2017. 07. 23.
Lenke
: Ft   : Ft Benzin: 336 Ft/l   Dízel: 333 Ft/l   Írjon nekünk TUDOMÁNY

NULLA: Elfogadták az első negyedéves közbeszerzési tervet – TGA lehetetlen küldetése

Illés György Cinó  |  2017-04-04 15:48:58

Csökkent a villanyszámla az energetikai beruházások miatt, nőtt a közbeszerzési értékhatár, a gázra pedig kétéves teljesítési időszakkal szerződtünk, így egyik sem igényel közbeszerzést, a tavalyi pályázatainkat pedig még nem bírálták el – ezek voltak a főbb indokok a legutóbbi testületi ülésen tárgyalt közbeszerzési terv kapcsán, így üres az első negyedévben megindítandó közbeszerzések rovata a tervben. Dr. Bálint József polgármester a kormányzatra hárította a felelősséget a források bedugulásáért, és a beadott igényeink közelgő elbírálásától várja, hogy a későbbi negyedéves módosítások során előrelépés történik. Simon Zoltán ezt az indokot nem tartotta elegendőnek, a nulla szerinte így is kevés. Az időbeni csúszással megnyitott pályázati források, illetve a beadott igényeink folyamatban lévő elbírálása miatt a tervezett fejlesztések sorsa tehát kérdéses – pedig formálisan március elseje óta már megyei pályázati lobbistánk sincs. Addig Török Gusztáv Andor volt polgármester látta el ezt a feladatot.

A vonatkozó törvényi rendelkezések szerint március 31-éig kell elkészíteni a város közbeszerzési tervét. Azonban ilyen feladata egyelőre nincs az önkormányzatnak – vezette be a napirendi pont vitáját a legutóbbi, március 22-ei testületi ülésen a polgármester, sietve téve hozzá, hogy (múlt) kedden vesz részt a 2016. évben beadott pályázatokról döntést hozó JETA ülésén, amelynek kedvező döntése esetén a közbeszerzési tervet máris ki kell majd egészíteni. Ugyanez várható a TOP pályázatok sikere esetén. Jelenleg azonban a rendelkezésre álló adatokkal kellett döntést hozni, a határidőre tekintettel halaszthatatlanul. Ennek megfelelően a testület jelen lévő képviselői egybehangzó döntéssel fogadták el a nullás közbeszerzési tervet, de nem észrevétel nélkül. A vita során először Simon Zoltán szólalt föl.


Polgármester Úr! Ez egy nagyon egyszerű kis napirend. Az ez évi első negyedévi közbeszerzési lista, ami nulla. Tehát gyakorlatilag egy üres táblázatot fogadunk el. Pedig, ha megnézzük más városoknak ugyanezt a táblázatát, akkor itt 3-4-5-6 közbeszerzés is szerepel – kezdte hozzászólását a képviselő, majd azt kérdezte:

MIT IS TÜKRÖZHET AZ, HOGY KALOCSÁN AZ ELSŐ NEGYEDÉVBEN NEM TÖRTÉNT KÖZBESZERZÉS?

Az ő olvasatában azt, hogy nincs semmi fejlődés. A közbeszerzések ugyanis azt jelzik, hogy fejlődés történik, beruházások, fejlesztések vannak, Itt üres a táblázat. Simon szerint nem lehet arra hivatkozni, hogy nem voltak pályázatok, mert, eddig is voltak ha nem uniós, akkor a Magyar Állam által kiírt pályázatok.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Hogy Kalocsán az első negyedévben nem volt szükség közbeszerzésre, beszédes adatnak mondta a képviselő.

A felelősséget máris hárítom a Magyar Államra, mert nem írt ki pályázatokat. Visszatartották a pénzt az uniós viták rendezéséig. Olyan pályázatokat nem írtak ki, amire az önkormányzat pályázhatott volna – mondta a polgármester, hozzátéve, hogy a kérdéses időszakra vonatkozóan

két pályázatunk volt a Belügyminisztériumhoz benyújtva, játszótérépítésre, de elutasításra került. Tehát ez Kalocsa város „jutalma”. Úgy vélte, „mulasztásos helyzetbe került” a megyei önkormányzat és az állam is, mert csak egy pályázatot írtak ki, a többit most írják ki sorozatban, egy része már meg is jelent. Előkészített pályázatai vannak a városnak, az egyik pályázat ügye már aznap napirendre került – érvelt a polgármester.
Ez az óvodák kiváltására létesítendő új óvoda ügye volt, amelyben döntés is született – A szerk.]


