2017. 04. 24. hétfő
György
: 314 Ft   : 293 Ft Benzin: 373 Ft/l   Dízel: 374 Ft/l   Írjon nekünk TUDOMÁNY

Kiskőrös–Kalocsa 12–0 – Van jobb a nullás közbeszerzési tervnél!

Illés György Cinó  |  2017-04-06 14:54:38

Eddig egy településről érkezett meg a válasz arra a kérdésünkre, hogy a múlt hó végi határidőig, péntekig hol milyen közbeszerzési tervet fogadtak el. Bálint József azzal érvelt a kalocsai, nullás összértékű közbeszerzési terv kapcsán, hogy a pályázatok kiírásának elhalasztása miatt más településeken is hasonló a helyzet. „Az összes településtől meg lehet kérdezni” – mondta. Mi nem pontosan ezt tettük, de néhány környékbeli település jegyzőjét megkerestük kérdésünkkel. Eddig csak Kiskőrösről érkezett válasz, de ha a többi tényleg nullás, akkor a szomszédos borváros csúnyán elhúzott a mezőnytől.

A közbeszerzési terv elfogadását a március 31-ei határidőig írja elő a törvény. Ennek megfelelően a múlt szerdai képviselő-testületi ülésen Kalocsán is elfogadták az erre vonatkozó javaslatot, amely azonban egyetlen közbeszerzési eljárást sem indítványozott erre a negyedévre. A nullás közbeszerzési terv kapcsán Simon Zoltán fogalmazott meg kritikát, a terv nullás végösszegét a város fejlődésének hiányát jelző, beszédes adatnak nevezve, amire dr. Bálint József válaszolt.

A polgármester a felelősséget az államra hárította, amiért nem írták ki a pályázatokat, amelyekre az önkormányzat pályázhatott volna, visszatartották a pénzt az uniós viták rendezéséig. A pályázatokat a mostani időszakban írják ki sorozatban – egyre, az óvodák kiváltására 400 millióból építendő új óvodára már készül is a pályázatunk a szintén múlt heti döntés nyomán. A polgármester úgy vélte, az állam és a megyei önkormányzat is „mulasztásos helyzetbe került” a pályázatok késlekedése miatt, ami által más településeken sem más a helyzet Bálint József szerint, aki elsősorban a TOP pályázatok kiírását várja, azok híján nem tudtunk ugyanis pályázni a megyei szinten elosztásra kerülő forrásokra.


Nem csak Kalocsa városában, az összes településtől meg lehet kérdezni! – fogalmazott Bálint József.

Felhívás keringőre, nosza! – gondoltuk, és megkerestük néhány közeli település jegyzőjét, hogy szíveskedjen számunkra elérhetővé tenni. Közülük eddig Kiskőrös válaszát kaptuk meg. A közzétett közbeszerzési tervük bárki számára megtekinthető.

A szikár adatok:

A TÍZOLDALAS DOKUMENTUM TIZENKÉT, RÓMAI SZÁMOKKAL MEGKÜLÖNBÖZTETETT KÖZBESZERZÉST IRÁNYOZ ELŐ.

Ezek között nyolc építési jellegű beruházás megvalósítását és négy árubeszerzést céloz. Van köztük 19,7 millió forintos is – ez a legkisebb – és 613,7 millió forint nettó összértékű – ez a legnagyobb –közbeszerzés is. A tételek közül hat meghaladja a százmilliós összértéket, ebből négy önmagában is több százmilliós nagyságrendet képvisel.
A közbeszerzést igénylő projektek közt 7 pályázat az EFOP, 4 pedig a TOP pályázati rendszer keretében elnyert forrás fölhasználására vonatkozik, míg egy pályázatuk egyéb forrást nyert el.

A kiskőrösi városháza épülete
Forrás: kiskőrös.hu


A KISKŐRÖSÖN A MÚLT PÉNTEKEN MEGHOZOTT DÖNTÉSSEL HATÁLYBA LÉPETT KÖZBESZERZÉSI TERV ÖSSZESEN TÖBB MINT KÉTMILLIÁRD FORINT ÉRTÉKŰ KÖZBESZERZÉS LEBONYOLÍTÁSÁT ÍRJA ELŐ.

Nem állt meg az élet

Bár a városnak eddig elbírált igényeivel nem nyert támogatást az önkormányzat, így két játszótér-beruházására benyújtott pályázatát a kiíró Belügyminisztérium elutasította – amit Bálint József polgármester „Kalocsa jutalmaként” aposztrofált a március 22-ei testületi ülésen –, és emlékeink szerint a Gém utca–Csalogány utca környékének közútfejlesztésére és környezetrendezésére sem nyertünk támogatást, az élet mégsem állt meg Kalocsán.

Az Eperföldi Általános Iskolában tervezett tornaterem-fejlesztés a küszöbön áll – itt a Magyar Kézilabda Szövetség a projektgazda –, szintén előkészítés alatt áll Meszesen egy komplex vízi turisztikai beruházás részeként megvalósuló túraközpont kialakítása – itt viszont a Magyar Kajak-Kenu Szövetség a beruházó.

A városvezetés nagy reményeket fűz az elbírálás alatt álló CLLD pályázatunkhoz, amelynek sikere esetén félmilliárdos forrás nyílhat meg Kalocsán az e célra megalakult helyi akciócsoport által a koncepcióalkotás szintjén kimunkált projektekre, köztük építésre és eszközbeszerzésre, programok lebonyolítására is.

Szintén nagy várakozással tekintenek az Úttörőház telkén építendő új óvodára benyújtott pályázatra, bízva annak sikerében, ugyanis igényünk valóban indokolt, és a jelek szerint tökéletesen egybecseng a kormányzati szándékkal is.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 3 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (3 db)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.
Tora Tora Tora
2017-04-10 15:58:53
És már az a kevés kezdeti kraft is elfogyott :::))))
Ágika
2017-04-06 18:48:45
Annyira szánalmas, és annyira hamar utol lehet érni minden hazugságát Bólintnak!
Lufi
2017-04-06 16:10:21
Köszönjük Kalohírek! Ez jelenti azt, hogy balfék a városvezetés ezt mondom már 2,5 éve! Elképzelésük sincs a pályázatokról és a város fejlődési lehetőségeiről. Lobbierő és koncepció 0!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 04. 23., 17:43
Nekem, aki évek óta vezetek Nap szava rovatot a fészbukon, különös öröm, amikor a Nap Képével találkozom. Szalai Attila, akit én csak mentősfotósként szoktam aposztrofálni, ismét nagyot alakított, amire a Hdr and Sunset is felfigyelt, sőt Instagram oldalukon közzé is tették Attila fotóját. Gyönyörködjetek benne Ti is! Még >>>
2017. 04. 23., 16:34
Egy évben csak egyszer látni ennyi tehetséget egy színpadon. Még >>>
2017. 04. 22., 15:07
Tisza Katának új könyve van, és rengeteg mondanivalója arról, miért nem szabad félni attól, hogy értelmezzük és újraértelmezzük magunkat. Ti emlékeztek még az írónőre, aki a borosjenői és szegedi gróf Tisza család leszármazottja, Tisza Kálmán miniszterelnök ükunokája, és 10-12 évvel ezelőtt a a csapból is folyt? Még >>>
2017. 04. 22., 10:00
Milyen húsból készül a hagyományos gulyásleves? Mi a császármorzsa népies neve? Honnan kapta a nevét a Dobos torta? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel csekkolhatod le vajon ismered-e ételeink hozzávalóit, elkészítését, történetét. Még >>>
2017. 04. 21., 20:58
Egy velejéig ható rövidfilm, amelyet mindenkinek látnia kell! Még >>>
2017. 04. 21., 18:07

Készíts otthon hamburgert!

Tudom, tudom, hogy rendelni sokkal gyorsabb, egyszerűbb, de azért amit te készítesz annak párja nincs! Fördős Zé házi burger receptje mindent visz, próbáljátok ki! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Lufi
 2017-04-12 14:20:24
 1 Be is fog dőlni az egész ahogy van! Ez a nő olyan buta, mint a föld!

Három pályázat közül egyetlen érvényesként fogadták el a Vagyonhasznosító élén eddig megbízott ügyvezetőként tevékenykedő Pécsi Tibornéét. A döntés zárt ajtók mögött született, a mai testületi ülés első napirendi pontjaként.

 Tora Tora Tora
 2017-04-10 15:58:53
 3 És már az a kevés kezdeti kraft is elfogyott :::))))

Bálint József polgármester biztatására megkérdeztünk más településeket a közbeszerzési tervükről. Kiskőrösről már megérkezett a válasz. Első ránézésre nem támasztja alá a kalocsai polgármester álláspontját.

 Tora Tora Tora
 2017-04-05 11:42:17
 3 Köllene nekije egy búcsúbuli :)

Meg sem jelentek tavaly a pályázatok, amelyeknek útját egyengethette volna a volt polgármester a kalocsai önkormányzat megbízásos jogviszonnyal tevékenykedő lobbistájaként. Ennek ellenére ez év február végéig fizettük, és távozásának oka sem a sikertelenség, hanem inkább a költségvetési pénzügyi kényszer és a sok politikai támadás lehetett.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

A napokban arról jelentek meg hírek, hogy akár már a jövő héten, az amerikai törvényhozók megkezdik az egyeztetéseket, illetve megvizsgálják az A-29 Super Tucanok értékesítésnek kérdését Nigéria számára.
A napokban összesen nyolc darab F-35A ötödik generációs vadászrepülőgép érkezett a tengerentúlról az angliai Lakenheath légibázisra.
Az Arciz melletti cservonoglinszkojei katonai repülőtér közeljövőben megvalósuló helyreállításáról döntött az ogyesszai területi adminisztráció.
Tovább bővült a Lufthansa Csoport öt légitársaságának utasforgalma Magyarországon 2016-ban: az előző évhez képest 1,6%-kal több utas választotta a csoport járatait, miközben a hazai jegyértékesítés 2,6%-kal emelkedett.