2022. 05. 23. hétfő
Dezső
: 383 Ft   : 359 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Búzából tavalyi a termésátlag, de jobb a minőség - Magtárakban a kenyérnek való

Búzából tavalyi a termésátlag, de jobb a minőség - Magtárakban a kenyérnek való
Zsiga Ferenc  |  2019. 07. 27., 11:05

A kalocsai járásban a július 22-én, hétfőn induló héten gyakorlatilag befejeződött az aratás. A leginkább Olaszországba exportált durumbúzát leszámítva a tavalyi termésátlagok realizálódtak, de termőterülettől függetlenül idén mindenhol jobb a kenyérnek való minősége. Az őszi – téli csapadék hiánya és a tavaszi aszály igencsak aggodalomra adott okot, de a májusi, júniusi esők megfordították a trendet, a gazdálkodók ekkor már jó közepes termésben reménykedhettek. Hogy végül mennyi búza, takarmány került a magtárakba, és mennyit fizetnek érte, arról Szigeti Tamással, az Agrárközösség Kalocsai Irodájának vezetőjével beszélgettünk.

Az aratás kezdete és vége évszázadok óta fontos időpontja az agráriumnak, de hogy milyen és mennyi lesz a termés, azt döntően a vetés és az aratás közötti, úgy bő nyolc hónap időjárása határozza meg. Idén a gazdák hozzáértése és munkája mellett mit adott, és mit vett el a természet?
Talán kezdjük azzal, hogy mit adott búzából. Ugyan településenként, de még azokon belül is változó a termésátlag, a kalocsai járásban learatott hektáronkénti 5,5-6-7 tonna étkezési búza így is szépen meghaladja az országos 5,3 tonnás átlagot.
A durumbúzánál más a helyzet, ennek az egészséges táplálkozás szempontjából nagyon fontos gabonának már későn jött az eső, így a betakarított hektáronkénti 4-5 tonna ugyan elmarad a tavalyitól, de az étkezési búzához hasonlóan jobb a minősége.
Azt kijelenthetjük, hogy a korábbi várakozásokhoz képest jobb a helyzet, ugyanis a nem kedvező időjárási viszonyok a kezdeti becslések idején nem sok jóval kecsegtettek. Az őszi-téli csapadék hiánya és a tavasszal hosszan elhúzódó aszály miatt a növények éppen ebben a fontos időszakban nem jutottak a nélkülözhetetlen vízhez.

EREDETILEG SOKKAL GYENGÉBB TERMÉSRE SZÁMÍTOTTAK A TERMELŐK, VISZONT MÁJUSBAN ÉS JÚNIUS ELSŐ FELÉBEN HIRTELEN NAGY MENNYISÉGŰ CSAPADÉK HULLOTT, AMI FORDÍTOTT A HELYZETEN.

A búzák minőségénél az esős időjárás gondot is eredményezhet, így idén a beltartalmi és toxin vizsgálatokra ismételten kiemelt figyelmet kell fordítani. Az ügyfeleim tapasztalatai szerint nincs gond a mennyiségi és minőségi mutatókkal: a fehérjetartalom kifejezetten jó, de ilyen évjáratokban, amikor kicsi a szem, a sikér relatív mennyisége mindig nagyobb benne.

A MINŐSÉGET ÉS ÁRAT ELSŐSORBAN A SIKÉR MENNYISÉGE ADJA: MINÉL NAGYOBB A SIKÉRTARTALOM, ANNÁL JOBB ÁLLAGÚ, SZEBB KENYÉR ÉS PÉKSÜTEMÉNY KÉSZÍTHETŐ.

Sajnos a gluténérzékenység (cöliákia) rengeteg embert érint. Ezen intolerancia esetén el kell hagyni minden olyan élelmiszert, ami sikértartalommal rendelkezik. Ám e nélkül is csökken a kenyérfogyasztás hazánkban – mondta Szigeti Tamás.

Hozzá tette: az őszi árpa országos vetésterülete idén 218 ezer hektár. A magyarországi átlagos hektáronkénti 5,3 tonna terméshez képest

A KALOCSA KÖRNYÉKI ÜGYFELEK 6-7 TONNA KÖZÖTTI, DE VAN OLYAN TERMELŐ, AKI 8 TONNA HEKTÁRONKÉNTI ŐSZI ÁRPA TERMÉSRŐL SZÁMOLT BE.

A magtárba került növények közül tehát elmondható, hogy az

ŐSZI ÁRPÁNÁL A LEGKEDVEZŐBB A BETAKARÍTOTT MENNYISÉG A JÁRÁSBAN,

álljuk a versenyt a szomszédos megyékkel mind mennyiségben, mind minőségben.

Szigeti Tamás a repcéről szólva elmondta: a baljós prognózisok igaznak bizonyultak, ez a tápanyagigényes növény sínylette meg leginkább az aszályt és azt, hogy sok helyen porba vetették az országosan 296 ezer hektárt.

A 2,9 TONNÁS TERMÉSÁTLAG ALACSONYABB AZ UTÓBBI ÉVEK HOZAMAINÁL, A KALOCSAI JÁRÁSBAN 2,2 TONNA ÉS 3,4 TONNA KÖZÖTT SZÓR A BETAKARÍTOTT MENNYISÉG.

 


Forrás: Zsiga Ferenc/ KALOhírekIdén a termés mennyisége és minősége alapján miként alakulnak a felvásárlási árak?

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara előzetes becslései szerint a tavalyihoz hasonlóan 5 millió tonna búza várható országosan. Repcéből a tavalyi mennyiségnél 8,5 százalékkal kevesebbre, 915 ezer tonnára, őszi árpából pedig 3,3 százalékkal többre, 1,1 millió tonnára számítanak.

Ezek az adatok gyakorlatilag megalapozzák, hogy a piaci árak alakulásában a környékünkön sincs nagy elmozdulás.

AZ ŐSZI BÚZÁÉRT TONNÁNKÉNT MINTEGY 50 EZER FORINTOT, DURUMBÚZÁÉRT TONNÁNKÉNT 65 EZER FORINTOT, AZ ÁRPÁÉRT TONNÁNKÉNT 43 EZER FORINTOT, A REPCÉÉRT KÖZEL 110 EZER FORINTOT FIZETNEK A FELVÁSÁRLÓK,

amennyiben velük szerződést kötöttek.

Aki nem szerződött, és az őszi búzáját most szeretné értékesíteni, az jelenleg tonnánként 45-48 ezer forintos felvásárlási árra számíthat – tájékoztatta portálunkat Szigeti Tamás, az Agrárközösség Kalocsai Irodájának vezetője.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 21., 08:52
Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti szakos tanulóinak részvételével tartották meg a magyar hősökről, a magyar honvédelem daliás időszakairól és fájdalmas veszteségeiről és Kalocsa katonavárosi múltáról való megemlékezést a honvédelmi nap keretében.
2022. 05. 18., 07:59
Hatalmas tömeget vonzott május 14-én, szombaton az Érsekkertben megtartott veterán járművek találkozója, a „bőregértől” az amerikai országúti cirkálóig mindenféle gépcsodát láthatott az érdeklődő közönség.
2022. 05. 16., 08:03
Két év kényszerszünet után ebben a tanévben végre újra a hagyományos keretek között rendezhette ballagási ünnepségét a Kalocsai Szent István Gimnázium is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 23., 10:20
A 70 éves doktornő pénzért állított ki hivatalos igazolást a sóoldatot kapó betegeknek, így megkaphatták a védettségi igazolványt. Még >>>
2022. 05. 22., 19:07
Nyárias, de változékony idő lesz a jövő héten. Még >>>
2022. 05. 22., 10:15
Belgiumban három majomhimlő által fertőzött embert vettek nyilvántartásba. Emellett már Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Portugáliában, Olaszországban, Svédországban, Franciaországban, sőt a szomszédos Szlovákiában és Ausztriában is megjelent a vírus. Még >>>
2022. 05. 21., 11:34
A 49 éves férfi elkövető élettársa az eladás során működött közre, neki fizették a vételárat. Még >>>
2022. 05. 20., 17:11
GyIÖK: Sajnos Alee lebetegedett, ezért este az USNK duó fog koncertet tartani a Csilás Parkban. Még >>>
2022. 05. 20., 13:16
Két megkülönböztető jelzést használó rendőrautó ütközött össze az 5301-es úton, Kiskőrösnél. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés