2022. 05. 23. hétfő
Dezső
: 383 Ft   : 359 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Kalocsa az élen jár a precíziós gazdálkodás elterjesztésében – A helyi Agrárközösség irodájában drónnal végzik a pályázatokhoz szükséges földmérést is

Gazsó Rita  |  2018. 12. 06., 11:51

Már csupán alig több, mint két hét áll a gazdák rendelkezésére, hogy beadják az öko-célú programra, vagyis az „Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés illetve fenntartás” néven kiírt pályázatra az igényeiket. Az Agrárközösség kalocsai irodájában a jelenlegi adatok azt mutatják, legalább háromszor akkora az érdeklődés, mint a két évvel korábbi kiíráskor.

Az unió mezőgazdasági területeinek átlagban mintegy tíz százalékát teszi ki az ökológiai gazdálkodásba bevont területek nagysága, Magyarországon ez alig éri el a négy százalékot. Ezért kiemelten fontos cél e területek megnövelése – mondta a KALOhíreknek Szigeti Tamás, az Agrárközösség mezőgazdasági tanácsadó hálózat kalocsai irodájának vezetője, akit annak apropóján kérdeztünk, hogy a napokban megnyílt a pályázati lehetőség az ökológiai gazdálkodás kialakításához igényelt támogatásra.

Szigeti Tamás, az Agrárközösség mezőgazdasági tanácsadó hálózat kalocsai irodájának vezetője
Forrás: Gazsó Rita

Miként jelezte, az ötéves célprogram, amelyre december 21-ig nyújtható be igény, korábban, 2015-től már elérhető volt, de akkor csekély volt az érdeklődés iránta. Jelentős pénzforrás „ragadt bent”, így most újra megnyitották a pályázatot.

Szakértők országosan nagyságrendileg 900 körüli nyertest várnak a 12 milliárd forintos keret szétosztásakor. Azon kérdésünkre, hogy Kalocsa környékén ezúttal hogy alakul az érdeklődés, a szakember elmondta, már a pályázat megnyitása előtt érezhető volt a különbség a korábbihoz képest: számításaik szerint

legalább háromszor annyian pályázzák majd meg a forrásokat a környékbeli gazdálkodók közül, mint azelőtt.

Kiderült, azért ismerik ilyen pontosan az igényeket, mert a pályázat megnyitását megelőzően már megkezdődtek az előkészületek, amelynek legfontosabb része a földmérés. Érdekessége, hogy míg korábban földmérők végezték ezt, ma az új technológiáknak köszönhetően

a kalocsai iroda szakemberei az országban talán elsőként –monitorozó drónnal mérik fel a területeket. 

Kalocsai gazdák tanulmányozzák a monitoring és permetező drónokat az idei őszi Gazdanapon
Forrás: Gazsó Rita

Szigeti Tamástól megtudtuk, hogy a drónos mérés, amelyet már az őszi Gazdanapon is megtekinthettek az érdeklődők, amellett, hogy jóval gyorsabb, mint a hagyományos, semmivel sem drágább annál.

A mezőgazdaságban a műszaki, technológiai eszközök teljes generációváltása várható az elkövetkező években – hangzott el a pénteki Gazdanapon és Innovációs Bemutatón. A kalocsai gazdálkodók monitoring és permetező drónokat tanulmányozhattak, traktor bemutatón, teszt vezetéseken, étel-ital kóstolón vehettek részt.
bővebben ...

Az ötéves „ökoprogram” vissza nem térítendő támogatást nyújt évente, a földterület nagysága alapján. Tehát az a gazdaság, amely részt vesz ebben, minden évben megkapja a fix összegű támogatást. A felhívás szerint

ez hektáronként 147-1040 euró között mozog, attól függően, hogy milyen kultúrával indult a pályázó és éppen hol jár az ötéves támogatási időszakban.

Az uniós pályázati cikluson átívelő program 2023. december 31-én zárul. Annak, aki részt kíván venni ebben, gyepterülettel, szántóval, ültetvénnyel, a támogatás benyújtását megelőzően be kell jelentkeznie a Biokontroll Hungária ökológiai gazdálkodást ellenőrző-tanúsító szervezetnél, amely azután évente ellenőrzi az adminisztrációt és a gazdálkodást a terepen is. Az Agrárközösséghez forduló gazdálkodók válláról azonban a tanácsadó iroda leveszi az adminisztráció terheit: a teljes pályázati idő alatt segítik ügyfeleiket ilyen téren is – tudtuk meg.

Szigeti Tamás két fontos mezőgazdasági pályázatot ajánlott még a gazdálkodók figyelmébe. Várhatóan az uniós pályázati ciklus végéig, 2020-ig elérhető lesz még a vízgazdálkodás és öntözésfejlesztésre szóló „Mezőgazdasági Vízgazdálkodási ágazat fejlesztése” című pályázat, amely azért is fontos, mivel ezen a területen is jócskán el vagyunk maradva az Európai Uniótól. Mint mondta, a pályázathoz ötven százalék önerő szükséges. Itt a teljes forráskeret körülbelül felét igényelték meg a gazdák, amelyet egyebek mellett öntöző- és szűrőberendezések fejlesztésére fordíthatnak.

Az előbbihez hasonlóan már régebb óta nyitott a „Mezőgazdasági és feldolgozóüzemek energiahatékonyságának javítása” névre hallgató pályázat is, amelyet szigetelésre, nyílászárók cseréjére, világításkorszerűsítésre, épületgépészetre vagy napelemrendszer kiépítésére, fejlesztésére fordíthatnak a gazdálkodók. Itt is ötven százalék a támogatás mértéke - jelezte.

Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 18., 07:59
Hatalmas tömeget vonzott május 14-én, szombaton az Érsekkertben megtartott veterán járművek találkozója, a „bőregértől” az amerikai országúti cirkálóig mindenféle gépcsodát láthatott az érdeklődő közönség.
2022. 05. 16., 08:03
Két év kényszerszünet után ebben a tanévben végre újra a hagyományos keretek között rendezhette ballagási ünnepségét a Kalocsai Szent István Gimnázium is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 23., 10:20
A 70 éves doktornő pénzért állított ki hivatalos igazolást a sóoldatot kapó betegeknek, így megkaphatták a védettségi igazolványt. Még >>>
2022. 05. 22., 19:07
Nyárias, de változékony idő lesz a jövő héten. Még >>>
2022. 05. 22., 10:15
Belgiumban három majomhimlő által fertőzött embert vettek nyilvántartásba. Emellett már Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Portugáliában, Olaszországban, Svédországban, Franciaországban, sőt a szomszédos Szlovákiában és Ausztriában is megjelent a vírus. Még >>>
2022. 05. 21., 11:34
A 49 éves férfi elkövető élettársa az eladás során működött közre, neki fizették a vételárat. Még >>>
2022. 05. 20., 17:11
GyIÖK: Sajnos Alee lebetegedett, ezért este az USNK duó fog koncertet tartani a Csilás Parkban. Még >>>
2022. 05. 20., 13:16
Két megkülönböztető jelzést használó rendőrautó ütközött össze az 5301-es úton, Kiskőrösnél. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés