2024. 06. 19. szerda
Gyárfás
: 396 Ft   : 369 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Agrárszakmai fórummal kezdődött a XXXII. Kalocsai Paprika– és Gasztrofesztivál

Zsiga Ferenc  |  2023. 09. 12., 06:55

Idén is megtartották a kalocsai Paprika- és Gasztrofesztivál immár hagyományos nyitóeseményét, az agrárszakmai fórumot. A szeptember 8-án, pénteken Kerekasztal beszélgetésként meghirdetett, mintegy száz gazdálkodó részvételével megtartott rendezvény fő témája az idén életbe lépő agrár nemzedékváltás elősegítéséről szóló törvény, a vidékfejlesztés támogatási lehetőségei és a fűszerpaprika termesztés jövője volt.

Az eseményen részt vett Bányai Gábor országgyűlési képviselő, az Alföld fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára, Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora, Detre Miklós, a Magyar Államkincstár elnökhelyettese, Kovács Norbert, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság vezérigazgatója, Papp Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara főigazgató helyettese, Drt. Mezei Dávid, az MBH Agrártámogatási Központ vezetője és Umenhoffer Péter, a Megfosz marketingvezetője.

Agrár nemzedékváltás

A dr. Filvi Géza polgármester által megnyitott Agrár Hungarikum szakmai fórumon Feldmann Zsolt többek között elmondta:

Még ősszel nyilvánosságra hozzák a 2024. év végéig tervezett pályázati menetrendet, és hogy ennek keretében miként alakulnak a fiatal gazdákat és a gazdaságátadást érintő konstrukciók, amelyekre már most érdemes felkészülni.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


2023. január 1. napján hatályba lépett az agrárgazdaságok átadásáról szóló 2021. évi CXLIII. törvény, amely megoldási lehetőséget kínál a nemzedékváltásra a mezőgazdaságban. 2020-ban a gazdaságok irányítóinak 35 százaléka volt 65 éves vagy annál idősebb, ugyanakkor csupán 10 százaléka volt 40 évnél fiatalabb. Általánosan jellemző, hogy a gazdaságok vezetői nem tudják, hogy kire bízzák a jövőben vállalkozásukat, sok esetben a gazdálkodók gyermekei teljesen más pályát választottak magunknak. A törvény végre tisztáz néhány alapfogalmat, mint például ki lehet gazdaságátadó és ki az átvevő.– hangsúlyozta az államtitkár, hozzátéve:

Fontos, hogy a gazdaságátadási szerződést közokiratba, vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba szükséges foglalni. A gazdaságátadási szerződés négy fő szerződéstípus szabályait tartalmazhatja: adásvétel, életjáradék, ajándékozás, tartás. A pályázatok elbírálásánál előnyt jelent majd a korábban megszerzett szakmai gyakorlat, az átvételt menedzselő szaktanácsadóval történő együttműködés, magasabb hozzáadott értékű gazdálkodási tevékenység. A KAP stratégiai tervben szereplő legtöbb beavatkozás várhatóan egymásra épül, így aki gazdaságot tervez átvenni, számtalan más pályázaton is sikeresen indulhat. Várhatóan lesz pályázati lehetőség fiatal mezőgazdasági termelők induló támogatására is. Nagyon fontos, hogy a következő ciklusban a pályázatokon való induláshoz vegyenek igénybe szakértői segítséget a gazdálkodók, mert lényeges lesz a mezőgazdasági könyvelésben való jártasság, a szaktanácsadás és a hozzáértő projektmenedzser segítség! hívta fel a figyelmet Feldman Zsolt.

Vidékfejlesztés - mezőgazdasági támogatások

Mint a kerekasztal többi résztvevője részéről a vidékfejlesztéssel kapcsolatos témakörben elhangzott:

hatalmas az igény a mezőgazdasági támogatásokra,

mindenki a Közös Agrárpolitika keretében 2023-2027-ig megjelenő támogatásokat várja. Ám ettől függetlenül arra kell törekedni, hogy a gazdaság méretétől függetlenül lehetőleg e nélkül is megálljon a saját lábán, mert nincs garancia arra, hogy ilyen mértékű támogatások lesznek.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Természetesen a támogatási igényt a kormány is látja, éppen ezért úgy döntöttek, hogy 300 milliárd Forinttal megemelik az elkövetkező időszak agrártámogatásainak keretösszegét.
Az elkövetkező években két programban lesznek mezőgazdasági támogatások. A 2023-2027-ig tartó Közös Agrárpolitikai Stratégiai Terv (KAP), illetve a 2023-2025-ig tartó Vidékfejlesztési Program (VP) keretében.

A szakemberek arra is rámutattak: a fenti dátumokból is látszik, hogy három olyan év várható, amikor a VP és a KAP párhuzamosan működik egymás mellett. Ebben a három évben rengeteg agrárpályázat jelenik meg, igazi pályázati dömpingre kell készülni. Nagyon fontos minél hamarabb előkészületeket tenni erre az időszakra, mert rengeteg pályázó várható, és nagy előnynek számít majd egy jól előkészített támogatási kérelem – hívták fel a figyelmet mások mellett erre is.

A kalocsai fűszerpaprika jövője

A kalocsai fűszerpaprika a város és a magyar agrárium hungarikuma, így meg kell teremteni a jövedelmezőbb gazdálkodás azon feltételeit, amelyek kedvet adnak a gazdálkodóknak és biztosítják a paprikatermesztéssel foglalkozók és családtagjaik jövőjét!– mutatott rá Szigeti Tamás. 

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Mások azt fogalmazták meg, hogy ugyan a termőterület csökkent, a hektárra vetített termésmennyiség évek óta nem változott. Hazánk ma fűszerpaprikából - elsősorban annak nagy kézimunkaerő igénye miatt - behozatalra szorul.
Ugyanakkor az ágazat jelentős fejlesztési lehetőség előtt áll, így ezt, mint eddig leghatékonyabban talán az öntözés területén az öntözési közösségek létrehozásával, maximálisan ki kell használni. A vidékfejlesztési források lehetővé teszik, hogy a termelők jobban kihasználják a meglévő öntözési kapacitásokat, újakat létesítsenek, jelentős összeget fordítsanak majd technikai, technológiai korszerűsítésre. Mindeközben újabb, szárazságtűrőbb fajták kikísérletezésére és elterjesztésére is szükség lehet. Mindezen fejlesztések mellett az ágazat teljes vertikumában a szakképzés színvonalát is emelni szükséges, hogy megfelelően felkészült, anyagilag is megbecsült szakemberek álljanak a fiatalokat is vonzó és megtartó ágazat rendelkezésére – hangsúlyozták a szakemberek.

A fűszerpaprika jótékony hatása

Prof. Dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora az egyetem nemzetközi élvonalban elfoglalt előkelő helye, az ott folyó képzések iránti nagyobb érdeklődés, a generációváltás elősegítésében betöltött szerepén túl arról is beszélt: ugyan a csípős paprikák néha megkönnyeztetik az embert, a fűszer hatóanyaga rendkívül egészséges. A kapszaicin nemcsak a gyulladásokat, hanem a fájdalmat is enyhíti. Egyes kutatások szerint még a zsírszövetek mennyiségét, sőt, bizonyos rákos megbetegedések kockázatát is mérsékli. A WHO szerint ott, ahol több csípős ételt fogyasztanak, kevesebb a daganatos megbetegedések száma. A csípős illóolajok még a gyomor egészségét sem fenyegetik, sőt, a gyomorfal nyálkahártyájának vérellátását is serkentik. Már Amerika felfedezői is tudták, hogy ez a csodálatos fűszernövény a skorbut és más, az immunrendszer gyengeségével összefüggő tünet ellen hatásos.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A rektor nem rejtette véka alá: ugyan tudjuk, hogy hazánk nem tartozik az eredeti termőhelyek közé – a paprikát Amerika felfedezése után ismerte meg Európa, de a kontinensen, különösen a szomszédos országokban mégis Magyarországhoz kötik. A kalocsai fűszerpaprika-őrlemény immár hungarikum, de emellett számos, kalocsai paprikával készült ételünk – például a csabai kolbász, a karcagi birkapörkölt – ma már bejegyzett hungarikum.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-12 15:53:00
Családias légkört, magas színvonalú szakmai munkakörnyezetet és mások mellett munkába járási támogatást is kínálnak leendő munkatársuknak. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 18., 08:45
Bejelentés érkezett arról, hogy Akasztón valaki ittasan furikázik egy kék autóval délután. A rendőrök hamar az autó nyomára bukkantak, ami az egyik kereszteződésben, az út mellett egy virágosládán egyensúlyozott. A jármű vezetője ugyanis kanyarodás közben túlkormányozta a kocsit és felhajtott a betonból kiöntött elemre. Még >>>
2024. 06. 17., 12:16
A gyanú szerint 2024. június 14-én este egy keceli házban egy 54 éves férfi és szállásadója italozás közben összevesztek. A későbbi áldozat a lustasága miatt próbálta felelősségre vonni a nála lakó férfit, akit a ház körüli munkák elvégzésére fogadott fel. Az albérlő a szóváltás során mérgében fojtogatni kezdte a házigazdát, majd ököllel megütötte, végül elővett egy kést, amivel nyakon szúrta vitapartnerét. Még >>>
2024. 06. 17., 10:06
A tavalyi gyenge termésnél jobb, de a 2022-es mennyiségnél kevesebb termésre lehet számítani. Még >>>
2024. 06. 16., 08:28
Országosan ellenőrzik az egyenruhások a járművezetőket 2024. június 17. és 23. között. Még >>>
2024. 06. 14., 12:18
A Bács-Kiskun vármegyében lévő többi határátkelőhely az eddig megszokott rendben működik. Még >>>
2024. 06. 14., 08:36
A kulturális, művészeti tematikájú portál a ma kezdődő Kék Madár Fesztivál kapcsán készített interjút a fesztiváligazgatóval. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK