2023. 11. 30. csütörtök
András, Andor
: 380 Ft   : 347 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

Kitűnő minőségben, magasabb felvásárlási áron befejeződött a fűszerpaprika betakarítása - Nagyinterjú Németh József vezérigazgatóval

Kitűnő minőségben, magasabb felvásárlási áron befejeződött a fűszerpaprika betakarítása - Nagyinterjú Németh József vezérigazgatóval
Zsiga Ferenc  |  2023. 11. 13., 09:20

- Sikeresen véget ért a Fűszerpaprika 2023. évi betakarítása, sőt, a leszárítás is befejeződött, minden nyerstermék a raktárakban van. Mivel az elmúlt évben 50 forinttal magasabb felvásárlási árat ígértünk, ami így lett kereken 300 forint az első osztályú bepirosodott fűszerpaprika esetében, a termelők hiánytalanul leszállították a szerződött mennyiséget. A tavalyinál jóval kedvezőbb időjárási viszonyok, a sok napfény, a kellő mennyiségű csapadék, és hogy szinte valamennyi paprikaföldet öntöztek, az elmúlt évinél jobb minőségű és nagyobb mennyiségű termést eredményezett. Ez az ország összes olyan, mintegy 1000 hektárnyi paprika vetésterületére igaz, amelyen paprikaőrlemény gyártásához termesztettek fűszerpaprikát – mondta 2023. november 10-i látogatásunk alkalmával Németh József, a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. vezérigazgatója, akit az idei évi termésről, az értékesítésről, a cég várható eredményéről kérdeztünk.

A vezérigazgató az összegzést azzal folytatta: „Ezen felül természetesen a paprikakrém gyártására termesztett fűszerpaprikák vannak még. Ennek a mennyiségnek körülbelül kétharmada a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. és a sükösdi Házi Piros Paprika Kft. integrálásában került termeltetésre, felvásárlásra és betakarításra. Örömmel mondhatom, jó minőségben, sikerrel, összesen mintegy közel 300 tonna fűszerpaprika betakarításával és felvásárlásával zárult a 2023-as esztendő.”

Képgaléria megtekintése (12 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Ez a mennyiség elegendő a 2012 óta eredetvédett kalocsai fűszerpaprika - őrlemény előállításához?
„Ahhoz, hogy a cég honlapján látható Kalocsa eredetvédett paprikákat a csak rá jellemző minőségben forgalomba hozzuk, valamint a nem kalocsai tájkörzetű, de Kalocsán előállított paprikákat is szabályszerűen értékesítsük, ez a mennyiség elegendő.
Viszont a teljes termékpalettánkhoz jelentős mennyiségű importra szorulunk. Körülbelül 200-250 tonnát importálunk már évek óta Szerbiából, a Vajdaságból, amely tulajdonképpen a szegedi tájkörzet egy meghosszabbított része, és teljesen hasonló minőségű, mint a kalocsai paprika. Azonban még ez sem elegendő, hiszen a cégcsoport mintegy 1200-1500 tonna paprikát hoz forgalomba, kétharmadát csomagoltan, egyharmadát pedig zsákosan. Mindebből látszik, hogy importra szorulunk, elsősorban Spanyolországból. Hangsúlyozom, minden esetben betartjuk az EU szabályozásnál szigorúbb magyar szabályokat, maximálisan biztosítjuk a nyomon követést. A termék csomagolásán látható feliratban szerepeltetjük az összetétel megjelölését, de egyéb vonatkozásokban is az adott árucikk készítésének és forgalmazásának minden pillanatában megfelelünk az egyébiránt nagyon szigorú magyar szabályozásnak.”


A Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. nem csak a paprikájáról, de a fűszerpaprika-keverékeiről, savanyúságairól, ezek mellett a ketchupjáról, mustárjáról, majonézéről is ismert. Ezen a területen milyen eredményeket érnek el?
„Őszintén szólva, ebben már nem nagyon jeleskedünk. Sajnos a savanyúság kínálat a magyarországi áruházláncok polcain zsugorodik, azokról egyre kevesebb terméket lehet a hozzánk hasonló nagyüzemektől megvásárolni. Ennek egyik oka, amivel mi, a családunk részére vásárlók is találkozunk, hogy a nagy áruházláncok mega üzleteiben vecsési és egyéb savanyúságokat forgalmaznak. Továbbá akik például uborkát gyártanak, az uborkát Indiából, innen – onnan – amonnan importálják, ezzel egészítik ki, illetve bővítik a magyar kínálatot. Ebben mi kevesek vagyunk, már csak mindössze 100 millió forint körüli értékben adunk el alapvetően még uborkát, amelyet nyers uborkaként vásárolunk fel például Nyíregyháza térségéből. Továbbá feldolgozva, savanyítva eladunk még almapaprikát, vegyes vágottat, vegyes darabost, ami nagyon jó minőségű. Igazából még valamennyi céklát is értékesítünk, de sajnos keveset, mert ahogy mondtam, ez a piac érezhetően zsugorodik. Erre már nem szabad alapozni, más dolgokat kell helyette keresni. Ez nem könnyű, hiszen egy meglévő savanyúsággyártó kapacitással nem lehet mást készíteni. Kalocsán még gyártunk ketchupot, mustárt, majonézt, de ebben is nagy a konkurencia. Ám mivel a minőségünk kiváló, részsikereket még ezen a piacon is elérünk. Ajánlom mindenki figyelmébe a külföldiek körében is népszerű kalocsai, Bátyai úti mintaboltunkat, ahol szinte diszkont áron vásárolhatják meg ezeket a minőségi termékeinket.
Folytatom a sort, hiszen a nyers fűszerpaprika betakarításakor mi is elteszünk sóval és egyebekkel tartósított alapanyagot, és ebből zömmel hordós, illetve vödrös termékeket állítunk elő. Sajnos a konkurencia miatt a tubusos kiszerelés a Kalocsai darált erős, a paprikakrém, a gulyáskrém esetében beszűkült, ebben az üzletágban azok győznek, akik jelentős reklámmal tudják eladni a termékeiket. Ezzel nehezen tudunk versenyezni, nekünk megmarad az, hogy hordóban, vödörben értékesítjük az ilyen termékeinket hazai gasztro-, illetve külföldi olyan cégeknek, amelyek erre tartanak igényt. Nekünk ezzel kell megelégednünk, de azért ez is jelent egyfajta forgalmat, és stabil munkát biztosít az itt dolgozó 140 embernek már hosszú évek óta.” 

Képgaléria megtekintése (12 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Az elhangzottak alapján a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. vezérigazgatójaként mit tud mondani a befektetőknek és az itt dolgozóknak?
A befektetőinknek, illetve az itt dolgozóknak azt tudom mondani: a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. helyzete stabil, semmilyen probléma nincs, az elmúlt években elért mintegy 100 milliós eredményszint az idei évben is meg lesz. Mégpedig úgy, hogy a városi önkormányzat mintegy 30 százalékkal megemelte az építményadót, ami a kalocsai telephely esetében úgy 17-19 millió forintot jelent évente, ezzel az összeggel Kalocsa város legnagyobb építményadó befizetői vagyunk. Innen üzenem azoknak, akik az önkormányzat nemrégiben megtartott vállalkozói fórumán nem láttak: természetesen nem valamiféle dacból nem mentem el, hanem más fontos elfoglaltságom miatt, hiszen kalocsai cég vezetőjeként számomra is fontos a város fejlődése, jelene és jövője, ebben kifejezetten érdekeltek vagyunk.”

A Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. arról is híres, hogy hagyományosan számos tengerentúli piaca is van. Ezek az export célországok megmaradtak?
Zömmel az Európai Unió közösségén belül exportálunk, amely ilyenformán nem a klasszikus értelemben vett export, hiszen a környező országok kevés kivétellel EU tagok. Közösségen kívül exportálunk még, csak példálózó jelleggel Svájcba, Ausztráliába, Japánba, egy kisebb mennyiséget, különösen paprikakrémeket Oroszország környező országaiba. Azt feltételezzük, ezeket a termékeinket onnan viszik be az embargóval sújtott Oroszországba. Export szempontjából igazából ezek a fő külföldi stratégiai pontjaink, természetesen  hangsúlyosan továbbra is az összes EU tagállam, ide értve az ebből a körből kikerült Angliát is.

Az idei gazdasági év lassan lezárul, lehet már tudni, hogy jövőre milyen felvásárlási árak várhatók?
„Ezt egyelőre korai lenne megmondani, hiszen minden év februárjában leülünk a termelőkkel, és ezen a nagy összejövetelen közösen alakítjuk ki az adott évre érvényes felvásárlási árat. Ezeken a találkozókon többnyire rendre a régi partnereinkkel találkozunk, akikkel még mindig konstruktív tárgyalások mellett, egymás nehézségeit figyelembe véve, konszenzusos alapon egyeztünk meg a felvásárlási árban. Remélem, jövőre sem lesz ez másként.”

Képgaléria megtekintése (12 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek
Forrás: baon.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-11-24 10:01:49
Érkezik a Mikulás, puttonya pedig ajándékcsomagot rejt minden résztvevő gyermek számára! Sőt, pattanjatok fel ti is a Mikulás szánjára!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 11. 29., 09:20
A pályázatnak köszönhetően lehetőség nyílt a kórház fekvőbeteg kapacitásainak tehermentesítésére az ambulánsan is ellátható betegektől. Még >>>
2023. 11. 28., 15:15
Dr. Filvig Géza: az önkormányzati választás tétje, hogy a kalocsai laktanyában migránsokat fognak elhelyezni, vagy az épülő Paks 2 beruházáshoz kapcsolódó feladatokat fogja kiszolgálni. Még >>>
2023. 11. 27., 12:03
Fenyőtermesztésből Magyarországon csaknem 600-700 családi gazdaság él meg. Még >>>
2023. 11. 24., 12:30
A mák és a sajt meglepően jól passzol egymáshoz, így nem csoda, ha tortában köt ki mindkét alapanyag. A meggyes réteg pedig már szinte elengedhetetlen, ha mákos süti készül. Még >>>
2023. 11. 22., 12:15
A vendégek fogadása miatt egy nagytakarítás beütemezése például mindenképpen hasznos, de ha nem akarod túlterhelni magad, az a biztos, ha elosztod több hétre a teendőidet. Így ha december elején nekilátsz a rendrakásnak, szentestére már biztosan minden szép lesz. Még >>>
2023. 11. 22., 10:58
Bár a kivágott ruhák már jó ideje uralják a divatot, a csípő- és deréktájon stratégikusan elhelyezett lyuk, ami néha még a fenék tetejét is éppen hogy megmutathatja, a saját műfajává nőtte ki magát. Olyannyira, hogy 2023-ban sorra tűntek fel a sztárok csípővillantós ruhában, illetve nadrágban. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK