2022. 08. 10. szerda
Lőrinc
: 401 Ft   : 393 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

„A mai mezőgazdaság nem csak a vasvilláról és sáros gumicsizmáról szól” – Kalocsai taggal bővült az Agrárminisztérium partnerszervezete

Gazsó Rita  |  2019. 09. 25., 17:05

Hosszútávú, szoros együttműködést tervez az Agrárminisztérium fiatal gazdálkodókat tömörítő partnerszervezete, a FIVÉM a kalocsai agrárszakemberrel, Szigeti Tamással. Az együttműködés aláírásakor elhangzott, a partnerségből, amelynek célja a mezőgazdaságban évek óta esedékes generációváltás támogatása, a fiatal kalocsai gazdálkodók profitálhatnak.

Kalocsa évszázados hagyományokra tekint vissza, hungarikumai és az agráriumban betöltött szerepe nagyon fontos számunkra – mondta a társulás ünnepélyes aláírásakor Gégény Péter.

A FIVÉM egy fiatal agrárszakembereket tömörítő szervezet, amely a fiatal és idősebb mezőgazdasági szereplők között kíván hidat építeni.”– jelezte az egyesület elnöke. Hozzátette, ennek keretében az idősebbeket megpróbálják megszólítani és bevonni az agrárvilág mindennapjaiba.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Forrás: Gazsó Rita

Hiszünk abban, hogy az új generáció éppúgy képes megtalálni a szépséget a vidéki életben, mint elődeik.”Úgy fogalmazott, legfőbb céljuk, hogy választ adjanak a modern mezőgazdaság problémáira, ezáltal erősítve a generációváltást, elköteleződve a vidéki értékek mellett. Gégény Péter úgy vélekedett, hogy az elmúlt években a fiatalok eltávolodtak az agrárszakképzésektől, háttérbe szorultak a mezőgazdasági szakmák. Ez érződik a gazdálkodók átlagéletkorán, amely jóval 60 év felett van.

Emlékeztetett rá, hogy az elmúlt két évtizedben ugrásszerű fejlődésen ment keresztül az agrárium.

A mezőgazdaság mára GPS koordinációkról, különböző technológiai megoldásokról, precíziós gazdálkodásról szól, nem csak a vasvilláról és a sáros gumicsizmáról. Ez a mai, XXI. századi agrárium

– hangsúlyozta. A FIVÉM kiemelt céljaként említette a hagyományok és a vidéki értékek megőrzését, a környezet- és állatvédelmet.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Forrás: Gazsó Rita

Az együttműködés megkötésének apropóján Szigeti Tamást, fiatal gazdálkodót, az Agrárközösség kalocsai irodájának vezetőjét kiváló szakembernek nevezte, akinek számára fontos a szülővárosa, Kalocsa öröksége, szeretne értéket teremteni, és elkötelezte magát a magyar mezőgazdaság mellett.

Szigeti Tamás elmondta,

hosszútávú, szoros együttműködést terveznek, amelynek kedvezményezettjei a fiatal kalocsai mezőgazdasági vállalkozók lehetnek.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Forrás: Gazsó Rita

Rámutatott: a FIVÉM olyan szervezet, amely hidat képez a fiatal gazdatársadalom és az állami intézmények között, segítve ezzel is a generációváltást, amely a hazai agrárium egyik legégetőbb problémája napjainkban.

Emlékeztetett arra, hogy manapság a hazai agráriumban minden harmadik gazdálkodó időskorú, a 35 év alatti fiatalok aránya mindössze hat százalék.

A fiatal agrárszakember a közös célok között említette a

szakmai fórumok, bemutatók, pályaorientációs napok szervezését, a helyi piac erősítését, a kistermelők érdekeinek védelmét, a helyi hungarikumok, hagyományok ismertségének erősítését.

Emellett egy fásítási programot is terveznek, a konkrét céljuk, hogy legalább ötszáz fát telepítsenek a jövő év végéig Kalocsán és annak környékén – jelentette ki.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Forrás: Gazsó Rita

A tervek ismertetését követően a felek aláírták az együttműködési megállapodást.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 09., 07:48
Szombaton már kora reggel megkezdődött a falunap rendezvénysora a sokéves hagyományokkal rendelkező horgászversennyel, majd sportprogrammal folytatódott a műsor. Délután három órakor a falunap ünnepélyes megnyitóján beszédet mondott Katona György polgármester. A napot retro buli zárta, a hajnali kifulladásig.
2022. 08. 07., 08:20
Már 850 ezer hektárt érint az aszálykár az országban, az előrejelzések szerint az idén az őszi búza termésátlaga nem éri hektáronként a négy tonnát, de a korábbi éveknél alacsonyabb lesz az őszi árpa, a rozs, vagy a tritikálé termésátlaga is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 10., 13:03
A pályázat megvalósítására 3,347 milliárd forint vissza nem térítendő, 100% intenzitású támogatást biztosítanak. Még >>>
2022. 08. 09., 17:41
A vádlott a sértett egy fa szerszámnyéllel kitartóan, testszerte ütlegelte, aminek következtében a férfi a helyszínen életét vesztette. Még >>>
2022. 08. 09., 10:01
A Készenléti Rendőrség toborzói a jánoshalmi térségben élőknek tartottak tájékoztatót. Még >>>
2022. 08. 08., 17:46
Nagy területen lángra kapott a száraz fű Kecskemét külterületén. Még >>>
2022. 08. 08., 16:35
A célok között szerepel az ittas vezetők kiszűrése. Még >>>
2022. 08. 08., 13:50
Dr. Temesvári Péter 2018 májusától a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzati Hivatal jegyzője volt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés