2023. 06. 02. péntek
Anita, Kármen
: 371 Ft   : 347 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Kerti kutak: itt vannak az új szabályozás részletei

2023. 05. 20., 14:05

Többé már nem kell engedélyeztetni a sekély kutak építését.

Az Agroinform értesülése szerint 2024-től teljesen új szabályozás teszi helyre a háztartási célú kutak helyzetét. Ennek értelmében jövőre már nem lesz szükség az engedélyeztetési procedúrára. Emellett általánossá teszik a kútamnesztiát is.

Itt vannak a részletek

2024-től jön a kútamnesztia, megszűnik az új kutak építéséhez szükséges engedélyeztetési eljárás. A legtöbb tulajdonos még bejelenteni sem köteles, ha új létesítményt szeretne otthonra. Az Országgyűlés májusban szavaz a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény módosításáról. A javaslathoz már nyilvánosan hozzá lehet férni, amiből kiderült, hogy a kutak tulajdonosai mire számíthatnak hosszabb távon. A végleges javaslatból korábban már szivárogtak ki információk, így már eddig is tudtuk, hogy a kormány megengedőbbek lesznek a csapadékvizet hasznosító sekély kutakkal szemben

Az új szabályozásban kitérnek a mezőgazdasági öntözést szolgáló kutakra is. Ezek a létesítmények ugyanis szintén beletartoznak az előbb említett kategóriába, ami nagyon jó hír a gazdák számára. Végleg rendeződhet tehát a kerti kutak sorsa - írja a Napi.hu.

Új elemek is kerültek az új törvénybe

A legfontosabb változás, hogy a törvény új elemeket tartalmaz. Külön szabályozás vonatkozik ugyanis a háztartási célú és kerti kutakra abban az esetben, ha annak mélysége nem éri el az 50 métert, valamint nem érinti az első vízzáró réteget. Fontos, hogy maga a kút kizárólag háztartási vízirány kielégítésére szolgálhat, tehát az éves vízmennyiség nem haladhatja meg az 500 köbmétert. Ezzel próbálják megakadályozni azt, hogy a háztartási kutak gazdasági célokat ne szolgáljanak. A törvényben csak mennyiségi korlátot szabtak, így szabad öntözni, autót mosni, vagy éppen medencét feltölteni.

A törvénymódosítás kizárólag a háztartási célú kutakat érinti, tehát sem a mélyebb, sem pedig az egyéb célt szolgáló létesítményekre nem vonatkozik. Ennek értelmében a háztartási kút építése során 2024-től már nem lesz szükség vízjogi engedélyre, így végre megszabadulhatunk a hatósági engedélyeztetési procedúrától.

Mindezt azzal magyarázták, hogy az 50 méternél nem mélyebb, kizárólag a talajvizet érintő kutak egyáltalán nem jelentenek semmilyen veszélyt a hazai vízkészletre és a környezetünkre, így feleslegesnek tartják az engedélyeztetési eljárást.

További lényeges változás

A másik fontos változtatás, hogy az újonnan létesített háztartási kutak bejelentésére vonatkozó kötelezettség ugyanúgy megszűnik akkor, ha a kút vízkészlet-védelmi szempontból nem jelent kockázatot.


A kötelezettség csak azoknál a kutaknál marad meg, amelyek a vízkészlet-védelmi szempontból kockázatos területen működnek. A javaslat kötelezi a kormányt, hogy legkésőbb augusztus 31-ig gondoskodjon egy nyilvános vízkészlet-védelmi térkép készítéséről, amit minden részletével együtt közzé kell tenniük. Ezt az országtérképet pedig a vízkészletek változásai miatt legalább hatévente frissíteni szükséges. Ennek alapján lehet majd eldönteni, hogy az adott kút építését és működtetését be kell-e jelenteni a hatóságoknál.

Kútamnesztia

A jelenleg érvényben lévő szabályok szerint kizárólag engedéllyel szabad kutat létesíteni. A kötelezettség azonban csak 1996-tól él, így nagyon sok hazai kút nincs engedélyeztetve, hiszen azok ennél jóval korábban létesültek. Emiatt a kormány 2023 végéig hirdette meg a kútamnesztiát, így akik eddig bejelentik a szabálytalanul, esetleg engedély nélkül létesített kutakat, mentesülnek a pénzbírság alól.

Ennek célja az volt, hogy a kormány lássa, hány kút működik itthon. A lehetőség ellenére azonban kevesen tettek bejelentést, amire végül nem is lesz szükség. 2024-től minden sekély, talajvizet érintő kút jogszerűnek minősül.

Egyszerűbbé válik a mezőgazdasági öntözés

A törvényben kitérnek a mezőgazdasági öntözésre, az ebből a célból létesített kutakra, amelyek szintén mentesülnek az eljárás alól abban az esetben, ha a létesítmény nem haladja meg az 50 métert, nem éri el az első vízzáró réteget.

A kötelezettség alól azonban nem mentesülnek, így a gazdáknak ugyanúgy bejelentést kell tenniük a Nemzeti Földügyi Központnál - olvasható az agroinform.hu cikkében.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-05-30 12:49:46
A Kalocsa TV Magazin műsorában ezúttal a török Akkuyu erőmű építésének újabb fontos állomásáról számolnak be: megérkezett az első üzemanyag szállítmány. Az ottani projektben szerzett tapasztalatokat a Paks II. Atomerőmű építése során is hasznosítják. A műsorban szó lesz még az új blokkok manőverezőképességéről, beszámolnak a Paks II. Tudásmenedzsment Akadémia legutóbbi előadásáról, végezetül a TámogAtom sorozat Pata Jenő Gábor géderlaki plébánossal készült epizódját láthatják. (x)
2023-05-27 14:54:00
A végig magyar és német nyelven konferált program záróakkordjaként az emlékművet - mely a Hartát újratelepítő 229 család nevét örökíti meg - a nemzetiszínű szalag átvágásával Font Sándor, Ritter Imre országgyűlési képviselők, Dollenstein László polgármester és Frőlich Henrikné, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke avatta fel.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 02., 11:07
Azonban aggodalomra semmi ok, Lakatos György, a fesztivál atyja máris gondoskodott a megoldásról. Még >>>
2023. 06. 02., 10:33
Több hónapos nyomozómunka eredményeként több mint 200 rendőr, 23 Bács-Kiskun vármegyei helyszínen csapott le egyidőben. Még >>>
2023. 06. 01., 17:00
Az előterjesztés napirendre vételét 285 képviselő támogatta a 450 fős parlamentben. Még >>>
2023. 06. 01., 12:00
Az esős májusi időjárás miatt néhol már kifejlett szúnyogok is nagyobb számban megjelentek, ezért ha az időjárás azt lehetővé teszi, június elején megkezdődik az ellenük való védekezés. Még >>>
2023. 05. 31., 16:53
Az első negyedév végén 50,9 ezer forint volt a személyautók éves átlagos kgfb-állománydíja, ami 7 százalékos növekedés az előző negyedéves értékhez képest. Még >>>