2022. 10. 02.
Petra
: 421 Ft   : 429 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Augusztus végén kezdődik a szőlőszüret – Hatalmas forgalomlassító demonstráció a tavalyit felező felvásárlási árak miatt

Augusztus végén kezdődik a szőlőszüret – Hatalmas forgalomlassító demonstráció a tavalyit felező felvásárlási árak miatt
Zsiga Ferenc  |  2019. 08. 18., 09:41

A tavalyitól eltérően idén a megszokott időpontban kezdődik a szőlőszüret a megye borvidékein. A szakemberek szerint a szőlő mennyisége és minősége megfelelő. Amennyiben augusztus végéig a nyári meleg mellett egy kis csapadék is érkezik, a boroknál az átlagosnál jobb évjárat lehet az idei. Ami viszont kérdéses, milyenek lesznek a felvásárlása árak, amelyekről egyelőre nem sok bíztatót lehet hallani. A várható termésről és felvásárlási árakról Gubán Gyulát, Akasztó Hegyközség elnökét éppen akkor kérdeztük, amikor augusztus 10-én, szombaton Kiskőrös-Páhi között, a 38. kilométerkőnél több száz résztvevős félpályás forgalomlassító demonstrációt tartottak, 64 járművel a gazdák a tavalyit felező elvásárlási árak miatt.

Hogy alakul az idei termés, mikor kezdődik a szüret?Nálunk a szüret a mai nappal a néró és turán fajtákkal megkezdődött a Ti-Bor pincénél. Sokéves átlagnak megfelelő mennység, kiváló minőség és évjárat mutatkozik.


A SZÜRET VÁRHATÓ IDŐPONTJA IDÉN A SZOKÁSOS IDŐPONTRA TEHETŐ, AZAZ AUGUSZTUS 20-A KÖRÜL KEZDŐDHET AZ IRSAI OLIVÉR FAJTÁVAL, MAJD A CSERSZEGI FŰSZERESSEL FOLYTATÓDIK.

Míg 2018-ban és az azt megelőző években a legnagyobb betakarítási időszakra a korábbi kezdés volt jellemző, idén a "normál" szüreti terminusra számítunk. A 700 hektáros Akasztói Hegyközség területén az idei év kiváló évjáratot mutat. Ugyan néhány dűlőt érintett a jégverés, a szakszerű növényvédelmi beavatkozások meghozták a várt hatást, mára ezek a területek is szépen alakulnak.
Az Akasztó Hegyközségbe és a környező Hegyközségekbe tömörült gazdákat immár nem is a annyira a várható mennyiség, minőség, még csak nem is a seregélyveszély nyomasztja, hanem a közeledő szőlőfelvásárlás körüli, nem éppen kedvező bejelentések, hírek, melyek hatására a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) Közleményt adott ki.


Forrás: Alföldi Tükör



Miért volt szükség Közleményre, egyáltalán a gazdák széleskörű elégedetlenségét mi váltotta ki? A válasz megadásához talán a legjobb, ha a Közlemény vonatkozó részeiből idézek: „A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa a szürethez kapcsolódó piacszervezési intézkedése keretében idén is lehetőséget biztosított arra, hogy a borszőlő-termelők és a felvásárlók „nyilvános ajánlatot” tegyenek...A közzétett felvásárlói felhívások között azonban olyan is található, ami versenyjogi szempontból megkérdőjelezhetőnek minősülhet.

AZ AJÁNLAT OLYAN KIRÍVÓAN ALACSONY ÁRAKAT JELÖL MEG, AMELYEKET SZAKÉRTŐK VÉLEMÉNYE SZERINT A PIACI HELYZET NEM INDOKOL…

A szőlőtermelők körében érezhető felháborodást váltottak ki a felhívásban foglalt árak, hiszen azok még a korszerű, szakszerűen művelt ültetvények esetében sem fedezik a művelési költségeket.

A TERMELŐK ELVÁRJÁK, HOGY A MEGTERMELT SZŐLŐÉRT NEM CSUPÁN AZ ÖNKÖLTSÉGET, HANEM ADOTT MÉRTÉKŰ JÖVEDELMET IS TARTALMAZÓ ÁRAT KAPJANAK.


Forrás: Alföldi Tükör

Tény, hogy jelenleg a borpiac mind Magyarországon, mind Európában erősen telített. Emiatt a bor alapanyagát adó szőlő iránt is mérsékelt kereslet várható, de még ennek fényében sem tekinthető elfogadhatónak, hogy a kifogásolt felhívás szerinti árakon szülessenek üzletkötések. Különösen visszatetsző a folyamatos árcsökkentés olyan felvásárlók részéről, akik az elmúlt években értéknövelő beruházások jogcímen jelentős támogatásokat vettek igénybe.

A HAZAI SZŐLŐÁRAK A VILÁGPIACI ÁRAK ALATT VANNAK, AMI AZ AGRÁR-KÖRNYEZETVÉDELMI TÁMOGATÁSOK KIFUTÁSA UTÁN AZ ÜLTETVÉNYEK TÖMEGES MÉRETŰ KIVÁGÁSÁT VAGY MŰVELÉSBŐL TÖRTÉNŐ KIVONÁSÁT OKOZHATJA…

A június végén elvégzett országos termésbecslés alapján, figyelembe véve a zöldszüret hatását is, az idei termésmennyiség vélhetően alatta marad az elmúlt évinek, a tavalyi 5,2 millió mázsa helyett kb. 4,7 millió mázsa szőlő várható.” –áll az általam idézett Közleményben.

Konkrét példát is mondana?A HNT Közleménye előtt egy nappal, augusztus 1-jén a soltszentimrei Szent Imre Pincészet Kft. tette közzé az egyébiránt az idézett Közlemény és álláspontom szerint is szerint is joggal kifogásolt Felvásárlási felhívást, amely például a fehér borszőlő esetében kilogrammonkénti 30 forintot, a vörös borszőlő esetében kilogrammonként 40 forintot, mint minimum árat tartalmaz.

EZ AZ AJÁNLOTT FELVÁSÁRLÁSI ÁR GYAKORLATILAG A TAVALYI FELE ÉS MÉG AZ ÖNKÖLTSÉGRE SEM ELEGENDŐ.

A Kiss és Társa Kft. a tavalyi kilónkénti 78 forinttal szemben most 40 forintot tesz közzé, mint minimum felvásárlási árat, de gyakorlatilag ez a közel felezett felvásárlási ár mutatkozik meg a többi szőlőfajtánál is. Hangsúlyozni kívánom, hogy ezek az árak nem kőbe vésett felvásárlási árak, ezek kizárólag meghirdetett minimum árak. Meggyőződésem, hogy az idei felvásárlási árak ettől biztosan magasabbak lesznek, a hirdetmény is kitér arra a feltételre, miszerint a kialakult napi ár lesz a valós felvásárlási ár.

Összefüggésben lehet ez azzal, hogy augusztus 10-én, szombaton a gazdák forgalomlassító megmozdulást szerveztek?IGEN, ÖSSZEFÜGGÉSBEN VAN, ÚGY MONDANÁM, HOGY EZEK A HÍRDETMÉNYEK TETTÉK FEL AZ I-RE A PONTOT.


Forrás: Alföldi Tükör

Tudtuk, hogy nehéz évünk lesz, hónapok óta érzékelhető a feszültség. A békés megmozdulásnak egyetlen célja, hogy a Kiskőrös-Páhi közötti 5301-es számú út 38. kilométeréhez szervezett békés, segítségkérő, forgalomlassító megmozdulással hívják fel a figyelmet az ágazat gondjaira, az idei év nyomasztónak ígérkező felvásárlási áraira

- mondta Gubán Gyula, Akasztó Hegyközség elnöke.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 10. 02., 09:27
Az intézkedés során 10 fő külföldit talált a rendőr a gépkocsi fülkéjében kialakított rejtekhelyen. Még >>>
2022. 10. 02., 08:39
2022. 10. 01., 10:41
A rezsiválság miatti intézkedéscsomag keretében egyre több uszodát zárnak be országszerte. Még >>>
2022. 09. 30., 18:19
Az észak, északkelet felé távozó felhő- és csapadékzóna mögött az ország nagyobb részén átmenetileg szakadozik, gomolyosodik a felhőzet, kisüt a nap, és a délután nagyobb részében már csak kevés helyen lehet záporeső, északkeleten, keleten zivatar. Még >>>
2022. 09. 30., 16:15
Az asszony sérülései olyan súlyosak voltak, hogy az egyik kézfejét amputálni is kellett. Még >>>
2022. 09. 30., 09:40
Két embert feszítővágó segítségével szabadítottak ki a roncsok közül. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK