2021. 10. 23. szombat
Gyöngyi
: 363 Ft   : 312 Ft Benzin: 492.0 Ft/l   Dízel: 506.5 Ft/l   Írjon nekünk

Kákonyi Károlyné: jó közepes termés, kiugróan magas felvásárlási árak - Agrárgazdasági helyzetkép a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei alelnökétől

Kákonyi Károlyné: jó közepes termés, kiugróan magas felvásárlási árak - Agrárgazdasági helyzetkép a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei alelnökétől
Zsiga Ferenc  |  2020. 10. 27., 07:07

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Bács-Kiskun megyei Aratási Koordinációs Bizottsága október 26-án ülésezett Kecskeméten, a napirenden az idei esztendőben realizálódott megyei termésátlagok és a felvásárlási árak voltak. A bizottság a területalapú támogatások kifizetésének helyzetét is áttekintette. Az ülésről hazafelé tartva Kákonyi Károlyné Korsós Margit megyei alelnök tájékoztatta portálunkat.

Kákonyi Károlyné Korsós Margit, a kalocsai székhelyű Agroszolg - Trade Kft. ügyvezetője arról számolt be: az ülésen az elnökség elsőként az őszi betakarítások helyzetét tekintette át. A rendelkezésre álló adatokból megállapították, Bács-Kiskun megyében kukoricából napjainkig a terület 75 százalékáról takarították be a termést, az eddigi megyei termésátlag kukoricából 8,1 tonna hektáronként. Kalocsa térségében a betakarítás üteme ettől kedvezőbb, itt már a termés 90 százaléka a magtárakban van. Az átlagtermés is a megyei átlag fölötti, 8,5-9 tonna hektáronként – mondta a szakember.

Hozzátette: az őszi búza vetése 75-80 százalékban megtörtént, a bevetett terület nagysága a kalocsai térségben is hasonló. A magágy-előkészítést az őszi vetésű növények, őszi búza, árpa alá alá mintegy 90 százalékban elvégezték. A tavaszi vetések talajművelési munkálatai - figyelemmel arra, hogy több helyen még lábon áll a kukorica - mintegy 35 százalékra tehető –jelentett ki az alelnök.

Kákonyi Károlyné Korsós Margit a felvásárlási árakról szólva elmondta: idén nincsenek kiugróan magas termésátlagok, a termés mennyisége inkább jó közepesnek mondható. Egyes termények esetében mégis kiugróan magasak a felvásárlási árak. Ez

LEGINKÁBB AZ ŐSZI NAPRAFORGÓ ESETÉBEN SZEMBEÖTLŐ, MELYNÉL A FELVÁSÁRLÁSI ÁR AZ EDDIGI EGYIK LEGMAGASABB, 140 EZER FORINT HEKTÁRONKÉNT.

A kukorica felvásárlási ára 52 ezer forint tonnánként, a takarmánybúzáé pedig 54 ezer forint tonnánként.

AZ ÉTKEZÉSI BÚZÁÉRT TONNÁNKÉNT 56 EZER FORINTOT KÍNÁLNAK A KERESKEDŐK.


2021. évi előszerződések


Az alelnök rámutatott: a kereskedők jó előre gondolva a 2021. évre, megkezdték az előszerződések megkötését. Ám hiába a jelenlegi magas felvásárlási árakhoz igazított ajánlat, ami árpánál 46 ezer, takarmánybúzánál 53 ezer, repcénél 133 ezer forint tonnánként, a gazdák kivárnak, egyelőre nagyon kevesen kötöttek szerződést. Azt majd a jövő dönti el, ki hibázott, amikor nem élt a jelenlegi magas felvásárlási árhoz igazított ajánlattal a még éppen, vagy még el sem vetett termény esetében - mondta az alelnök.


Kákonyi Károlyné Korsós Margit bejelentette: megkezdődött a területalapú támogatások kifizetése, ami az euróval szemben gyengélkedő forint miatt a tavalyi hektáronként 72 ezer forint helyett 81 ezer forint hektáronként.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Bács-Kiskun megyei küldöttgyűlése 2017. november 24-én, Kecskeméten tartotta alakuló, egyben megyei tisztségviselő választó ülését. A NAK új megyei elnöke Gáspár Ferenc, az egyik elnökhelyettese a kalocsai Kákonyi Károlyné Korsós Margit, a kalocsai székhelyű Agroszolg-Trade Kft. tulajdonos ügyvezetője lett. A kalocsai járásból Kákonyi Károlynét és az uszódi Holló Mátyást országos küldöttnek, a gombolyagi Szabó Jenőt Környezeti, vízgazdálkodási és fenntarthatósági osztályvezetőnek választották.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 10. 21., 15:31
Még az előző kiállítás – Magyar Zita kerámiái – is látható volt a Fazekas Alkotóházban vasárnap délután, ahol a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület tagjai által a krumplis pogácsa készítésének tudományával, egyúttal, a házigazda Kovács László jóvoltából a kemencés sütés-főzés fortélyaival ismerkedhettek az érdeklődők.
2021. 10. 20., 13:18
Az ellátásbiztonságot garantáló Paks II. beruházáshoz jelentős infrastruktúra-fejlesztés társul. A beruházási terület elérését, a munkaerő- és áruszállítást elősegítő közút-, illetve vasútfejlesztés, amelynek már látható eredményei vannak, csak egy kis szelete a feladatoknak – tájékoztatott Dr. Becskeházi Attila államtitkár. (x)
2021. 10. 20., 08:21
Gépész-, vegyész-, villamosmérnök-hallgatók sora kereste fel a Paks II. standját a BME jubileumi állásbörzéjén. Más műszaki, illetve egyéb szakokon tanulók közül is sokan érdeklődtek a szakmai gyakorlati lehetőség, valamint a nyitott pozíciók iránt. (x)
2021. 10. 19., 14:50
A nyár folyamán a kalocsai Cigány Szív Egyesület és a Kultúrpart csapata szervezésében, pályázati forrás felhasználásával négy alkalommal utazhattak roma gyerekek és felnőtt kísérőik a fővárosba, hogy ott megtekintsék a főbb látványosságokat, izgalmas programokon vehessenek részt. A kirándulásokról egy vidám videofilm készült, amelyet most tettek közzé – tekintsék meg a KALOhíreken!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 10. 23., 09:38
Országszerte és a határokon túl is tartanak megemlékezéseket az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 65. évfordulóján. Még >>>
2021. 10. 23., 09:33
Az egészségügyi szakértők egyre inkább hangsúlyozzák, hogy lehet valaki fitt és kissé túlsúlyos egyszerre, a testtömegindex nem mérvadó és ez alapján nem lehet megfelelő képet kapni valakinek az egészségi állapotáról. Még >>>
2021. 10. 22., 15:40
A Fényi Gyula Általános Iskola Belvárosi Tagiskolájának 7. és 8. osztályos diákjai rendhagyó történelemóra keretei között mutatták ma be a 65 évvel ezelőtt történteket. Még >>>
2021. 10. 22., 11:23
A legfőbb változás a temető főbejárata felöl elhelyezkedő Béke utcát érinti, melynek forgalma a Petőfi Sándor utca felöl egyirányúsításra kerül, az Alkony utca felé. Még >>>
2021. 10. 22., 10:03
Az eseményen a megye legjobb borászai és pincészetei mutatkoznak be egy borkóstolóval egybekötött különleges borkiállításon. Még >>>
2021. 10. 21., 16:12
A legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 18 fok között alakul. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

Az Európai Védelmi Ügynökség égisze alatt futó Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés (Helicopter Tactics Instructor Course, HTIC) vette kezdetét az MH Pápa Bázisrepülőtéren október elején.
Második alkalommal rendezték meg Balatonakarattyán a helikopter pilóták és fedélzeti technikusok találkozóját, ahol - a műszaki állomány mellett - a polgári szakszolgálatnál tevékenykedő pilóták is tiszteletüket tették október 9-én, szombaton.
Az Air France Nizza és Párizs – Orly között teljesített járatot az eddigieknél jóval nagyobb arányban, 30 százalékban fenntartható kerozint használó repülőgéppel.
Friss hírek a KC-390-es gyártósoráról, ezúttal azonban még nem a magyar szállítógépekről, hanem az első portugál példányról. Mutatjuk az Embraer videóját!
hirdetés