2017. 08. 16. szerda
Ábrahám
: 304 Ft   : 259 Ft Benzin: 336 Ft/l   Dízel: 333 Ft/l   Írjon nekünk TUDOMÁNY

Óvodaépítés 2.0 (Csökkentett verzió) – Másfél év, másfélszeres ár

Illés György Cinó  |  2017-08-12 09:21:26

A CSOK, az uniós és állami források és a növekvő magánberuházások gerjesztik az építőiparral kapcsolatos megrendeléseket, ami drágulást eredményezett az építőipar minden szegmensében. Fölmentek az építőanyagárak és az építés más költségei is, főleg a személyi jellegűek, a minimálbér- és garantált bérminimum emelése miatt. Ezek miatt a tervezett, 400 milliós óvodaépítés mintegy másfélszeresére, 570-600 millió forintra drágult a friss kalkuláció szerint. A szükséges többletforrás biztosítására a hitelfölvételen kívül más lehetőség nem körvonalazódik. Alternatív megoldásként csökkentett műszaki tartalmú projekt valósulhatna meg a TOP pályázati rendszerben elnyerhető 400 millióból. Konkrétan 150 helyett 75 férőhelyes óvoda épülhetne – erre tesz javaslatot a dr. Bálint József polgármester által vitára bocsátandó előterjesztés a hétfői, rendkívüli testületi ülésen. A pályázat beadási határideje másnap, augusztus 15-e.

A testület ez év március 22-én hozott döntést arról, hogy a TOP pályázati rendszerben pályázatot nyújtsunk be új óvoda építésére a jelenlegi Ifjúsági Ház telkén, majd július 5-ei ülésén határozott az addigra előkészített, 150 férőhelyes óvoda létesítésére irányuló pályázati anyag benyújtásáról.

A pályázati kiírás 2016 januárjában jelent meg, majd tavaly tavasszal elkészült a dokumentáció, amely közel 1200 négyzetméter hasznos alapterületű létesítményre vonatkozott.

A SZÁMÍTÁSOK SZERINT A BERUHÁZÁS 360 MILLIÓ FORINTOS ÉPÍTÉSI ÉS 40 MILLIÓ FORINTOS EGYÉB KÖLTSÉGGEL A 400 MILLIÓS PÁLYÁZATI PLAFON MELLETT MEGVALÓSÍTHATÓ LETT VOLNA.

Azonban a pályázat beadására akkor nem kerülhetett sor.


Forrás: KALOhírek

Második menet

Idén februárban – október 2-ai határidővel – újra kiírták a pályázatot, majd márciusban született újabb döntés arról, hogy az idén beadják az óvodai projekt pályázatát, így megbízták a tervezőt a szükséges műszaki dokumentáció elkészítésére.

Június 15-én a pályázat beadásának határideje augusztus 15-ére módosult. A 2016-os értékbecslés aktualizálása augusztus 2-án készült el.

AZ ÚJ BECSLÉS JELENTŐS KÖLTSÉGNÖVEKEDÉSSEL SZÁMOL: AZ ÉPÍTÉS KÖLTSÉGEIT MOST 530 MILLIÓBAN HATÁROZTÁK MEG.

Az emelkedés fő oka a minimálbér- és garantált bérminimum emelése és az építőanyagárak emelkedése, másrészt az építőipari megrendelések felfutása, részben a CSOK, részben az EU források, részben a magánmegrendelések dömpingje, ami jelentős munkaerőhiányt is okozott az ágazatban – szólt az indoklás.


ÍGY AZONBAN MÁR NEM ELEGENDŐ A 400 MILLIÓ FORINT AZ ÓVODAÉPÍTÉSI TERVEK MEGVLÓSÍTÁSÁRA, ABBÓL A BECSLÉSEK SZERINT 150-200 MILLIÓ FORINT HIÁNYZIK.

A testület előtt két út áll:
vagy a műszaki tartalmat csökkentik, konkrétan a 150 helyett 75 férőhelyes óvoda épülhetne, úgy, hogy biztosítanák a későbbi bővítés lehetőségét
vagy többletforrást keresnek, ami a város jelenlegi helyzetében – kormányengedélyhez kötött – hitelfelvétellel volna megoldható.

Az utóbbi megoldás a város költségvetési helyzetében nem javasolt, és a kormányengedély megszerzése sem szavatolt, ami újra zátonyra futtathatná a projektet.
Ezért dr. Bálint József a csökkentett műszaki tartalmú változat megépítésére tesz javaslatot az augusztus 14-én, hétfő reggel tartandó testületi ülésen, azzal, hogy a bölcsőde számára is kerüljenek eszközök beszerzésre a pályázati forrásból – erre a pályázat lehetőséget ad, azt a korábbi pályázati anyagunk is tartalmazta.

A képviselő-testület hétfői, ezt az egyetlen napirendet tárgyaló, rendkívüli ülésén hozott döntésről tájékoztatjuk olvsóinkat!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

Még több friss hír

2017-08-16 17:05:00
A magyar felnőttek fele az elmúlt öt évben egyetlen napot sem töltött a Balatonnál. Kik nyaralnak a Balatonnál, és kiknek nincs rá lehetőségük? Északi part vagy déli? És ha tehetné, külföldre utazna, vagy akkor is maradna a legnagyobb magyar tó partján? Itt az Index nagy Balaton-kutatása.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 08. 16., 20:11
Leányfalusi Vilmos, a főszékesegyház karnagya a Nagyboldogasszony ünnepén tartott, búcsúi szentmise végén improvizál. Még >>>
2017. 08. 16., 16:30
Peti meglátta a Szelidi-tónál. A teljes képért kattints! Érdemes. Még >>>
2017. 08. 15., 22:34
Akkor hogy parkolhat egy őrült hajó? Még >>>
2017. 08. 15., 13:16
Augusztusi égbolt a főszékesegyház felett...Látványfelelős: Szalai Attila Még >>>
2017. 08. 14., 06:00
A holnapi (keddi) ünnepi nagymise után a következő három vasárnapon is érseki misékre várja a főszékesegyház a híveket. Még >>>
2017. 08. 13., 11:45
...a magyarok felének nincs elég pénze egy egyhetes nyaralásra. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  JETfly Magazin kiemelt hírei

Az ausztrál védelmi miniszter Marise Payne, 2017. augusztus 11-én az East Sale légibázison rendezett ünnepségen bejelentette, hogy hivatalosan is hadrendbe állt az első 6 Pilatus PC-21 típusú kiképzőgép.
Emlékezni kell a múltra, tisztelni kell a múltat, de még inkább azokat, akik a jövőt építették a régi korokban – mondta dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnök augusztus 15-én, kedden Veszprémben a légierő haderőnem és a repülők napja alkalmából tartott ünnepségen.
A napokban egy érdekes hír látott napvilágot: az Egyesült Államok vezetése továbbra is elégtelennek tartja a jelenleg hadrendben álló F-22 Raptorok számát.
„Carpathian Hawk” néven a brit és magyar légierő katonái gyakorlatot rendeznek augusztus 14-25. között a kecskeméti repülőbázison.