2017. 08. 16. szerda
Ábrahám
: 304 Ft   : 259 Ft Benzin: 336 Ft/l   Dízel: 333 Ft/l   Írjon nekünk TUDOMÁNY

Idén több turista érkezik Solt-Révbérpusztára – nem veszt népszerűségéből a pusztaromantika

Zsiga Ferenc  |  2017-08-10 19:35:01

A magyar puszta hangulatát, a csikós virtust erősen stilizált, de mégis autentikus formában őrző Solt-Révbérpusztai Lovascentrum az idén jóval több látogatót fogad mint tavaly. Az április elejétől november végéig tartó szezonban naponta legalább 80, erősebb napokon akár 300 vendég is érkezik buszokon. Az eltöltött idő attól függ, hogy a számos program közül melyiket választják a döntően német és magyar turistacsoportok.

Minderről Nagy Péter, az idegenforgalmi centrumot működtető Nagy Betyár Kft. vezetője számolt be, aki munkatársaival éppen a Kalocsa Gold Tours Utazási Iroda hajón Mohácsig, onnan busszal érkezett német vendégeit fogadta.

A centrumot édesapjával, Nagy Sándorral közösen üzemeltető szakember elmondta: május 1-től szeptember 30-ig minimum 10 fő, az ezen kívül eső „holt” szezonban legkevesebb 30 fő idegenvezetését biztosítják magyar, angol, német, francia, olasz és orosz nyelven.

A máshol is megtalálható hagyományos pusztaprogramoktól a révbéri abban különbözik, hogy a látogatók itt a népi mesterségekkel is megismerkedhetnek.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)
Nagy Péter, a Nagy Betyár Kft. vezetője

Nagy Péter kitért arra is: fontosnak tartják az eredeti, tanyasi környezet megtartását, ezért évről évre újabb és újabb, a paraszti kultúrát, hagyományokat őrző tárgyakkal bővítik kollekciójukat. A vendégeket a lovastanyára általában délelőtt 11 órakor várják, ahol pálinkával fogadják őket, majd megízlelhetik a kemencében sült tejfölös lángost. Ehhez toroköblítőnek fehérbort és szódavizet kínálnak.

Ezt követően a vendégek egy nosztalgikus lovaskocsikázás közben ismerkedhetnek a környékkel, de különféle kézműves bemutatókat láthatnak. Patkoló kovács, szőnyegszövő, hímző, fazekas mutatja be tudományát és az általa készített, megvásárolható tárgyakat.

A látogatók egy rövid séta után a parasztudvarban megtekinthetik a tájházat, az őshonos magyar háziállatokat, az ott nevelkedő szürke marhákat, mangalicákat, rackákat, a magyar félvér lovat és a szamarat.

Mindezek után egy igazi kiskun ételekből álló ebédre invitálják a vendégeket, citerazenekaruk gondoskodik a vidám hangulatról.

A legnépszerűbb menüsor aranysárga tyúkhúslevesből, szilvalekváros kukoricalepényből áll, amelyhez fehér- és vörösbort, szódavizet, kávét kínálnak. A pusztaprogramot lendületes csikósbemutató zárja, majd a vendégek maguk is kipróbálhatják a lovaglást, szamaragolást, de még a fogathajtást is.

Délutáni érkezés esetén a csoportot pálinkával fogadják, majd ebéddel indul a program. Ezt követi a csikósbemutató, a lovaglás és fogathajtás, a tájház megtekintése, lovaskocsikázás, a kézműves bemutatók, vagy borozgatás a pincében.

Nagy Péter azt is elmondta: ha a csoportnak kevés idő áll rendelkezésére, lehetősége van főétkezés nélküli programra is. Ezt a lehetőséget elsősorban a szállodahajóval érkező vendégek veszik igénybe.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)
Forrás: Fodor Fotó

Az esemény minden mozzanatát profi fotósok örökítik meg, hogy a látogatás végén ki-ki a Fodor fotó képei közül válassza ki a számára legszimpatikusabbat.

Mint megtudtuk, előzetes bejelentkezést követően bárki részt vehet a minden vasárnap 11 órakor kezdődő, ebéddel egybekötött látványos pusztaprogramon.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

Még több friss hír

2017-08-16 17:05:00
A magyar felnőttek fele az elmúlt öt évben egyetlen napot sem töltött a Balatonnál. Kik nyaralnak a Balatonnál, és kiknek nincs rá lehetőségük? Északi part vagy déli? És ha tehetné, külföldre utazna, vagy akkor is maradna a legnagyobb magyar tó partján? Itt az Index nagy Balaton-kutatása.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 08. 16., 20:11
Leányfalusi Vilmos, a főszékesegyház karnagya a Nagyboldogasszony ünnepén tartott, búcsúi szentmise végén improvizál. Még >>>
2017. 08. 16., 16:30
Peti meglátta a Szelidi-tónál. A teljes képért kattints! Érdemes. Még >>>
2017. 08. 15., 22:34
Akkor hogy parkolhat egy őrült hajó? Még >>>
2017. 08. 15., 13:16
Augusztusi égbolt a főszékesegyház felett...Látványfelelős: Szalai Attila Még >>>
2017. 08. 14., 06:00
A holnapi (keddi) ünnepi nagymise után a következő három vasárnapon is érseki misékre várja a főszékesegyház a híveket. Még >>>
2017. 08. 13., 11:45
...a magyarok felének nincs elég pénze egy egyhetes nyaralásra. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  JETfly Magazin kiemelt hírei

Az ausztrál védelmi miniszter Marise Payne, 2017. augusztus 11-én az East Sale légibázison rendezett ünnepségen bejelentette, hogy hivatalosan is hadrendbe állt az első 6 Pilatus PC-21 típusú kiképzőgép.
Emlékezni kell a múltra, tisztelni kell a múltat, de még inkább azokat, akik a jövőt építették a régi korokban – mondta dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnök augusztus 15-én, kedden Veszprémben a légierő haderőnem és a repülők napja alkalmából tartott ünnepségen.
A napokban egy érdekes hír látott napvilágot: az Egyesült Államok vezetése továbbra is elégtelennek tartja a jelenleg hadrendben álló F-22 Raptorok számát.
„Carpathian Hawk” néven a brit és magyar légierő katonái gyakorlatot rendeznek augusztus 14-25. között a kecskeméti repülőbázison.