2017. 07. 28. péntek
Szabolcs
: 305 Ft   : 261 Ft Benzin: 336 Ft/l   Dízel: 333 Ft/l   Írjon nekünk TUDOMÁNY

A lobbista lehetetlen küldetése – Török Gusztáv Andor nehéz búcsúéve

Illés György Cinó  |  2017-04-04 16:17:21

Török Gusztáv Andor ez év február végéig hivatalosan a város lobbistája volt a megyei önkormányzatnál, azzal a feladattal, hogy egyengesse pályázataink útját a sikerig. Ám számos, várt pályázat meg sem jelent, több projektünket elutasítottak, így kevés sikerélmény jutott a korábban öt cikluson keresztül a várost polgármesterként irányító Török Gusztáv Andornak. A távozását számos támadás és kritika előzte meg.

Emlékezetes: dr. Bálint József polgármester annak dacára bízta meg megyei pályázati összekötő feladatokkal Török Gusztáv Andort, hogy székfoglalása után portálunknak adott interjújában kijelentette, hogy nem számít az egykori kalocsai polgármester munkájára, nem szán neki szerepet csapatában, kérdésre válaszolva azt is hozzátette: „a háttérben sem”.

Kisvártatva mégis arról érkeztek pletykák, majd tényszerű hírek is, hogy Török Gusztáv Andor mindezek ellenére mégiscsak megbízatást kapott: a város megyei lobbistája lett, amennyire tudni lehet, elsősorban a megyei TOP pályázatok sikerének előmozdítása érdekében.

Azonban munkáját több kritika érte a jelenlegi ellenzék részéről, kevesellve a hatékonyságot. Ezért be is számoltatták volna az elvégzett lobbi tevékenységéről a képviselő-testület előtt, azonban ennek a helyi többség nem érezte szükségét, így szavazataik híján elmaradt a beszámoló. Végül e megbízatására Bálint József polgármesternek a szerződése fölbontásáról szóló, a testület ülésén tett bejelentése tett pontot.

Tehát, a pályázatok elmaradása miatt a volt polgármester küldetése ellehetetlenült, hiszen tavaly egész éven át hiába fáradozott a még meg sem nyitott pályázati források megszerzéséhez vezető út egyengetésén, amikorra pedig kinyílhatnak az ajtók, ő már nem rendelkezik fölhatalmazással városunk érdekeinek képviseletére.
Megbízása megszüntetésekor a jelenlegi polgármester megköszönte elődje munkáját, mondván:

azért volt mögötte teljesítmény is. Nem tudjuk tehát, hogy egy kedvezőbb időszakban a mostani, az idei, nullás közbeszerzési terv tanúsága szerint szerény eredménnyel záruló tevékenysége helyett mennyire hatékony lobbierőt tudott volna folytatni a volt városvezető.

Török Gusztáv Andor
Forrás: KALOhírek archív

Amint az is kérdés, hogy az eredményes érdekérvényesítéshez a jelenlegi megyei hatalmi struktúrában milyen jellegű kapcsolataitól remélte a támogatást, tekintve, hogy a húszéves polgármesteri múltja alatt kiépített kapcsolati háló csomópontjainak nagy része időközben kiszorult a döntéshozás és döntés-előkészítés különböző szintjeiről.

Török Gusztáv Andor megbízatása – a törvényes felmondási idővel együtt – február 28-án szűnt meg, napra pontosan egy hónappal 65. az egykori polgármester születésnapja után.

Hárommilliós megtakarítás csak idén

Javadalmazása a kapcsolódó terhekkel, járulékokkal együtt évi 4,15 millió forint költséget jelentett a város költségvetésének. A megbízás megszüntetése kapcsán háromnegyedévi megtakarítás jelentkezik ebben az esztendőben, mivel a decemberi díjat, valamint a fölmondási időre járó juttatását (és esetleges végkielégítését) – összesen háromhavi költséget – az idei büdzséből még rendezni kellett, amint az kiderült az idei évről szóló, módosított költségvetés előterjesztéséből. Így mintegy bruttó egymilliós tétel került még kifizetésre az idén, és bő hárommillió kerülhetett át működési tartalékba ezen a jogcímen.

Az így, pompa nélkül lezáruló politikusi pályaívről hamarosan átfogó összefoglalót olvashatnak portálunkon!


Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 3 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (3 db)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.
Tora Tora Tora
2017-04-05 11:42:17
Köllene nekije egy búcsúbuli :)

Ágika
2017-04-05 07:58:48
Azért szép új Suzukit még tudott venni a sarzsiból, amit valószínűleg azért kapott mert huzigálta a Bólint képét a disznószállítón.
Kalotroll
2017-04-04 17:22:29
Ebbű' még baj lesz, more :)

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 07. 28., 14:00
Tavaly 3 milliószor hívták feleslegesen a 112-t, ráadásul 92 ezren kifejezetten rossz szándékkal tele­fonáltak. Ez azt jelenti, hogy minden ötödik percben álriasztást adtak. Sokszor az okostelefonnal bíbelődő kisgyerekek... Még >>>
2017. 07. 28., 12:34
Már sok embernek a könyökén jön ki a "deszpászító", de ezt még tényleg érdemes meghallgatni! Még >>>
2017. 07. 27., 20:00
A Dusnok Községi Sportegyesület nyereményjátékot hirdetett a Facebook oldalán. Még >>>
2017. 07. 27., 13:22
Azaz hivatalosan is egyesületi formában, új névvel (Kalocsai Gerillakertész, Szabadidő, Vízisport és Környezetvédő Egyesület) tevékenykednek tovább a Gerillakertészek. Még >>>
2017. 07. 27., 10:29
Egy anyuka csak a szülés után akar szólni a nagyszülőknek, akik kiakadtak ezen. Meg internetország népe is. Katt a részletekért! Még >>>
2017. 07. 26., 20:34
Mindenki érzi a vihar közeledtét, de addig nem lehetünk benne biztosak amíg ez nincs megírva az interneten! :) Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-05-22 15:23:35
 1 Aztán van-e jogosultsága a vállalkozónak a szer kezelésére, kijuttatására? Ezt vizsgálták a keretszerződés megkötésekor, vagy csak megint...

Szabálytalan volt a vegyszeres kezelés parkjainkban?! Simon Zoltán képviselő-testületi ülésen tett föl kérdéseket a Kubikus parki játszótéren és más közterületeken végzett vegyszeres rovarirtással kapcsolatban, lakossági jelzések kapcsán, a témáról írott cikkünkre is hivatkozva. A válasz szerint a permetezés papíron rendben volt, de írásos választ is ígértek.

 Ágika
 2017-05-16 15:33:28
 3 Úgy látom Cinó, nem volt eredményes a megfélemlítés. Hál' Istennek! ;) Nem is értem, hogy gondolja valaki, hogy egy újságírót megfenyesse...

Az építményadó emelésének és új, lakossági adó bevezetésének szándékáról is tájékoztatta a polgármester a meghívott vállalkozókat a múlt szerdai üzleti reggelin, amelyen a Paks II, a híd, és a térség településeinek fejlesztései is „terítékre kerültek”.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

Kevés olyan komoly katonai vagy biztonságpolitikai feladat van, melynek kezelésében nem vesz részt az amerikai légierő a maga sajátos eszközeivel, módszereivel. Bár a levegőből valóban nem lehet megnyerni egyetlen háborút sem, de az idén 70 éves haderőnem nélkül nincs kivívott győzelem, sem sikeres NATO-művelet.
Látványosan halad a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren az új, a 2B Terminálhoz közvetlenül kapcsolódó 225 méter hosszú utasmóló építése. A kivitelező KÉSZ szakemberei már az indulási szint betonfödémjét öntik ki, a közvetlen beszállító folyosókat tartó lépcsőházak már lényegében elkészültek.
Meg kell tartani és fejleszteni kell a honvédség különböző katonai képességeit, mert ez az ország biztonságának garanciája – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter július 25-én, kedden Szolnokon, a négy Mi−17-es helikopter ipari nagyjavítás utáni használatbavétele alkalmából rendezett ünnepségen.
A horvát védelmi minisztérium megelégelte a szinte teljesen bevethetetlen MiG-21-es flottájának helyzetét és a napokban hivatalosan is ajánlatot kért 5 partnertől a kiöregedő típus leváltására.