2017. 05. 27. szombat
Hella
: 307 Ft   : 274 Ft Benzin: 363 Ft/l   Dízel: 349 Ft/l   Írjon nekünk TUDOMÁNY

Szociális tűzifa aranyáron? – 500 mázsát igénylünk, ami sok is, kevés is

2017-05-05 17:10:09

500 mázsa szociális tűzifát igényel önkormányzatunk az út menti fasorok, mezőgazdasági földterületek és a közutak közti területek tisztán tartása során kitermelt faanyagból – erről a legutóbbi testületi ülésen, múlt csütörtökön határozott a grémium. A kérdésről sürgősségi napirend keretében tárgyaltak, és nagyon sürgős lehetett, mert úgy tűnik, egy tizedesjeggyel elszámolták a dolgot.

Bár magát a pályázati kiírást nem láttuk, de a testületi ülésen elhangzottak alapján arról volt szó, hogy a város a 10 millió forintos éves összeghatárig terjedőleg nyújtja be igényét – noha a 10 milliós plafont szintén említő előterjesztésben leírtak szerint ez nem egyértelmű.
De miről is van szó?

Az 5000 főnél kisebb lélekszámú települések jól bejáratott pályázati rendszeren keresztül juthatnak szociális tűzifához, amelyet az önkormányzatok osztanak szét a lakosok közt, rászorultsági alapon.

Most egy másik pályázat keretében Kalocsa is szociális alapon kiosztható faanyaghoz juthat. E célra a közfoglalkoztatási program keretében az utak és termőföldek közti fásult területek ritkítása, csonkolása, cseréje során keletkezett faanyagot osztják föl a jelentkező önkormányzatok közt.

Forrás: dr. Angeli Gabriella / Facebook

A kitermelt faanyagot a Közútkezelő telephelyein gyűjti össze, majd átadja a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) pályázati rendszerében kiválasztott jelentkezőknek. Az érintett önkormányzatok a faanyagokból összeállított csomagokat kizárólag szociális tűzifaként oszthatják szét, és vállalniuk kell a szállítás költségeit.

Amennyiben a szociális tűzifaként való kiosztásra alkalmas anyag az igényelt mennyiségben rendelkezésre áll Közútkezelő solti, illetve a kiskőrösi telephelyén, akkor a mostani döntés értelmében a Parkgondozó Kft. feladata lesz beszerezni a szükséges igazolást az MNV-től. A, majd a tűzifa elszállításáról, a faanyag földarabolásáról és tárolásáról is a Krt. lesz hivatott gondoskodni.

A szétosztásban a Családsegítő Szolgálat, a Gyermekjóléti Szolgálat és a Kalocsai Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálata köti egyeztetés során alakul ki a lista a szociálisan rászorult személyekről, családokról, amelyet a Kulturális, Oktatási és Szociális Bizottság hagy majd jóvá. A tűzifa-segélyben csak olyanok részesülhetnek, akik más önkormányzati támogatást nem kapnak.

Mennyi? – 500! – Mi 500? – Hát, mi mennyi?

Pályázni legföljebb 10 millió forint értékben lehet.
A kalocsai önkormányzat a testületi ülésen dr. Bálint József által elmondottak szerint 500 mázsa puhafára adott be igényt, amit – bár az előterjesztés erre nem tér ki – a megadott tízmilliós összeghatár figyelembevételével állapítottak meg.

Ezt megerősíti dr. Angeli Gabriella önkormányzati képviselőnek az MSZP internetes oldalán elhelyezett cikke, amely így fogalmaz:

Önkormányzatunk 500 q tűzifára jelentette be igényét, a maximálisan engedélyezett legfeljebb 10 millió Ft keretösszeg erejéig. Ez csak négy dolgot jelenthet:

  • Vagy 20.000 forintos, csillagászati áron számolják el mázsáját a szociális tűzifának (ez a közmunka gazdasági eredményén sokat javíthatna)
  • Vagy elnézte valaki a helyiértéket, és ezért igényeltünk 500 tonna, illetve 5000 mázsa helyett csak 50.000 kilogrammot (azaz, 50 t = 500 q-t)
  • Vagy tévedésből a mázsánkéni ár helyett a köbméterenkéni árat vették alapul a számításnál
  • Valamit mi számolunk rosszul.
Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 1 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (1 db)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.
Ágika
2017-05-08 13:58:20
Na, még egy ilyen egyszerű pályázatot sem voltak képesek értelmessen összerakni! Gratulálok! Csak kérdezem: azok, akik semmilyen támogatásban nem részesültek eddig, azok miért rászorulók? Nem rászorultsági alapon adja az önkormányzat a támogatásokat?

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 05. 26., 21:45
A mesék segítségével rengeteget megtudhatunk a gyerekekről. Még >>>
2017. 05. 26., 15:49
16 hajónyi legénységgel délelőtt 9-től rajtol a mezőny. Előtte bemelegítés! Még >>>
2017. 05. 26., 15:17
Az árusok többsége már pénteken felállította a pavilonját, a színpadtechnika beüzemelése is megtörtént, így semmi akadálya nincs annak, hogy már a ma esti koncertre minden adott legyen a rendezvény sikeres lebonyolításához. Még >>>
2017. 05. 26., 12:00
Május 28-án húszezer lámpással emlékezik az ország az Eltűnt Gyermekek Világnapjára. Még >>>
2017. 05. 26., 11:44
A környék látnivalóit, turisztikai célpontjait népszerűsítő összefoglaló jelent meg az országos ismertségű közéleti portálon. Még >>>
2017. 05. 25., 21:00
Te is lehetnél! - szinte mindig ez az örökérvényű (rendezvény) szlogen jut eszembe, amikor meglátom az ÉNO-sok képeit a neten. Picit mindig szorul a szívem, aztán ahogy pumpál párat, öröm tölti el. Mert az ÉNO-sok tudnak mosolyogni, tudnak játszani, mernek önmaguk lenni, nem csak azért, mert nekik különösen nehéz lenne maszkok alá bújva az általunk élt emberi játszmákban részt venni. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-05-22 15:23:35
 1 Aztán van-e jogosultsága a vállalkozónak a szer kezelésére, kijuttatására? Ezt vizsgálták a keretszerződés megkötésekor, vagy csak megint...

Szabálytalan volt a vegyszeres kezelés parkjainkban?! Simon Zoltán képviselő-testületi ülésen tett föl kérdéseket a Kubikus parki játszótéren és más közterületeken végzett vegyszeres rovarirtással kapcsolatban, lakossági jelzések kapcsán, a témáról írott cikkünkre is hivatkozva. A válasz szerint a permetezés papíron rendben volt, de írásos választ is ígértek.

 Ágika
 2017-05-16 15:33:28
 3 Úgy látom Cinó, nem volt eredményes a megfélemlítés. Hál' Istennek! ;) Nem is értem, hogy gondolja valaki, hogy egy újságírót megfenyesse...

Az építményadó emelésének és új, lakossági adó bevezetésének szándékáról is tájékoztatta a polgármester a meghívott vállalkozókat a múlt szerdai üzleti reggelin, amelyen a Paks II, a híd, és a térség településeinek fejlesztései is „terítékre kerültek”.

 MrSmith
 2017-05-10 13:44:34
 3 Hajra Kalocsa!

Alig egy hónapja fogadták el Kalocsa nullás közbeszerzési tervét, és máris módosítani kellett, nyilván fölfelé. Bálint József portálunknak is üzent – ezúttal nevesítés nélkül. Kiderült: a polgármester nem izgul. Filvig szerint eddig sem izgultunk, mivel nem volt miért. Simon gratulált.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

Mint ahogy arról a napokban már lapunkon is beszámoltunk, 2017. május 22. és június 9. között zajlik a többnemzeti Load Diffuser 2017 hadgyakorlat a Kecskeméti Repülőbázison.
Május 22-én megkezdődött a Magyar Honvédség légierejének idei legnagyobb méretű gyakorlata. A hét ország részvételével, június 9-ig tartó Load Diffuser 2017 igazgatója Szűcs Pál ezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság megbízott légierő haderőnem főnöke.
Az Egyesült Államok Légiereje (USAF) május 15-én jelentette be a hírt, mely szerint az F-35 Lightning II Joint Strike Fighter (JSF) katapultülése miatti súlykorlátozást visszavonja.
2017. május 20-án, szombaton egy An-124-100 Ruslan érkezett a Kecskeméti Repülőbázisra, gyomrában a tavaly nagyjavításra küldött Mi-17-es helikoptereinkkel.