2022. 05. 21. szombat
Konstantin
: 385 Ft   : 364 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

250 milliós pályázati forrást nyert fenntartásra és fejlesztésre a Kalocsa Térségi Öntözési Közösség – Ötvenmillió saját erőt hozzátettek

Zsiga Ferenc  |  2022. 02. 21., 15:59

Ötven millió forint saját erő mellett 250 millió forint pályázati forrást nyert az ország legnagyobb taglétszámú, 38 gazdát tömörítő Kalocsa Térségi Öntözési Közösség, amelyet a járásban működő hartai után 2021 tavaszán határozattal ismert el az Agrárminisztérium – jelentette be február 21-én, hétfőn a kalocsai városházán tartott sajtótájékoztatón Szigeti Tamás agrármérnök, a közösség elnöke. Az eseményen Font Sándor országgyűlési képviselő és dr.Filvig Géza polgármester is megjelent.

A sajtótájékoztató résztvevőit dr. Filvig Géza polgármester köszöntötte, aki elöljáróban rámutatott:

Ahhoz, hogy „élhető város” legyen Kalocsa, nem csak az a fontos, hogy rendben legyenek a közterületek, jó programok szolgálják az itt élőket, hanem hogy dinamikusan fejlődjön a gazdaság teljesítőképessége. A helyi és környékbeli gazdasági szereplők között jelentős létszámmal vannak jelen az agrárszektorban tevékenykedő társaságok és egyéni gazdálkodók, akik más, vízigényes szántóföldi növények mellett a város hírnevét is megalapozó hungarikumot, a fűszerpaprikát, majd az abból készített fűszerpaprika őrleményt állítják elő. A jó minőségű késztermékhez elengedhetetlen a jó minőségű fűszerpaprika, mely termesztésének feltételeit jelentősen javíthatja az öntözés."


Forrás: KALOhírek


Ennek szükségességét a termelők a helyi értékének megfelelően kezelik, hiszen így jött létre kalocsai székhellyel a térségi öntözési közösség, amely az ország legnagyobb taglétszámú ilyen szervezete. Az öntözési közösség ugyan közvetve, de hozzájárul a város iparűzési adóbevételének, ezáltal a közösségi élet fejlesztésének növeléséhez.

Font Sándor országgyűlési képviselő, a parlament mezőgazdasági bizottságának elnöke emlékeztetett: az öntözés problémája a rendszerváltozás időszakára nyúlik vissza, amikor a földek magánkézbe adása történt meg, de bizonyos technikai elemek, amelyek szükségesek a gazdálkodáshoz, más tulajdonosi körhöz kerültek, köztük a térségben is az öntözőrendszerek. Ezek működéséhez kell egy csatornahálózat, műtárgyak, gépészei berendezések, hogy az öntözéshez szükséges megfelelő vízhozam és vízmennyiség biztosítva legyen. Ám mivel a területek különböző tulajdonosi körhöz tartoznak, az üzemeltetés területén jelentkező problémák, a csatornahálózat és más eszközök amortizálódása miatt az öntözés alulmúlja a lehetőségeket. Magyarországon jelenleg 100-120 ezer hektár öntözhető, a kalocsai és hasonló programok megvalósításával ez a szám 200 ezer hektárra emelkedhet. A cél az, hogy az öntözhető terület az országban 400 ezer hektár legyen a következő öt évben – szögezte le a képviselő.


Forrás: KALOhírek


Hozzátette:

A gazdák közösséget alkotva törekednek arra, hogy a területeik öntözhetők legyenek. Ugyan mindezek zsebbe nyúló kérdések, a jövő mégiscsak az, hogy a gazdálkodók társulásba tömörülve, az erők és eszközös összpontosításával emeljék az öntözhető területek nagyságát a nagyobb, kiszámíthatóbb termésmennyiség elérése érdekében.”Font Sándor példaként hozta fel, míg egy kombájnt nem éri meg vásárolni és fenntartani egy 10 hektárral rendelkező gazdanák, addig 50-100 hektár esetében, ha a gazdák összefognak, ez már kifizetendő lesz. Ugyanez érvényes az öntözés esetében is, össze kell fogni a gazdáknak, hogy ezen a területen is a hatékonyság elve érvényesüljön.

A továbbiakban Szigeti Tamás, a közösség elnöke megköszönte az Agrárminisztériumnak, Font Sándornak és dr. Filvig Gézának a pályázat sikere érdekében nyújtott támogatását, majd kifejtette: Az 50 millió forint önerővel együtt 300 milliós fejlesztés egyes költséghelyei úgy állnak össze, hogy fenntartásra-üzemeltetésre három év alatt mintegy 180 millió forintot, beruházásra 41 millió forintot költhetnek, a fennmaradó összeget pedig az Agrárminisztérium Nemzeti Földügyi Központja a szükséges tervek, engedélyek beszerzése formájában biztosítja. Az elnök szólt arról is, hogy az öntözési közösségnek jelenleg egy további 150 milliós pályázata van elbírálás alatt, amelyhez ugyancsak kérte Font Sándor támogatását.


Forrás: KALOhírek


Újságírói kérdésre válaszolva elhangzott: a részletezett pályázati összegek az EU és Magyarország központi költségvetési támogatásából tevődnek össze.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 18., 07:59
Hatalmas tömeget vonzott május 14-én, szombaton az Érsekkertben megtartott veterán járművek találkozója, a „bőregértől” az amerikai országúti cirkálóig mindenféle gépcsodát láthatott az érdeklődő közönség.
2022. 05. 16., 08:03
Két év kényszerszünet után ebben a tanévben végre újra a hagyományos keretek között rendezhette ballagási ünnepségét a Kalocsai Szent István Gimnázium is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 20., 17:11
GyIÖK: Sajnos Alee lebetegedett, ezért este az USNK duó fog koncertet tartani a Csilás Parkban. Még >>>
2022. 05. 20., 13:16
Két megkülönböztető jelzést használó rendőrautó ütközött össze az 5301-es úton, Kiskőrösnél. Még >>>
2022. 05. 20., 09:43
A sértettek nem sejtették, hogy a férfi az összes kölcsönkért pénzt azonnal szerencsejátékokra költi, kevés sikerrel: elbukott mindent. Még >>>
2022. 05. 19., 18:03
Nem maradunk idén fecskék nélkül: a kalocsai városházán már javában csinosítják, építgetik a fészkeiket. Fészkenként, évente 4-5 utód várható, de CSOK-ot - talán kellő jövedelem híján - nem igényelnek. Nézzék meg rövid videónkon, hogyan csinálják! Még >>>
2022. 05. 19., 17:47
A Kalocsai Közétkeztetési Intézmény hirdeti a pályázatot. Még >>>
2022. 05. 19., 11:02
Az agár sisakoskosbor a legkorábban nyíló és leggyakoribb orchideánk, megyénkben sokfelé találkozhatunk vele. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés