2024. 07. 23. kedd
Lenke
: 390 Ft   : 358 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Indul a 100 milliárdos agrár precíziós eszközbeszerzési pályázat – Június 26-tól akár 250 millió forint támogatás igényelhető

Indul a 100 milliárdos agrár precíziós eszközbeszerzési pályázat – Június 26-tól akár 250 millió forint támogatás igényelhető
Zsiga Ferenc  |  2021. 07. 10., 08:27

A vidékfejlesztési pályázatokban a gép-, és eszközbeszerzések általában az állattenyésztéshez, kertészethez voltak kötve, vagy csökkentett arányban voltak támogatva. Ezt a hiányt igyekszik most bepótolni az Agrárminisztérium új pályázati lehetősége a „Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása” című pályázati felhívásával. A témát Szigeti Tamás kalocsai agrármérnökkel jártuk körbe.

Régóta beszédtéma agrárkörökben, hogy nincsen kifejezetten a hagyományos növénytermesztési ágazat számára gépbeszerzési támogatás, ágazati megkötések nélkül. Az e területen bekövetkezett fordulat és pályázati lehetőség mennyire hozhat érzékelhető változást az agrárium ezen szegmensében?

Amint az a gazdák körében ismert, a vidékfejlesztési pályázatokban a gép-, és eszközbeszerzések általában az állattenyésztéshez, kertészethez voltak kötve, vagy csökkentett arányban voltak „csak” támogatva. Ezt a rést igyekszik most betölteni az Agrárminisztérium új pályázati lehetősége a „Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása” című felhívása.

A felhívás célja az ágazat technológiai fejlesztése az innováció, automatizálás révén, mert az agráriumban egyre inkább jelentkezik a munkaerőhiány."A pályázat ösztönözte beruházások hatására javulhat az előállított élelmiszerek minősége, és a különböző input anyagok (növényvédőszer, műtrágya) felhasználása racionalizálódik, illetve, az okszerű művelés által javítható a talajok vízmegtartó képessége, és csökkenthető a talajtaposási kár is.

További célkitűzés az új, digitális technológiák és precíziós termesztési módok elterjesztésének támogatása, illetve az ehhez kapcsolódó szolgáltatások, szaktanácsadás igénybevételének ösztönzése.

Mekkora forrás áll rendelkezésre?

Az Agrárminisztérium kezdésként 100 milliárdos keretösszeggel hirdette meg a pályázatot, de ez a várható túligénylés miatt emelkedhet."A felhívás keretében lehetőség nyílik a szántóföldi- és a kertészeti tevékenység végzéséhez szükséges eszközök, gépek beszerzésére: többek közt betakarítógépek, erőgépek, munkagépek (vegyszerezők, műtrágyaszórók, kultivátorok, stb), infokommunikációs eszközök beszerzésére, továbbá meglévő traktorok, munkagépek úgynevezett „felokosítására” is.

Ma már egy okostelefon használata is alapvető informatikai ismereteket feltételez. Az innováció korában miként juthatnak a gazdák ezekhez az újszerű ismeretekhez?

A kiírás kiemelt figyelmet fordít a mezőgazdaság digitális átállásához szükséges szaktanácsadási szolgáltatások ösztönzésére, így kötelezően megvalósítandó tevékenységként támogatja ezek igénybevételét, minimum a teljes beruházás 7%-os mértékében. A megszokott általános költségek (nyilvánosság tájékoztatása, projektmenedzsment, stb) továbbra is 5%-ban számolhatók el.

Mekkora a támogatás mértéke?

A pályázati kiírás alapján a beruházások költségeinek felét fedező, vissza nem térítendő támogatás maximális mértéke 250 millió forint lehet.”Érdemi többletpontot ér egyes környezeti szempontok érvényesítése, szakképzettséggel rendelkező munkavállalók foglalkoztatása és a megfelelő színvonalon megírt üzemszintű digitális tervet magában foglaló üzleti terv benyújtása.

Mit tanácsol, egy-egy társaság, gazda hogyan készüljön a pályázati fejlesztésre?

Javaslom, hogy a komplex fejlesztéseket a gazdák időben tervezzék meg, vegyék fel a kapcsolatot a névjegyzéki agrár szaktanácsadókkal, falugazdászokkal, szolgáltatókkal, mert várhatóan nagy lesz az érdeklődés a forrásra.

A támogatási kérelmek benyújtására 2021. július 26. napjától lesz lehetőség, az elektronikus felületen keresztül” – mondta Szigeti Tamás agrármérnök, agrár szaktanácsadó.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-16 14:32:06
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 21., 18:54
A jövő hét végén már a közepes szintet is elérheti a pollenkoncentráció. Még >>>
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK