2017. 05. 27. szombat
Hella
: 307 Ft   : 274 Ft Benzin: 363 Ft/l   Dízel: 349 Ft/l   Írjon nekünk TUDOMÁNY

Majális a mozgás jegyében – Jó hangulatú nap, kiváló fesztiválidőben

Borbély-Juhász Ágnes  |  2017-05-02 15:58:41

Éppen egy éve, tavaly május elsején debütált rendezvényhelyszínként a Kalocsa Szíve Program keretében megújított érsekkert. Azóta számos kisebb-nagyobb eseménynek, koncertnek, színházi előadásnak biztosított hátteret Kalocsa legszebb parkja. A városi majálissal tegnap kezdetét vette az új rendezvényszezon, ismét pezsgő élettel teltek meg az érsekkert fák árnyékolta sétányai.

A délelőtt tízkor a Kalocsai Liszt Ferenc AMI néptánccsoportjai és a Solti Mazsorett Egyesület közreműködésével megtartott menettáncra, majd az azt követő májusfa avatásra összegyűlt tömeg a nap hátralévő részében egyre gyarapodott, igaz, később már az érsekkert egyes pontjain felállított helyszínek között el is oszlott az érdeklődők sokasága.

A fő helyszín ezúttal is a szabadtéri színpad volt, ahol egymást érték a különböző korcsoportokat megcélzó programok. A fellépők sorát a Solt és a környező települések programjait 16 éve színesítő, jelenleg négy csoportot gondozó Solti Mazsorett Egyesület nyitotta. A Véginé Vajda Judit vezette egyesület számos ezüst, arany és kiemelt arany oklevelet érdemelt már ki országos fesztiválokon. A Kalocsai Fúvószenekari Egyesülettel négy éve dolgoznak együtt, ami alatt számos közös programon, turnékon léptek fel.

A majális színpadán is éppen a fúvósok váltották őket, akiket aligha kell bemutatni a helyi közönségnek, hiszen Kalocsa város rendezvényeinek állandó fellépői, de számos önálló koncert, jótékonysági és templomi hangverseny is fűződik a nevükhöz. A Betlenné Dajkó Ágnes vezette zenekar két minősítésen van túl: 2012-ben és 2015-ben a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség által zsűrizett együttes közép „B” illetve felső „C” kategóriában arany minősítést szerzett. A majálisra olyan klasszikusokkal készültek, mint például a My Fair Lady vagy a One moment in time, de mint legtöbbször, indulót is hoztak a publikumnak.

Képgaléria megtekintése (189 db kép)

Forrás: KALOhírek

Még mindig a zenénél maradva Tóth Éva és Leblanc Győző, a magyar operett utazó nagykövetei közel egy órán át szórakoztatták a nagyérdeműt, aztán ismét mazsorettek lepték el a színpadot.
 
Előbb az idén 20 éves dunaföldvári Löfan Mazsorett Csoport mutatkozott be a kalocsai publikumnak, amely mára a legtehetségesebb lányokat neveli Magyarországon. Magyar Bajnoki címek és dobogós helyezések, nemzetközi szinten elért eredmények öregbítik a jelenleg összesen 60 leányt tömörítő csoportjaik hírnevét.

Képgaléria megtekintése (189 db kép)

Forrás: KALOhírek

Ezt követően a Paksi Twirling és Botforgató Kulturális és Sport Egyesület tevékenységét ismerhettük meg. A csoport elsősorban twirling sporttal foglalkozik, jelenleg 70 fő 4-20 év közötti fiatal vesz részt foglalkozásaikon.

Mi az a twirling?

A twirling olyan sportág, ahol a bot – sporteszköz – a testen és a test körül forog, közben gimnasztikai gyakorlatokat végez a versenyző. A sportág jellemzői: magas dobások, fergeteges botforgatási elemek. Ebben a sportágban a nyugati világban már több évtizede rendeznek Európa- és Világbajnokságokat is, Közép- és Kelet-Európában most kezd egyre népszerűbbé válni. A versenyeken kötelező és szabadon választott elemekből összeállított kűrökkel, egyéni, páros és csoportos versenyszámokban lehet részt venni kettő korcsoportban.

A gyereknek hozott vidám délutáni perceket Tamás Éva, aki zenésztársaival egyszerre megmozgatta, játékosan tanította, mégis leginkább szórakoztatta a lurkókat. Népzenei és jazz elemeket ötvöző muzsikájuk után a RockSzegecs zenekar már a nagyobbaknak, az ifjaknak és felnőtteknek zenélt, repertoárjukon többnyire régi, híres magyar rock slágerekkel.

Képgaléria megtekintése (189 db kép)

Forrás: KALOhírek

A kalocsai fellépők mezőnyét erősítették a jelenleg hét városban működő T-Dance Hip Hop Tánciskola kezdő- és haladó csoportjai, benne gyerekektől egészen a felnőtt korú táncosokig, valamint a Szent István Gimnázium tanulói, akik a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című musical dalaira adtak elő szabad asszociációkat. A táncképekben a musical dalszövegei inspirálták az örökké lázadó ifjúság nyugtalanságának, útkeresésének kifejezését.

A majális sporttematikáját a hatalmas rendezvénysátorban tábort verő, jobbára küzdősport egyesületek látványos bemutatói adták, de a floorball-sportággal is közelebbről lehetett ismerkedni. A KSE birkózó szakosztálya, a Homokmégyi Kodokan Judo SE, a KSE Kyokushin szakosztálya, a Kalocsai Aikido Klub, és a Brasil Jiu Jitsusok hol lélegzetelállító, mesteri pontossággal bemutatott, hol a hétköznapokban önvédelemre is használható, egyszerűbben elsajátítható mozdulatsorokat villantott a közönségnek. Érdeklődő pedig volt bőven, a sátorban zajló programokat olykor nagyobb figyelem övezte, mint a párhuzamos színpadi produkciókat.

Képgaléria megtekintése (189 db kép)

Forrás: KALOhírek

A sportsátorban ezek mellett ügyességi versenyekre is be lehetett nevezni, vagy a sátor melletti füves placcon kötélhúzó verseny izgalmait is figyelemmel lehetett kísérni. A kiváló fesztiválidő kedvezett a Gerillakertészek gondozásában megvalósuló csónakázásnak is, de sokan most próbálták ki először, milyen lóháton ülni, vagy közelről érezni egy veterán motor erejét.
Most  az elmúlt években megszokotthoz képest jóval kisebb számban, mondhatni, inkább csak jelképesen voltak jelen a veterán motorok, de hamarosan kárpótolják majd a régi motorok rajongóit: 13-án szombaton, szintén az érsekkertben motoros nap keretében csodálhatjuk meg a veterán motorok arzenálját, és akkor is lesz lehetőség egy-egy kör erejéig fel is szállni rájuk.

Képgaléria megtekintése (189 db kép)

Forrás: KALOhírek

A Hagyományok háza előtt és a játszótéren hagyományos ingyenes játékok, a vidámparkban a megszokott körhinták, céllövöldék és ringlispilek, a Platán mögött pedig csalafinta labirintus gondoskodott a gyerekek szórakozásáról, akik az izgalmak után kézműves foglalkozáson és arcfestetés közben pihenhettek egyet, vagy akár egy jóízűt majszolhattak a tömérdek felvonultatott édességek valamelyikéből – feltéve, hogy a szülőknek volt még lelki erejük sorban állni érte.

Főzni mindössze négy társaság települt ki, a hagyományos május elsejékre jellemző vállalati kollektíváknak ezek közt is csak egyetlen hírmondója akadt, mégpedig az EMIKA Zrt. sátra. A többi főzőcskéző közösséget pártok adták, nevezetesen a Jobbik, a DK és az MSZP helyi szervezetei. A bográcsban rotyogott étkeik mennyei illatát érezve azonban bizonyára sokan kaptak fejükhöz és fogadták meg, hogy legközelebb ők is összeütnek valamit.

Képgaléria megtekintése (189 db kép)

Forrás: KALOhírek

A Platán rendezvényközpont teraszán egész nap cserélődtek az asztaltársaságok, amelyek a nagy érdeklődés miatt sokszor csak óráknak tűnő sorban állás után juthattak frissítőjükhöz. Nem volt kisebb az érdeklődés az esti órákban sem, amikor már hangolt a Veracruz együttes, akik magyar és külföldi pop, rock, funky, R&B és party zenékkel nyújtottak fantasztikus zenei élményt a láthatóan jól szórakozó közönségnek.

