2017. 07. 23.
Lenke
: Ft   : Ft Benzin: 336 Ft/l   Dízel: 333 Ft/l   Írjon nekünk TUDOMÁNY

Leányfalusi Vilmos 80 éves – Az érsek elcsukló, a fúvósok és a kórus zengő hangon köszöntötte a karnagyot

Illés György Cinó  |  2017-04-18 13:38:35

A főszékesegyház karnagyának e kerek évfordulója idén épp húsvét vasárnapjára esett, így a tíz órakor kezdődött nagymise végén meglepetés várta: Bábel Balázs köszöntő szavai után meglepetés fúvószenekari fölvezetéssel köszöntőt énekelt neki a kórusa. Az idei húsvéti érseki nagymise különlegességét adta emellett az is, hogy hosszú évek után újra megszólalt a nagyharang, valamint a teljes fejújításon átesett és most kibővítve átadott orgona is.

A harangok a Nagytemplom teljes felújításának keretében kerültek ki a tornyokból, és éveken át várták a sorukat a templom előtt, a téren. A múlt héten helyére került a nagyharang, és a húsvéti ünnepen már hívogatta a híveket messze hangzó búgásával.

Leányfalusi Vilmos
Forrás: Kalocsai Belvárosi Plébánia / Facebook

Az orgona szintén teljes felújításon esett át, és egy teljes regiszterrel, spanyol trombitával is bővült. Hogy az így megújult, pompás hangszer „mit tud”, azt már a bevonulásra énekelt, „O filii et filiae” kezdetű húsvéti himnusz kíséretében és az utána következő zárlatban is megmutatta az orgonavirtuóz Leányfalusi Vilmos, aki így lényegében születésnapjára kaphatta vissza szeretett játékszerét, hiszen a karnagy épp e napon töltötte be nyolcvanadik évét.

Bábel Balázs érsek a misét az egyházmegye híveiért ajánlotta föl, de köztük őrá gondolt elsőként – mondta a főpásztor, amikor elcsukló hangon köszöntötte Vilmos atyát nyolcvanadik születésnapján. Az ezt követő vastaps után a misén szolgálatot adó Főszékesegyházi Énekkar egy eleve születésnapi köszöntésre szánt kórusművel köszöntötte karnagyát, amelynek előjátékát az ünnepélyes pillanatra szintén meglepetésként érkezett, a karzat alatt fölsorakozott alkalmi fúvószenekar játszotta.

Mivel innen indult muzsikusok teljes generációi kapták meg tőle az első, de örökre rabul ejtő zenei impulzust, így a kalocsai zenésztársadalom hálája nem meglepő.

Ellenben Leányfalusi Vilmos egyik ámulatból a másikba esett, és a meglepetések még ezzel nem is értek véget, hiszen kórusa az este hatos mise után még szülinapi meglepetéspartival is kedveskedett neki, nem is akármilyen ajándékkal!
De erről külön cikkben számolunk be.

Leányfalusi Vilmos

Leányfalusi Vilmos 1937-ben született a Bács-Kiskun megyei Kiskőrösön. Teológiai tanulmányait Szegeden a Hittudományi Főiskolán végezte. 1960-ban Grősz József kalocsai érsek szentelte pappá. Orgonatanulmányit Pécsi Sebestyénnél kezdte, majd Rómában a Pontificio Instituto di Musica Sacrán (Pápai Zeneakadémia) folytatta, és Ferruccio Vignanelli tanítványaként szerezte meg orgonaművészi diplomáját, 1974-ben. Még ebben az évben Pierre Cochereau-nál Nizzában improvizációs kurzuson vett részt. 1968-tól a kalocsai főszékesegyház orgonistája és karnagya. Hangversenyezett Magyarország számos székesegyházában és templomában, Olaszországban, Németországban, Ausztriában és Franciaországban. 1991-ben hanglemezt készített, Francia Orgonaművek címmel. Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapott 2012-ben.

(Forrás: Wikipedia)

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 07. 21., 21:45
Van úgy, hogy a szemét tűnik el, és van úgy, hogy a kamera... Még >>>
2017. 07. 21., 18:50
A terep előkészítése csapatmunka volt. Még >>>
2017. 07. 21., 13:30
Ez egy újféle módszer, miszerint először használják a hajbalzsamot, és ezután a sampont, amitől a haj állítólag sokkal dúsabbnak, ápoltabbnak tűnik. De mi a véleménye erről egy szakembernek? Még >>>
2017. 07. 20., 22:00
Olyan keményen próbálkoztam és csak eddig jutottam, de a végén úgysem számít. El kellett buknom, hogy elveszítsek mindent. De a végén úgysem számít. //Linkin Park- In the end Még >>>
2017. 07. 20., 16:15
A futógráfusunk egy teljes napot át futni fog. Kalocsa összes utcájába befut és kifut. Vele tarthattok! Még >>>
2017. 07. 20., 14:46
A gyűrű már hónapokkal ezelőtt megvolt, a monológot rögtönözte János, aki múlt héten egy Máltára tartó repülőgép járaton, a személyzetet is beavatva kérte meg kedvese kezét. Még >>>

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-05-22 15:23:35
 1 Aztán van-e jogosultsága a vállalkozónak a szer kezelésére, kijuttatására? Ezt vizsgálták a keretszerződés megkötésekor, vagy csak megint...

Szabálytalan volt a vegyszeres kezelés parkjainkban?! Simon Zoltán képviselő-testületi ülésen tett föl kérdéseket a Kubikus parki játszótéren és más közterületeken végzett vegyszeres rovarirtással kapcsolatban, lakossági jelzések kapcsán, a témáról írott cikkünkre is hivatkozva. A válasz szerint a permetezés papíron rendben volt, de írásos választ is ígértek.

 Ágika
 2017-05-16 15:33:28
 3 Úgy látom Cinó, nem volt eredményes a megfélemlítés. Hál' Istennek! ;) Nem is értem, hogy gondolja valaki, hogy egy újságírót megfenyesse...

Az építményadó emelésének és új, lakossági adó bevezetésének szándékáról is tájékoztatta a polgármester a meghívott vállalkozókat a múlt szerdai üzleti reggelin, amelyen a Paks II, a híd, és a térség településeinek fejlesztései is „terítékre kerültek”.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

A kazanyi Gorbunov repülőgépgyár végső összeszerelő üzemegységébe vontatták át az utolsó munkálatok elvégzésére a Tu-160M2 stratégiai bombázó prototípusát.
A Wizz Air, Közép- és Kelet-Európa legnagyobb diszkont légitársasága ma bejelentette, hogy minden járatán ingyenes lesz a nagy kézipoggyász 2017. október 29-től.
Az Amerikai Egyesült Államok elkötelezett a béke és a szabadság védelmében, valamint a NATO céljainak megvalósításában - fogalmazott az Európában állomásozó amerikai szárazföldi erők parancsnoka július 18-án, kedden Pápán.
Két turnusban, kilencvenhárom tanuló vett részt a nyár első hónapjaiban a kecskeméti repülőbázison szervezett honvédelmi táborokban. Többen közülük ismerősként üdvözölték a kiképzőiket – ők már tavaly is táboroztak a bázison.