2022. 11. 30. szerda
András, Andor
: 408 Ft   : 394 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Jogászkodna a gazda, ha lenne segítsége- Digitális forradalom a könyvelésben – Agrárközösség Roadshow 2020 Kalocsa

Zsiga Ferenc  |  2020. 02. 13., 08:56

Ahogy már írtunk róla, az Agrárközösség 2020. évi első nagy, a NAIK-kal közös rendezvényét február 10-én, hétfőn minden korábbinál több, 200 gazdálkodó részvételével tartották Kalocsán, a Kék Duna Vendéglőben. A három részre osztott szakmai nap nyitóelőadásait Font Sándor országgyűlési képviselő és Dr. Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója tartotta. Az eseményről szóló tudósításunkat dr. Vörös Balázs ügyvéd, az Agrárközösség jogi üzletág vezetője, valamint Törökné Rácz Erzsébet, az Agrárközösség mezőgazdasági adószakértője előadásán elhangzottak összefoglalójával folytatjuk.

A kalocsai származású dr. Vörös Balázs „Jogászkodna a gazda, ha lenne hozzá segítsége” című előadásában ahogy fogalmazott, triviálisnak mondható, de mégis gyakran előforduló azon hibákra, jogesetekre hívta fel a figyelmet, amelyek az alaptanul megelőlegezett bizalom, a jóhiszeműség miatt okoznak, okozhatnak esetenként hatalmas károkat a földvásárlásba, egyéb jogügyletbe fogott gazdáknak.

Az előadás alcíme is ezt tükrözte: „Tények, javaslatok egy modern gazdálkodás működtetéséhez, az elmúlt évek tapasztalatai alapján”.

Az ügyvéd először arra a kérdésre adta meg a választ: Melyek azok a körülmények, amelyek egy modern, minden eshetőségre felkészült gazdaság működtetéséhez elengedhetetlenek?

Képgaléria megtekintése (6 db kép)


Az elmúlt évek negatív tapasztalatait konkrét példákon keresztül is érzékelhető előadó rámutatott: alapvetés, hogy a modern, minden jogszabályi feltételeknek megfelelő gazdaság anyagi hasznot termel, nem pedig elveszít.

MINÉL TÖBB A „FEKETE LYUK” A GAZDASÁGUNKBAN, MINÉL INKÁBB JOGILAG ALULSZABÁLYOZOTT A MŰKÖDÉS, ANNÁL TÖBB PROBLÉMA ÜTHETI FEL A FEJÉT,

amelyekre utóbb nehéz jogszerű és „fájdalommentes” megoldást találni. Kellően szabályozott esetben pénzt spórolhatunk meg, probléma felmerülése esetén hatékonyabban felléphetünk – mondta dr.Vörös Balázs.

Az előadó csokorba szedte azokat a területek, amelyek kiemelt figyelmet érdemelnek. Nevezetesen: ha valaki termőföldet kíván megszerezni; a legmegfelelőbb gazdasági formát keresi; növekszik a gazdaság és dönteni kell arról, kivel és milyen jogi formában dolgoztasson; a szerződéses állomány felülvizsgálata és rendbetétele; kintlévőség állomány hatékony kezelése, amelynek előfeltétele a megfelelően szabályozott szerződéses viszonyok.

A szakember ez utóbbival kapcsolatban hívta fel a figyelmet:

NE LEGYEN AUTOMATIZMUS A VÁLLALKOZÓ ÁLTAL ORRUNK ALÁ DUGOTT SZERZŐDÉS ALÁÍRÁSA,

és erősen gondolkodjunk el azon, hogy bánatpénzről rendelkezik-e a szerződés, ami végső esetben a mi érdekeinket szolgálja.

Dr. Vörös Balázs kiemelten foglalkozott a termőföld manapság már nem is olyan egyszerű megszerzéséről. Mint elhangzott, minden esetben termőföld átruházásában jártas ügyvéd segítségét kell kérni.

A KIFÜGGESZTÉS ÉS A HATÓSÁGI ELJÁRÁS LEFOLYTATÁSÁT KÖVETŐEN GYŐZŐDJÜNK MEG A ZÁRADÉKOLT ADÁSVÉTELI SZERZŐDÉS ÉS A TULAJDONJOG-BEJEGYZÉSI KÉRELEM BENYÚJTÁSÁRÓL.

Az ügyintézési határidő leteltét követően kérjünk elektronikus formában legalább egy példányt a bejegyzésről szóló határozatból, illetve kérjük le az ügyfélkapun a nem hiteles tulajdoni lapot. Ha a tulajdonjog nem került bejegyzésre, azonnal érdeklődjünk ennek okáról – hívta fel a figyelmet az ügyvéd.

Dr. Vörös Balázs még számos gyakorlati példán keresztül érzékeltette a nem kellő odafigyelésből, hanyagságból eredő károkat. Arra is állított példát, amikor annyira rossz, illetve egyoldalú volt a szerződés, hogy az abban foglaltak érvényesítésébe kár lett volna belevágni. Így a jogosult inkább lenyelte a kárt, mintsem a nem éppen olcsó, nem sok reménnyel kecsegtető bírósági procedúrának tegye ki magát. Ám mindez megelőzhető! – mutatott rá.

Dr. Vörös Balázs azt is a hallgatóság elé tárta, ha növekszik a gazdaság, kivel és milyen formában célszerű dolgoztatni. Nem utolsó sorban annak fényében, hogy a NAV ellenőrzései, szankciói e területen is szigorodnak.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

 

A megbízásos jogviszony és munkaviszony közötti választási lehetőség előnyei és hátrányai bemutatása mellett szó volt arról is, hogy egy friss törvénytervezet szerint a kormány - igen magas büntetési tételek mellett - jövőre kötelezővé tenné a feketemunka bírságolását. Feketefoglalkoztatás esetén minden érintett gazdasági szereplőre bírságot szabnának ki, úgy, hogy mellőzésnek nem lenne helye. Előírnák azt is, hogy a bírságok összege mekkora legyen. Az ügyvéd utalt arra, hogy a KATA szigorítása már vélhetően ezt készíti elő. Az előadó végül arra a kérdésre is megadta a választ, miért érdemes munkaviszonyban foglalkoztatni a megbízásos jogviszonnyal szemben, bár ez utóbbi előnyeire is rávilágított.

Törökné Rácz Erzsébet, az Agrárközösség mezőgazdasági szakértője a tőle megszokott alapossággal és közérthetőséggel „Digitális forradalom az adójogszabályok és a könyvelés területén” címmel tartott előadást.

A szakember elsőként a többnyire tavaly, évközben változó szabályozást érintette, majd a már ismert és alkalmazott adójogszabályi változásokon túl azt is elmondta: az EHO 2018.december 31-én szűnt meg. Ezt a szociális adó váltotta, melynek mértéke tavaly július 1-től 2 százalékkal csökkent.

A 2020. évet érintő adójogszabályi változások ismertetésekor elhangzott: változtak a TB jogszabályok; a 1,5 százalék utáni családi kedvezmény; eltörölték a társas és E.V. alsó határát;

2020. JÚLIUS 1-TŐL NYUGDÍJASOKNÁL MINDEN KERESŐ TEVÉKENYSÉG MENTES A JÁRULÉKOKTÓL.

Mint elhangzott, ugyancsak

AZ IDEI ÉV JÚLIUS 1-TŐL VEZETIK BE, HOGY AZ ADÓMENTES ÜGYLETEKET (INGATLAN ELADÁSOKAT) IS SZÁMLAADÁSI KÖTELEZETTSÉG TERHELI.

Számla kibocsátásnál a teljesítési idő 15 napról 8 napra rövidül, KIVA-nál 13-ról 12-re csökkent az adó mértéke.

A szakértő az őstermelőket, mezőgazdasági vállalkozókat érintő változásokat is számba vette, ennek leírása helyett a prezentációban lévő diát mutatjuk be.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 11. 25., 08:00
November 12-én tartották a Kamarateremben és a Művelődési Ház első emeletén a Bács-Kiskun megyei Zongoristák XIX. Találkozóját. A két kalocsai kötődésű zenész, a két Szendrei – apja, fia – emlékének tisztelgő eseményre 32 felkészítő tanár nyolcvanhárom növendéke regisztrált, hogy rangos zsűri előtt számot adjon az elmúlt évi fejlődésükről.
2022-11-28 13:21:11
A rendezvény legfőbb célja az, hogy egy kulturális produkciókkal gazdagított, közösségi élmények megélésére alkalmas karácsonyi vásáron és bolhapiacon vehessenek részt a város és a térség lakói.
2022-11-23 13:47:00
A nemzetközi szakmai párbeszéd és együttműködés aktív résztvevője a Paks II. Zrt. Munkatársai fontos tevékenységet végeznek a nukleáris ágazat kulcsfontosságú szakmai szervezeteiben, elősegítve a döntés-előkészítést és a hatékony érdekképviseletet. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 11. 29., 09:13
A Merriam-Webster az év szavát az online felületén végzett keresések alapján választja ki, miután kizárta a versenyből a minden évben gyakran keresett, örökzöld szavakat. Még >>>
2022. 11. 29., 08:59
A légköri változások nem befolyásolják számottevő mértékben szervezetünk működését. Még >>>
2022. 11. 28., 14:46
2022. december 6., kedd, 16:30-kor ünnepélyes szalagavatással megnyitja kapuit és vár minden érdeklődőt az Alapszolgáltatási Központ udvarán (Solt, Posta Utca 10) a városi Mikulás Udvar. Még >>>
2022. 11. 28., 09:32
A verseny december végén indul, de a felszerelés ellenőrzésére már előtte sor kerül Franciaországban. Onnan már nem tér haza a felszerelés, hanem egyenesen a rajt helyszínére utazik, majd a csapat ott csatlakozik hozzá karácsony után. Még >>>
2022. 11. 28., 09:19
Kíváncsi a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás elmúlt egy évi tevékenységére? Javaslata, kérdése van? Még >>>
2022. 11. 28., 08:51
A szaunázás nem csak arról szól, hogy az ember beül a melegbe, vannak szabályai, amikre érdemes odafigyelni. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK