2024. 07. 24. szerda
Kinga, Kincső
: 392 Ft   : 362 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Dr. Feldman Zsolt államtitkár agrárpályázati fórumot tartott Soltvadkerten – Terítéken az induló pályázati dömping

Szigeti Tamás  |  2021. 06. 28., 13:35

Font Sándor országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága Elnöke meghívására Dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdasági- és vidékfejlesztési államtitkára tartott fórumot a környékbeli gazdálkodóknak június 23-án, szerdán a soltvadkerti művelődési ház színháztermében. A rendezvényen részt vett Gáspár Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun megyei elnöke, Gubán Gyula, a megyei MAGOSZ elnöke, valamint a kalocsai és a kiskőrösi járás számos polgármestere, gazdálkodója. Az előadás középpontjában a dömpingszerűen megjelenő agrár-, és élelmiszeripari pályázati lehetőségek álltak.

A magyar kormány történelmi mértékű összeget tervez elkölteni a következő időszakban a vidék felzárkóztatására, a vidéki élet minőségének javítására, a „Megújuló vidék, megújuló agrárium” programon keresztül. Ez úgy valósul meg, hogy a 17,5 százalékos hazai társfinanszírozás arányát 80 százalékra emelte meg a kormány, ami az Európai Unióban egyedülállóan a legmagasabb hozzájárulás.

MINDEZ A GYAKORLATBAN AZT JELENTI, HOGY A KÉT ÁTMENETI ÉVBEN, 2021-2022-BEN AKKORA FORRÁSBÓL GAZDÁLKODHAT A SZAKTÁRCA, MINT AZ ELMÚLT HÉT ÉVBEN ÖSSZESEN

- osztotta meg a jó hírt a résztvevőkkel az előadó.

Az államtitkár hangsúlyozta, az Agrárminisztérium ezért igyekszik a lehető legtöbb lehetőséget megadni pályázatok útján is a vidéken élő vállalkozások számára.
Fő cél a kis -és középvállalkozások támogatása, a vidéki életminőség-, versenyképesség javítása, a technológiai digitalizáció és precíziós szemlélet elterjesztése, a minőségi élelmiszer előállítás és a generációváltás elősegítése- szögezte le Dr. Feldman Zsolt.


Hozzátette:

SZÁMOS OLYAN PÁLYÁZATI LEHETŐSÉG KERÜLT MEGNYITÁSRA AZ ELMÚLT IDŐSZAKBAN, AMELYEK ESETÉBEN NAGY ELŐRELÉPÉS, HOGY NAGYSÁGRENDILEG MEGEMELKEDETT A FORRÁSKERET, TEHÁT BŐVEN VAN LEHETŐSÉG ÉS ESÉLY A GAZDÁK ELŐTT A SIKERES PÁLYÁZÁSRA.

A legkisebb termelőktől a legnagyobbakig mindenki meg tudja találni a leginkább rászabott és alkalmas támogatási lehetőséget, a fejlesztési elképzelése mentén –hangsúlyozta az államtitkár.

MINT ELMONDTA, TOVÁBBI JÓ HÍR, HOGY SOK PÁLYÁZAT ESETÉBEN EGY ÚJ, LEEGYSZERŰSÍTETT, ÉLETSZERŰ PONTOZÁSI SZEMPONTRENDSZER KERÜLT KIALAKÍTÁSRA, AMI A HIÁNYPÓTLÁSOK ÉS A BÍRÁLATI IDŐ LECSÖKKENTÉSÉT SZOLGÁLJA.

Bőven van tehát forrás a pályázatokra, és amennyiben túligénylés mutatkozik egyes jogcímeknél, keretösszeget tudnak átcsoportosítani, igazodva a szükségletekhez.


FONTOS ÉRTÉKELÉSI SZEMPONT, HOGY A BERUHÁZÁSI PÁLYÁZATOKNÁL TARTANI KELL A FOGLALKOZTATOTT BÁZISLÉTSZÁMOT A MEGVALÓSÍTÁSI ÉS FENNTARTÁSI IDŐBEN IS, VALAMINT A PIACI KAPCSOLATOK MEGLÉTE, AMI EGYFAJTA BIZTOSÍTÉKKÉNT IS SZOLGÁL A FELEK SZÁMÁRA

- mutatott rá Dr. Feldman Zsolt.

A továbbiakban számos, az államtitkárnak címzett kérdés merült fel a jelenlévők köréből. Ezek közé tartozott például, hogy továbbra is téma az MTZ traktorok pályázati úton történő megvásárolása, amely jelenleg ellenőrzés alatt áll az uniós környezetvédelmi előírások és egyéb jogszabályok szigorítása miatt.


Kérdés érkezett a népszerű kisüzemes támogatásra vonatkozóan is, amelynek beadására - a forrás átcsoportosítások révén- augusztusban lesz újra lehetőség.
Szintén ez vonatkozik az állattartó telepek korszerűsítésére, a megemelkedett igények miatt újra nyitják ezt a pályázatot a kis - és nagygazdálkodók számára.

A legtöbb kérdés a digitális átállást segítő precíziós fejlesztések támogatására irányult.
Az államtitkár elmondta: a pályázat egy precíziós művelésre alkalmas géptámogatás, minimum 50 százalékos intenzitással, de hozzá kapcsolódó precíziós szaktanácsadási szolgáltatással vegyítve, amire a beruházás minimum 7 százalékát kell elkülöníteni.
A beszerzendő gépeknél alapvető cél a helyspecifikusság, valamint, hogy készüljön az üzleti tervekhez egy üzemi digitalizációs terv is – hívta fel a figyelmet az államtitkár.

TÖBB ÉRDEKLŐDŐ VOLT KÍVÁNCSI A KALOCSÁN ÉS KÖRNYÉKÉN IS RENDKÍVÜL NÉPSZERŰ, A ZÖLD IRÁNYOKAT KÉPVISELŐ AGRÁRKÖRNYEZET-GAZDÁLKODÁSI ÉS ÖKOLÓGIAI CÉLPROGRAMOK ALAKULÁSÁRA.

Az államtitkár itt is jó hírekkel szolgált: még idén ősszel meghirdetésre kerül az új célprogram, ami a környezeti fenntarthatóságot segíti elő.

VALAMENNYI TEMATIKUS ELŐÍRÁSCSOPORTNÁL A TÁMOGATÁS EMELKEDÉSÉRE KELL SZÁMOLNI, AZ EGYSÉGKÖLTSÉGEK MEGEMELKEDÉSE RÉVÉN

– mondta az államtitkár.

Mint elhangzott, a programok már 2022. január 1-jén elindulnak, így az ígéretekhez hűen nem marad ki egy év sem a terület alapon járó támogatásokból.


A fórum végén Dr. Feldman Zsolt a teljesség igénye nélkül a vidéki vállalkozások előtt nyitva álló fontosabb pályázati lehetőségeket is felsorolta:

  • Állattartó telepek fejlesztése
  • Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása
  • Kisüzemek támogatása
  • Terménytárolók-, tisztítók-, szárítók fejlesztése
  • Vízgazdálkodás fejlesztése
  • Élelmiszeripai és kertészeti üzemek fejlesztése
  • Járványvédelmi fejlesztések támogatása
  • Ültetvénytelepítés
Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 21., 08:54
Július második hetében immár a második turnusát tartotta a Méhecskék SE Kalocsa egyik legnépszerűbb nyári, nem bentlakásos focitáborának, amely ezúttal is telt házzal üzemelt mindkét turnusában.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 23., 13:54
És ez csak Bács-Kiskun vármegye „termése”… Még >>>
2024. 07. 21., 18:54
A jövő hét végén már a közepes szintet is elérheti a pollenkoncentráció. Még >>>
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK