2021. 10. 23. szombat
Gyöngyi
: 363 Ft   : 312 Ft Benzin: 492.0 Ft/l   Dízel: 506.5 Ft/l   Írjon nekünk

Kalocsa csatlakozik a Székesfehérvári Gazdakör programjához

Zsiga Ferenc  |  2021. 05. 24., 15:30

Kalocsa és környéke főképp agrárvidék. A járási központban évekkel ezelőtt megszűnt a mezőgazdálkodási jellegű képzés, több dél-alföldi településhez képest az élelmiszeripari kiállítások, vásárok területén is elmaradása van a városnak.

Első lépcsőként 2020-tól aranykalászos szakképzést vezettek be a városban, ahol a mai napig már több, mint százötven, főképp Kalocsa és környékbeli résztvevő szerezte meg a képesítést.
Minta május 21-i találkozón megtudtuk: valamennyi korosztályt szeretnék megszólítani, és közelebb hozni a természetet, a környezettudatosságot, az állatvédelmet és a vidéki életformát.

A KÖZELGŐ GYEREKNAP ALKALMÁVAL KALOCSA IS CSATLAKOZIK A SZÉKESFEHÉRVÁRI GAZDAKÖR ELNÖKÉNEK, VARGA IMRE ISTVÁNNAK „GAZDA LESZEK” ELNEVEZÉSŰ PÁLYAORIENTÁCIÓS PROGRAMJÁHOZ, MELYNEK KERETÉN BELÜL AZ ELNÖK 350 DARAB VERSES SZÍNEZŐ-KIFESTŐ FÜZETET ADOTT ÁT A VÁROSNAK.

A színezőt Majki Andi készítette. Könnyen érthető, szerethető versekkel és a hozzájuk tartozó kiszínezhető grafikákkal mutatja be a gyermekeknek a magyar agrárium értékeit. A kiadvány ráirányítja a szülők figyelmét arra, hogy érdemes a hazai élelmiszereket vásárolni. A füzetet forgatva a gyermekek megkedvelhetik az agráriumot és megismerhetik az egyes szakmákat azon túl, hogy új ismeretekkel és fogalmakkal gazdagodnak.


Az átadón dr. Filvig Géza polgármester, Simon Zoltán alpolgármester, Varga Imre István, a Székesfehérvári Gazdakör elnöke és Szigeti Tamás agrármérnök vett részt. Az eseményen a további együttműködés lehetőségeit is áttekintették.

A KIADVÁNYT A KALOCSAI KISGYERMEKEK A KÖZELGŐ GYERMEKNAPON, A KALOCSA JÖVŐJÉÉRT EGYESÜLT PROGRAMJÁN, ILLETVE A VÁROSI ÓVODÁKBAN, GYERMEKMEGŐRZŐKBEN VEHETIK ÁT.

Simon Zoltán alpolgármester az találkozón elmondta:

A kalocsai városvezetés nagy örömmel vette át a füzeteket, teljes mértékben egyetért az agrárprogramokkal, a mezőgazdálkodási pályaorientációs kezdeményezéssel kapcsolatos törekvésekkel.
– hangsúlyozta az alpolgármester, aki kiemelte: „A nemzeti agrárgazdaság és élelmiszeripar fejlesztése kulcskérdés, aminek fontos része, hogy a felnövekvő nemzedékkel megszerettessük a vidéki életformát, az állatokkal és növényekkel való bánásmódot. Ha már a legkisebb korosztállyal elkezdjük megszerettetni az agráriumot, a gyerekeknél érzelmi kapcsolat alakulhat ki, és ez az út vezet az igazi agrárszakma felé. Nagy örömmel fogadtuk a Székesfehérvári Gazdakör elnökét, és további együttműködésünkről is biztosítottuk a városi önkormányzat részéről.” – mondta Simon Zoltán.


Szigeti Tamás agrármérnök annak a véleményének adott hangot:

„Számos kalocsai és környékbeli gazdálkodóval állok kapcsolatban. A visszajelzések alapján elmondható, hogy igény van az agrár - és élelmiszeripari jellegű képzésekre, programokra, pályaorientációra. Ezt jeleztem a városvezetés felé, és nagy öröm számomra, hogy nyitott fülekre találtam: az Önkormányzat – a város lehetőségeihez képest - biztosított a támogatásáról.
A mostani program a legkisebbeket szólítja meg. A „Gazda leszek!” egy kiváló kezdeményezés a 3-14 éves korosztály számára, ahol verses, játékos formában ismerkedhetnek meg a gyermekek az állatokkal, haszonnövényekkel, az élelmiszer-feldolgozó szakmákkal.
Az idei év második felére célunk, hogy több agrárprogramot és szakképesítést adó képzést hirdessünk meg, gyakorlatorientáltan szolgáljuk ki a helyben felmerülő igényeket. Bővebb információval nyáron és a szeptemberi Paprika Napokon rukkolunk ki.”- mondta a tanácsadó. 


Varga Imre István Székesfehérvári Gazdakör elnöke úgy fogalmazott:

Szeretném rímekbe csempészett gondolatokkal és rajzokkal felhívni a figyelmet arra, hogy érdemes a hazai terméket választani. Az agrárium nem csak termékeket, szolgáltatásokat jelent számunkra, hanem olyan minőségi élelmiszereket is, melyek a távolabbról érkező árucikkekhez képest jóval egészségesebbek, frissebbek.” – mondta a résztvevőknek az elnök.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 10. 21., 15:31
Még az előző kiállítás – Magyar Zita kerámiái – is látható volt a Fazekas Alkotóházban vasárnap délután, ahol a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület tagjai által a krumplis pogácsa készítésének tudományával, egyúttal, a házigazda Kovács László jóvoltából a kemencés sütés-főzés fortélyaival ismerkedhettek az érdeklődők.
2021. 10. 20., 13:18
Az ellátásbiztonságot garantáló Paks II. beruházáshoz jelentős infrastruktúra-fejlesztés társul. A beruházási terület elérését, a munkaerő- és áruszállítást elősegítő közút-, illetve vasútfejlesztés, amelynek már látható eredményei vannak, csak egy kis szelete a feladatoknak – tájékoztatott Dr. Becskeházi Attila államtitkár. (x)
2021. 10. 20., 08:21
Gépész-, vegyész-, villamosmérnök-hallgatók sora kereste fel a Paks II. standját a BME jubileumi állásbörzéjén. Más műszaki, illetve egyéb szakokon tanulók közül is sokan érdeklődtek a szakmai gyakorlati lehetőség, valamint a nyitott pozíciók iránt. (x)
2021. 10. 19., 14:50
A nyár folyamán a kalocsai Cigány Szív Egyesület és a Kultúrpart csapata szervezésében, pályázati forrás felhasználásával négy alkalommal utazhattak roma gyerekek és felnőtt kísérőik a fővárosba, hogy ott megtekintsék a főbb látványosságokat, izgalmas programokon vehessenek részt. A kirándulásokról egy vidám videofilm készült, amelyet most tettek közzé – tekintsék meg a KALOhíreken!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 10. 23., 09:38
Országszerte és a határokon túl is tartanak megemlékezéseket az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 65. évfordulóján. Még >>>
2021. 10. 23., 09:33
Az egészségügyi szakértők egyre inkább hangsúlyozzák, hogy lehet valaki fitt és kissé túlsúlyos egyszerre, a testtömegindex nem mérvadó és ez alapján nem lehet megfelelő képet kapni valakinek az egészségi állapotáról. Még >>>
2021. 10. 22., 15:40
A Fényi Gyula Általános Iskola Belvárosi Tagiskolájának 7. és 8. osztályos diákjai rendhagyó történelemóra keretei között mutatták ma be a 65 évvel ezelőtt történteket. Még >>>
2021. 10. 22., 11:23
A legfőbb változás a temető főbejárata felöl elhelyezkedő Béke utcát érinti, melynek forgalma a Petőfi Sándor utca felöl egyirányúsításra kerül, az Alkony utca felé. Még >>>
2021. 10. 22., 10:03
Az eseményen a megye legjobb borászai és pincészetei mutatkoznak be egy borkóstolóval egybekötött különleges borkiállításon. Még >>>
2021. 10. 21., 16:12
A legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 18 fok között alakul. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

Az Európai Védelmi Ügynökség égisze alatt futó Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés (Helicopter Tactics Instructor Course, HTIC) vette kezdetét az MH Pápa Bázisrepülőtéren október elején.
Második alkalommal rendezték meg Balatonakarattyán a helikopter pilóták és fedélzeti technikusok találkozóját, ahol - a műszaki állomány mellett - a polgári szakszolgálatnál tevékenykedő pilóták is tiszteletüket tették október 9-én, szombaton.
Az Air France Nizza és Párizs – Orly között teljesített járatot az eddigieknél jóval nagyobb arányban, 30 százalékban fenntartható kerozint használó repülőgéppel.
Friss hírek a KC-390-es gyártósoráról, ezúttal azonban még nem a magyar szállítógépekről, hanem az első portugál példányról. Mutatjuk az Embraer videóját!
hirdetés