2022. 05. 23. hétfő
Dezső
: 383 Ft   : 359 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Javában zajlik az aratás Kalocsán és környékén: kiderült, milyen hozamokra számítanak idén

Zsiga Ferenc  |  2021. 07. 24., 08:31

Az őszi árpa aratása már a befejezéséhez közelít, és Péter-Pál-kor pedig - nemcsak a hagyományokhoz híven – az optimális időben, szeptember 15. és október 15. között vetett őszi búza betakarítása is megkezdődött a kalocsai és a környékbeli települések határában. Azt egyelőre még nem lehet pontosan megmondani, legfeljebb jól megbecsülni, hogy valójában milyen terméshozamra számíthatnak a gazdák, ugyanis az időjárás nem csak tavasszal, de az elmúlt napokban is elég szeszélyes volt – tájékoztatta portálunkat állandó agrár szakértőnk, Szigeti Tamás agrármérnök.

A szakember elmondta: a várható termést illetően a pénteki, majd az azt követő viharok is okozhatnak meglepetéseket. Ugyan a NAK jégkárelhárító rendszere a tapasztalatok szerint a környékünkön is teljes kapacitással működött, azonban a kánikulának két napra véget vető hidegfront eleve jéggel teli hozta a viharfelhőket.

Az pedig példátlan, hogy egyszerre tíz szupercella vonuljon át az országon, amelyek között akadt olyan is, amely 750 négyzetkilométeres, például a makói járást elérő vihar ezer négyzetkilométeres területet érintett. Ugyan minden jégkárenyhítő generátor működött, helyenként mégis jégverést okozott a vihar – szögezte le a szakember.  

Szigeti Tamás sokadszor hívta fel a figyelmet arra, hogy a gazdák kössenek - az állam által is támogatott – biztosítást, mert a mezőgazdaságnak egyre nagyobb az időjárási kitettsége, amit az elmúlt napok is bizonyítanak.

Mint rámutatott,

a kárfelmérés még javában zajlik, a kárbejelentések megtételére a Magyar Államkincstár és a biztosítók felé 10 napjuk van a gazdáknak.”
A határszemlék alapján az látszik: nem lehet azt mondani, hogy egységes sávban taroltak a viharok, inkább sok kis lokális gócban okoztak károkat – mondta Szigeti Tamás, aki szerint a legnagyobb károkat talán a betakarítás előtt álló repcetáblák szenvedhették el.


Van olyan gazda, akinek becslése szerint a várható termés mintegy 50 százalékát verte el a jég, vagy rázta ki az érett magokat a földre a viharos erejű szél. Annyi már most biztos, hogy lesz terméskiesés a viharok miatt, de ez minőségi problémákat nagy valószínűséggel nem okoz a búzánál. Ugyanakkor az erős szelek miatt több helyen is megdőltek a kalászok, ami hátráltathatja majd a búza aratását is” - tette hozzá az agrármérnök.

Szigeti Tamás a már ismert és várható termésátlagokról és felvásárlási árakról szólva kifejtette:

Az árpa felvásárlási árak döntően attól függően alakulnak, milyen távolságban van a tábla a Dunától, de befolyásolja a mennyiség és a hektolitersúly is.

Azt kimondhatjuk, hogy rég nem volt ennyire sikeres éve az árpának, beelőzte a búzát!

A termés 7,5-9 tonna/ hektár körül alakult, de volt, ahol meghaladta a 10 t/ ha-t is. Az ára 55 ezer – 60 ezer Ft / tonna között szóródik.”
Ez ugyan újtermés esetén rekordnak számít, azonban ha a termelés emelkedő költségét is figyelembe vesszük – például az őszre kapott tonnánkénti 140 ezer forintos alapműtrágya árajánlatot –, már korántsem akkora a nyereség, miközben az állattartás egyre nehezebben tudja kigazdálkodni a rekordmagas takarmányárakat – fűzte hozzá.

A búzáról szólva elhangzott: a szeszélyesen alakuló csapadékmennyiség miatt egyes helyeken t örülnek, máshol pedig bánkódnak a gazdák. Az őszi elhúzódó vetési időszak miatt bőven vannak ugyanis olyan búzatáblák, amelyeken még segíthet is a hét végi csapadék, mivel vannak még fejlődő állományok, de az aratásra szánt tábláknál inkább hátráltatja a betakarítás megindulását.

A jelenlegi mérleg szerint a hosszan tartó aszály nem tett jót a búzának, a termés: 6-6,5 tonna/ ha. A felvásárlási árak: takarmánybúza 55-57.000 Ft / tonna; malmi búza: 60.000 Ft / tonna; étkezési búza 62.000 Ft / tonna.”Mint elhangzott, az őszi káposztarepcéneknem volt jó éve, nem voltak megfelelőek az időjárási körülmények.

A betakarított termés: 1,8-3 tonna/hektár között alakult, az átlagtermés 2,3 t/ha.
A jégverte helyeken hatalmas károk keletkeztek. Főleg ahol nem volt biztosítás, ugyanis ott a termés akár 1 tonna/ha is lehetett.

Ennek megfelelően az ár kimagasló, soha nem látott: 190-200 ezer Ft / tonna.”


Szigeti Tamás szerint

azok a gazdák azonban aligha bánják a pénteki és az azt követő hidegfrontot, akiknek elég csapadékot kapott a kukorica vagy a napraforgó táblája. Az elmúlt héten ugyanis a szárazság és a nagyon erős UV-sugárzás eléggé megviselte a növényeket.” Az agrármérnök szólt arról is: a szárazság miatt már szinte az egész országban a kritikus 40 százalékos érték alá csökkent a talaj nedvességtartalma, az Alföldön és a Kisalföldön 30 százalék alatti értékek is előfordulnak.
Emiatt a Kamara már a múlt héten kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a tartósan vízhiányos időszak kihirdetését. Ez azért lényeges, mert ebben az időszakban nem kell vízkészletjárulékot fizetni a mezőgazdasági termelőknek, továbbá vízjogi engedély nélkül, bejelentést követően egy alkalommal rendkívüli öntözési célú vízhasználat lehetséges. Mindezek hozzájárulnak ahhoz, hogy mesterséges vízpótlással (öntözéssel) mérsékelhetők legyenek az aszályos időjárás hatásai – mondta Szigeti Tamás agrármérnök.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 21., 08:52
Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti szakos tanulóinak részvételével tartották meg a magyar hősökről, a magyar honvédelem daliás időszakairól és fájdalmas veszteségeiről és Kalocsa katonavárosi múltáról való megemlékezést a honvédelmi nap keretében.
2022. 05. 18., 07:59
Hatalmas tömeget vonzott május 14-én, szombaton az Érsekkertben megtartott veterán járművek találkozója, a „bőregértől” az amerikai országúti cirkálóig mindenféle gépcsodát láthatott az érdeklődő közönség.
2022. 05. 16., 08:03
Két év kényszerszünet után ebben a tanévben végre újra a hagyományos keretek között rendezhette ballagási ünnepségét a Kalocsai Szent István Gimnázium is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 23., 10:20
A 70 éves doktornő pénzért állított ki hivatalos igazolást a sóoldatot kapó betegeknek, így megkaphatták a védettségi igazolványt. Még >>>
2022. 05. 22., 19:07
Nyárias, de változékony idő lesz a jövő héten. Még >>>
2022. 05. 22., 10:15
Belgiumban három majomhimlő által fertőzött embert vettek nyilvántartásba. Emellett már Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Portugáliában, Olaszországban, Svédországban, Franciaországban, sőt a szomszédos Szlovákiában és Ausztriában is megjelent a vírus. Még >>>
2022. 05. 21., 11:34
A 49 éves férfi elkövető élettársa az eladás során működött közre, neki fizették a vételárat. Még >>>
2022. 05. 20., 17:11
GyIÖK: Sajnos Alee lebetegedett, ezért este az USNK duó fog koncertet tartani a Csilás Parkban. Még >>>
2022. 05. 20., 13:16
Két megkülönböztető jelzést használó rendőrautó ütközött össze az 5301-es úton, Kiskőrösnél. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés