2017. 04. 23.
Béla
: 314 Ft   : 293 Ft Benzin: 373 Ft/l   Dízel: 374 Ft/l   Írjon nekünk TUDOMÁNY

Bálint József: Kinek a pap, kinek a papné esete

Bényi Eszter  |  2017-04-07 11:47:38

Megosztó téma, a kalocsaiak többségét rettentően zavarja, valakit viszont egyáltalán nem. Szerkesztőségünkbe beérkezett olvasói levél közzétételét követően ezúttal a kalocsai városvezetés előtt, pontosabban a két héttel ezelőtti testületi ülés egyebek napirendi pontjában tárgyalták a városunkban járkáló autóra szerelt hangosbemondó problematikáját.

Biztosan emlékeztek korábbi írásunkra, amelyben egy szerkesztőségünkhöz eljuttatott levélben kéri egyik olvasónk, hogy mindenképp foglalkozzunk a városunkban cirkáló, hangosbemondóval felszerelt autó kérdéskörével, amely mobilreklámként a kalocsai kínai üzletek kihagyhatatlan akciót hirdeti minden hétköznap, sőt szombaton is, napjában többször zavarva ezzel az időseket, kisgyermekeket. Cikkünk publikálását követően meglehetősen vegyes reakciók érkeztek a téma kapcsán: volt, aki azt nehezményezte, hogy az éjszakai műszak után ez miatt nem tud pihenni, de volt olyan is, akit ennél jobban zavar a déli harangszó.

Megosztó volt tehát a fogadtatás, de tény, hogy a cikk alatti szavazás eredményét nézve világosan látszik, bizony

az olvasók többsége legszívesebben betiltatná ezt a szolgáltatást.

Az összesen 343 leadott szavazatból 167-en, tehát az olvasók 48,7 százaléka voksolt a szolgáltatás megszűntetésére, míg 68-an, azaz a szavazók 19,8 százaléka úgy gondolja, nekik is kellemetlen állandóan ezt hallgatni. 57 főt nem zavar, de szerintük másoknak ez lehet kellemetlen, és csak 51 fő szavazott úgy, hogy őket ez egyáltalán nem zavarja, ez a szavazatok legkevesebb, azaz 14,9 százaléka.

Többek között portálunkon indított szavazásra reagálva, második alkalommal vetette fel Török Ferenc képviselő a két héttel ezelőtti testületi ülés alkalmával a hangosbemondón hirdetett reklámozás ügyét a kalocsai városházán.

Javaslata alapján ezt a szolgáltatást nem is teljesen megszűntetni, inkább szabályozni kellene:

- Nem azt mondom, hogy ezt teljesen szüntesse meg a testület, de a szabályozása véleményem szerint nagyon fontos lenne. A középiskolásokat az iskolai órában dolgozatírás közben, az érintett lakókat a pihenésben, a belvárosban sétáló gyerekeket és időseket egyaránt zavarja az akusztikus reklámozás. Például iskolák, óvodák, közintézmények, kórház közelében mindenképp korlátoznám ezt – így Török Ferenc.

Elsőként dr. Kiss Csaba jegyző reagált a felvetésre, akinek a hatáskörébe tartozik a fenti témakör:

- Ez mobil hangosító eszköznek minősül, amely a helyi rendeletben engedélyezve van, azonban

mivel helyi rendeletről van szó, a módosítás lehetséges.

Ha szükségét látja a testület, ezt a rendeletet módosíthatjuk, azonban javaslatokat szeretnénk kérni a rendelet tervezetének elkészítéséhez - válaszolt a jegyző a képviselő felvetésére.

Kinek a pap, kinek a papné esete ez - vette át a szót dr. Bálint József, aki így folytatta:

- Nem mondom, vagy nem lehet, vagy nem kell korlátozni, de mivel mobil eszközről van szó, és Kalocsa kisváros, én arra befizetek, hogy hol korlátozzuk a hangot és hol nem. Minden egyes embernek más és már a tűrőképessége. Ez nem azt jelenti, hogy ezt támogatom, sem a teljes tiltásnak sem pedig a korlátozásnak nem vagyok a híve. Azt, hogy a mobil hangosító eszközöket leszabályozzuk, az rendben van, de ennek

a betartatása kapcsán kíváncsi vagyok, hogy a jegyző milyen apparátust fog erre ráállítani.

Zárszóként a polgármester a képviselőktől a jegyző fele javaslatokat kért a rendelet módosítására vonatkozóan, de hozzátette a felvetést egyébként jogosnak tartja.

A hangosbemondós ügy további fejleményeiről természetesen mindenképp hírt adunk portálunkon.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 04. 23., 17:43
Nekem, aki évek óta vezetek Nap szava rovatot a fészbukon, különös öröm, amikor a Nap Képével találkozom. Szalai Attila, akit én csak mentősfotósként szoktam aposztrofálni, ismét nagyot alakított, amire a Hdr and Sunset is felfigyelt, sőt Instagram oldalukon közzé is tették Attila fotóját. Gyönyörködjetek benne Ti is! Még >>>
2017. 04. 23., 16:34
Egy évben csak egyszer látni ennyi tehetséget egy színpadon. Még >>>
2017. 04. 22., 15:07
Tisza Katának új könyve van, és rengeteg mondanivalója arról, miért nem szabad félni attól, hogy értelmezzük és újraértelmezzük magunkat. Ti emlékeztek még az írónőre, aki a borosjenői és szegedi gróf Tisza család leszármazottja, Tisza Kálmán miniszterelnök ükunokája, és 10-12 évvel ezelőtt a a csapból is folyt? Még >>>
2017. 04. 22., 10:00
Milyen húsból készül a hagyományos gulyásleves? Mi a császármorzsa népies neve? Honnan kapta a nevét a Dobos torta? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel csekkolhatod le vajon ismered-e ételeink hozzávalóit, elkészítését, történetét. Még >>>
2017. 04. 21., 20:58
Egy velejéig ható rövidfilm, amelyet mindenkinek látnia kell! Még >>>
2017. 04. 21., 18:07

Készíts otthon hamburgert!

Tudom, tudom, hogy rendelni sokkal gyorsabb, egyszerűbb, de azért amit te készítesz annak párja nincs! Fördős Zé házi burger receptje mindent visz, próbáljátok ki! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Lufi
 2017-04-12 14:20:24
 1 Be is fog dőlni az egész ahogy van! Ez a nő olyan buta, mint a föld!

Három pályázat közül egyetlen érvényesként fogadták el a Vagyonhasznosító élén eddig megbízott ügyvezetőként tevékenykedő Pécsi Tibornéét. A döntés zárt ajtók mögött született, a mai testületi ülés első napirendi pontjaként.

 Tora Tora Tora
 2017-04-10 15:58:53
 3 És már az a kevés kezdeti kraft is elfogyott :::))))

Bálint József polgármester biztatására megkérdeztünk más településeket a közbeszerzési tervükről. Kiskőrösről már megérkezett a válasz. Első ránézésre nem támasztja alá a kalocsai polgármester álláspontját.

 Tora Tora Tora
 2017-04-05 11:42:17
 3 Köllene nekije egy búcsúbuli :)

Meg sem jelentek tavaly a pályázatok, amelyeknek útját egyengethette volna a volt polgármester a kalocsai önkormányzat megbízásos jogviszonnyal tevékenykedő lobbistájaként. Ennek ellenére ez év február végéig fizettük, és távozásának oka sem a sikertelenség, hanem inkább a költségvetési pénzügyi kényszer és a sok politikai támadás lehetett.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

A napokban arról jelentek meg hírek, hogy akár már a jövő héten, az amerikai törvényhozók megkezdik az egyeztetéseket, illetve megvizsgálják az A-29 Super Tucanok értékesítésnek kérdését Nigéria számára.
A napokban összesen nyolc darab F-35A ötödik generációs vadászrepülőgép érkezett a tengerentúlról az angliai Lakenheath légibázisra.
Az Arciz melletti cservonoglinszkojei katonai repülőtér közeljövőben megvalósuló helyreállításáról döntött az ogyesszai területi adminisztráció.
Tovább bővült a Lufthansa Csoport öt légitársaságának utasforgalma Magyarországon 2016-ban: az előző évhez képest 1,6%-kal több utas választotta a csoport járatait, miközben a hazai jegyértékesítés 2,6%-kal emelkedett.