Forrás: Illés György / KALOhírek

– Nem csak Kalocsa városában, az összes településtől meg lehet kérdezni! – mondta Bálint József, hozzátéve, hogy a sajtóban is olvasta, hogy minden település a TOP pályázatok megnyitására vár, hogy tudjanak pályázni, illetve az EFOP pályázati rendszer forrásai is most nyílnak meg, ezek pozitív elbírálása estén is közbeszerzést kell majd kiírni, de

ki nem írt pályázatokra nem tudunk pályázni. Ahol lehetett, pályáztunk. Szabó Balázs a kép árnyalására az Eperföldi Általános Iskolában végrehajtandó tornaterem-fejlesztés példáját hozta föl, amelyre 15 millió forintot nyert az előző héten az önkormányzat, ám ott a Magyar Kézilabda Szövetség a hivatalos beruházó, és a beruházás a 25 milliós értékhatár alatti, ezért semmiképp sem jelenne meg a közbeszerzési tervben. Tehát a nullás számadat ellenére mégiscsak történik fejlesztés és fejlődés.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Ehhez kapcsolódva Bálint József a tervezett meszesi fejlesztést is megemlítette, amelynek a lebonyolítója pedig a Kajak-Kenu szövetség, a város konzorciumi tagként vesz benne részt, így a közbeszerzés nem jelenik meg a város tervében. Ilyen fejlesztési lehetőségek voltak, ezekre pályáztunk is, ahogyan a CLLD pályázatra, amelynek elbírálására várunk.

Tehát, azért történtek itt dolgok, csak az eredményét még nem tudjuk, és a nagy pályázatok most kerülnek még kiírásra, csak most nyílnak meg sorozatban, ebben az évben, de ezzel nemcsak Kalocsa városa szenvedett, hanem mindenki. Lehetetlen küldetés

Török Gusztáv Andor, volt kalocsai polgármesternek a város hivatásos lobbistájaként igen nehéz szerep jutott tehát a tavalyi évben, amely a jelek szerint utolsó éve volt tényleges nyugdíjba vonulása előtt: úgy kellett volna közbenjárnia a város pályázatainak sikere érdekében, hogy azokat nemcsak nem adták be, hanem még csak ki sem írták.
Így a lobbista minden erőfeszítése kudarcra volt ítélve.

Másfelől egyébként is több kritikát, mint dicséretet kapott tevékenysége

Török Gusztáv Andor közéleti, politikai pályájának föltehetőleg utolsó állomásáról, a megyei pályázati összekötői szerepről, majd a nagyformátumú városvezető pályájának korábbi szakaszairól külön cikkekben készítünk összefoglalót.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 07. 21., 21:45
Van úgy, hogy a szemét tűnik el, és van úgy, hogy a kamera... Még >>>
2017. 07. 21., 18:50
A terep előkészítése csapatmunka volt. Még >>>
2017. 07. 21., 13:30
Ez egy újféle módszer, miszerint először használják a hajbalzsamot, és ezután a sampont, amitől a haj állítólag sokkal dúsabbnak, ápoltabbnak tűnik. De mi a véleménye erről egy szakembernek? Még >>>
2017. 07. 20., 22:00
Olyan keményen próbálkoztam és csak eddig jutottam, de a végén úgysem számít. El kellett buknom, hogy elveszítsek mindent. De a végén úgysem számít. //Linkin Park- In the end Még >>>
2017. 07. 20., 16:15
A futógráfusunk egy teljes napot át futni fog. Kalocsa összes utcájába befut és kifut. Vele tarthattok! Még >>>
2017. 07. 20., 14:46
A gyűrű már hónapokkal ezelőtt megvolt, a monológot rögtönözte János, aki múlt héten egy Máltára tartó repülőgép járaton, a személyzetet is beavatva kérte meg kedvese kezét. Még >>>

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-05-22 15:23:35
 1 Aztán van-e jogosultsága a vállalkozónak a szer kezelésére, kijuttatására? Ezt vizsgálták a keretszerződés megkötésekor, vagy csak megint...

Szabálytalan volt a vegyszeres kezelés parkjainkban?! Simon Zoltán képviselő-testületi ülésen tett föl kérdéseket a Kubikus parki játszótéren és más közterületeken végzett vegyszeres rovarirtással kapcsolatban, lakossági jelzések kapcsán, a témáról írott cikkünkre is hivatkozva. A válasz szerint a permetezés papíron rendben volt, de írásos választ is ígértek.

 Ágika
 2017-05-16 15:33:28
 3 Úgy látom Cinó, nem volt eredményes a megfélemlítés. Hál' Istennek! ;) Nem is értem, hogy gondolja valaki, hogy egy újságírót megfenyesse...

Az építményadó emelésének és új, lakossági adó bevezetésének szándékáról is tájékoztatta a polgármester a meghívott vállalkozókat a múlt szerdai üzleti reggelin, amelyen a Paks II, a híd, és a térség településeinek fejlesztései is „terítékre kerültek”.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

A kazanyi Gorbunov repülőgépgyár végső összeszerelő üzemegységébe vontatták át az utolsó munkálatok elvégzésére a Tu-160M2 stratégiai bombázó prototípusát.
A Wizz Air, Közép- és Kelet-Európa legnagyobb diszkont légitársasága ma bejelentette, hogy minden járatán ingyenes lesz a nagy kézipoggyász 2017. október 29-től.
Az Amerikai Egyesült Államok elkötelezett a béke és a szabadság védelmében, valamint a NATO céljainak megvalósításában - fogalmazott az Európában állomásozó amerikai szárazföldi erők parancsnoka július 18-án, kedden Pápán.
Két turnusban, kilencvenhárom tanuló vett részt a nyár első hónapjaiban a kecskeméti repülőbázison szervezett honvédelmi táborokban. Többen közülük ismerősként üdvözölték a kiképzőiket – ők már tavaly is táboroztak a bázison.