Az érsekkertben legközelebb jövő szombaton lesz rendezvény, akkor tartják majd a fent már említett veterán jármű kiállítást és amerikai autóbemutatót, május utolsó hétvégéjén pedig a gyerekeké lesz a főszerep a parkban, amikor a szervező Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár gyermeknapi sokadalommal várja a legifjabb nemzedéket.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 05. 26., 21:45
A mesék segítségével rengeteget megtudhatunk a gyerekekről. Még >>>
2017. 05. 26., 15:49
16 hajónyi legénységgel délelőtt 9-től rajtol a mezőny. Előtte bemelegítés! Még >>>
2017. 05. 26., 15:17
Az árusok többsége már pénteken felállította a pavilonját, a színpadtechnika beüzemelése is megtörtént, így semmi akadálya nincs annak, hogy már a ma esti koncertre minden adott legyen a rendezvény sikeres lebonyolításához. Még >>>
2017. 05. 26., 12:00
Május 28-án húszezer lámpással emlékezik az ország az Eltűnt Gyermekek Világnapjára. Még >>>
2017. 05. 26., 11:44
A környék látnivalóit, turisztikai célpontjait népszerűsítő összefoglaló jelent meg az országos ismertségű közéleti portálon. Még >>>
2017. 05. 25., 21:00
Te is lehetnél! - szinte mindig ez az örökérvényű (rendezvény) szlogen jut eszembe, amikor meglátom az ÉNO-sok képeit a neten. Picit mindig szorul a szívem, aztán ahogy pumpál párat, öröm tölti el. Mert az ÉNO-sok tudnak mosolyogni, tudnak játszani, mernek önmaguk lenni, nem csak azért, mert nekik különösen nehéz lenne maszkok alá bújva az általunk élt emberi játszmákban részt venni. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-05-22 15:23:35
 1 Aztán van-e jogosultsága a vállalkozónak a szer kezelésére, kijuttatására? Ezt vizsgálták a keretszerződés megkötésekor, vagy csak megint...

Szabálytalan volt a vegyszeres kezelés parkjainkban?! Simon Zoltán képviselő-testületi ülésen tett föl kérdéseket a Kubikus parki játszótéren és más közterületeken végzett vegyszeres rovarirtással kapcsolatban, lakossági jelzések kapcsán, a témáról írott cikkünkre is hivatkozva. A válasz szerint a permetezés papíron rendben volt, de írásos választ is ígértek.

 Ágika
 2017-05-16 15:33:28
 3 Úgy látom Cinó, nem volt eredményes a megfélemlítés. Hál' Istennek! ;) Nem is értem, hogy gondolja valaki, hogy egy újságírót megfenyesse...

Az építményadó emelésének és új, lakossági adó bevezetésének szándékáról is tájékoztatta a polgármester a meghívott vállalkozókat a múlt szerdai üzleti reggelin, amelyen a Paks II, a híd, és a térség településeinek fejlesztései is „terítékre kerültek”.

 MrSmith
 2017-05-10 13:44:34
 3 Hajra Kalocsa!

Alig egy hónapja fogadták el Kalocsa nullás közbeszerzési tervét, és máris módosítani kellett, nyilván fölfelé. Bálint József portálunknak is üzent – ezúttal nevesítés nélkül. Kiderült: a polgármester nem izgul. Filvig szerint eddig sem izgultunk, mivel nem volt miért. Simon gratulált.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

Mint ahogy arról a napokban már lapunkon is beszámoltunk, 2017. május 22. és június 9. között zajlik a többnemzeti Load Diffuser 2017 hadgyakorlat a Kecskeméti Repülőbázison.
Május 22-én megkezdődött a Magyar Honvédség légierejének idei legnagyobb méretű gyakorlata. A hét ország részvételével, június 9-ig tartó Load Diffuser 2017 igazgatója Szűcs Pál ezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság megbízott légierő haderőnem főnöke.
Az Egyesült Államok Légiereje (USAF) május 15-én jelentette be a hírt, mely szerint az F-35 Lightning II Joint Strike Fighter (JSF) katapultülése miatti súlykorlátozást visszavonja.
2017. május 20-án, szombaton egy An-124-100 Ruslan érkezett a Kecskeméti Repülőbázisra, gyomrában a tavaly nagyjavításra küldött Mi-17-es helikoptereinkkel.