2017. 08. 16. szerda
Ábrahám
: 304 Ft   : 259 Ft Benzin: 336 Ft/l   Dízel: 333 Ft/l   Írjon nekünk TUDOMÁNY

Szinte már nagykorú – Hétvégén Gubbantós Népművészeti Fesztivál!

Helyszín: Uszód
Dátum: 2017. augusztus 11., péntek 10:00

Uszódon 1999-ben rendeztek először falunapi népünnepélyt, ami néhány évvel később átalakult Gubbantós Népművészeti Fesztivállá az azóta Amerikába költözött néptánc-oktató, Simon Gábor szorgalmazására. Bár az ötletgazda messze él már, a program sikere helyben töretlen, és az évek tükrében egyikévé vált a nyár meghatározó térségi eseményeinek.

Bedi Gyula polgármester minden esztendőben hangsúlyozza, hogy ennek a programnak a legfőbb célja a néphagyományok, népművészet és a néptánc ápolása – ennek rendelik alá a teljes szombati napot. Azonban, hogy a legszélesebb körben szórakoztathassák a közönséget és a fiataloktól az idősebbekig mindenki találjon magának valót, a pénteki napon lazítanak a gyeplőn.

Pénteken délelőtt tízkor kezdődik Uszódnak és erdélyi testvértelepülésének, Homoródszentmárton csapatának a labdarúgó mérkőzése, majd kisebb szünet után délután két órakor a Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar fellépése indítja az eseményeket, amelyek a gyermek-rajzversenytől a felnőtt sorversenyeken át könnyűzenei eseményekig változatos palettát kínálnak a fesztiválra látogatóknak.

Öt órakor a Léghajó színház vendégjátékában tekinthetik meg a gyerekek a „Mátyás király és a furfangos lány” mesejátékot, majd visszatérő vendégként Szeredy Krisztina lép a színpadra örökzöld operettslágerekkel szórakoztatva a nagyérdeműt.
Ezután a nemzetiségi önkormányzat társfinanszírozásával Nótár Mary ad nagykoncertet hét órától, kilenctől pedig őt követi a Kormorán együttes a színpadon, akiknek a koncertjét a 23 órakor kezdődő utcabállal lehet levezetni. Ennek hangulatfelelőse az ugyancsak Erdélyből érkezett Zsombori Band lesz.

Forrás: Kopasz Sándor

A Gubbantós Fesztivál főnapja, a hagyományőrző szombat, amelynek eseményei hajnalban a hagyományos Duna-parti horgászversennyel kezdődnek, 10-től pedig a Hősök terén nyílik a népművészeti kirakodó vásár, míg ebéd után népművészeti bemutatókon és kézműves-foglalkozásokon vehetnek részt az érdeklődők.

A nemrégiben zárult, egyhetes uszódi alkotótábor terméséből délután fél háromkor nyílik majd kiállítás a Polgármesteri Hivatal Kapu Galériájában, amellyel párhuzamosan a rendezvénytéren kettőtől négyig ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatokkal várják a falu apraja-nagyját, a néptáncegyüttesek műsora és minősítése pedig várhatóan este hat óra tájt kezdődik majd a színpadon, amelybe beékelődik a korábbi évekből jól ismert gyakorlat szerint az Uszódért sokat tett lokálpatrióták kitüntetése.

A fesztivál záróakkordja pedig ugyancsak a hagyományok jegyében másnap tíztől, a Boldizsár Emlékház fedett színénél tartott ökumenikus istentisztelet lesz.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

Még több friss hír

2017-08-16 17:05:00
A magyar felnőttek fele az elmúlt öt évben egyetlen napot sem töltött a Balatonnál. Kik nyaralnak a Balatonnál, és kiknek nincs rá lehetőségük? Északi part vagy déli? És ha tehetné, külföldre utazna, vagy akkor is maradna a legnagyobb magyar tó partján? Itt az Index nagy Balaton-kutatása.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 08. 16., 20:11
Leányfalusi Vilmos, a főszékesegyház karnagya a Nagyboldogasszony ünnepén tartott, búcsúi szentmise végén improvizál. Még >>>
2017. 08. 16., 16:30
Peti meglátta a Szelidi-tónál. A teljes képért kattints! Érdemes. Még >>>
2017. 08. 15., 22:34
Akkor hogy parkolhat egy őrült hajó? Még >>>
2017. 08. 15., 13:16
Augusztusi égbolt a főszékesegyház felett...Látványfelelős: Szalai Attila Még >>>
2017. 08. 14., 06:00
A holnapi (keddi) ünnepi nagymise után a következő három vasárnapon is érseki misékre várja a főszékesegyház a híveket. Még >>>
2017. 08. 13., 11:45
...a magyarok felének nincs elég pénze egy egyhetes nyaralásra. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  JETfly Magazin kiemelt hírei

Az ausztrál védelmi miniszter Marise Payne, 2017. augusztus 11-én az East Sale légibázison rendezett ünnepségen bejelentette, hogy hivatalosan is hadrendbe állt az első 6 Pilatus PC-21 típusú kiképzőgép.
Emlékezni kell a múltra, tisztelni kell a múltat, de még inkább azokat, akik a jövőt építették a régi korokban – mondta dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnök augusztus 15-én, kedden Veszprémben a légierő haderőnem és a repülők napja alkalmából tartott ünnepségen.
A napokban egy érdekes hír látott napvilágot: az Egyesült Államok vezetése továbbra is elégtelennek tartja a jelenleg hadrendben álló F-22 Raptorok számát.
„Carpathian Hawk” néven a brit és magyar légierő katonái gyakorlatot rendeznek augusztus 14-25. között a kecskeméti repülőbázison.