2022. 11. 28. hétfő
Stefánia
: 413 Ft   : 397 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Gazdafórum a Szigeti Farmon – terítéken a zöldítés

2022. 10. 03., 07:38

Szeptember 28-án, szerda délután gazdafórumot tartottak a Szigeti Farmon. Az eseményen mintegy 90 helyi és dél-alföldi termelő vett rész.

A fő témakör a közös agrárpolitika változásai voltak, élükön a zöld alapszabályokat (Zöld Felépítmény) tartalmazó agrárkörnyezet-gazdálkodási (AKG), és az új elemként induló, önkéntes agro-ökológiai programokkal (AÖP).

Az Agrárminisztérium a kötelező és korlátozó szabályok helyett még több hangsúlyt fektet az önkéntes és ösztönző jellegű programokra.

A 2023-ban a KAP Stratégiai Terv keretében induló agro-ökológiai program ilyen ösztönző támogatási forma, amely leegyszerűsítve egy zöldítés-szerűen működő, tartalmában az agrár-környezetgazdálkodási támogatási formához (AKG) hasonló, önkéntes vállalásokon alapuló, egyéves támogatási forma lesz. Jelen gazdasági helyzetben azonban ez egy olyan kihívás, amelyet szükséges pénzügyi szempontból is megfelelően támogatni, hogy az átállás ne menjen az élelmiszerellátás biztonságának rovására. A gazdafórumon a házigazda Szigeti Tamás agrármérnök, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat megyei felelőse köszöntötte az résztvevőket, kiemelve, hogy egyre inkább teret fognak kapni a 2023-2027-es ciklusban a fenntartható gazdálkodást támogató gyakorlatok.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)


Az AKG és az új elemként jövőre induló, önkéntes agrár-ökológiai programokkal (AÖP) kapcsolatos gyakorlati tudnivalókról tartott részletes előadást Mucsi Nikolett agrárkamarai szaktanácsadó, aki ismertette a stratégiai tervből elérhető információkat, de kiemelte, hogy számos kérdés tisztázva lesz még jövő tavaszig.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)


A rendezvényen részt vett Szabó Endre a Magyar Államkincstár KAP és Nemzeti Agrártámogatások Végrehajtásáért Felelős igazgatója, aki kifizetések helyzetértékeléséről beszélt, kiemelve, hogy ekkora forrás lehetőség a 80%-os hazai társfinanszírozásnak köszönhető.

Morva Tamás növényorvos a precíziós szolgáltatás megvalósításáról tartott előadást, Dr. Zalai Mihály a MATE egyetemi docense pedig az ISM Technology tápanyag utánpótlás technológiáját ismertette az aszályos helyzetekre való tekintettel. Egyedi növénykondicionálási programot dolgoztak ki, aminek használatával megközelíthető a termesztett fajták biológiai termés-potenciálja.  

Képgaléria megtekintése (6 db kép)


Végezetül pedig Baranyi Szabolcs a Groupama Biztosító agrárigazgatója a biztosítás fontosságáról tartott előadást a vízhiányos krízisidőszak vonatkozásában.

Szigeti Tamás

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 11. 25., 08:00
November 12-én tartották a Kamarateremben és a Művelődési Ház első emeletén a Bács-Kiskun megyei Zongoristák XIX. Találkozóját. A két kalocsai kötődésű zenész, a két Szendrei – apja, fia – emlékének tisztelgő eseményre 32 felkészítő tanár nyolcvanhárom növendéke regisztrált, hogy rangos zsűri előtt számot adjon az elmúlt évi fejlődésükről.
2022. 11. 23., 13:47
A nemzetközi szakmai párbeszéd és együttműködés aktív résztvevője a Paks II. Zrt. Munkatársai fontos tevékenységet végeznek a nukleáris ágazat kulcsfontosságú szakmai szervezeteiben, elősegítve a döntés-előkészítést és a hatékony érdekképviseletet. (x)
2022. 11. 23., 07:49
Különös, kiszámíthatatlan korban készülnek életük első nagy megmérettetésére, és választanak irányt életüknek a mai végzősök. Ezért is tartották meg most a szalagavatót a szokásos, év eleji időpont helyett. Most azonban az ünneplésnek volt itt az ideje – a végzős diákok keringőjét videóra is vettük!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 11. 27., 18:48
Nem mindegy, melyik gyertyát gyújtod meg a koszorún Még >>>
2022. 11. 26., 10:04
A régimódi krumplis palacsinta egyszerűen elkészíthető, olcsó és finom vacsora. Még >>>
2022. 11. 25., 15:28
A kalocsai nyomozók pár óra alatt megtalálták azt a férfi, aki a gyanú szerint betört egy asszonyhoz. A sértett megzavarta, ezért elszaladt az elkövető. Még >>>
2022. 11. 25., 09:14
Fontos tudni, hogy a rendőrség csak akkor tud hatékonyan fellépni, ha a jogellenes cselekmény a tudomására jut. Még >>>
2022. 11. 24., 13:15
Valótlan tartalmú levelek terjednek az interneten úgy, hogy feladóként rendőri vezetőket jelölnek meg. Még >>>
2022. 11. 24., 12:01
Összesen kilenc olyan munkaszüneti nappal számolhatnak a magyarok, amelyek hétköznapra esnek. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK