2017. 04. 23.
Béla
: 314 Ft   : 293 Ft Benzin: 373 Ft/l   Dízel: 374 Ft/l   Írjon nekünk TUDOMÁNY

A lobbista lehetetlen küldetése – Török Gusztáv Andor nehéz búcsúéve

Illés György Cinó  |  2017-04-04 16:17:21

Török Gusztáv Andor ez év február végéig hivatalosan a város lobbistája volt a megyei önkormányzatnál, azzal a feladattal, hogy egyengesse pályázataink útját a sikerig. Ám számos, várt pályázat meg sem jelent, több projektünket elutasítottak, így kevés sikerélmény jutott a korábban öt cikluson keresztül a várost polgármesterként irányító Török Gusztáv Andornak. A távozását számos támadás és kritika előzte meg.

Emlékezetes: dr. Bálint József polgármester annak dacára bízta meg megyei pályázati összekötő feladatokkal Török Gusztáv Andort, hogy székfoglalása után portálunknak adott interjújában kijelentette, hogy nem számít az egykori kalocsai polgármester munkájára, nem szán neki szerepet csapatában, kérdésre válaszolva azt is hozzátette: „a háttérben sem”.

Kisvártatva mégis arról érkeztek pletykák, majd tényszerű hírek is, hogy Török Gusztáv Andor mindezek ellenére mégiscsak megbízatást kapott: a város megyei lobbistája lett, amennyire tudni lehet, elsősorban a megyei TOP pályázatok sikerének előmozdítása érdekében.

Azonban munkáját több kritika érte a jelenlegi ellenzék részéről, kevesellve a hatékonyságot. Ezért be is számoltatták volna az elvégzett lobbi tevékenységéről a képviselő-testület előtt, azonban ennek a helyi többség nem érezte szükségét, így szavazataik híján elmaradt a beszámoló. Végül e megbízatására Bálint József polgármesternek a szerződése fölbontásáról szóló, a testület ülésén tett bejelentése tett pontot.

Tehát, a pályázatok elmaradása miatt a volt polgármester küldetése ellehetetlenült, hiszen tavaly egész éven át hiába fáradozott a még meg sem nyitott pályázati források megszerzéséhez vezető út egyengetésén, amikorra pedig kinyílhatnak az ajtók, ő már nem rendelkezik fölhatalmazással városunk érdekeinek képviseletére.
Megbízása megszüntetésekor a jelenlegi polgármester megköszönte elődje munkáját, mondván:

azért volt mögötte teljesítmény is. Nem tudjuk tehát, hogy egy kedvezőbb időszakban a mostani, az idei, nullás közbeszerzési terv tanúsága szerint szerény eredménnyel záruló tevékenysége helyett mennyire hatékony lobbierőt tudott volna folytatni a volt városvezető.

Török Gusztáv Andor
Forrás: KALOhírek archív

Amint az is kérdés, hogy az eredményes érdekérvényesítéshez a jelenlegi megyei hatalmi struktúrában milyen jellegű kapcsolataitól remélte a támogatást, tekintve, hogy a húszéves polgármesteri múltja alatt kiépített kapcsolati háló csomópontjainak nagy része időközben kiszorult a döntéshozás és döntés-előkészítés különböző szintjeiről.

Török Gusztáv Andor megbízatása – a törvényes felmondási idővel együtt – február 28-án szűnt meg, napra pontosan egy hónappal 65. az egykori polgármester születésnapja után.

Hárommilliós megtakarítás csak idén

Javadalmazása a kapcsolódó terhekkel, járulékokkal együtt évi 4,15 millió forint költséget jelentett a város költségvetésének. A megbízás megszüntetése kapcsán háromnegyedévi megtakarítás jelentkezik ebben az esztendőben, mivel a decemberi díjat, valamint a fölmondási időre járó juttatását (és esetleges végkielégítését) – összesen háromhavi költséget – az idei büdzséből még rendezni kellett, amint az kiderült az idei évről szóló, módosított költségvetés előterjesztéséből. Így mintegy bruttó egymilliós tétel került még kifizetésre az idén, és bő hárommillió kerülhetett át működési tartalékba ezen a jogcímen.

Az így, pompa nélkül lezáruló politikusi pályaívről hamarosan átfogó összefoglalót olvashatnak portálunkon!


Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 3 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (3 db)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.
Tora Tora Tora
2017-04-05 11:42:17
Köllene nekije egy búcsúbuli :)

Ágika
2017-04-05 07:58:48
Azért szép új Suzukit még tudott venni a sarzsiból, amit valószínűleg azért kapott mert huzigálta a Bólint képét a disznószállítón.
Kalotroll
2017-04-04 17:22:29
Ebbű' még baj lesz, more :)

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 04. 23., 17:43
Nekem, aki évek óta vezetek Nap szava rovatot a fészbukon, különös öröm, amikor a Nap Képével találkozom. Szalai Attila, akit én csak mentősfotósként szoktam aposztrofálni, ismét nagyot alakított, amire a Hdr and Sunset is felfigyelt, sőt Instagram oldalukon közzé is tették Attila fotóját. Gyönyörködjetek benne Ti is! Még >>>
2017. 04. 23., 16:34
Egy évben csak egyszer látni ennyi tehetséget egy színpadon. Még >>>
2017. 04. 22., 15:07
Tisza Katának új könyve van, és rengeteg mondanivalója arról, miért nem szabad félni attól, hogy értelmezzük és újraértelmezzük magunkat. Ti emlékeztek még az írónőre, aki a borosjenői és szegedi gróf Tisza család leszármazottja, Tisza Kálmán miniszterelnök ükunokája, és 10-12 évvel ezelőtt a a csapból is folyt? Még >>>
2017. 04. 22., 10:00
Milyen húsból készül a hagyományos gulyásleves? Mi a császármorzsa népies neve? Honnan kapta a nevét a Dobos torta? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel csekkolhatod le vajon ismered-e ételeink hozzávalóit, elkészítését, történetét. Még >>>
2017. 04. 21., 20:58
Egy velejéig ható rövidfilm, amelyet mindenkinek látnia kell! Még >>>
2017. 04. 21., 18:07

Készíts otthon hamburgert!

Tudom, tudom, hogy rendelni sokkal gyorsabb, egyszerűbb, de azért amit te készítesz annak párja nincs! Fördős Zé házi burger receptje mindent visz, próbáljátok ki! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Lufi
 2017-04-12 14:20:24
 1 Be is fog dőlni az egész ahogy van! Ez a nő olyan buta, mint a föld!

Három pályázat közül egyetlen érvényesként fogadták el a Vagyonhasznosító élén eddig megbízott ügyvezetőként tevékenykedő Pécsi Tibornéét. A döntés zárt ajtók mögött született, a mai testületi ülés első napirendi pontjaként.

 Tora Tora Tora
 2017-04-10 15:58:53
 3 És már az a kevés kezdeti kraft is elfogyott :::))))

Bálint József polgármester biztatására megkérdeztünk más településeket a közbeszerzési tervükről. Kiskőrösről már megérkezett a válasz. Első ránézésre nem támasztja alá a kalocsai polgármester álláspontját.

 Tora Tora Tora
 2017-04-05 11:42:17
 3 Köllene nekije egy búcsúbuli :)

Meg sem jelentek tavaly a pályázatok, amelyeknek útját egyengethette volna a volt polgármester a kalocsai önkormányzat megbízásos jogviszonnyal tevékenykedő lobbistájaként. Ennek ellenére ez év február végéig fizettük, és távozásának oka sem a sikertelenség, hanem inkább a költségvetési pénzügyi kényszer és a sok politikai támadás lehetett.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

A napokban arról jelentek meg hírek, hogy akár már a jövő héten, az amerikai törvényhozók megkezdik az egyeztetéseket, illetve megvizsgálják az A-29 Super Tucanok értékesítésnek kérdését Nigéria számára.
A napokban összesen nyolc darab F-35A ötödik generációs vadászrepülőgép érkezett a tengerentúlról az angliai Lakenheath légibázisra.
Az Arciz melletti cservonoglinszkojei katonai repülőtér közeljövőben megvalósuló helyreállításáról döntött az ogyesszai területi adminisztráció.
Tovább bővült a Lufthansa Csoport öt légitársaságának utasforgalma Magyarországon 2016-ban: az előző évhez képest 1,6%-kal több utas választotta a csoport járatait, miközben a hazai jegyértékesítés 2,6%-kal emelkedett.