahám
: 304 Ft   : 259 Ft Benzin: 336 Ft/l   Dízel: 333 Ft/l   Írjon nekünk TUDOMÁNY

Váratlan fesztiválsikerek – Bulgáriában tarolt a Csajgorás

2017-08-02 18:56:06

Július végén Bulgáriában járt a Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület Csajgorás felnőtt néptánc-csapata. Sunny Beachen tartottak egy nemzetközi fesztivált, amelyen egyedüli hazaiként képviselték Magyarországot a „mieink”. Rajtuk kívül voltak Litvániából, Szerbiából, Fehér-Oroszországból, Grúziából és természetesen a házigazda országból.

Illésné Koszta Krisztina egyesületvezető néptánc-tanár a csapat – egyébként igen figyelemreméltó – teljesítményének az értékelését megelőzően elejtette, hogy a bulgár rendezvényen korábban volt már szerencséjük részt venni, előrevetítve a kikacsintós megjegyzésből, hogy érdemes rákérdeznünk, mit is takar a „bulgár rendezvény” ilyen kontextusban.

– Fel voltunk rá készülve, hogy adódhatnak váratlan helyzetek, és nem minden úgy alakul majd, ahogy a szervezőkkel történt előzetes egyeztetések során megbeszéltük. Így indultunk útnak, nem is kellett csalódnunk – meséli somolyogva a tánctanár, rámutatva, hogy az első mozzanat, vagyis a szállodai szobák elfoglalása sem ment zökkenőmentesen.

A Csajgorás közönségkedvenc volt az idei Folklórfesztiválon is
Forrás: KALOhírek

– Mi, ahogy a nagy könyvben meg van írva, lejelentettük, hogy hányan megyünk, időre meg is érkeztünk, aztán a szállodánál közölték velünk, hogy itt bizony telt ház van és nekünk biztosan nem lesz helyünk. Mint mondtam, fel voltunk a hasonló esetekre készülve, úgyhogy forró dróton igyekeztünk megoldani a helyzetet a szervezővel, végül a tengerparthoz közelebbi, sokkal jobb szállást sikerült kapnunk, úgyhogy ez az incidens még jól is sült el – hangzik a beköszönés története.

Fülledt melegben, forró hangulattal a fesztiválkedvenc törökök mellett csehekkel, erdélyiekkel és az elmaradhatatlan helyi tánccsoportokkal, majd a Juhász zenekar talpalávalójával magyar táncházzal folytatódott péntek este a Folklórfesztivál forgataga.
bővebben ...

Aztán a kötelességről: táncos felvonulása és minden este fellépése volt a magyar csapatnak, akik színpompás kalocsai viseletükben hatalmas sikert arattak, rengeteg közös fotó és szelfi készült velük – a Hungarikummá vált folklórkincsünk világszínvonalúsága tehát – immáron sokadszor – ismét igazolást nyert.

Visszatérve az izgalmas, „bulgáros szervezés” következő nagy pillanatára!

Az "oklevéltermés"
Forrás: KALOhírek

– A finálé estéjén egy Sunny Beach központjában felállított szabadtéri színpadon kellett fellépnünk, ami elég félelmetesre sikeredett. Amikor felmentünk ugyanis harmincnyolcan a színpadra és elkezdtünk táncolni, velünk kezdett mozogni a színpad is, és attól tartottunk, hogy bármelyik pillanatban összeomolhat. Próbáltuk visszafogni a táncot, de hát kalocsai koreográfiát járva ez sem igazán sikerült, végül minden jó, ha a vége jó, ép bőrrel megúsztuk az esetet – így Illésné, rátérve a teljesítmény-értékelésre.

– Nem készültünk rá, hogy osztanak majd díjakat is, ezzel mi is a helyszínen szembesültünk, amikor átadták nekünk a Grand Prix fesztiválnagydíjat, emellett mesteri, első besorolású csapattá minősítettek bennünket. Úgyhogy végezetül négy oklevéllel térhettünk haza – zárul az élménybeszámoló, amelyet ezúton is köszönünk Illésné Koszta Krisztinának, a Csajgorás csapatának pedig azt, hogy ismételten öregbítették a kalocsai hagyományőrzés nemzetközi hírét!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

Még több friss hír

2017-08-16 17:05:00
A magyar felnőttek fele az elmúlt öt évben egyetlen napot sem töltött a Balatonnál. Kik nyaralnak a Balatonnál, és kiknek nincs rá lehetőségük? Északi part vagy déli? És ha tehetné, külföldre utazna, vagy akkor is maradna a legnagyobb magyar tó partján? Itt az Index nagy Balaton-kutatása.
2017-08-12 12:39:33
Július 31-én, hétfőn lezárult az átigazolási időszak a megyei bajnokságok különböző osztályiban, így a Kalocsai Futball Club megyei első osztályában szereplő együttesében is eldőlt, hogy kik mentek, illetve kik érkeztek a 2017/2018-as bajnoki évad rajtjára.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 08. 16., 20:11
Leányfalusi Vilmos, a főszékesegyház karnagya a Nagyboldogasszony ünnepén tartott, búcsúi szentmise végén improvizál. Még >>>
2017. 08. 16., 16:30
Peti meglátta a Szelidi-tónál. A teljes képért kattints! Érdemes. Még >>>
2017. 08. 15., 22:34
Akkor hogy parkolhat egy őrült hajó? Még >>>
2017. 08. 15., 13:16
Augusztusi égbolt a főszékesegyház felett...Látványfelelős: Szalai Attila Még >>>
2017. 08. 14., 06:00
A holnapi (keddi) ünnepi nagymise után a következő három vasárnapon is érseki misékre várja a főszékesegyház a híveket. Még >>>
2017. 08. 13., 11:45
...a magyarok felének nincs elég pénze egy egyhetes nyaralásra. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  JETfly Magazin kiemelt hírei

Az ausztrál védelmi miniszter Marise Payne, 2017. augusztus 11-én az East Sale légibázison rendezett ünnepségen bejelentette, hogy hivatalosan is hadrendbe állt az első 6 Pilatus PC-21 típusú kiképzőgép.
Emlékezni kell a múltra, tisztelni kell a múltat, de még inkább azokat, akik a jövőt építették a régi korokban – mondta dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnök augusztus 15-én, kedden Veszprémben a légierő haderőnem és a repülők napja alkalmából tartott ünnepségen.
A napokban egy érdekes hír látott napvilágot: az Egyesült Államok vezetése továbbra is elégtelennek tartja a jelenleg hadrendben álló F-22 Raptorok számát.
„Carpathian Hawk” néven a brit és magyar légierő katonái gyakorlatot rendeznek augusztus 14-25. között a kecskeméti repülőbázison.