2017. 05. 30. kedd
Janka, Zsanett
: 308 Ft   : 275 Ft Benzin: 363 Ft/l   Dízel: 349 Ft/l   Írjon nekünk TUDOMÁNY

Kiskőrös–Kalocsa 12–0 – Van jobb a nullás közbeszerzési tervnél!

Illés György Cinó  |  2017-04-06 14:54:38

Eddig egy településről érkezett meg a válasz arra a kérdésünkre, hogy a múlt hó végi határidőig, péntekig hol milyen közbeszerzési tervet fogadtak el. Bálint József azzal érvelt a kalocsai, nullás összértékű közbeszerzési terv kapcsán, hogy a pályázatok kiírásának elhalasztása miatt más településeken is hasonló a helyzet. „Az összes településtől meg lehet kérdezni” – mondta. Mi nem pontosan ezt tettük, de néhány környékbeli település jegyzőjét megkerestük kérdésünkkel. Eddig csak Kiskőrösről érkezett válasz, de ha a többi tényleg nullás, akkor a szomszédos borváros csúnyán elhúzott a mezőnytől.

A közbeszerzési terv elfogadását a március 31-ei határidőig írja elő a törvény. Ennek megfelelően a múlt szerdai képviselő-testületi ülésen Kalocsán is elfogadták az erre vonatkozó javaslatot, amely azonban egyetlen közbeszerzési eljárást sem indítványozott erre a negyedévre. A nullás közbeszerzési terv kapcsán Simon Zoltán fogalmazott meg kritikát, a terv nullás végösszegét a város fejlődésének hiányát jelző, beszédes adatnak nevezve, amire dr. Bálint József válaszolt.

A polgármester a felelősséget az államra hárította, amiért nem írták ki a pályázatokat, amelyekre az önkormányzat pályázhatott volna, visszatartották a pénzt az uniós viták rendezéséig. A pályázatokat a mostani időszakban írják ki sorozatban – egyre, az óvodák kiváltására 400 millióból építendő új óvodára már készül is a pályázatunk a szintén múlt heti döntés nyomán. A polgármester úgy vélte, az állam és a megyei önkormányzat is „mulasztásos helyzetbe került” a pályázatok késlekedése miatt, ami által más településeken sem más a helyzet Bálint József szerint, aki elsősorban a TOP pályázatok kiírását várja, azok híján nem tudtunk ugyanis pályázni a megyei szinten elosztásra kerülő forrásokra.


Nem csak Kalocsa városában, az összes településtől meg lehet kérdezni! – fogalmazott Bálint József.

Felhívás keringőre, nosza! – gondoltuk, és megkerestük néhány közeli település jegyzőjét, hogy szíveskedjen számunkra elérhetővé tenni. Közülük eddig Kiskőrös válaszát kaptuk meg. A közzétett közbeszerzési tervük bárki számára megtekinthető.

A szikár adatok:

A TÍZOLDALAS DOKUMENTUM TIZENKÉT, RÓMAI SZÁMOKKAL MEGKÜLÖNBÖZTETETT KÖZBESZERZÉST IRÁNYOZ ELŐ.

Ezek között nyolc építési jellegű beruházás megvalósítását és négy árubeszerzést céloz. Van köztük 19,7 millió forintos is – ez a legkisebb – és 613,7 millió forint nettó összértékű – ez a legnagyobb –közbeszerzés is. A tételek közül hat meghaladja a százmilliós összértéket, ebből négy önmagában is több százmilliós nagyságrendet képvisel.
A közbeszerzést igénylő projektek közt 7 pályázat az EFOP, 4 pedig a TOP pályázati rendszer keretében elnyert forrás fölhasználására vonatkozik, míg egy pályázatuk egyéb forrást nyert el.

A kiskőrösi városháza épülete
Forrás: kiskőrös.hu


A KISKŐRÖSÖN A MÚLT PÉNTEKEN MEGHOZOTT DÖNTÉSSEL HATÁLYBA LÉPETT KÖZBESZERZÉSI TERV ÖSSZESEN TÖBB MINT KÉTMILLIÁRD FORINT ÉRTÉKŰ KÖZBESZERZÉS LEBONYOLÍTÁSÁT ÍRJA ELŐ.

Nem állt meg az élet

Bár a városnak eddig elbírált igényeivel nem nyert támogatást az önkormányzat, így két játszótér-beruházására benyújtott pályázatát a kiíró Belügyminisztérium elutasította – amit Bálint József polgármester „Kalocsa jutalmaként” aposztrofált a március 22-ei testületi ülésen –, és emlékeink szerint a Gém utca–Csalogány utca környékének közútfejlesztésére és környezetrendezésére sem nyertünk támogatást, az élet mégsem állt meg Kalocsán.

Az Eperföldi Általános Iskolában tervezett tornaterem-fejlesztés a küszöbön áll – itt a Magyar Kézilabda Szövetség a projektgazda –, szintén előkészítés alatt áll Meszesen egy komplex vízi turisztikai beruházás részeként megvalósuló túraközpont kialakítása – itt viszont a Magyar Kajak-Kenu Szövetség a beruházó.

A városvezetés nagy reményeket fűz az elbírálás alatt álló CLLD pályázatunkhoz, amelynek sikere esetén félmilliárdos forrás nyílhat meg Kalocsán az e célra megalakult helyi akciócsoport által a koncepcióalkotás szintjén kimunkált projektekre, köztük építésre és eszközbeszerzésre, programok lebonyolítására is.

Szintén nagy várakozással tekintenek az Úttörőház telkén építendő új óvodára benyújtott pályázatra, bízva annak sikerében, ugyanis igényünk valóban indokolt, és a jelek szerint tökéletesen egybecseng a kormányzati szándékkal is.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 3 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (3 db)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.
Tora Tora Tora
2017-04-10 15:58:53
És már az a kevés kezdeti kraft is elfogyott :::))))
Ágika
2017-04-06 18:48:45
Annyira szánalmas, és annyira hamar utol lehet érni minden hazugságát Bólintnak!
Lufi
2017-04-06 16:10:21
Köszönjük Kalohírek! Ez jelenti azt, hogy balfék a városvezetés ezt mondom már 2,5 éve! Elképzelésük sincs a pályázatokról és a város fejlődési lehetőségeiről. Lobbierő és koncepció 0!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 05. 29., 15:57
Elkezdődött a Dunatáj Fotókör legújabb tanfolyama. A tanítványok a napokban az Érsekkertben élesítettek és exponáltak. Még >>>
2017. 05. 29., 12:02
Kihirdette az elődöntőbe jutottak teljes névsorát a Hang Vagy tehetségkutató verseny zsűrije. Még >>>
2017. 05. 28., 15:38
A belvíz mellett a madarak és a vaddisznók is nehezítik a gazdálkodók életét Kalocsa környékén. Még >>>
2017. 05. 28., 10:46
Május utolsó vasárnapja a gyerekekről szól. Még >>>
2017. 05. 27., 19:28
Talán vége a kálvária kálváriájának. A Kalocsa Szíve Programban történő felújítás után kicsit sorsára hagyták az illetékesek, de most, ahogy a Korona írja: soron kívül rendbe tették. Még >>>
2017. 05. 27., 16:53
A tanév végéhez közeledve és a jó idő beköszöntével a középiskolásoknak kijár egy kis közös szórakozás. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-05-22 15:23:35
 1 Aztán van-e jogosultsága a vállalkozónak a szer kezelésére, kijuttatására? Ezt vizsgálták a keretszerződés megkötésekor, vagy csak megint...

Szabálytalan volt a vegyszeres kezelés parkjainkban?! Simon Zoltán képviselő-testületi ülésen tett föl kérdéseket a Kubikus parki játszótéren és más közterületeken végzett vegyszeres rovarirtással kapcsolatban, lakossági jelzések kapcsán, a témáról írott cikkünkre is hivatkozva. A válasz szerint a permetezés papíron rendben volt, de írásos választ is ígértek.

 Ágika
 2017-05-16 15:33:28
 3 Úgy látom Cinó, nem volt eredményes a megfélemlítés. Hál' Istennek! ;) Nem is értem, hogy gondolja valaki, hogy egy újságírót megfenyesse...

Az építményadó emelésének és új, lakossági adó bevezetésének szándékáról is tájékoztatta a polgármester a meghívott vállalkozókat a múlt szerdai üzleti reggelin, amelyen a Paks II, a híd, és a térség településeinek fejlesztései is „terítékre kerültek”.

 MrSmith
 2017-05-10 13:44:34
 3 Hajra Kalocsa!

Alig egy hónapja fogadták el Kalocsa nullás közbeszerzési tervét, és máris módosítani kellett, nyilván fölfelé. Bálint József portálunknak is üzent – ezúttal nevesítés nélkül. Kiderült: a polgármester nem izgul. Filvig szerint eddig sem izgultunk, mivel nem volt miért. Simon gratulált.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

2017. május 28-án az irkutszki repülőgépgyár területéről levegőbe emelkedett az első MSz-21-300 típusú utasszállító repülőgép. A repülés 30 percig tartott, melyet többnyire 1 000 méter magasan töltött el.
Mint ahogy arról a napokban már lapunkon is beszámoltunk, 2017. május 22. és június 9. között zajlik a többnemzeti Load Diffuser 2017 hadgyakorlat a Kecskeméti Repülőbázison.
Május 22-én megkezdődött a Magyar Honvédség légierejének idei legnagyobb méretű gyakorlata. A hét ország részvételével, június 9-ig tartó Load Diffuser 2017 igazgatója Szűcs Pál ezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság megbízott légierő haderőnem főnöke.
Az Egyesült Államok Légiereje (USAF) május 15-én jelentette be a hírt, mely szerint az F-35 Lightning II Joint Strike Fighter (JSF) katapultülése miatti súlykorlátozást visszavonja.