2017. 07. 23.
Lenke
: Ft   : Ft Benzin: 336 Ft/l   Dízel: 333 Ft/l   Írjon nekünk TUDOMÁNY

Bálint József: Kinek a pap, kinek a papné esete

Bényi Eszter  |  2017-04-07 11:47:38

Megosztó téma, a kalocsaiak többségét rettentően zavarja, valakit viszont egyáltalán nem. Szerkesztőségünkbe beérkezett olvasói levél közzétételét követően ezúttal a kalocsai városvezetés előtt, pontosabban a két héttel ezelőtti testületi ülés egyebek napirendi pontjában tárgyalták a városunkban járkáló autóra szerelt hangosbemondó problematikáját.

Biztosan emlékeztek korábbi írásunkra, amelyben egy szerkesztőségünkhöz eljuttatott levélben kéri egyik olvasónk, hogy mindenképp foglalkozzunk a városunkban cirkáló, hangosbemondóval felszerelt autó kérdéskörével, amely mobilreklámként a kalocsai kínai üzletek kihagyhatatlan akciót hirdeti minden hétköznap, sőt szombaton is, napjában többször zavarva ezzel az időseket, kisgyermekeket. Cikkünk publikálását követően meglehetősen vegyes reakciók érkeztek a téma kapcsán: volt, aki azt nehezményezte, hogy az éjszakai műszak után ez miatt nem tud pihenni, de volt olyan is, akit ennél jobban zavar a déli harangszó.

Megosztó volt tehát a fogadtatás, de tény, hogy a cikk alatti szavazás eredményét nézve világosan látszik, bizony

az olvasók többsége legszívesebben betiltatná ezt a szolgáltatást.

Az összesen 343 leadott szavazatból 167-en, tehát az olvasók 48,7 százaléka voksolt a szolgáltatás megszűntetésére, míg 68-an, azaz a szavazók 19,8 százaléka úgy gondolja, nekik is kellemetlen állandóan ezt hallgatni. 57 főt nem zavar, de szerintük másoknak ez lehet kellemetlen, és csak 51 fő szavazott úgy, hogy őket ez egyáltalán nem zavarja, ez a szavazatok legkevesebb, azaz 14,9 százaléka.

Többek között portálunkon indított szavazásra reagálva, második alkalommal vetette fel Török Ferenc képviselő a két héttel ezelőtti testületi ülés alkalmával a hangosbemondón hirdetett reklámozás ügyét a kalocsai városházán.

Javaslata alapján ezt a szolgáltatást nem is teljesen megszűntetni, inkább szabályozni kellene:

- Nem azt mondom, hogy ezt teljesen szüntesse meg a testület, de a szabályozása véleményem szerint nagyon fontos lenne. A középiskolásokat az iskolai órában dolgozatírás közben, az érintett lakókat a pihenésben, a belvárosban sétáló gyerekeket és időseket egyaránt zavarja az akusztikus reklámozás. Például iskolák, óvodák, közintézmények, kórház közelében mindenképp korlátoznám ezt – így Török Ferenc.

Elsőként dr. Kiss Csaba jegyző reagált a felvetésre, akinek a hatáskörébe tartozik a fenti témakör:

- Ez mobil hangosító eszköznek minősül, amely a helyi rendeletben engedélyezve van, azonban

mivel helyi rendeletről van szó, a módosítás lehetséges.

Ha szükségét látja a testület, ezt a rendeletet módosíthatjuk, azonban javaslatokat szeretnénk kérni a rendelet tervezetének elkészítéséhez - válaszolt a jegyző a képviselő felvetésére.

Kinek a pap, kinek a papné esete ez - vette át a szót dr. Bálint József, aki így folytatta:

- Nem mondom, vagy nem lehet, vagy nem kell korlátozni, de mivel mobil eszközről van szó, és Kalocsa kisváros, én arra befizetek, hogy hol korlátozzuk a hangot és hol nem. Minden egyes embernek más és már a tűrőképessége. Ez nem azt jelenti, hogy ezt támogatom, sem a teljes tiltásnak sem pedig a korlátozásnak nem vagyok a híve. Azt, hogy a mobil hangosító eszközöket leszabályozzuk, az rendben van, de ennek

a betartatása kapcsán kíváncsi vagyok, hogy a jegyző milyen apparátust fog erre ráállítani.

Zárszóként a polgármester a képviselőktől a jegyző fele javaslatokat kért a rendelet módosítására vonatkozóan, de hozzátette a felvetést egyébként jogosnak tartja.

A hangosbemondós ügy további fejleményeiről természetesen mindenképp hírt adunk portálunkon.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 07. 21., 21:45
Van úgy, hogy a szemét tűnik el, és van úgy, hogy a kamera... Még >>>
2017. 07. 21., 18:50
A terep előkészítése csapatmunka volt. Még >>>
2017. 07. 21., 13:30
Ez egy újféle módszer, miszerint először használják a hajbalzsamot, és ezután a sampont, amitől a haj állítólag sokkal dúsabbnak, ápoltabbnak tűnik. De mi a véleménye erről egy szakembernek? Még >>>
2017. 07. 20., 22:00
Olyan keményen próbálkoztam és csak eddig jutottam, de a végén úgysem számít. El kellett buknom, hogy elveszítsek mindent. De a végén úgysem számít. //Linkin Park- In the end Még >>>
2017. 07. 20., 16:15
A futógráfusunk egy teljes napot át futni fog. Kalocsa összes utcájába befut és kifut. Vele tarthattok! Még >>>
2017. 07. 20., 14:46
A gyűrű már hónapokkal ezelőtt megvolt, a monológot rögtönözte János, aki múlt héten egy Máltára tartó repülőgép járaton, a személyzetet is beavatva kérte meg kedvese kezét. Még >>>

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-05-22 15:23:35
 1 Aztán van-e jogosultsága a vállalkozónak a szer kezelésére, kijuttatására? Ezt vizsgálták a keretszerződés megkötésekor, vagy csak megint...

Szabálytalan volt a vegyszeres kezelés parkjainkban?! Simon Zoltán képviselő-testületi ülésen tett föl kérdéseket a Kubikus parki játszótéren és más közterületeken végzett vegyszeres rovarirtással kapcsolatban, lakossági jelzések kapcsán, a témáról írott cikkünkre is hivatkozva. A válasz szerint a permetezés papíron rendben volt, de írásos választ is ígértek.

 Ágika
 2017-05-16 15:33:28
 3 Úgy látom Cinó, nem volt eredményes a megfélemlítés. Hál' Istennek! ;) Nem is értem, hogy gondolja valaki, hogy egy újságírót megfenyesse...

Az építményadó emelésének és új, lakossági adó bevezetésének szándékáról is tájékoztatta a polgármester a meghívott vállalkozókat a múlt szerdai üzleti reggelin, amelyen a Paks II, a híd, és a térség településeinek fejlesztései is „terítékre kerültek”.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

A kazanyi Gorbunov repülőgépgyár végső összeszerelő üzemegységébe vontatták át az utolsó munkálatok elvégzésére a Tu-160M2 stratégiai bombázó prototípusát.
A Wizz Air, Közép- és Kelet-Európa legnagyobb diszkont légitársasága ma bejelentette, hogy minden járatán ingyenes lesz a nagy kézipoggyász 2017. október 29-től.
Az Amerikai Egyesült Államok elkötelezett a béke és a szabadság védelmében, valamint a NATO céljainak megvalósításában - fogalmazott az Európában állomásozó amerikai szárazföldi erők parancsnoka július 18-án, kedden Pápán.
Két turnusban, kilencvenhárom tanuló vett részt a nyár első hónapjaiban a kecskeméti repülőbázison szervezett honvédelmi táborokban. Többen közülük ismerősként üdvözölték a kiképzőiket – ők már tavaly is táboroztak a bázison.