2017. 05. 26. péntek
Evelin, Fülöp
: 307 Ft   : 274 Ft Benzin: 363 Ft/l   Dízel: 349 Ft/l   Írjon nekünk TUDOMÁNY

A lobbista lehetetlen küldetése – Török Gusztáv Andor nehéz búcsúéve

Illés György Cinó  |  2017-04-04 16:17:21

Török Gusztáv Andor ez év február végéig hivatalosan a város lobbistája volt a megyei önkormányzatnál, azzal a feladattal, hogy egyengesse pályázataink útját a sikerig. Ám számos, várt pályázat meg sem jelent, több projektünket elutasítottak, így kevés sikerélmény jutott a korábban öt cikluson keresztül a várost polgármesterként irányító Török Gusztáv Andornak. A távozását számos támadás és kritika előzte meg.

Emlékezetes: dr. Bálint József polgármester annak dacára bízta meg megyei pályázati összekötő feladatokkal Török Gusztáv Andort, hogy székfoglalása után portálunknak adott interjújában kijelentette, hogy nem számít az egykori kalocsai polgármester munkájára, nem szán neki szerepet csapatában, kérdésre válaszolva azt is hozzátette: „a háttérben sem”.

Kisvártatva mégis arról érkeztek pletykák, majd tényszerű hírek is, hogy Török Gusztáv Andor mindezek ellenére mégiscsak megbízatást kapott: a város megyei lobbistája lett, amennyire tudni lehet, elsősorban a megyei TOP pályázatok sikerének előmozdítása érdekében.

Azonban munkáját több kritika érte a jelenlegi ellenzék részéről, kevesellve a hatékonyságot. Ezért be is számoltatták volna az elvégzett lobbi tevékenységéről a képviselő-testület előtt, azonban ennek a helyi többség nem érezte szükségét, így szavazataik híján elmaradt a beszámoló. Végül e megbízatására Bálint József polgármesternek a szerződése fölbontásáról szóló, a testület ülésén tett bejelentése tett pontot.

Tehát, a pályázatok elmaradása miatt a volt polgármester küldetése ellehetetlenült, hiszen tavaly egész éven át hiába fáradozott a még meg sem nyitott pályázati források megszerzéséhez vezető út egyengetésén, amikorra pedig kinyílhatnak az ajtók, ő már nem rendelkezik fölhatalmazással városunk érdekeinek képviseletére.
Megbízása megszüntetésekor a jelenlegi polgármester megköszönte elődje munkáját, mondván:

azért volt mögötte teljesítmény is. Nem tudjuk tehát, hogy egy kedvezőbb időszakban a mostani, az idei, nullás közbeszerzési terv tanúsága szerint szerény eredménnyel záruló tevékenysége helyett mennyire hatékony lobbierőt tudott volna folytatni a volt városvezető.

Török Gusztáv Andor
Forrás: KALOhírek archív

Amint az is kérdés, hogy az eredményes érdekérvényesítéshez a jelenlegi megyei hatalmi struktúrában milyen jellegű kapcsolataitól remélte a támogatást, tekintve, hogy a húszéves polgármesteri múltja alatt kiépített kapcsolati háló csomópontjainak nagy része időközben kiszorult a döntéshozás és döntés-előkészítés különböző szintjeiről.

Török Gusztáv Andor megbízatása – a törvényes felmondási idővel együtt – február 28-án szűnt meg, napra pontosan egy hónappal 65. az egykori polgármester születésnapja után.

Hárommilliós megtakarítás csak idén

Javadalmazása a kapcsolódó terhekkel, járulékokkal együtt évi 4,15 millió forint költséget jelentett a város költségvetésének. A megbízás megszüntetése kapcsán háromnegyedévi megtakarítás jelentkezik ebben az esztendőben, mivel a decemberi díjat, valamint a fölmondási időre járó juttatását (és esetleges végkielégítését) – összesen háromhavi költséget – az idei büdzséből még rendezni kellett, amint az kiderült az idei évről szóló, módosított költségvetés előterjesztéséből. Így mintegy bruttó egymilliós tétel került még kifizetésre az idén, és bő hárommillió kerülhetett át működési tartalékba ezen a jogcímen.

Az így, pompa nélkül lezáruló politikusi pályaívről hamarosan átfogó összefoglalót olvashatnak portálunkon!


Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 3 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (3 db)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.
Tora Tora Tora
2017-04-05 11:42:17
Köllene nekije egy búcsúbuli :)

Ágika
2017-04-05 07:58:48
Azért szép új Suzukit még tudott venni a sarzsiból, amit valószínűleg azért kapott mert huzigálta a Bólint képét a disznószállítón.
Kalotroll
2017-04-04 17:22:29
Ebbű' még baj lesz, more :)

Még több friss hír

2017-05-24 13:37:15
Amennyiben az ittas vezetés ténye bebizonyosodik, az elmúlt szerdán hajnalban a sétálóutcába a posta sarkánál berongyolt opeles ámokfutó az ittasság mértékétől függően nem csak büntetőeljárásra, komoly pénzbírságra, járművezetéstől eltiltásra számíthat, de még az önkormányzatnak okozott jelentős kárt is neki kell megtéríteni.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 05. 26., 12:00
Május 28-án húszezer lámpással emlékezik az ország az Eltűnt Gyermekek Világnapjára. Még >>>
2017. 05. 26., 11:44
A környék látnivalóit, turisztikai célpontjait népszerűsítő összefoglaló jelent meg az országos ismertségű közéleti portálon. Még >>>
2017. 05. 25., 21:00
Te is lehetnél! - szinte mindig ez az örökérvényű (rendezvény) szlogen jut eszembe, amikor meglátom az ÉNO-sok képeit a neten. Picit mindig szorul a szívem, aztán ahogy pumpál párat, öröm tölti el. Mert az ÉNO-sok tudnak mosolyogni, tudnak játszani, mernek önmaguk lenni, nem csak azért, mert nekik különösen nehéz lenne maszkok alá bújva az általunk élt emberi játszmákban részt venni. Még >>>
2017. 05. 25., 20:28
A felnőtt mezőny második fele az Il Primo étterem teraszán este nyolctól mutatkozik be. Még >>>
2017. 05. 25., 14:11
Megemlékezésekkel és honvédségi bemutatóval zajlott a mai honvédelmi nap városunkban, a Magyar Honvédség katonáinak és fúvószenekarának közreműködésével, városunk középiskoláinak ifjúsága részvételével, három helyszínen. Még >>>
2017. 05. 24., 20:57
Kedves Szülők! Lehet bogarászni, hány órától evez a gyerek! Kedves Diákok! Csekkolhatjátok, mikor lapátolnak az ismerősök! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-05-16 15:33:28
 3 Úgy látom Cinó, nem volt eredményes a megfélemlítés. Hál' Istennek! ;) Nem is értem, hogy gondolja valaki, hogy egy újságírót megfenyesse...

Az építményadó emelésének és új, lakossági adó bevezetésének szándékáról is tájékoztatta a polgármester a meghívott vállalkozókat a múlt szerdai üzleti reggelin, amelyen a Paks II, a híd, és a térség településeinek fejlesztései is „terítékre kerültek”.

 MrSmith
 2017-05-10 13:44:34
 3 Hajra Kalocsa!

Alig egy hónapja fogadták el Kalocsa nullás közbeszerzési tervét, és máris módosítani kellett, nyilván fölfelé. Bálint József portálunknak is üzent – ezúttal nevesítés nélkül. Kiderült: a polgármester nem izgul. Filvig szerint eddig sem izgultunk, mivel nem volt miért. Simon gratulált.

 m.drienn
 2017-04-20 19:57:02
 1 Korrekt.

Kalocsa város idei első negyedéves közbeszerzési terve kapcsán megígértük: áttekintjük Török Gusztáv Andornak, a megyei pályázati összekötői megbízatása megszűnésével nyugdíjba vonult egykori kalocsai polgármesternek a pályafutását. Most a pályája csúcsáig vezető utat foglaljuk össze.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

Mint ahogy arról a napokban már lapunkon is beszámoltunk, 2017. május 22. és június 9. között zajlik a többnemzeti Load Diffuser 2017 hadgyakorlat a Kecskeméti Repülőbázison.
Május 22-én megkezdődött a Magyar Honvédség légierejének idei legnagyobb méretű gyakorlata. A hét ország részvételével, június 9-ig tartó Load Diffuser 2017 igazgatója Szűcs Pál ezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság megbízott légierő haderőnem főnöke.
Az Egyesült Államok Légiereje (USAF) május 15-én jelentette be a hírt, mely szerint az F-35 Lightning II Joint Strike Fighter (JSF) katapultülése miatti súlykorlátozást visszavonja.
2017. május 20-án, szombaton egy An-124-100 Ruslan érkezett a Kecskeméti Repülőbázisra, gyomrában a tavaly nagyjavításra küldött Mi-17-es helikoptereinkkel.