2017. 05. 30. kedd
Janka, Zsanett
: 308 Ft   : 275 Ft Benzin: 363 Ft/l   Dízel: 349 Ft/l   Írjon nekünk TUDOMÁNY

Leányfalusi Vilmos 80 éves – Az érsek elcsukló, a fúvósok és a kórus zengő hangon köszöntötte a karnagyot

Illés György Cinó  |  2017-04-18 13:38:35

A főszékesegyház karnagyának e kerek évfordulója idén épp húsvét vasárnapjára esett, így a tíz órakor kezdődött nagymise végén meglepetés várta: Bábel Balázs köszöntő szavai után meglepetés fúvószenekari fölvezetéssel köszöntőt énekelt neki a kórusa. Az idei húsvéti érseki nagymise különlegességét adta emellett az is, hogy hosszú évek után újra megszólalt a nagyharang, valamint a teljes fejújításon átesett és most kibővítve átadott orgona is.

A harangok a Nagytemplom teljes felújításának keretében kerültek ki a tornyokból, és éveken át várták a sorukat a templom előtt, a téren. A múlt héten helyére került a nagyharang, és a húsvéti ünnepen már hívogatta a híveket messze hangzó búgásával.

Leányfalusi Vilmos
Forrás: Kalocsai Belvárosi Plébánia / Facebook

Az orgona szintén teljes felújításon esett át, és egy teljes regiszterrel, spanyol trombitával is bővült. Hogy az így megújult, pompás hangszer „mit tud”, azt már a bevonulásra énekelt, „O filii et filiae” kezdetű húsvéti himnusz kíséretében és az utána következő zárlatban is megmutatta az orgonavirtuóz Leányfalusi Vilmos, aki így lényegében születésnapjára kaphatta vissza szeretett játékszerét, hiszen a karnagy épp e napon töltötte be nyolcvanadik évét.

Bábel Balázs érsek a misét az egyházmegye híveiért ajánlotta föl, de köztük őrá gondolt elsőként – mondta a főpásztor, amikor elcsukló hangon köszöntötte Vilmos atyát nyolcvanadik születésnapján. Az ezt követő vastaps után a misén szolgálatot adó Főszékesegyházi Énekkar egy eleve születésnapi köszöntésre szánt kórusművel köszöntötte karnagyát, amelynek előjátékát az ünnepélyes pillanatra szintén meglepetésként érkezett, a karzat alatt fölsorakozott alkalmi fúvószenekar játszotta.

Mivel innen indult muzsikusok teljes generációi kapták meg tőle az első, de örökre rabul ejtő zenei impulzust, így a kalocsai zenésztársadalom hálája nem meglepő.

Ellenben Leányfalusi Vilmos egyik ámulatból a másikba esett, és a meglepetések még ezzel nem is értek véget, hiszen kórusa az este hatos mise után még szülinapi meglepetéspartival is kedveskedett neki, nem is akármilyen ajándékkal!
De erről külön cikkben számolunk be.

Leányfalusi Vilmos

Leányfalusi Vilmos 1937-ben született a Bács-Kiskun megyei Kiskőrösön. Teológiai tanulmányait Szegeden a Hittudományi Főiskolán végezte. 1960-ban Grősz József kalocsai érsek szentelte pappá. Orgonatanulmányit Pécsi Sebestyénnél kezdte, majd Rómában a Pontificio Instituto di Musica Sacrán (Pápai Zeneakadémia) folytatta, és Ferruccio Vignanelli tanítványaként szerezte meg orgonaművészi diplomáját, 1974-ben. Még ebben az évben Pierre Cochereau-nál Nizzában improvizációs kurzuson vett részt. 1968-tól a kalocsai főszékesegyház orgonistája és karnagya. Hangversenyezett Magyarország számos székesegyházában és templomában, Olaszországban, Németországban, Ausztriában és Franciaországban. 1991-ben hanglemezt készített, Francia Orgonaművek címmel. Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapott 2012-ben.

(Forrás: Wikipedia)

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 05. 29., 15:57
Elkezdődött a Dunatáj Fotókör legújabb tanfolyama. A tanítványok a napokban az Érsekkertben élesítettek és exponáltak. Még >>>
2017. 05. 29., 12:02
Kihirdette az elődöntőbe jutottak teljes névsorát a Hang Vagy tehetségkutató verseny zsűrije. Még >>>
2017. 05. 28., 15:38
A belvíz mellett a madarak és a vaddisznók is nehezítik a gazdálkodók életét Kalocsa környékén. Még >>>
2017. 05. 28., 10:46
Május utolsó vasárnapja a gyerekekről szól. Még >>>
2017. 05. 27., 19:28
Talán vége a kálvária kálváriájának. A Kalocsa Szíve Programban történő felújítás után kicsit sorsára hagyták az illetékesek, de most, ahogy a Korona írja: soron kívül rendbe tették. Még >>>
2017. 05. 27., 16:53
A tanév végéhez közeledve és a jó idő beköszöntével a középiskolásoknak kijár egy kis közös szórakozás. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-05-22 15:23:35
 1 Aztán van-e jogosultsága a vállalkozónak a szer kezelésére, kijuttatására? Ezt vizsgálták a keretszerződés megkötésekor, vagy csak megint...

Szabálytalan volt a vegyszeres kezelés parkjainkban?! Simon Zoltán képviselő-testületi ülésen tett föl kérdéseket a Kubikus parki játszótéren és más közterületeken végzett vegyszeres rovarirtással kapcsolatban, lakossági jelzések kapcsán, a témáról írott cikkünkre is hivatkozva. A válasz szerint a permetezés papíron rendben volt, de írásos választ is ígértek.

 Ágika
 2017-05-16 15:33:28
 3 Úgy látom Cinó, nem volt eredményes a megfélemlítés. Hál' Istennek! ;) Nem is értem, hogy gondolja valaki, hogy egy újságírót megfenyesse...

Az építményadó emelésének és új, lakossági adó bevezetésének szándékáról is tájékoztatta a polgármester a meghívott vállalkozókat a múlt szerdai üzleti reggelin, amelyen a Paks II, a híd, és a térség településeinek fejlesztései is „terítékre kerültek”.

 MrSmith
 2017-05-10 13:44:34
 3 Hajra Kalocsa!

Alig egy hónapja fogadták el Kalocsa nullás közbeszerzési tervét, és máris módosítani kellett, nyilván fölfelé. Bálint József portálunknak is üzent – ezúttal nevesítés nélkül. Kiderült: a polgármester nem izgul. Filvig szerint eddig sem izgultunk, mivel nem volt miért. Simon gratulált.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

2017. május 28-án az irkutszki repülőgépgyár területéről levegőbe emelkedett az első MSz-21-300 típusú utasszállító repülőgép. A repülés 30 percig tartott, melyet többnyire 1 000 méter magasan töltött el.
Mint ahogy arról a napokban már lapunkon is beszámoltunk, 2017. május 22. és június 9. között zajlik a többnemzeti Load Diffuser 2017 hadgyakorlat a Kecskeméti Repülőbázison.
Május 22-én megkezdődött a Magyar Honvédség légierejének idei legnagyobb méretű gyakorlata. A hét ország részvételével, június 9-ig tartó Load Diffuser 2017 igazgatója Szűcs Pál ezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság megbízott légierő haderőnem főnöke.
Az Egyesült Államok Légiereje (USAF) május 15-én jelentette be a hírt, mely szerint az F-35 Lightning II Joint Strike Fighter (JSF) katapultülése miatti súlykorlátozást visszavonja.