2024. 07. 13. szombat
Jenő
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 616.2 Ft/l   Dízel: 625.0 Ft/l   Írjon nekünk

Gazdafórum a Szigeti Farmon – terítéken a zöldítés

2022. 10. 03., 07:38

Szeptember 28-án, szerda délután gazdafórumot tartottak a Szigeti Farmon. Az eseményen mintegy 90 helyi és dél-alföldi termelő vett rész.

A fő témakör a közös agrárpolitika változásai voltak, élükön a zöld alapszabályokat (Zöld Felépítmény) tartalmazó agrárkörnyezet-gazdálkodási (AKG), és az új elemként induló, önkéntes agro-ökológiai programokkal (AÖP).

Az Agrárminisztérium a kötelező és korlátozó szabályok helyett még több hangsúlyt fektet az önkéntes és ösztönző jellegű programokra.

A 2023-ban a KAP Stratégiai Terv keretében induló agro-ökológiai program ilyen ösztönző támogatási forma, amely leegyszerűsítve egy zöldítés-szerűen működő, tartalmában az agrár-környezetgazdálkodási támogatási formához (AKG) hasonló, önkéntes vállalásokon alapuló, egyéves támogatási forma lesz. Jelen gazdasági helyzetben azonban ez egy olyan kihívás, amelyet szükséges pénzügyi szempontból is megfelelően támogatni, hogy az átállás ne menjen az élelmiszerellátás biztonságának rovására. A gazdafórumon a házigazda Szigeti Tamás agrármérnök, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat megyei felelőse köszöntötte az résztvevőket, kiemelve, hogy egyre inkább teret fognak kapni a 2023-2027-es ciklusban a fenntartható gazdálkodást támogató gyakorlatok.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)


Az AKG és az új elemként jövőre induló, önkéntes agrár-ökológiai programokkal (AÖP) kapcsolatos gyakorlati tudnivalókról tartott részletes előadást Mucsi Nikolett agrárkamarai szaktanácsadó, aki ismertette a stratégiai tervből elérhető információkat, de kiemelte, hogy számos kérdés tisztázva lesz még jövő tavaszig.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)


A rendezvényen részt vett Szabó Endre a Magyar Államkincstár KAP és Nemzeti Agrártámogatások Végrehajtásáért Felelős igazgatója, aki kifizetések helyzetértékeléséről beszélt, kiemelve, hogy ekkora forrás lehetőség a 80%-os hazai társfinanszírozásnak köszönhető.

Morva Tamás növényorvos a precíziós szolgáltatás megvalósításáról tartott előadást, Dr. Zalai Mihály a MATE egyetemi docense pedig az ISM Technology tápanyag utánpótlás technológiáját ismertette az aszályos helyzetekre való tekintettel. Egyedi növénykondicionálási programot dolgoztak ki, aminek használatával megközelíthető a termesztett fajták biológiai termés-potenciálja.  

Képgaléria megtekintése (6 db kép)


Végezetül pedig Baranyi Szabolcs a Groupama Biztosító agrárigazgatója a biztosítás fontosságáról tartott előadást a vízhiányos krízisidőszak vonatkozásában.

Szigeti Tamás

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 10., 10:06
Kimagasló az érdeklődés a Paks II. Zrt. szakmai gyakorlati programja iránt, amelybe idén nyáron huszonöten kapcsolódtak be. A fiatalok Magyarország különböző egyetemeiről érkeztek. Tapasztalatszerzésüket, munkájukat mentorok segítik minden szakterületen. (x)
2024. 07. 09., 11:21
A nukleáris iparban alkalmazott tudásmenedzsmentről, a tudásmegosztásról és a humánerőforrás-fejlesztésről rendezett konferenciát a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség. Az esemény nyitónapján elhangzott, hogy a Paks II. projektben felhasználják az üzemelő blokkokon felhalmozott több mint negyven évnyi tapasztalatot. (x)
2024-07-03 15:42:00
Bagó Zoltán esetében olyan személyről beszélünk, akit az üzleti és egyéni magatartási formái miatt távol kellett tartani a Fidesztől, és jelenleg nincs olyan Fidesz felsővezető politikus, nincs olyan kormánytag, aki bármilyen kérdésben szóba állna vele. Ha pedig így van, rajta keresztül roppant nehéz lesz Kalocsának a normál pénzeszközökön túl egyedi forrásokat szereznie.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 12., 15:09
Korábbi, a választások hivatalos oldalán megjelent információra alapuló cikkünkben valószínűleg tévesen közöltük, hogy jogerős a kalocsai polgármester-választás végeredménye, mivel ennek ellentmondó értesülések jutottak szerkesztőségünk birtokába. De ki lát már itt tisztán? Még >>>
2024. 07. 12., 11:44
Ma reggelre frissült a valasztas.hu oldala. >>> Frissítve! valószínűleg téves választásközlő oldal jelzése! Még >>>
2024. 07. 12., 08:44
Információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás és pénzmosás bűntett gyanúja miatt folytatják a nyomozást. Még >>>
2024. 07. 11., 14:39
2024. 07. 11., 10:00
Egy olyan étteremnél kezdtek vizsgálódni, amely nemcsak helyben fogyasztást kínál, hanem kiszállítást is. Még >>>
2024. 07. 08., 09:54
Ez a videó akár életet is menthet, mondanivalója életbe vágó és sajnos nem avul el... Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK