2017. 05. 30. kedd
Janka, Zsanett
: 308 Ft   : 275 Ft Benzin: 363 Ft/l   Dízel: 349 Ft/l   Írjon nekünk TUDOMÁNY

NULLA: Elfogadták az első negyedéves közbeszerzési tervet – TGA lehetetlen küldetése

Illés György Cinó  |  2017-04-04 15:48:58

Csökkent a villanyszámla az energetikai beruházások miatt, nőtt a közbeszerzési értékhatár, a gázra pedig kétéves teljesítési időszakkal szerződtünk, így egyik sem igényel közbeszerzést, a tavalyi pályázatainkat pedig még nem bírálták el – ezek voltak a főbb indokok a legutóbbi testületi ülésen tárgyalt közbeszerzési terv kapcsán, így üres az első negyedévben megindítandó közbeszerzések rovata a tervben. Dr. Bálint József polgármester a kormányzatra hárította a felelősséget a források bedugulásáért, és a beadott igényeink közelgő elbírálásától várja, hogy a későbbi negyedéves módosítások során előrelépés történik. Simon Zoltán ezt az indokot nem tartotta elegendőnek, a nulla szerinte így is kevés. Az időbeni csúszással megnyitott pályázati források, illetve a beadott igényeink folyamatban lévő elbírálása miatt a tervezett fejlesztések sorsa tehát kérdéses – pedig formálisan március elseje óta már megyei pályázati lobbistánk sincs. Addig Török Gusztáv Andor volt polgármester látta el ezt a feladatot.

A vonatkozó törvényi rendelkezések szerint március 31-éig kell elkészíteni a város közbeszerzési tervét. Azonban ilyen feladata egyelőre nincs az önkormányzatnak – vezette be a napirendi pont vitáját a legutóbbi, március 22-ei testületi ülésen a polgármester, sietve téve hozzá, hogy (múlt) kedden vesz részt a 2016. évben beadott pályázatokról döntést hozó JETA ülésén, amelynek kedvező döntése esetén a közbeszerzési tervet máris ki kell majd egészíteni. Ugyanez várható a TOP pályázatok sikere esetén. Jelenleg azonban a rendelkezésre álló adatokkal kellett döntést hozni, a határidőre tekintettel halaszthatatlanul. Ennek megfelelően a testület jelen lévő képviselői egybehangzó döntéssel fogadták el a nullás közbeszerzési tervet, de nem észrevétel nélkül. A vita során először Simon Zoltán szólalt föl.


Polgármester Úr! Ez egy nagyon egyszerű kis napirend. Az ez évi első negyedévi közbeszerzési lista, ami nulla. Tehát gyakorlatilag egy üres táblázatot fogadunk el. Pedig, ha megnézzük más városoknak ugyanezt a táblázatát, akkor itt 3-4-5-6 közbeszerzés is szerepel – kezdte hozzászólását a képviselő, majd azt kérdezte:

MIT IS TÜKRÖZHET AZ, HOGY KALOCSÁN AZ ELSŐ NEGYEDÉVBEN NEM TÖRTÉNT KÖZBESZERZÉS?

Az ő olvasatában azt, hogy nincs semmi fejlődés. A közbeszerzések ugyanis azt jelzik, hogy fejlődés történik, beruházások, fejlesztések vannak, Itt üres a táblázat. Simon szerint nem lehet arra hivatkozni, hogy nem voltak pályázatok, mert, eddig is voltak ha nem uniós, akkor a Magyar Állam által kiírt pályázatok.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Hogy Kalocsán az első negyedévben nem volt szükség közbeszerzésre, beszédes adatnak mondta a képviselő.

A felelősséget máris hárítom a Magyar Államra, mert nem írt ki pályázatokat. Visszatartották a pénzt az uniós viták rendezéséig. Olyan pályázatokat nem írtak ki, amire az önkormányzat pályázhatott volna – mondta a polgármester, hozzátéve, hogy a kérdéses időszakra vonatkozóan

két pályázatunk volt a Belügyminisztériumhoz benyújtva, játszótérépítésre, de elutasításra került. Tehát ez Kalocsa város „jutalma”. Úgy vélte, „mulasztásos helyzetbe került” a megyei önkormányzat és az állam is, mert csak egy pályázatot írtak ki, a többit most írják ki sorozatban, egy része már meg is jelent. Előkészített pályázatai vannak a városnak, az egyik pályázat ügye már aznap napirendre került – érvelt a polgármester.
Ez az óvodák kiváltására létesítendő új óvoda ügye volt, amelyben döntés is született – A szerk.]


Forrás: Illés György / KALOhírek

– Nem csak Kalocsa városában, az összes településtől meg lehet kérdezni! – mondta Bálint József, hozzátéve, hogy a sajtóban is olvasta, hogy minden település a TOP pályázatok megnyitására vár, hogy tudjanak pályázni, illetve az EFOP pályázati rendszer forrásai is most nyílnak meg, ezek pozitív elbírálása estén is közbeszerzést kell majd kiírni, de

ki nem írt pályázatokra nem tudunk pályázni. Ahol lehetett, pályáztunk. Szabó Balázs a kép árnyalására az Eperföldi Általános Iskolában végrehajtandó tornaterem-fejlesztés példáját hozta föl, amelyre 15 millió forintot nyert az előző héten az önkormányzat, ám ott a Magyar Kézilabda Szövetség a hivatalos beruházó, és a beruházás a 25 milliós értékhatár alatti, ezért semmiképp sem jelenne meg a közbeszerzési tervben. Tehát a nullás számadat ellenére mégiscsak történik fejlesztés és fejlődés.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Ehhez kapcsolódva Bálint József a tervezett meszesi fejlesztést is megemlítette, amelynek a lebonyolítója pedig a Kajak-Kenu szövetség, a város konzorciumi tagként vesz benne részt, így a közbeszerzés nem jelenik meg a város tervében. Ilyen fejlesztési lehetőségek voltak, ezekre pályáztunk is, ahogyan a CLLD pályázatra, amelynek elbírálására várunk.

Tehát, azért történtek itt dolgok, csak az eredményét még nem tudjuk, és a nagy pályázatok most kerülnek még kiírásra, csak most nyílnak meg sorozatban, ebben az évben, de ezzel nemcsak Kalocsa városa szenvedett, hanem mindenki. Lehetetlen küldetés

Török Gusztáv Andor, volt kalocsai polgármesternek a város hivatásos lobbistájaként igen nehéz szerep jutott tehát a tavalyi évben, amely a jelek szerint utolsó éve volt tényleges nyugdíjba vonulása előtt: úgy kellett volna közbenjárnia a város pályázatainak sikere érdekében, hogy azokat nemcsak nem adták be, hanem még csak ki sem írták.
Így a lobbista minden erőfeszítése kudarcra volt ítélve.

Másfelől egyébként is több kritikát, mint dicséretet kapott tevékenysége

Török Gusztáv Andor közéleti, politikai pályájának föltehetőleg utolsó állomásáról, a megyei pályázati összekötői szerepről, majd a nagyformátumú városvezető pályájának korábbi szakaszairól külön cikkekben készítünk összefoglalót.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 05. 29., 15:57
Elkezdődött a Dunatáj Fotókör legújabb tanfolyama. A tanítványok a napokban az Érsekkertben élesítettek és exponáltak. Még >>>
2017. 05. 29., 12:02
Kihirdette az elődöntőbe jutottak teljes névsorát a Hang Vagy tehetségkutató verseny zsűrije. Még >>>
2017. 05. 28., 15:38
A belvíz mellett a madarak és a vaddisznók is nehezítik a gazdálkodók életét Kalocsa környékén. Még >>>
2017. 05. 28., 10:46
Május utolsó vasárnapja a gyerekekről szól. Még >>>
2017. 05. 27., 19:28
Talán vége a kálvária kálváriájának. A Kalocsa Szíve Programban történő felújítás után kicsit sorsára hagyták az illetékesek, de most, ahogy a Korona írja: soron kívül rendbe tették. Még >>>
2017. 05. 27., 16:53
A tanév végéhez közeledve és a jó idő beköszöntével a középiskolásoknak kijár egy kis közös szórakozás. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-05-22 15:23:35
 1 Aztán van-e jogosultsága a vállalkozónak a szer kezelésére, kijuttatására? Ezt vizsgálták a keretszerződés megkötésekor, vagy csak megint...

Szabálytalan volt a vegyszeres kezelés parkjainkban?! Simon Zoltán képviselő-testületi ülésen tett föl kérdéseket a Kubikus parki játszótéren és más közterületeken végzett vegyszeres rovarirtással kapcsolatban, lakossági jelzések kapcsán, a témáról írott cikkünkre is hivatkozva. A válasz szerint a permetezés papíron rendben volt, de írásos választ is ígértek.

 Ágika
 2017-05-16 15:33:28
 3 Úgy látom Cinó, nem volt eredményes a megfélemlítés. Hál' Istennek! ;) Nem is értem, hogy gondolja valaki, hogy egy újságírót megfenyesse...

Az építményadó emelésének és új, lakossági adó bevezetésének szándékáról is tájékoztatta a polgármester a meghívott vállalkozókat a múlt szerdai üzleti reggelin, amelyen a Paks II, a híd, és a térség településeinek fejlesztései is „terítékre kerültek”.

 MrSmith
 2017-05-10 13:44:34
 3 Hajra Kalocsa!

Alig egy hónapja fogadták el Kalocsa nullás közbeszerzési tervét, és máris módosítani kellett, nyilván fölfelé. Bálint József portálunknak is üzent – ezúttal nevesítés nélkül. Kiderült: a polgármester nem izgul. Filvig szerint eddig sem izgultunk, mivel nem volt miért. Simon gratulált.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

2017. május 28-án az irkutszki repülőgépgyár területéről levegőbe emelkedett az első MSz-21-300 típusú utasszállító repülőgép. A repülés 30 percig tartott, melyet többnyire 1 000 méter magasan töltött el.
Mint ahogy arról a napokban már lapunkon is beszámoltunk, 2017. május 22. és június 9. között zajlik a többnemzeti Load Diffuser 2017 hadgyakorlat a Kecskeméti Repülőbázison.
Május 22-én megkezdődött a Magyar Honvédség légierejének idei legnagyobb méretű gyakorlata. A hét ország részvételével, június 9-ig tartó Load Diffuser 2017 igazgatója Szűcs Pál ezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság megbízott légierő haderőnem főnöke.
Az Egyesült Államok Légiereje (USAF) május 15-én jelentette be a hírt, mely szerint az F-35 Lightning II Joint Strike Fighter (JSF) katapultülése miatti súlykorlátozást visszavonja.