2022. 05. 24. kedd
Eliza, Eszter
: 383 Ft   : 359 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Indul a 100 milliárdos agrár precíziós eszközbeszerzési pályázat – Június 26-tól akár 250 millió forint támogatás igényelhető

Indul a 100 milliárdos agrár precíziós eszközbeszerzési pályázat – Június 26-tól akár 250 millió forint támogatás igényelhető
Zsiga Ferenc  |  2021. 07. 10., 08:27

A vidékfejlesztési pályázatokban a gép-, és eszközbeszerzések általában az állattenyésztéshez, kertészethez voltak kötve, vagy csökkentett arányban voltak támogatva. Ezt a hiányt igyekszik most bepótolni az Agrárminisztérium új pályázati lehetősége a „Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása” című pályázati felhívásával. A témát Szigeti Tamás kalocsai agrármérnökkel jártuk körbe.

Régóta beszédtéma agrárkörökben, hogy nincsen kifejezetten a hagyományos növénytermesztési ágazat számára gépbeszerzési támogatás, ágazati megkötések nélkül. Az e területen bekövetkezett fordulat és pályázati lehetőség mennyire hozhat érzékelhető változást az agrárium ezen szegmensében?

Amint az a gazdák körében ismert, a vidékfejlesztési pályázatokban a gép-, és eszközbeszerzések általában az állattenyésztéshez, kertészethez voltak kötve, vagy csökkentett arányban voltak „csak” támogatva. Ezt a rést igyekszik most betölteni az Agrárminisztérium új pályázati lehetősége a „Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása” című felhívása.

A felhívás célja az ágazat technológiai fejlesztése az innováció, automatizálás révén, mert az agráriumban egyre inkább jelentkezik a munkaerőhiány."A pályázat ösztönözte beruházások hatására javulhat az előállított élelmiszerek minősége, és a különböző input anyagok (növényvédőszer, műtrágya) felhasználása racionalizálódik, illetve, az okszerű művelés által javítható a talajok vízmegtartó képessége, és csökkenthető a talajtaposási kár is.

További célkitűzés az új, digitális technológiák és precíziós termesztési módok elterjesztésének támogatása, illetve az ehhez kapcsolódó szolgáltatások, szaktanácsadás igénybevételének ösztönzése.

Mekkora forrás áll rendelkezésre?

Az Agrárminisztérium kezdésként 100 milliárdos keretösszeggel hirdette meg a pályázatot, de ez a várható túligénylés miatt emelkedhet."A felhívás keretében lehetőség nyílik a szántóföldi- és a kertészeti tevékenység végzéséhez szükséges eszközök, gépek beszerzésére: többek közt betakarítógépek, erőgépek, munkagépek (vegyszerezők, műtrágyaszórók, kultivátorok, stb), infokommunikációs eszközök beszerzésére, továbbá meglévő traktorok, munkagépek úgynevezett „felokosítására” is.

Ma már egy okostelefon használata is alapvető informatikai ismereteket feltételez. Az innováció korában miként juthatnak a gazdák ezekhez az újszerű ismeretekhez?

A kiírás kiemelt figyelmet fordít a mezőgazdaság digitális átállásához szükséges szaktanácsadási szolgáltatások ösztönzésére, így kötelezően megvalósítandó tevékenységként támogatja ezek igénybevételét, minimum a teljes beruházás 7%-os mértékében. A megszokott általános költségek (nyilvánosság tájékoztatása, projektmenedzsment, stb) továbbra is 5%-ban számolhatók el.

Mekkora a támogatás mértéke?

A pályázati kiírás alapján a beruházások költségeinek felét fedező, vissza nem térítendő támogatás maximális mértéke 250 millió forint lehet.”Érdemi többletpontot ér egyes környezeti szempontok érvényesítése, szakképzettséggel rendelkező munkavállalók foglalkoztatása és a megfelelő színvonalon megírt üzemszintű digitális tervet magában foglaló üzleti terv benyújtása.

Mit tanácsol, egy-egy társaság, gazda hogyan készüljön a pályázati fejlesztésre?

Javaslom, hogy a komplex fejlesztéseket a gazdák időben tervezzék meg, vegyék fel a kapcsolatot a névjegyzéki agrár szaktanácsadókkal, falugazdászokkal, szolgáltatókkal, mert várhatóan nagy lesz az érdeklődés a forrásra.

A támogatási kérelmek benyújtására 2021. július 26. napjától lesz lehetőség, az elektronikus felületen keresztül” – mondta Szigeti Tamás agrármérnök, agrár szaktanácsadó.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 21., 08:52
Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti szakos tanulóinak részvételével tartották meg a magyar hősökről, a magyar honvédelem daliás időszakairól és fájdalmas veszteségeiről és Kalocsa katonavárosi múltáról való megemlékezést a honvédelmi nap keretében.
2022. 05. 18., 07:59
Hatalmas tömeget vonzott május 14-én, szombaton az Érsekkertben megtartott veterán járművek találkozója, a „bőregértől” az amerikai országúti cirkálóig mindenféle gépcsodát láthatott az érdeklődő közönség.
2022. 05. 16., 08:03
Két év kényszerszünet után ebben a tanévben végre újra a hagyományos keretek között rendezhette ballagási ünnepségét a Kalocsai Szent István Gimnázium is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 23., 18:45
A nagy többséggel megválasztott öt Fidesz-KDNP-s képviselő a főpásztornál tett látgatást. Még >>>
2022. 05. 23., 10:20
A 70 éves doktornő pénzért állított ki hivatalos igazolást a sóoldatot kapó betegeknek, így megkaphatták a védettségi igazolványt. Még >>>
2022. 05. 22., 19:07
Nyárias, de változékony idő lesz a jövő héten. Még >>>
2022. 05. 22., 10:15
Belgiumban három majomhimlő által fertőzött embert vettek nyilvántartásba. Emellett már Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Portugáliában, Olaszországban, Svédországban, Franciaországban, sőt a szomszédos Szlovákiában és Ausztriában is megjelent a vírus. Még >>>
2022. 05. 21., 11:34
A 49 éves férfi elkövető élettársa az eladás során működött közre, neki fizették a vételárat. Még >>>
2022. 05. 20., 17:11
GyIÖK: Sajnos Alee lebetegedett, ezért este az USNK duó fog koncertet tartani a Csilás Parkban. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés