2023. 06. 07. szerda
Róbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Javában zajlik az aratás Kalocsán és környékén: kiderült, milyen hozamokra számítanak idén

Zsiga Ferenc  |  2021. 07. 24., 08:31

Az őszi árpa aratása már a befejezéséhez közelít, és Péter-Pál-kor pedig - nemcsak a hagyományokhoz híven – az optimális időben, szeptember 15. és október 15. között vetett őszi búza betakarítása is megkezdődött a kalocsai és a környékbeli települések határában. Azt egyelőre még nem lehet pontosan megmondani, legfeljebb jól megbecsülni, hogy valójában milyen terméshozamra számíthatnak a gazdák, ugyanis az időjárás nem csak tavasszal, de az elmúlt napokban is elég szeszélyes volt – tájékoztatta portálunkat állandó agrár szakértőnk, Szigeti Tamás agrármérnök.

A szakember elmondta: a várható termést illetően a pénteki, majd az azt követő viharok is okozhatnak meglepetéseket. Ugyan a NAK jégkárelhárító rendszere a tapasztalatok szerint a környékünkön is teljes kapacitással működött, azonban a kánikulának két napra véget vető hidegfront eleve jéggel teli hozta a viharfelhőket.

Az pedig példátlan, hogy egyszerre tíz szupercella vonuljon át az országon, amelyek között akadt olyan is, amely 750 négyzetkilométeres, például a makói járást elérő vihar ezer négyzetkilométeres területet érintett. Ugyan minden jégkárenyhítő generátor működött, helyenként mégis jégverést okozott a vihar – szögezte le a szakember.  

Szigeti Tamás sokadszor hívta fel a figyelmet arra, hogy a gazdák kössenek - az állam által is támogatott – biztosítást, mert a mezőgazdaságnak egyre nagyobb az időjárási kitettsége, amit az elmúlt napok is bizonyítanak.

Mint rámutatott,

a kárfelmérés még javában zajlik, a kárbejelentések megtételére a Magyar Államkincstár és a biztosítók felé 10 napjuk van a gazdáknak.”
A határszemlék alapján az látszik: nem lehet azt mondani, hogy egységes sávban taroltak a viharok, inkább sok kis lokális gócban okoztak károkat – mondta Szigeti Tamás, aki szerint a legnagyobb károkat talán a betakarítás előtt álló repcetáblák szenvedhették el.


Van olyan gazda, akinek becslése szerint a várható termés mintegy 50 százalékát verte el a jég, vagy rázta ki az érett magokat a földre a viharos erejű szél. Annyi már most biztos, hogy lesz terméskiesés a viharok miatt, de ez minőségi problémákat nagy valószínűséggel nem okoz a búzánál. Ugyanakkor az erős szelek miatt több helyen is megdőltek a kalászok, ami hátráltathatja majd a búza aratását is” - tette hozzá az agrármérnök.

Szigeti Tamás a már ismert és várható termésátlagokról és felvásárlási árakról szólva kifejtette:

Az árpa felvásárlási árak döntően attól függően alakulnak, milyen távolságban van a tábla a Dunától, de befolyásolja a mennyiség és a hektolitersúly is.

Azt kimondhatjuk, hogy rég nem volt ennyire sikeres éve az árpának, beelőzte a búzát!

A termés 7,5-9 tonna/ hektár körül alakult, de volt, ahol meghaladta a 10 t/ ha-t is. Az ára 55 ezer – 60 ezer Ft / tonna között szóródik.”
Ez ugyan újtermés esetén rekordnak számít, azonban ha a termelés emelkedő költségét is figyelembe vesszük – például az őszre kapott tonnánkénti 140 ezer forintos alapműtrágya árajánlatot –, már korántsem akkora a nyereség, miközben az állattartás egyre nehezebben tudja kigazdálkodni a rekordmagas takarmányárakat – fűzte hozzá.

A búzáról szólva elhangzott: a szeszélyesen alakuló csapadékmennyiség miatt egyes helyeken t örülnek, máshol pedig bánkódnak a gazdák. Az őszi elhúzódó vetési időszak miatt bőven vannak ugyanis olyan búzatáblák, amelyeken még segíthet is a hét végi csapadék, mivel vannak még fejlődő állományok, de az aratásra szánt tábláknál inkább hátráltatja a betakarítás megindulását.

A jelenlegi mérleg szerint a hosszan tartó aszály nem tett jót a búzának, a termés: 6-6,5 tonna/ ha. A felvásárlási árak: takarmánybúza 55-57.000 Ft / tonna; malmi búza: 60.000 Ft / tonna; étkezési búza 62.000 Ft / tonna.”Mint elhangzott, az őszi káposztarepcéneknem volt jó éve, nem voltak megfelelőek az időjárási körülmények.

A betakarított termés: 1,8-3 tonna/hektár között alakult, az átlagtermés 2,3 t/ha.
A jégverte helyeken hatalmas károk keletkeztek. Főleg ahol nem volt biztosítás, ugyanis ott a termés akár 1 tonna/ha is lehetett.

Ennek megfelelően az ár kimagasló, soha nem látott: 190-200 ezer Ft / tonna.”


Szigeti Tamás szerint

azok a gazdák azonban aligha bánják a pénteki és az azt követő hidegfrontot, akiknek elég csapadékot kapott a kukorica vagy a napraforgó táblája. Az elmúlt héten ugyanis a szárazság és a nagyon erős UV-sugárzás eléggé megviselte a növényeket.” Az agrármérnök szólt arról is: a szárazság miatt már szinte az egész országban a kritikus 40 százalékos érték alá csökkent a talaj nedvességtartalma, az Alföldön és a Kisalföldön 30 százalék alatti értékek is előfordulnak.
Emiatt a Kamara már a múlt héten kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a tartósan vízhiányos időszak kihirdetését. Ez azért lényeges, mert ebben az időszakban nem kell vízkészletjárulékot fizetni a mezőgazdasági termelőknek, továbbá vízjogi engedély nélkül, bejelentést követően egy alkalommal rendkívüli öntözési célú vízhasználat lehetséges. Mindezek hozzájárulnak ahhoz, hogy mesterséges vízpótlással (öntözéssel) mérsékelhetők legyenek az aszályos időjárás hatásai – mondta Szigeti Tamás agrármérnök.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 06. 06., 19:52
A jazz muzsika és a jó borok kedvelőinek kiváló programlehetőség, akinek ismerőse jazz- és borrajongó, annak pompás ajándékötlet! Töltsön egy kellemes nyári estét a Pilvax Hotelben június 10-én! Indítsa a nyarat egy laza, élőzenés aláfestéssel egybekötött borkóstolóval, amelyen amforában érlelt borkülönlegességekkel ismerkedhetünk.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 07., 10:38
Szekszárdtól északnyugatra, Kétyen valóságos saras vízözön alakult ki kedden délután. Még >>>
2023. 06. 07., 10:00
Néhány tuti tippet is adott, kattints és fogadd meg Te is őket! Még >>>
2023. 06. 07., 09:02
Gyermekkoromban is a jó meséket szerettem, szeretem, ha a történetnek nagyon jó vége van. Ez a kapu a mi jutalmunk a jócselekedetért, mint egy régi magyar népmesében – mondta az ünnepségen Vajda Péter, Még >>>
2023. 06. 05., 13:30
Az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére, egyedi megoldással, a helyi tanrend részeként oktatnák. Még >>>
2023. 06. 05., 09:27
Eszméleténél volt, és nem volt alkohol befolyása alatt. Még >>>
2023. 06. 05., 09:17
A hazai forrás a magyar vidék gazdaságának gerincét adó mezőgazdaság és élelmiszertermelés teljes modernizációjára nyújt lehetőséget. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK