2017. 05. 30. kedd
Janka, Zsanett
: 308 Ft   : 275 Ft Benzin: 363 Ft/l   Dízel: 349 Ft/l   Írjon nekünk TUDOMÁNY

Bálint József: Kinek a pap, kinek a papné esete

Bényi Eszter  |  2017-04-07 11:47:38

Megosztó téma, a kalocsaiak többségét rettentően zavarja, valakit viszont egyáltalán nem. Szerkesztőségünkbe beérkezett olvasói levél közzétételét követően ezúttal a kalocsai városvezetés előtt, pontosabban a két héttel ezelőtti testületi ülés egyebek napirendi pontjában tárgyalták a városunkban járkáló autóra szerelt hangosbemondó problematikáját.

Biztosan emlékeztek korábbi írásunkra, amelyben egy szerkesztőségünkhöz eljuttatott levélben kéri egyik olvasónk, hogy mindenképp foglalkozzunk a városunkban cirkáló, hangosbemondóval felszerelt autó kérdéskörével, amely mobilreklámként a kalocsai kínai üzletek kihagyhatatlan akciót hirdeti minden hétköznap, sőt szombaton is, napjában többször zavarva ezzel az időseket, kisgyermekeket. Cikkünk publikálását követően meglehetősen vegyes reakciók érkeztek a téma kapcsán: volt, aki azt nehezményezte, hogy az éjszakai műszak után ez miatt nem tud pihenni, de volt olyan is, akit ennél jobban zavar a déli harangszó.

Megosztó volt tehát a fogadtatás, de tény, hogy a cikk alatti szavazás eredményét nézve világosan látszik, bizony

az olvasók többsége legszívesebben betiltatná ezt a szolgáltatást.

Az összesen 343 leadott szavazatból 167-en, tehát az olvasók 48,7 százaléka voksolt a szolgáltatás megszűntetésére, míg 68-an, azaz a szavazók 19,8 százaléka úgy gondolja, nekik is kellemetlen állandóan ezt hallgatni. 57 főt nem zavar, de szerintük másoknak ez lehet kellemetlen, és csak 51 fő szavazott úgy, hogy őket ez egyáltalán nem zavarja, ez a szavazatok legkevesebb, azaz 14,9 százaléka.

Többek között portálunkon indított szavazásra reagálva, második alkalommal vetette fel Török Ferenc képviselő a két héttel ezelőtti testületi ülés alkalmával a hangosbemondón hirdetett reklámozás ügyét a kalocsai városházán.

Javaslata alapján ezt a szolgáltatást nem is teljesen megszűntetni, inkább szabályozni kellene:

- Nem azt mondom, hogy ezt teljesen szüntesse meg a testület, de a szabályozása véleményem szerint nagyon fontos lenne. A középiskolásokat az iskolai órában dolgozatírás közben, az érintett lakókat a pihenésben, a belvárosban sétáló gyerekeket és időseket egyaránt zavarja az akusztikus reklámozás. Például iskolák, óvodák, közintézmények, kórház közelében mindenképp korlátoznám ezt – így Török Ferenc.

Elsőként dr. Kiss Csaba jegyző reagált a felvetésre, akinek a hatáskörébe tartozik a fenti témakör:

- Ez mobil hangosító eszköznek minősül, amely a helyi rendeletben engedélyezve van, azonban

mivel helyi rendeletről van szó, a módosítás lehetséges.

Ha szükségét látja a testület, ezt a rendeletet módosíthatjuk, azonban javaslatokat szeretnénk kérni a rendelet tervezetének elkészítéséhez - válaszolt a jegyző a képviselő felvetésére.

Kinek a pap, kinek a papné esete ez - vette át a szót dr. Bálint József, aki így folytatta:

- Nem mondom, vagy nem lehet, vagy nem kell korlátozni, de mivel mobil eszközről van szó, és Kalocsa kisváros, én arra befizetek, hogy hol korlátozzuk a hangot és hol nem. Minden egyes embernek más és már a tűrőképessége. Ez nem azt jelenti, hogy ezt támogatom, sem a teljes tiltásnak sem pedig a korlátozásnak nem vagyok a híve. Azt, hogy a mobil hangosító eszközöket leszabályozzuk, az rendben van, de ennek

a betartatása kapcsán kíváncsi vagyok, hogy a jegyző milyen apparátust fog erre ráállítani.

Zárszóként a polgármester a képviselőktől a jegyző fele javaslatokat kért a rendelet módosítására vonatkozóan, de hozzátette a felvetést egyébként jogosnak tartja.

A hangosbemondós ügy további fejleményeiről természetesen mindenképp hírt adunk portálunkon.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 05. 29., 15:57
Elkezdődött a Dunatáj Fotókör legújabb tanfolyama. A tanítványok a napokban az Érsekkertben élesítettek és exponáltak. Még >>>
2017. 05. 29., 12:02
Kihirdette az elődöntőbe jutottak teljes névsorát a Hang Vagy tehetségkutató verseny zsűrije. Még >>>
2017. 05. 28., 15:38
A belvíz mellett a madarak és a vaddisznók is nehezítik a gazdálkodók életét Kalocsa környékén. Még >>>
2017. 05. 28., 10:46
Május utolsó vasárnapja a gyerekekről szól. Még >>>
2017. 05. 27., 19:28
Talán vége a kálvária kálváriájának. A Kalocsa Szíve Programban történő felújítás után kicsit sorsára hagyták az illetékesek, de most, ahogy a Korona írja: soron kívül rendbe tették. Még >>>
2017. 05. 27., 16:53
A tanév végéhez közeledve és a jó idő beköszöntével a középiskolásoknak kijár egy kis közös szórakozás. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-05-22 15:23:35
 1 Aztán van-e jogosultsága a vállalkozónak a szer kezelésére, kijuttatására? Ezt vizsgálták a keretszerződés megkötésekor, vagy csak megint...

Szabálytalan volt a vegyszeres kezelés parkjainkban?! Simon Zoltán képviselő-testületi ülésen tett föl kérdéseket a Kubikus parki játszótéren és más közterületeken végzett vegyszeres rovarirtással kapcsolatban, lakossági jelzések kapcsán, a témáról írott cikkünkre is hivatkozva. A válasz szerint a permetezés papíron rendben volt, de írásos választ is ígértek.

 Ágika
 2017-05-16 15:33:28
 3 Úgy látom Cinó, nem volt eredményes a megfélemlítés. Hál' Istennek! ;) Nem is értem, hogy gondolja valaki, hogy egy újságírót megfenyesse...

Az építményadó emelésének és új, lakossági adó bevezetésének szándékáról is tájékoztatta a polgármester a meghívott vállalkozókat a múlt szerdai üzleti reggelin, amelyen a Paks II, a híd, és a térség településeinek fejlesztései is „terítékre kerültek”.

 MrSmith
 2017-05-10 13:44:34
 3 Hajra Kalocsa!

Alig egy hónapja fogadták el Kalocsa nullás közbeszerzési tervét, és máris módosítani kellett, nyilván fölfelé. Bálint József portálunknak is üzent – ezúttal nevesítés nélkül. Kiderült: a polgármester nem izgul. Filvig szerint eddig sem izgultunk, mivel nem volt miért. Simon gratulált.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

2017. május 28-án az irkutszki repülőgépgyár területéről levegőbe emelkedett az első MSz-21-300 típusú utasszállító repülőgép. A repülés 30 percig tartott, melyet többnyire 1 000 méter magasan töltött el.
Mint ahogy arról a napokban már lapunkon is beszámoltunk, 2017. május 22. és június 9. között zajlik a többnemzeti Load Diffuser 2017 hadgyakorlat a Kecskeméti Repülőbázison.
Május 22-én megkezdődött a Magyar Honvédség légierejének idei legnagyobb méretű gyakorlata. A hét ország részvételével, június 9-ig tartó Load Diffuser 2017 igazgatója Szűcs Pál ezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság megbízott légierő haderőnem főnöke.
Az Egyesült Államok Légiereje (USAF) május 15-én jelentette be a hírt, mely szerint az F-35 Lightning II Joint Strike Fighter (JSF) katapultülése miatti súlykorlátozást visszavonja.